Zelf Chips Maken met 9 Kruiden Opties (Oven, Frituur & Tortilla)


chips

Als je zoals ik bent, dan leef je grotendeels op chips. Ja, ik houd van lekker en uitgebreid eten, maar er gaat niets boven een handje zoute chips naar binnen duwen aan het eind van de middag. Ik doe dan ook niet aan 4 uur cup-a-soup, maar aan 4 uur chips.

Helaas gaat er in de chips uit de supermarkt vaak veel zout, extra vet én verpakking mee, waardoor het vaak niet de meest gezonde of milieuvriendelijke optie is. Gelukkig is het ook heel makkelijk om zelf te maken!

Als je even gauw een antwoord zoekt, chips maak je zo zelf:

  • Was of schil de aardappelen.
  • Snijdt ze met een mandoline in dunne plakjes.
  • Laat de schijfjes 30 minuten in koud water weken.
  • Bak de aardappelen voor 10-20 minuten op 180 graden / frituur de aardappelen voor 3-5 minuten op 180 graden.
  • Strooi de gekozen kruidenmix over de chips, meteen nadat het uit de oven of frituur is gekomen.

Onderaan deze blog vind je 9 kruidenmixen, zodat je lekker kunt variëren. Aangezien ik zelf veganist ben, zijn alle kruidenmixen ook volledig plantaardig. Zo is het dus én beter voor jezelf én voor het milieu én voor de dieren. Je hoeft je dus niet langer schuldig te voelen na het eten van chips!

Ik heb twee methodes opgeschreven: één uit de oven en één met de frituur. De resultaten zijn in principe hetzelfde met beide methodes dus ikzelf kies liever voor uit de oven. Dit scheelt weer een hoop vet, als gaat het wel een stuk sneller als je de frituur gebruikt. Het licht dus maar net aan waar je zin in hebt.

Naast de kruidenmixen kun je ook varieren in groente. Je kunt beide technieken namelijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld wortel, pastinaak, zoete aardappel of biet.

Hieronder omschrijf ik eerst de algemene werkwijze en ingrediënten. Hier lees je wat je in ieder geval voor beide methodes moet doen (snijden, weken etc). Vervolgens kun je de werkwijze voor uit de oven of frituur volgen.

zoete aardappel chips
Zoete aardappel chips uit de oven is ook echt heel lekker!

Ingrediënten

Voor 4 flinke porties

  • 500gr vastkokende aardappelen
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloem olie voor in de oven of frituur olie bij frituren.

Zelf Chips Maken – Algemene Werkwijze

Aangezien ik de schil op de aardappels laat zitten was ik de aardappelen grondig. Schillen is alleen maar extra werk en ik vind het er juist leuk uitzien als het schilletje er nog op zit. Wil je dit niet, dan kun je de aardappels schillen.

Snijd de aardappelen vervolgens in dunne plakjes. Maak ze dun genoeg, anders worden ze niet lekker krokant. Je kunt dus het beste gebruik maken van een mandoline, of je moet een beetje zelfverzerkerd in de keuken zijn. Ook zou je eventueel die oude kaasschaaf onderuit de la kunnen halen.

Leg alle schijfjes in een kom en vul deze met genoeg water dat alles volledig is ondergedompeld. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ze lekker krokant worden. Laat dit een half uur staan en droog ze daarna goed af.

Meng, als je dit wilt, je kruidenmengsel (je vind verschillende opties onderaan deze blog!).

Zelf Chips Maken Uit De Oven – Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Als de schijfjes volledig zijn drooggedept kun je ze op een bakplaat of ovenschaal met bakpapier leggen. Om te zorgen dat alle schijfjes even mooi kleuren en krokant worden leg je de schijfjes netjes naast elkaar. Wanneer ze (deels) over elkaar heen liggen kan je namelijk eindigen met slappe aardappelschijfjes in plaats van chips.

Vervolgens kun je de schijfjes in sprayen of bestrijken met olie. Als je een olie spray hebt is dit het beste, maar anders kun je ook een beetje olie op een keukenpapiertje doen en dit op de schijfjes deppen. Gebruik niet teveel olie! Dit zorgt ervoor dat je bruine plekken op de chips krijgt.

Bak de schijfjes voor 10-20 minuten, afhankelijk van de oven. Je kunt het beste even na 10 minuten kijken of de chips krokant is of niet.

Wanneer de schijfjes goudbruin en krokant zijn haal je ze uit de oven en besprenkel je ze  meteen met de kruidenmix.

Je kunt de chips meteen eten of even af laten koelen. Eet smakelijk!

Zelf Chips Maken Uit De Frituur – Werkwijze

Verwarm de frituur naar 180 graden.

Zorg ervoor dat de schijfjes stuk voor stuk volledig droog zijn – wanneer er nog water op zit gaat dit ontzettend spetteren met de olie.

Leg een bord met keukenpapier klaar om de chips op uit te laten lekken.

Wanneer alles klaarstaat kun je de chips frituren. Doe dit in 2 of 3 delen, zodat er niets aan elkaar zal plakken. Hoe lang je ze moet frituren ligt aan de dikte en grootte van de schijfjes, maar het zal ongeveer 3 minuten zijn. Maak je chips niet te bruin, we willen dat ze die gele aardappelkleur behouden!

Als alles is gefrituurd en uitgelekt strooi je meteen het kruidenmengel over de chips heen.

Je kunt het meteen eten of even af laten koelen. Eet smakelijk!

Zelf Tortilla Chips Maken

Tortilla chips maken gaat ook heel makkelijk. Je kunt hiervoor wraps gebruiken op basis van gewoon (volkoren)meel of mais. Wanneer je zoveel mogelijk voor de smaak wilt gaan die je in de supermarkt koopt, kun je het beste de maisvariant nemen.

Ingrediënten

Voor 4 porties

  • 4 wraps (tarwe of mais)
  • Zonnebloemolie
  • Gekozen onderstaande kruidenmix

Zelf Tortilla Chips Maken – Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stapel de wraps op elkaar en snijd deze met een pizzaroller in driehoeken. Als je geen deegroller hebt kun je eventueel ook een schaar gebruiken (mijn favoriet, lekker praktisch) of gewoon een mes. Verplaats ze vervolgens naar een kom.

Mix de gekozen kruiden met de olie, giet dit over de tortilla chips heen en meng met je handen of een lepel de olie met de chips.

Leg alles op een bakplaat met bakpapier en zorg ervoor dat de chipjes niet over elkaar heen liggen. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal lekker krokant worden.

Bak in de oven voor 10-15 minuten. Als je ziet dat de onderkant niet mooi bruin wordt kun je de chips halverwege nog omdraaien.

Je kunt de chips warm eten, of even af laten koelen. Eet smakelijk!

tortilla chips

Chips Kruidenmixen

Hieronder lees je 9 kruidenmixen, van de standaard paprikachips tot het iets spannendere chilli-limoen chips. Het kan zijn dat je meer of minder van de totale kruidenmix nodig hebt. Ik heb in ieder geval een indicatie van de juiste verhoudingen opgeschreven, maar ook hier kun je mee spelen. Proef tussendoor even wat jij het lekkerste vind!

Daarnaast ben ik altijd zuinig met zout en heb ik overal dus voor een halve theelepel gekozen voor 4 porties, maar het kan best zijn dat jij meer lekker vind! Voeg dit dan ook vooral toe.

Let op: alle onderstaande kruiden zijn gedroogd.

Paprika chips

  • 1,5 theelepel gerookte paprika,
  • Halve theelepel uipoeder
  • 1 theelepel bruine suiker (indien je iets het zoeter wilt)
  • Halve theelepel zout

Mediteraans / Bolognese

  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • halve eetlepel peterselie
  • halve eetlepel basillicum
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • halve theelepel zout

Sweet Chili

  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel paprika
  • Halve theelepel chili (meer als je van pittig houdt)
  • halve theelepel  zout
  • 1 theelepel bruine suiker

Mexicaans

  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels koriander
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • Halve theelepel oregano
  • Halve theelepel chili
  • Halve theelepel knoflookpoeder
  • Halve theelepel uienpoeder
  • Halve theelepel zout
  • Halve theelepel bruine suiker

Barbecue

  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1,5 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel tomatenpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel bruine suiker (indien je het iets zoeter wilt)
  • halve theelepel zout.

Salt & Vinegar

Voor de salt & vinegar he je twee opties. Wanneer je het écht wilt laten proeven zoals uit de winkel zul je azijn poeder moeten gebruiken. Dit kun je online kopen of bij de toko en verkopen ze vaak als sushi azijn poeder.

Ook kun je echte azijn gebruiken. In dit geval ga je iets anders te werk. In plaats van dat je de aardappelschijftje een halve uur in water laat weken, laat je ze nu 1 à 2 uur in azijn weken. De smaak is hiervan wel subtieler.

  • 1 eetlepel azijnpoeder / genoeg witte azijn om de schijftje in te laten weken
  • Halve theelepel zout

Chili & Limoen        

Voor als je iets wat spannenders wilt is chili en limoen ook heel erg lekker. De smaak van limoen vind je voornamelijk in de schil, dus het is een goed idee om deze even fijn te raspen en over de chips een te strooien.

Het liefst gebruik je hier wel biologische limoenen voor – de bestrijdingsmiddelen gaan namelijk in de schil van limoen zitten. Heb je geen biologishce limoenen, zorg er dan in ieder geval voor dat je het fruit even wast met zeep en goed afspoelt.

  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel bruine suiker
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • halve theelepel chilli
  • limoensap & rasp

Curry

  • 2 theelepels currypoeder (mild of pittig)
  • halve theelepel zout

Vegan Cheese Onion

Voor de kazige smaak heb ik hier edelgist gebruikt. Ik vind deze smaakcombinatie echt heel lekker, maar verwacht geen perfect replica – omdat er geen dierlijke proucten worden gebruikt proeft het iets anders.

  • 1 eetlepel edelgist
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel uipoeder
  • eventueel halve theelepel knoflookpoeder

Vegan Sour Cream Onion

  • Azijn om te besprenkelen of een halve eetlepel azijnpoeder
  • 3 eetlepels edelgist
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepel bieslook
  • 1 halve theelepel zout

Als je gebruikt maakt van azijn en niet de azijnpoeder, mix dit dan niet met de kruidenmix. Besprenkel het gewoon om elk schijfje voordat het de oven in gaat.

Wat is jouw favoriete chipssmaak? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content