Wat Is Vegan Cosmetica En Waar Vind Ik Het?


Wanneer je ervoor kiest om veganist te worden moet je veel veranderen. Ja, eten is hier een belangrijk deel van en vaak het eerste waar men aan begint. Maar wanneer je hieraan gewend bent is het tijd om verder te kijken. Want niet alleen in eten worden dieren gebruikt, maar ook in kleding, cosmetica, schoonmaakproducten en helaas nog veel meer. Vandaag kijken we naar vegan cosmetica – wat het is en waar je het vind. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen om rekening mee te houden.

Wat is vegan cosmetica? Vegan cosmetica zijn verzorgingsproducten welke geen dierlijke ingrediënten bevatten én niet getest zijn op dieren. Je kunt deze vinden bij de drogist, maar er zijn ook webshops waar je makkelijk producten kunt vinden.

Verder in dit artikel gaan we dieper in op hoe je erachter komt of een product vegan, of alleen dierproefvrij is én waar je deze makkelijk kunt vinden.

Wil je meer weten over wat vegan betekent? Daar heb ik al eerder een artikel over geschreven! Deze vind je hier.

Voordat we dat doen wil ik je vragen om, als je er tijdens het lezen achter komt dat jouw huidige cosmetica niet vegan is, deze producten niet weg te gooien. De schade is namelijk al geleden. Het beste is om ze te gebruiken totdat het leeg is. Vanaf daar kun je nieuwe cosmetica kopen die wel binnen je idealen past. Op die manier verspil je niets en daar wordt het milieu blij van!

Wanneer je de producten vervangt is het belangrijk goed door te hebben wat een product vegan maakt en welke valkuilen er bestaan. De verpakking kan namelijk ontzettend misleiden zijn. Zo kan ‘niet getest op dieren’ betekenen dat het eindproduct niet getest is op dieren, maar de ingrediënten afzonderlijk wel. Niet helemaal dierproefvrij dus.

Lijkt het allemaal te veel om op te letten? Scroll dan vooral even door naar beneden – hier vind je de stappen in één afbeelding. Als er dan nog iets onduidelijk is kan je altijd even terug lezen. 😉

Wat Maakt Cosmetica Vegan?

Om vegan te zijn, moet cosmetica én geen dierlijke ingrediënten bevatten én niet getest zijn op dieren. Dit lijkt niet te ingewikkeld, maar helaas kunnen producenten het erg moeilijk voor ons maken met misleidend woordgebruik. Zorg er dus voor dat je precies weet waar je op moet letten!

Wat Is Dierproefvrij?

Als we het dan toch over dierproefvrij hebben – geloof hierbij nooit elk logo dat je vindt. Producenten kunnen namelijk hun eigen logo’s verzinnen om op verpakkingen te plaatsen. Het is daarom belangrijk om alleen officiële logo’s te vertrouwen. Deze hebben stricte criteria waar een product aan moet voldoen, voordat het logo gedragen mag worden.

Dierproefvrij Logos

Elk logo dat niet een van bovenstaande is, is hoogstwaarschijnlijk verzonnen door een producent. Niet geloven dus. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het product niet in Nederland getest is op dieren, maar het wel verkocht wordt in China, waar het verplicht is om op dieren te testen.

Echter, als je geen logo vindt betekent het niet meteen dat het getest is op dieren. Simpel weg omdat het dragen van deze logo’s geld kost en niet elke producent is bereid dit te betalen.

Het EU Verbod Op Dierproeven – Te Mooi Om Waar Te Zijn?

Recentelijk is binnen de Europese Unie en en aantal andere landen het testen op dieren voor cosmetica illegaal geworden. Een stap in de goede richting! 😊

Helaas is dit verbod nog niet perfect. Er zitten namelijk een aantal voorwaardes aan, die ervoor zorgen dat dierproeven nog steeds op vrij grote schaal uitgevoerd worden:

 • Het verbod geld alleen voor ingrediënten die alleen in cosmetica gebruikt worden. Ingrediënten die ook in voedsel gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld karmijn, mag wel getest worden op dieren.
 • Het verbod geld alleen voor testen voor de veiligheid van de consument. Testen met betrekking tot de veiligheid voor het milieu of werknemers mogen nog wel op dieren gedaan worden.
 • Producenten die producten binnen EU verkopen mogen hetzelfde product gewoon in China verkopen, waar dierproeven verplicht zijn. Hoewel het product voor de Nederlandse markt dus niet getest zal zijn op dieren, is ditzelfde product wél op dieren getest voor de Chinese markt.

Vegan Ingrediënten

Dierproeven zijn niet het enige wat bepaald of een product vegan is of niet. Het tweede onderdeel zijn namelijk de ingrediënten.
Hier is belangrijk de volledige ingrediëntenlijst te lezen – ‘natuurlijke ingrediënten’ betekent absoluut niet vegan. Dieren zijn ook natuurlijk en kunnen dus gewoon in deze producten gebruikt worden.

Nu vraag je, je misschien af: “Op welke ingrediënten moet je dan precies letten?” Héél veel. Zoveel, dat je ze waarschijnlijk niet allemaal kan onthouden. Wat voorbeelden zijn:

 • Allantoïne
 • Albumine
 • Alfa-hydroxyzuren
 • Bijenwas
 • Bijenpollen
 • Biotine
 • Collageen
 • Cysteïne
 • Elastine
 • Visschubben / Guanine
 • Glycerine
 • Karmijn
 • Keratine
 • Lanoline
 • Slakken
 • Squaleen
 • Tallow
 • Wax
 • Haar (in bijvoorbeeld make-up kwasten of nepwimpers)

En nog een hele hoop meer. Om vegan cosmetica te vinden is het daarom misschien niet het beste idee om alles uit je hoofd te leren. Wat je wel kunt doen vind je hieronder!

Vegan Cosmetica Vinden met Behulp van Logo’s

Dus wat doe je als je geen fotografisch geheugen hebt? Je gaat op zoek naar de vegan logo’s! Net als met dierproefvrije logo’s hebben deze stricte criteria waaraan een bedrijf moet voldoen. De meestvoorkomende logo’s in Nederland vind je hieronder.

Vegan Logos

Voor het Vegan Certified logo bijvoorbeeld (rechtsboven), zijn de criteria als volgt:

 • Het product mag geen dierlijke ingrediënten bevatten
 • Producten mogen geen stoffen van dierlijke oorsprong bevatten of daarvan afkomstig zijn
 • Vloeistoffen mogen niet worden gefilterd, ontschuimd of geklaard met dierlijke producten.
 • De ingrediënten of eindproducten mogen niet op dieren getest zijn door de leverancier, producent, fabrikant of onafhankelijke partij en dit mag in de toekomst ook niet gebeuren.
 • Producten mogen geen van dieren afgeleide GGO’s, of van dieren afgeleide genen bevatten die worden gebruikt om ingrediënten of eindproducten te produceren.
 • Bedrijven moeten gereedschap etc. grondig reinigen tussen het produceren van veganistische en niet-veganistische ingrediënten

Dus nogmaals, geloof alleen de term ‘geschikt voor veganisten’ niet.

Vegan Cosmetica Vinden Zonder Logo’s

Als je geen logo kan vinden is dit zeker nog niet het einde van de wereld, en ook zeker geen garantie dat het product niet vegan is. Er zijn drie andere dingen die je kunt doen om erachter te komen of een product vegan is of niet.

Als allereerst heeft PETA een lijst met vegan bedrijven opgesteld – “PETA’s Vegan Companies That Do Not Test On Animals“. Deze PDF wordt elke 6 maanden geüpdate. Zorg er dus voor dat wanneer je het download je wel regelmatig terugkomt voor de meeste recente versie!

Het tweede wat je kunt doen is het meest voor de hand liggend: gewoon even Googlen. Je bent niet de eerste veganist op aarde, dus maak daar gebruik van! De kans is heel groot dat iemand alles al voor je heeft uitgezocht. Even snel “Is Benefit Vegan?” intypen en Google geeft je al gauw het antwoord. Spoiler alert: Benefit is niet vegan, ze testen op dieren.

Wanneer je gebruik maakt van het internet, wees dan wel kritisch. Niet iedereen weet precies wat vegan en dierproefvrij inhoudt, of dat ze überhaupt verschillen. Zorg er dus voor dat jij dit wel weet en in het artikel goed kijkt of al deze criteria behandeld worden.

Als je niets kunt vinden heb je nog één laatste optie: contact opnemen met de producent. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je niet alleen vraagt of iets vegan(istisch) is, maar dat je specifieke vragen stelt. Nogmaals, niet iedereen weet wat vegan inhoudt, wat ervoor kan zorgen dat je foutieve informatie krijgt, of zelfs helemaal geen reactie. Wat je wilt vragen is het volgende:

 • Bevat het product dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, karmijn (E120), ei, wei, lanoline of honing?
 • Is het product getest op dieren?
 • Waren de ingrediënten in het product getest op dieren?
 • Heeft een onafhankelijke partij de producten of ingrediënten getest op dieren?
 • Is er een lijst met vegan producten die het bedrijf verkoopt?

Dit laatste is natuurlijk niet nodig, maar wel fijn om te hebben!

Ik zal een voorbeeld mail onderaan deze blog zetten, zodat je gewoon kunt kopiëren / plakken. Zelfs als je al weet dat een product niet vegan is, is het misschien toch een goed idee om een e-mail te sturen. Gewoon omdat het een kwestie van vraag en aanbod is. Als wij laten weten dat we meer vegan producten willen bestaat er zeker een kans dat ze dit aan zullen bieden. Lekker een beetje activisme wat je kan doen op zondagochtend, zonder de bank te hoeven verlaten. 😊

De Stappen In Één Overzicht

Al deze stappen en onderdelen kunnen het heel ingewikkeld maken om vegan cosmetica te kopen. Neem er daarom ook lekker de tijd voor om alles uit te zoeken. Wees daarnaast niet bang om fouten te maken! Hier leer je weer van, zodat je het de volgende keer wel goed kan doen. Je zult zien dat hoe langer je dit doet, hoe makkelijk het wordt om vegan te zijn. Dit geldt voor cosmetica, maar ook voor eten en het navigeren van sociale situaties. Gewoon blijven proberen!

We leven nu eenmaal in een niet-vegan wereld, wat ervoor zorgt dat je bij álles na moet denken.

Goed – om je in ieder geval je goede weg in te wijzen vind je hieronder een handige afbeelding. Volg deze en je komt erachter of je cosmetica vegan is.

Wat Is Vegan Cosmetica en Waar Vind Ik Het?

Linksboven staan de meest voorkomende vegan logo’s in Nederland. Als je een van deze drie ziet kan je het product met een gerust hart kopen.
Rechtsboven staan de dierproefvrije logo’s. Er zijn maar drie betrouwbare, dus andere logo’s die je ziet staan kunnen verzonnen zijn door de producent. Let hierbij ook op dat dierproefvrij niet per sé vegan is. De ingrediënten kunnen wel dierlijke producten bevatten.

Kun je geen vegan logo vinden dan kun je drie andere dingen doen:

 • Deze PDF van PETA gebruiken.
 • Contact opnemen met de producent en specifieke vragen stellen (zie hierboven)
 • Gewoon even Googlen

Waar Vegan Cosmetica Kopen?

Om je moeite te besparen en een uitganspunt te geven, vind je hieronder alvast een lijstje met verschillende merken & winkels die vegan cosmetica verkopen. Zoals je ziet, kun je gelukkig gewoon bij de gemiddelde drogist naar binnen lopen!

Merk / Winkel Hoe Kopen?
Elf (100% vegan) Douglas website, of in de winkel
Jeffree Star (100% vegan) Jeffree Star Website, of ICI Paris XL  
Inika (100% vegan) Inika website
Everyday Minerals Everyday Minerals Website
Kruidvat Op de website kun je ‘vegan’ zoeken – je krijgt een hele lijst.
Hema (B.A.E. en sommige zeepjes) Hema website, of in de winkel. Klik hier voor de B.A.E. make up lijn en hier voor de zeepjes.
Douglas – verschillende merken Op de website kun je op ‘vegan zoeken’ of in de winkel vragen.
ICI Paris XL – verschillende merken Op de website kun je op ‘vegan’ zoeken, of in de winkel vragen.
Love, Beauty and Planet Kruidvat, Albert Heijn, Etos. Ook in de winkels te koop.
Lush (Let op, niet alles!) Op de website kun je op ‘vegan’ zoeken of in de winkel vragen.
Body Shop (Let op, niet alles!) The Body Shop website of in de winkel. Online kun je links bij de filters ‘veganistisch’ aanvinken.

Sommige merken zijn niet 100% vegan, maar hebben wel vegan producten. Het is aan jou om te kiezen of je dat wilt steunen of niet.


Email Template

Goedemiddag/morgen,

Ik heb interesse in jullie producten, echter heb ik nog een aantal vragen betreft product X. Voornamelijk of het vegan is?

Dit betekent het volgende:

 • Het product bevat geen dierlijke ingrediënten – zoals bijenwas, karmijn (E120), ei, wei, lanoline of honing
 • Het product is niet getest op dieren
 • De ingrediënten in het product zijn niet getest op dieren
 • Het product en de ingrediënten zijn niet door derden getest op dieren

Als laatste ontvang ik ook graag een lijst met andere vegan producten die jullie verkopen, indien beschikbaar.

Ik hoor het graag!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

One thought on “Wat Is Vegan Cosmetica En Waar Vind Ik Het?

 1. Pingback: Vegan shampoo: 92 opties van 12 merken - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts