Vegetarische Lasagne Maken – 4 Manieren


Lasagne

Lasagne is iets wat bij ons, net als bij veel andere, van jongs af aan al heel vaak gegeten werd. Iedereen in het gezin vond het lekker. behalve ik. Inmiddels ben ik daar gelukkig overheen gegroeid en maak ik graag lasagne!

Vroeger ging er helaas nog wel een sloot aan dierlijke ingrediënten in. Nu wij allemaal veganisten zijn was het daarom wel even wennen – want hoe vervang je al het vlees, kaas en melk die vaak bij lasagnes komen kijken?

Het lijkt misschien even ingewikkeld, maar het maken van een vegetarische lasagne is eigenlijk heel goed te doen! Na een paar keer maken zul je zien dat het niet alleen makkelijker wordt, maar ook dat je lekker kunt gaan variëren met groentes, bechemelsaus en andere vullingen.

Hieronder lees je in ieder geval 4 lekkere manieren om een vegetarische lasagne te maken: met spinazie, met courgette, met aubergine en de klassieke bolognese met bechamelsaus.

Ook wil ik je onderaan nog gauw nog wat tips bij het maken van lasagne, zodat je zeker weet dat het goed gaat!

Aangezien ikzelf vegan ben, zijn onderstaande gerechten dus ook geheel vrij van dierlijke producten. Ze zijn ze daarom ook geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een lactose intolerantie.

1. Met Spinazie

De klassieke spinazie met ‘ricotta’ maar dan volledig plantaardig! Ik maak gebruik van bevroren spinazie, maar je zou eventueel ook verse kunnen gebruiken. Bak deze dan wel even kort aan voordat je het in de saus doet!

lasagne spinazie

Ingredienten

Voor 5-6 personen

  • 1 bakje champignons, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 stengels selderij
  • Lasagne bladeren (naturel of volkoren)
  • 250 gram bevroren spinazie, ondooid
  • 1 pakje tofu, geperst en uitgelekt
  • Zout, naar smaak
  • Snufje witte peper
  • 1 ½ theelepel oregano
  • Handje verse basillicum, gesneden
  • ½ theelepel gebroken rozemarijn
  • Mespuntje cayenne poeder
  • 2 eetlepels edelgist (optioneel)
  • Vegan parmezaanse kaas, , zoals die van Violife

Meer weten over waarom (parmezaanse) kaas eigenlijk niet eens vegetarisch is? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: Wat Is Stremsel En Is Het Vegetarisch?

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden.

In een keukenmachine, hak de knoflook, ui en selderij klein. Bak dit vervolgens op middelhoog vuur. Indien nodig kun je telkens een beetje water toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt.

Voeg nu de champignons toe en bak het geheel verder, totdat de champignons zacht zijn. Zet het vuur laag en voeg de tomaten uit blik toe. 

Kruimel de tofu in de saus en voeg alle kruiden & de spinazie toe. Roer door en breng op smaak met zout en witte peper. Laat het geheel een paar minuten sudderen.

Bouw de lasagne op. Dit doe je door eerst een laagje saus in de ovenschaal te doen. Vervolgens leg je de lasagne bladeren op de saus en bedek je het weer met saus.

Let op: hoe meer laagjes je gebruikt, hoe beter de lasagne de vorm zal behouden. Maak echter niet teveel laagjes, anders proef je alleen maar de lasagne bladeren. Ikzelf kies voor 4 laagjes. Eindig altijd met een laag saus en zorg ervoor dat ook de zijkanten goed bedekt zijn.

Bak de lasagne in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten. Afhankelijk van jouw oven zal het misschien wat langer nodig hebben. Prik even met een mes in het midden en als deze er makkelijk doorheen gaat is de lasagne klaar.

Bestrooi de lasagne met de vegan parmezaan wat extra verse basillicum en zwarte olijven.

2. Met Courgette

Dit is een fijne lasagne voor als je geen gebruik wilt maken van lasagnebladeren. We gebruiken hier namelijk de courgette als tweede laagje. Dit is heel lekker én je krijgt wat extra groente naar binnen! 🙂

lasagne courgette

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 2 courgettes
  • 500 gr vegan gehakt (zoals Naturli, AH Rulstuckjes, Vegetarische Slager Rul Gehackt)
  • 2 blikken tomatenblokjes met basilicum
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • Vegan parmezaanse kaas, zoals die van Violife
  • 2 el olijfolie
  • 3 tl gedroogde oregano
  • 2 tl zout
  • 1/4 tl gemalen cayennepeper

Meer weten over waarom (parmezaanse) kaas eigenlijk niet eens vegetarisch is? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: Wat Is Stremsel En Is Het Vegetarisch?

Bereidingswijze

Verwarm een pan met wat olijfolie

Snijd de uitjes in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan samen met de geperste knoflook. Bak dit aan, totdat de ui wat doorzichtig wordt.

Wanneer je gebruik maakt van ‘gehakt’ dat nog niet bruin is (zoals het vegan gehakt van Naturli), voeg dit dan nu toe en bak het 5 minuten door. Je kunt het van te voren nog even door hakken met een mes, zodat het kleiner wordt. Maak je gebruik van wel al bruin gehakt, dan voeg je dit later toe met de oregano.

Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles goed door. Laat het een paar minuten sudderen en voeg daarna de oregano, zout, cayennepeper en eventueel het gehakt toe als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Verwarm de oven voor op 190 graden

Snijd de courgette in dunne plakjes in de lengte.

In een ovenschaal, giet een laagje van de gemaakte tomatensaus. Leg daarop een laagje courgette. Volg dit op met een dun laagje vegan parmezaanse kaas en herhaal de laagjes totdat de schaal vol is of de ingrediënten op zijn.

Bak de lasagne voor 45 minuten in de oven.

Eventueel kun je de lasagne nog afmaken door het nog met wat verse basilicum te bestrooien.

3. Met Aubergine

Ook voor deze lasagne maken we geen gebruik van lasagnebladeren. In plaats daarvan gebruiken we aubergine. Je hoeft echter niet bang te zijn dat het niet genoeg vult: daar zorgt de tofu namelijk voor!

Lasagne aubergine

Ingrediënten

Voor 5-6 personen

  • 1 aubergine, in de lengte in plakken gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 5 teentjes knoflook, geperst (1 voor de ricotta, 4 voor de saus)
  • 2 grote eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 eetlepel oregano, gedroogd
  • Snufje zwarte peper en zout
  • Handje vol verse basilicum of 1 eetlepel gedroogd
  • Pakje tofu, geperst en uitgelekt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gedroogde basillicum
  • 3 eetlepels edelgist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Vegan parmezaanse kaas, zoals die van Violife

Meer weten over waarom (parmezaanse) kaas eigenlijk niet eens vegetarisch is? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: Wat Is Stremsel En Is Het Vegetarisch?

Bereiding

Om zoveel mogelijk het vocht en de bittere smaak uit de aubergine te krijgen leggen we de plakjes in een vergiet en bestrooien we ze met zout. Laat dit 15 minuten liggen en je zult zien dat er waterdruppeltjes op de aubergine komen.

Spoel het zout van de aubergine af en dep deze goed droog. Vervolgens bak je deze in een koekenpan of gril tot ze goudbruin zijn. Je hebt hiervoor geen olie nodig.

Maak daarna de saus. Dit doe je door de ui en knoflook samen aan te bakken, totdat de ui wat doorzichtig wordt. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano, verse basilicum en peper en zout toe. Roer alles goed door en laat een paar minuten sudderen terwijl je de ricotta vulling maakt.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en maak de ‘ricotta’. Dit doe je door de tofu, citroensap 1 eetlepel gedroogde basillicum, edelgist en olijfolie in een keukenmachine fijn te maken.

Vervolgens kun je de lasagne op gaan bouwen. Doe in een ovenschaal eerst een laagje tomatensaus en leg daarop een laag aubergine. Daar bovenop komt een laagje ‘ricotta’. Herhaal dit totdat je ongeveer 4 laagjes aubergine hebt.

Eindig altijd met een laag van de tomatensaus. Strooi als laatste wat vegan parmezaanse kaas over de lasagne en stop de lasagne in de oven voor ongeveer 40 minuten.

Wanneer de lasagne goudbruin is kun je deze uit de oven halen.

4. Bolognese Met Bechamelsaus

Dan als laatste de klassieker: bolognese met bechamelsaus. Als je geen fan bent van bechamelsaus, kun je ook het ricotta recept uit de lasagne met aubergine gebruiken. Dit is mijn favoriete lasagne, dus eet smakelijk!

lasagne bolognese

Ingredienten

Voor 6 personen

  • 1 pakje lasagne bladeren (volkoren of naturel)
  • 75g volkoren meel
  • 75g vegan boter (lees hier mijn blog over vegan boters uit de supermarkt)
  • 750 ml sojamelk
  • Zout & peper
  • Snufje nootmuskaat
  • Vegan parmezaanse kaas, zoals die van Violife
  • 1 pakje tofu, geperst en uitgelekt
  • 2 handjes walnoten, fijn gehakt
  • 1 grote wortel
  • 2 stengels selderij
  • 1 ui
  • 120ml groentebouillion
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 120ml sojamelk
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 120ml rode wijn

Meer weten over waarom (parmezaanse) kaas eigenlijk niet eens vegetarisch is? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: Wat Is Stremsel En Is Het Vegetarisch?

Bereiding

We beginnen met het maken van de bolognese saus. Dit doen we door eerst de ui en knoflook te bakken. Doe dit in een pan die groot genoeg is voor de hele saus.

Wanneer de uien wat doorzichtig worden, verkruimel je de geperste tofu in de pan. Ook voeg je de fijnghakte walnoten, selderij en wortel toe. Bak dit geheel voor een paar minuten aan en voeg dan de rode wijn toe.

Als laatste kunnen de overige ingrediënten bij de saus: dit zijn de tomatenpuree, tomatenblokjes, sojamelk en groentebouillion. Het geheel lijkt misschien wat waterig, maar laat het even sudderen en de saus zal iets indikken. Daarnaast hebben we best wat vocht nodig om de lasagne bladeren zacht te laten worden in de oven.

Voeg zout en peper toe en proef. Zet het vuur uit en begin aan de bechamelsaus (of de eerder genoemde ricotta).

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Om de bechamelsaus te maken smelten we eerst de boter in een steelpannetje. Doe dit op laag vuur. Voeg daarna de bloem toe en blijf roeren. Je krijgt nu een dikke massa.

Het is belangrijk dat je dit geheel even laat garen, door het bloem en boter mengsel (de roux) gedurende 3 minuten continu te roeren. Doe je dit niet, dan houd je de smaak van rauwe bloem over.

Roer daarna beetje bij beetje de sojamelk door de roux heen. Pas wanneer de saus weer is ingedikt voeg je het volgende beetje sojamelk toe.

Waneer alle sojamelk is toegevoegd en de saus ingedikt is kun je de nootmuskaat, zout en peper toevoegen.

Als alle onderdelen klaar zijn gaan we de lasagne opbouwen.

Doe een klein laagje bolognese saus in een ovenschaal. Leg daarop een laagje lasagne bladeren met een klein beetje ruimte tussen elkaar. Hierna komt een laag bechamelsaus. Blijf deze laagjes herhalen totdat de ingrediënten op zijn. Zorg ervoor dat je altijd eindigt met een goede laag bechamelsaus. Ikzelf ga vaak voor 4 laagjes lasagne.

Voeg als laatste nog wat vegan parmezaanse kaas toe en bak de lasagne in de oven voor ongeveer 45 minuten.

Wanneer de lasagne gaar is kun je deze uit de oven halen en eventueel nog bestrooien met wat verse basillicum.

Tips Bij Het Maken Van Lasagne

  • Gebruik sojamelk, dit is stabiel bij hogere temperaturen waardoor de melk niet gaat schiften. Je kunt eventueel ook gebruik maken van andere plantaardige melk, maar dan loop je dit risico wel.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven. Zo voorkom je dat de bovenkant uitdroogt en/of verbrand en het midden nog niet gaar is.
  • Zorg ervoor dat de bovenste laag én de zijkanten van de lasagne volledig bedekt zijn met een goede laag saus. Doe je dit niet, dan drogen de lasagne bladeren uit.
  • Ik maak gebruik van gedroogde bladeren, die kunnen namelijk eeuwig in de kast blijven staan als dat nodig is. Wanneer je verse lasagne bladeren gebruikt kun je beter wat minder vocht gebruiken én de lasagne zo’n 10 minuten korter in de oven houden.
  • Wanneer je de lasagne uit de oven haalt kun je deze het beste nog even 10-15 minuten laten staan. Het is dan namelijk makkelijker te snijden.
  • Serveer je lasagne met wat salade en brood. Een beetje frisheid vind ik altijd lekker bij zo’n zware maaltijd en het brood kun je heerlijk in de extra tomatensaus op je bord dopen!

Eet smakelijk!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content