Verschil Biologisch en Fairtrade


Biologisch en fairtrade zijn twee termen die in vrijwel elk gesprek over duurzaamheid gebruikt worden en waar we allemaal wel van gehoord hebben. Maar wat is het verschil eigenlijk? En als je zou moeten kiezen, welke is beter? Twee vragen waar ik vandaag dieper op in duik!

Wat is verschil tussen biologisch en fairtrade? Biologisch gaat over de manier waarop ingrediënten geproduceerd worden. Dit moet namelijk met zo min mogelijk tussenkomst van mensen. Fair trade heeft betrekking op de manier van handelen waarbij de boer een eerlijke prijs krijgt voor de producten.

Wat Is Biologisch?

Hoewel het woord biologisch eigenlijk alleen aangeeft dat iets door de natuur tot stand is gekomen betekent het in de wereld van certificaties en keurmerken veel meer.

In die wereld is het namelijk zo dat biologisch gelijk staat aan ‘de mens heeft zich zo min mogelijk bemoeid met het groeien van het product’. Ofwel – de natuur lekker haar gang laten gaan.

Bij biologische producten bemoeid de mens zich zo min mogelijk met het groeien van de plant. Dit verwacht je misschien niet helemaal als je aan landbouw denkt – het is immers zo dat landbouw een menselijke uitvinding is. Wij zorgen ervoor dat de beste planten op de juiste plek staan en er geen andere dieren van eten. En dat mag allemaal in de biologische landbouw.

Hetgeen waar biologisch zich voornamelijk op richt is het gebruik van pesticiden. Je weet wel, die stofjes die ervoor zorgen dat slakken of luizen de bladeren niet aanvreten.

Nu zijn natuurlijke pesticiden helemaal prima. Waar echter de grens wordt getrokken bij biologische landbouw is het gebruik van chemsiche pesticiden. Deze zijn namelijk a) schadelijk voor het milieu en b) schadelijk voor de mens.

Naast de pesticiden mag de biologische landbouw ook geen gebruik maken genetisch gemodificeerden organismen. Ofwel, alles wat in een lab is gemaakt door iemand die er niet uit ziet alsof ze dagelijks op het land ploeteren.

Dat betekent echter niet dat de kruisbestuiving niet een handje geholpen mag worden. Dit mag namelijk best, maar dan moet het wel met de hand gedaan worden. Benieuwd naar hoe dit precies werkt en waarom kruisbestuiving zo belangrijk is? Dat zie je in het filmpje hieronder.

Let wel op – biologisch betekent niet per sé gezond. Alle ongezonde ingrediënten of toevoegingen, zoals witte bloem en suiker kunnen ook biologisch geproduceerd zijn. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat biologische producten niet altijd meer voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische producten. (1)

Certificatie

Hetgeen waar biologische certificatie eigenlijk voor zorgt is dat de natuur zo veel mogelijk zijn gang kan gaan, terwijl wij als mens ook dat kunnen groeien wat we willen.

In de EU is er één bio label, welke wettelijk gereguleerd is. Dit keurmerk is in de EU verplicht op alle producten die de term biologisch willen gebruiken. Naast dit keurmerk zijn er ook nog regionale en nationale keurmerken die gebruikt mogen worden zoals het EKO of Demeter logo – deze zijn trouwens weer niet verplicht. Wil je zeker weten dat je een biologisch product koopt? Ga dan op zoek naar onderstaand logo!

Biologisch Keurmerk

Is Biologisch Vlees Ook Beter?

Aangezien deze blog helemaal draait om duurzaamheid (en veganisme) vond ik het wel belangrijk om deze vraag ook nog even aan te stippen.

Want helaas, hier ligt het allemaal nét was anders.
Als we alleen naar het milieu, en dierenwelzijn in beide industrieën even achterwege laten ben je beter af bij de intesneive veehouderij.

Deze is namelijk gebaseerd op efficiëntie – we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees. Dit betekent dat we de snelst groeiende rassen zo dicht mogelijk op elkaar zetten. Deze rassen hebben minder voer nodig & en krijgen ook nog eens minder de ruimte. Dit is ‘goed’ aangezien er op het moment al regenwoud gekapt om plaats te maken voor veeteelt en het produceren van sojabonen. Minder ruimte is voor het milieu dus fijn.

Kleine kanttekening: die sojabonen worden voor meer dan 90% gebruikt als veevoer. (2)

De dieren in de intensieve veehouderij staan ook nog eens binnen, wat ervoor zorgt dat de dieren minder energie gebruiken om zichzelf warm te houden.
Als laatste leven biologische dieren iets langer waardoor er, in het geval van koeien, meer broeikas gassen vrijkomen vanuit de spijsvertering.

Dit betekent absoluut niet dat we allemaal maar gewoon killoknallerkoe moeten kopen om het milieu te redden. In tegendeel juist: biologisch of niet, veeteelt is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot van alle broeikasgassen. (3)

De enige manier om het milieu te redden én diervriendelijk te leven is gewoon om helemaal geen dierlijke producten te kopen, en in plaats daarvan een plantaardige variant te eten.

Wat Is Fairtrade?

Fair trade is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat boeren, voornamelijk in Afrika, een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Door de marktwerking van de internationale handel lukt dit namelijk vaak niet.

Fair trade is van oorsprong dus écht mensgericht – het is een ontwikkelingshulp die ervoor zorgt dat boeren in derde wereld landen een menswaardig bestaan kunnen hebben. Fair trade is echter geen goed doel: ze geven geen giften aan boeren. Ze willen er alleen voor zorgen dat er op een correcte manier handel wordt gedreven, dus ook zonder mensenhandel en kinderarbeid.

Hoewel fair trade dus voornamelijk focust op de mens, hechten ze ook waarde aan een duurzame productie.

Certificatie

Waar voor biologisch één EU gereguleerd keurmerk is, ligt dit bij fair trade anders. Hier zijn namelijk meerdere private keurmerken voor, die allemaal op een andere manier binnen de fair trade principes handelen. Eén van de bekendste is wel het Max Havelaar keurmerk (ook wel Fairtrade International), maar er zijn ook zat anderen. Wel nog even goed om te weten is dat het Max Havelaar keurmer de enige is die producten een minimumprijs garandeerd.

Max Havelaar Logo

Het is wel écht belangrijk dat als je een fair trade product koopt, je in de gaten houd dat het echt gecertificeerd is. Het kan namelijk zo zijn dat bijvoorbeeld koffie fair trade is geproduceerd, maar het niet meer volgens de fair trade principes is verwerkt in de fabriek. Een producent mag dan vrij ‘fair trade geproduceerd’ op hun verpakking zetten. Om dit te voorkomen dus altijd even letten op wat er op het product staat. Of alles bij de lokale boer halen, want alles wat lokaal geproduceerd is, is ook fair trade.

Verschillen Biologisch en Fairtrade

Beide termen streven naar het creeëren van een betere wereld, elk op zijn eigen manier.

Biologisch wil de natuur beschermen door haar zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. De nadruk ligt hier dus wel echt op het milieu.
Fair trade daarentegen besteed ook aandacht aan het milieu, maar dit is niet het belangrijkste. Het gaat bij fair trade nameijk vooral om een eerlijke handel promoten en de boeren in ontwikkelingslanden een menswaardig leven geven.

Daarnaast is er ook nog een verschil in wetgeving. De term biologisch is wettelijk beschermt – je mag een product niet met biologisch bestempelen als het niet gecertificeerd is. En om dat logo te dragen moet je aan strenge eisen voldoen die ook nog eens regelmatig gecontroleerd worden.

Fairtrade is allemaal wat losser – Het is niet wettelijk beschermd en er zijn verschillende private labels voor. Het beste fair trade logo is echter wel Max Havelaar (Fairtrade International) omdat zij als enige een minimumprijs voor de boer garanderen.

Dit alles betekent gelukkig niet dat je moet kiezen tussen fairtrade of biologisch. Het is zelfs zo dat 40% van alle prodcuten die vanuit het Max Havelaar keurmerk gecertificeerd zijn óók een biologisch keurmerk hebben. En nogmaals, alles wat lokaal geproduceerd is, is ook fair trade. Even langs de lokale bio boer dus.

Wat Is Dan Beter – Biologisch Of Fairtrade?

Sinds beide termen op een andere manier voor een beter wereld zorgen, kun je niet echt een keuze maken – het is dan kiezen tussen mens of milieu. In een ideale wereld zouden we dus én alles fairtrade én alles biologisch kopen.

Ja, dat bespaard schade aan mens en milieu, maar de schade voor de portomonnee loopt dan helaas wel op. Om dit te voorkomen zijn de ‘Dirty Dozen’ en ‘Clean Fifteen’ opgesteld.

De dirty dozen zijn 12 producten die altijd bespoten zijn en waarvan je deze pesticiden niet kan verwijderen. Eigenlijk zijn dit allemaal producten waarvan we de schil eten. Het is namelijk zo dat de bespoten pesticiden ook deels in het fruit trekken. Prima voor producten die we toch schillen (zoals meloenen), maar minder voor groente en fruit waarvan we de schil wél opeten (denk aan aardbeien).

De clean 15 is precies het tegenovergestelde. Dit zijn vijftien producten waarvan we de schil kunnen verwijderen of waarvan er weinig pesticiden achterblijven op de groente of het stukje fruit dat we eten. Deze kun je dus, als je geld wilt besparen niet biologisch kopen.

Clean 15 & Dirty 12

En okee nog één keer dan: de producten van de lokale bio boer zijn ook altijd fair trade! Hier kan je dus ook eventueel geld besparen.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo duurzaam mogelijk boodschappen doet? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

2 thoughts on “Verschil Biologisch en Fairtrade

  1. Pingback: 36 x Vegan Koek Bij De Supermarkt - Ecolien
  2. Pingback: Lipscrub Maken - 8 Opties Voor Zachte Lippen (Vegan) - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts