Vegetarische Pasta Maken – 5 Heerlijke Recepten


pasta

Pasta kan altijd. In elk jaargetijden, voor elke gelegenheid en makkelijk genoeg dat iedereen het kan maken. Dit geldt natuurlijk ook voor vegetariërs en veganisten -want zelf als je geen vlees of andere dierlijke producten gebruikt kun je prima genieten van een bord pasta.

Als je op zoek bent naar een heerlijke pasta gerecht voor vegetariërs of veganisten ben je hier aan het juiste adres! Hieronder lees je 5 klassieke pasta gerechten die helemaal zonder dierlijke producten gemaakt zijn – ze zijn dus volledig plantaardig. Dit betekent dat zelfs diegene met bijvoorbeeld een lactose intolerantie ook gewoon van deze recepten kunnen genieten.

Let wel op dat gedroogde en verse pasta zelf niet altijd vegan is! Benieuwd naar wat sommige pasta niet vegan maakt? Dit lees je in deze blog die ik al eerder schreef: “Is Pasta Vegan?

Geen paniek trouwens hoor, 9 van de 10 keer is supermarkt pasta gewoon vegan. Kijk dus vooral even achterop het pak van je favoriete merk om de ingrediënten te lezen.

1. Vegetarische Pastasalade

Dit gerecht is niet alleen heerlijk als het vers gemaakt is, het is ook ideaal voor als je iets van tevoren wilt maken. Het blijft namelijk een paar dagen goed in de koelkast. Ikzelf vind het dan zelfs lekkerder, omdat de smaken dan goed intrekken. Als je besluit het van te voren te maken en bijvoorbeeld mee te nemen naar een barbecue, voeg de rucola dan pas toe als je het serveert.

Als je na het eten pastasalade overhebt is het ook geen probleem – gewoon in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Wanneer je het weer opnieuw wilt servere is het dan wel lekker om nog wat verse rucola toe te voegen.

vegetarische pasta salade

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 1/2 eetlepel zeezout, plus wat extra
  • 450g pasta naar wens, ik gebruik volkoren penne
  • 80ml + 1 eetlepel olijfolie
  • 30ml balsamico azijn
  • Handje verse basilicum, gesneden
  • Snufje zwarte peper
  • 150 gram snoeptomatjes, gehalveerd
  • 40 gram rucola
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/3 komkommer, gesneden
  • Zwart olijven, gesneden (optioneel)
  • 1 eetlepel edelgist (optioneel)

Bereiding

Vul een grote pan met water en voeg het zout toe. Laat het water koken en voeg dan de pasta en (ongepelde) knoflook toe. Laat dit koken, totdat de pasta al dente is. Dit betekent dat niet helemaal zacht is, maar wel gaar. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van welke pasta en welk merk je gebruikt.

Terwijl de pasta en knoflook kookt kun je de dressing maken. Dit doe je door de olijfolie, balsamico azijn, basillicum, peper te mengen. De olie en azijn zullen eerst niet willen mixen, maar als je enthousiast genoeg bent zul je zien dat ze samen één geheel vormen.

Voeg aan dit mengsel de tomaatjes en komkommer toe. Mix dit even door en zet het in de koelkast, totdat je het gebruikt.

Wanneer de pasta gaar is giet je het af, haal je knoflook eruit (niet weggooien!) en spoel je de pasta af onder koud water. Dit zorgt ervoor dat het niet verder kookt en dat het niet aan elkaar gaat plakken.

Dan hoeven we nu alleen nog alles samen te voegen! Doe de pasta in een grote schaal, voeg de dressing met komkommer en tomaatjes toe, pers de knoflook uit over de pasta én voeg de rucola toe. Als je wilt, kun je hier ook de edelgist en zwarte olijven toevoegen.

Meng alles door elkaar, proef, en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de pasta salade koud of op kamertemperatuur.

2. Vegetarische Pasta Pesto

Dit is de makkelijkste manier om een heerlijke pasta te maken. Je kunt hier optioneel vegan parmezaanse kaas gebruiken (ik ben gek op deze van Violife) maar het hoeft zeker niet.

Meer weten over waarom (parmezaanse) kaas niet vegetarisch is? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: “Wat Is Stremsel En Is Het Vegetarisch?”.

pasta pesto

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 80ml extra vierge olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 250g verse basillicum
  • 50 gram pijnboompiten
  • 2 eetlepels geraspte parmezaan (optioneel)
  • 2 el walntoen
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemalen peper
  • 1,5 eetlepel zout
  • 340 gram gedroogde pasta naar wens
  • 2 handje cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 eetlepel zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.

Leg alle tomaatjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Je kunt hier eventueel nog wat gedroogde kruiden aan toevoegen, indien gewenst. Als de oven warm is kun je de tomaten voor 15-20 in de oven bakken.  

Terwijl de tomaatjes in de oven zitten kun je de pasta koken. Vul een grote pan met water en voeg het zout toe. Laat het water koken en voeg dan de pasta toe. Laat dit koken, totdat de pasta al dente is. Dit betekent dat de pasta niet helemaal zacht is, maar wel gaar. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van welke pasta en welk merk je gebruikt.

Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine of sterke blender en mix dit tot het een dip is.
Proef en breng op smaak met peper en zout.

Wanneer de pasta gaar is kun je deze afgieten en even kort afspoelen onder koud water. Dit voorkomt dat het verder kookt. Doe dit niet te lang, anders wordt de pasta koud.

Vervolgens kun je de pesto mixen met de pasta. Garneer met de tomataatjes uit de oven en eventueel wat extra vegan parmezaanse kaas en pijnboompitjes.

3. Vegetarische Pasta Spinazie

Dit is een lekkere pasta norma met spinazie en mijn absoluut favoriete pasta! Als je wilt kun je hier nog pijnboompitjes of walnoten overheen strooien en dan ben je helemaal gelukkig.

Zorg er bij het maken voor dat je de aubergine echt de tijd geeft om gaar te worden. Het liefst is het vruchtvlees helemaal bruin en valt het praktisch uit elkaar. Dan is deze pasta echt het lekkerste!

Daarnaast gebruik ik voor deze pasta het liefst bevroren pasta, gewoon omdat dat langer goed blijft. Je kunt echter ook verse spinazie gebruiken. Ik reken vaak een handje per persoon, maar je moet eigenlijk zelf even kijken hoeveel je dan lekker vind. Voeg een beetje toe, laat het slinken en kijk of je nog meer wilt. Zo voorkom je dat je óf alleen spinazie eet óf er niks van proeft.

pasta spinazie

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Olie om in te bakken
  • 6 teentjes knoflook, geperst
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 el oregano
  • 2 el kappertjes, fijn gehakt
  • 360g gedroogde pasta, naar keus
  • 1 el balsamico azijn
  • 400ml kokend water
  • salt & pepper
  • 120g vegan feta (ik gebruik die van Violife)
  • Handje verse basilicum, gesneden
  • 80g bevroren spinazie
  • Optioneel: handje pijnboompitten of walnoten (gehakt)
  • Optioneel: beetje suiker of agavesiroop

Bereiding

Doe de olie in een pan en warm dit op op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak dit voor 2 minuten. Let op dat het vuur niet de heet is, dan verbrand de knoflook namelijk.

Voeg nu de aubergine toe en laat dit bakken totdat de blokjes uit elkaar vallen. Roer continue, zodat het niet aanbrandt.

Als de aubergine helemaal zacht is kun je de tomatenblokjes, kappertjes, balsamicoazijn, zout, peper, pasta en het kokende water toevoegen. Het kan zijn dat de saus wat zuur wordt, omdat de tomaten uit blik vaak ook wat zuurder zijn. Je kunt dit weer balanseren door wat suiker of agavesiroop toe te voegen. Proef dus even!

Roer alles goed door en laat het op laag vuur sudderen tot de pasta al dente is. Dit betekent dat niet helemaal zacht is, maar wel gaar. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten afhankelijk van welke pasta en welk merk je gebruikt. Ook hier is het dus handig om na 10 minuten even te proeven.

Roer elke paar minuten even door, zodat de pasta niet aanbakt. Als je denkt dat de pasta bijna gaar is kun je ook de spinazie toe voegen.

Als je klaar bent om op te dienen, roer je nog de vegan feta en verse basilicum door de pasta heen en bestrooi je dit met de pijnboompitten of walnoten.

Eet smakelijk!

4. Vegetarische Pasta Carbonara

Deze pasta verwacht je misschien niet geheel plantaardig te kunnen maken, omdat de standaard versie vol zit met dierlijke producten. Ik ben er echter heilig van overtuigd dat alles te veganiseren is – zo ook deze pasta.

De zijden tofu zorgt voor de witte romige saus en de gerookte tofu geeft deze pasta een pittige smaak. Verwacht echter geen exacte replicata van een pasta carbonara met dierlijke producten – gewoon omdat dat het niet is. Wel is het heel erg lekker!

Zijden tofu kun je bij de Ekoplaza, Odin of toko kopen. Soms heeft de gewone supermarkt het ook, maar ik zou hier niet op rekenen.

vegetarische pasta carbonara

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 320 gram spaghetti
  • 125 ml pasta water (achtergehouden na het koken)
  • 1 el olijfolie
  • 150 gram gerookte tofu (of een vegan alternatief voor spekjes, zoals deze van de AH of gebakken champignons)
  • Snufje zout en peper
  • 1 tl gedroogde italiaanse kruiden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el sojasaus
  • 300g zijdentofu, gepureerd met een blender of keukenmachine.
  • 4 eetlepels edelgist
  • 1 el citroensap of appelazijn
  • ¼ tl kurkuma
  • 1,5 eetlepel zout

Vul een grote pan met water, voeg het zout toe en breng dit aan de kook. Als het kookt kun je hier de spaghetti aan toevoegen. Laat het koken totdat de pasta al dente is. Dit betekent dat niet helemaal zacht is, maar wel gaar. Dit duurt bij spaghetti ongeveer 8-10 minuten afhankelijk van welke pasta en welk merk je gebruikt.

In de tussentijd kun je wat olie opwarmen in een pan op middelhoog vuur. Hier kun je de gerookte tofu (of ander spekjes alternatief) aan toe voegen. Bak dit tot het goudbruin is.

Voeg nu de knoflook en kruiden aan de tofu toe en bak voor nog ongeveer een minuut. Wanneer je de knoflook ruikt weet je dat het gaar is.

Dan kun je de sojasaus, gepureerde zijden tofu, edelgist, citroensap en kurkuma toevoegen. Bak dit nog een paar minuten, zodat de smaken goed intrekken.

Wanneer de pasta gaar is kun je deze afgieten. Vergeet niet wat pasta water achter te houden! Als je gebruik maakt van vegan spekjes of champignons heb je misschien wat minder pastawater nodig.

Voeg nu de helft van het achtergehouden pastawater toe aan de saus en roer goed door. Proef en voeg eventueel zout en peper toe.

Als laatste voeg je de gekookte spaghetti toe aan de saus en roer je dit door. Als het er wat droog uit ziet kun je nog wat extra pasta water toevoegen.

Serveer met wat verse zwarte peper en wat olijfolie.

Eet smakelijk!

5. Vegetarische Pasta Bolognese

Dan als laatste tijd voor de klassieker: een vegan pasta bolognese! Ik maak hier gebruik van tofu als ‘gehakt’, omdat hier de smaken lekker in trekken en ikzelf het liefste zo min mogelijk gebruik maak van kant-en-klare vleesvervangers. Je kunt er echter voor kiezen om zelf wel voor een vega gehakt te gaan. Het ligt er maar net aan wat jij lekker vind!

pasta bolognese

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 320 gram pasta naar keuze
  • 1 pakje tofu
  • 2 stengels selderij
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 30ml olijfolie
  • 160 gram tomatenpuree
  • 600 gram tomatenblokjes uit blik (1,5 blik)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 100 ml rode wijn
  • Handje gehakte walnoten
  • Optioneel: 100 ml sojamelk
  • 1,5 eetlepel zout
  • Optioneel: beetje suiker of agave siroop

Bereiding

Vul een grote pan met water, voeg het zout toe en breng dit aan de kook. Wanneer het water kookt kun je de pasta koken tot het al dente is. Dit betekent dat niet helemaal zacht is, maar wel gaar. Dit is afhankelijk van welke pasta en welk merk je gebruikt. Kijk daarom even achterop de verpakking naar de instructies.

Hak de ui, wortel, selderij en knoflook in een keukenmachine heel fijn. Doe deze vervolgens in een koekenpan met een beetje olie en bak totdat de groenten zacht zijn. Dit zal ongeveer 10-15 minuten duren. Zet het vuur niet te hoog, dan verbranden de groenten!

Voeg nu de tofu toe door deze te verkruimelen. Laat dit bakken totdat de tofu ook wat kleur krijgt en voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree, gedroogde kruiden, rode wijn en eventueel de sojamelk toe.

Laat dit minimaal 5 minuten laag sudderen, terwijl je continu roert. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer de smaken loskomen.

Het kan zijn dat de tomatenblokjes en puree de saus wat zuur maken. Je kunt dit oplossen door een beetje suiker of agave siroop toe te voegen. Proef de saus dus even voordat je opdient en kijk of het meer zoet, zout of peper nodig heeft!

Voeg de pasta bij de saus en roer dit door. Serveer eventueel met wat gehakte walnoten.

Tips Bij Het Maken Van Pasta

  • Voor de optimale smaak zorg je ervoor dat het pastawater veel zout bevat. Het beste kun je even proeven – als het naar zeewater proeft weet je dat je goed zit.
  • Zorg ervoor dat het water goed borrelt – deze beweging zorgt er namelijk voor dat de pasta niet aan elkaar gaat kleven.
  • Na het koken kun je de pasta even afspoelen onder koud water. Dit zorgt er namelijk voor dat de pasta stopt met koken, maar ook dat het niet aan elkaar gaat plakken.
  • Roer de pasta meteen wanneer het in de pan zit. Ook dit voorkomt weer dat het aan elkaar gaat kleven.

Eet smakelijk!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content