Violife Kaas Review


Er zijn tegenwoordig gelukkig heel wat vegan kazen op de markt. Toen ik net veganist werd was de enige makkelijk te vinden kaas Wilmersburger. Hier was ik zo geen fan van dat ik de twee opgvolgende jaren geen vegan kaas meer aangeraakt heb. Het was gewoon zo plastic & kartonnig dat ik liever een kaasloos leven leidde.

Nu, een aantal jaren later begint Violife kaas overal naar boven te komen. Toen ik positieve geluiden hoorde van mijn (ook vegan) ouders, moést ik het ook proberen.

Laat hier wel duidelijk zijn dat ik niet per sé op zoek ben naar een vegan kaas die de smaak van koemelk kaas nabootst – dit zijn twee andere dingen. Daarnaast weet ik na al die tijd ook niet meer hoe koekaas proeft. Ik wil gewoon een diervriendelijke kaas die lekker smaakt.

Violife Kazen

De kazen van vandaag zijn een greep uit het assortiment van Violife. Hoewel zij dus ook andere kaasjes verkopen, zijn deze vijf het meest populair en gewoon bij de supermarkt te koop. Dit zijn:  

  • Original Flavour Slices
  • Mozzarella Flavour Grated
  • Greek White Block
  • Creamy Original Flavour
  • Prosociano Wedge

Alle Violife kazen zijn volledige vegan en dus lactose vrij. Van de 5 kaasjes waar we vandaag naar kijken zijn de Slices, Geraspte mozzarella en Creamy Original ook nog eens gluten-, soja, lactose-, en noten vrij.
Verder zijn alle kaasjes van vandaag ook allemaal op basis van kokosolie, en dus palmolie vrij. Naast dat het dus goed voor de diertjes is, wordt er ook geen regenwoud voor gekapt.

Andere smaken die Violife verkoopt zijn de “Original Flavour Block” en “Cheddar Flavour Slices”.

Original Flavour Slices

Het beste te gebruiken als jonge plakjes kaas. Niet om te smelten.

Violife Original Flavour Slices

Deze plakken doen me qua structuur denken aan de voorverpakte plakjes die je in Engeland koopt. Ze zijn een beetje rubberachtig – dus niet om wild van te worden.

De smaak van de slices lijkt op jonge kaas, in de zin dat het heel (heel) subtiel is. Dit is dan ook denk ik mijn minst favoriete Violife versie. Maar op een lekker broodje met wat bieslook is het best prima.

Ik zou deze kaas verder niet gebruiken om te smelten. Omdat het één grote plak is smelt het heel moeilijk en wordt het meer een olieachtige substantie. Niet helemaal waar je naar op zoek bent.

Wil je dus graag smelten, dan zou ik aanraden om de geraspte mozzarella te gebruiken. De kleine stukjes smelten beter.

Mozzarella Flavour Grated

Het beste te gebruiken als smeltkaas, dus in lasagne of op tosti’s.

Violife Mozzarella

Dit is de meest gebruikte kaas in ons huishouden. Niet omdat we dagelijks lasagne eten, maar omdat dit de kaas is die het beste smelt, en van een panini of tosti houden we wel.

De smaak is lekker zout en is iets apart, maar niets om mij tegen te houden. Nogmaals, deze kazen smaken niet zoals kaas gemaakt van koeienmelk, omdat ze dit niet zijn. Als je dat loslaat, is dit een prima kaas om lekker wat vets en pittigs op je eten te hebben.

Tip – als je de kaas wilt laten smelten kun je deze het beste op een nattige bodem legen. Denk hierbij aan een tomatensaus of puree.
Wat de wetenschap hierachter is durf ik je niet te vertellen, maar het smelt wel een heel stuk beter. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat het een vaste vorm houdt en raar doorzichtig wordt.

Wil je hier een lekkere kaassaus van maken? Bonen & Biet heeft dit hier makkelijk beschreven: Hoe Bechamelsaus Maken?

Greek White Block

Te gebruiken zoals je ook Feta zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld in een salade.

Violife Greek White Block

De Greek White is het kaasje dat is te vergelijken met wat normaal gesproken feta zou zijn. Deze kaas vond ik prima van smaak en structuur.

Het liefst gebruik ik deze verkruimeld in een salade – het geeft dan net wat meer pit aan je schaaltje konijnenvoer. Echter, ikzelf vind deze kaas alleen lekker in kleine hoeveelheden. Verkruimeld is het lekker, maar echt blokjes Greek White hoeft dan van mij ook weer niet.

De website benoemt dat je deze kaas ook kan gebruiken om te smelten op een Portobello paddenstoel en dat lijkt me súper lekker. Ik heb het zelf helaas nog niet kunnen proberen. Als jij dat wel doet, laat me dan in de reacties weten wat je ervan vond!

Creamy Original Flavour

Te gebruiken als roomkaas. Deze kaas kan dus ook gebruikt worden voor gebak.

Violife Creamy Original Flavour

Dit was de eerste vegan roomkaas die ik proefde. Om heel eerlijk te zijn was ik niet meteen verkocht. De structuur is prima – de kaas is goed smeerbaar.

Helaas vond ik dat er nog iets extra smaak miste. Ik ben bij dierlijke roomkaas gewend dat er veel kruiden in zitten. Dit is niet het geval bij Creamy Original wat ik jammer vond.

Gelukkig hebben wij standaard een potje kruidenboter kruiden in de kast staan. Deze kruiden, samen met wat knoflook en zout zorgen samen voor een hele lekkere kruidenkaas voor heel weinig moeite.

Ja, jammer dat je er zelf nog wat aan moet doen. Maar zeker waard als je op zoek bent naar een lekker kruidenkaas. En dan is Violife ook nog eens makkelijk te verkrijgen.

Al met al, prima kaasje als je bereid bent er zelf kleine aanpassingen aan te maken!

Prosociano Wedge          

Te gebruiken als parmazaan, zoals over pizza of pasta.

Violife Prosociano Wedge

Dit is toch wel een favoriet in onze familie. Nogmaals, wij zijn ondertussen al een aantal jaren vegan, dus een directe vergelijking met dierlijk parmezaan kan ik niet maken. Echter, dit smaakt wel echt precies zoals ik het me kan herinneren.

Deze kaas is iets moeilijk om heel fijn te raspen, omdat er stukjes achterblijven. Je kunt het dus óf wat grover raspen, óf lekker fijn en er nog een vork langs halen om alle overgebleven stukjes mee te nemen. Het werkt allebei prima.

Al met al wordt ik hier heel gelukkig van en gebruik ik het zoals ik vroeger ook parmezaan gebruikte: over pasta & pizza. Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd om hier ook pesto mee te maken, maar ik denk dat het een goede kans van slagen heeft. Al lijkt het me in dat geval wel een goed idee om het van tevoren te raspen, zodat het geen bal vormt.

Wat ik ook wel leuk vind is dat deze kaas dezelfde vorm heeft als parmezaan normaal gesproken heeft. De ervaring wordt is toch wel een stukje leuker als je zelf kaas kan raspen.

Conlusie?

Ja, er zijn misschien wel betere vegan kazen te vinden. Maar als je weet hoe je goed met deze kaasjes omgaat kun je wél gewoon goede vegan kaas bij de Albert Heijn, Plus, Dirk en Deka halen. En dat is voor mij heel veel waard.

Als je meer wilt weten over deze kaasjes en de ingrediënten, kun je het beste even een bezoekje brengen aan de Violife website.

Als je de kazen graag uitprobeerd heb je natuurlijk ook lekkere recepten nodig. Gewoon, om ze een eerlijke kans te geven. Ik heb daarom in een eerder artikel de beste vegan kookboeken voor je op een rijtje gezet! Deze vind je hier: De 14 Beste Vegan Kookboeken in 2020.

Eet jij vegan kaas? Zo ja, wat is jouw favoriet? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

3 thoughts on “Violife Kaas Review

  1. Pingback: Hoe Bechamelsaus Maken? En 6 Toepassingen. - Bonen & Biet
  2. Pingback: Vegan Broodbeleg: 54 Opties - Ecolien
  3. Pingback: Vegan Broodbeleg: 55 Opties - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts