Vegan Shampoo – 92 Opties van 12 Merken


vegan shampoo

Waarom niet-vegan shampoo kopen als er ook echt een hoop opties zijn die wél vegan zijn? Dit betekent dat ze niet alleen geen dierlijke producten bevatten (melk, honing, dat soort dingen) maar ook dierproefvrij zijn én er geen dieren voor een ander doeleinden zijn gebruikt – denk aan apen die kokosnoten plukken.

Zodat je niet door alle mogelijke vegan shampoo’s hoeft te gaan heb ik dat even gedaan voor 12 merken. Ze zijn niet alleen vegan, maar ook een stuk bepoter voor je haar én het milieu. En dat hoeft echt geen 3 gouden tanden te kosten.

Lees hier precies wat de shampoo doet, mijn persoonlijke mening, wat anderen ervan vonden en meer.

Als je geen zin hebt om deze hele essay te lezen: de vegan shampoo bar in La Vie En Rose van Happy Soaps mijn favoriet. Als je liever een vloeibare shampoo hebt (zonder speciale eisen), zou ik voor Love, Beauty & Planet kiezen.
Je kunt trouwens ook onderstaande inhoudsopgave gebruiken. 😉

Meer weten over vegan cosmetica? Kijk dan eens op deze blog die ik al eerder schreef: “Wat is vegan cosmetica en waar vind ik het?

Vegan Shampoo Bars

Shampoo bars zijn in opkomst de laatste jaren en dat is maar goed ook! Aangezien ze geen echte verpakking nodig hebben zijn ze volledig plasticvrij, en omdat ze zo geconcentreerd zijn gaan ze ook een stuk langer mee. Da’s dus ook prettiger voor de portemonnee.

Happy Soaps

https://www.youtube.com/watch?v=hN6zQEuTAGE&ab_channel=HappySoaps

Hier te bekijken op bol.com.

Laten we gelijk beginnen bij de shampoo bars die ikzelf altijd gebruik – Happy Soaps! Deze bars zijn 100% plasticvrij, palmolie vrij én bevat geen SLS. Ook is Happy Soaps een volledig vegan merk en zijn ze geen onderdeel van een groter moederbedrijf – zo voorkom je dat je indirect misschien alsnog dierenleed steunt.

Alle producten worden met de hand gemaakt in Nederland en worden gratis bezorgd met de gewone pakketpost óf (als je het pakketje zo snel mogelijk wilt hebben) met de fietscourier. Aangezien de prodcuten dus niet de halve wereld over te vliegen scheelt dat ontzettend in uitstoot.

De verpakking is gemaakt van recyclebaar karton en wordt geleverd met een klein kaartje waar instructies op staan.

Happy Soaps verkoopt 9 soorten shampoo, waardoor er voor iedereen wel een optie is. Sommige bars zijn zelfs nog extra versierd met bloemblaadjes, maar dat is niet het geval voor elke bar. Ik wordt heel gelukkig van die bloemetjes op de bar, maar als je liever geen stukjes bloem de douche door spoelt kun je dus ook voor een bar gaan zonder!

De geur van de bars vind ik heel prettig. Ik heb nu de roos (als in de bloem), lavendel, kamille en aloë vera gebruikt en vind de geur niet overheersend, maar wel aanwezig. Van wat ik gelezen heb is de kaneel trouwens wel heel sterk, dus daar moet je even rekening mee houden. Er zijn ook geuren die een stuk minder sterk zijn, zoals bijvoorbeeld de zeezout.

Iedere bar gaat  90 – 110  keer mee. Dit staat gelijk aan ongeveer 4 flessen shampoo! De gemiddelde shampoo bar staat gelijk aan 2-3 flessen, dus Happy Soaps doet het hier ook nog een stukje beter voor de portemonnee.
Uit mijn ervaring is deze claim trouwens helemaal terecht, op voorwaarde dat je de bar tussen douche beurten door goed laat drogen. Zo wordt het product niet zacht en kun je er langer van genieten. Mijn haar is trouwens heel lang, dus als je korter haar hebt kan het denk ik nog wel langer meegaan ook.

Een heel leuk pakketje aan eigenschappen dus, maar wat doet het dan voor je haar? Heel veel goeds! De bars schuimen relatief veel, wat ik prettig vind. Verder maakt het mijn haar goed schoon, maar houd ik er geen droog gevoel aan over. Ik kan mijn haar gewoon uitkammen als ik alleen de shampoo gebruik, zonder conditioner. Dit gebruik ik echter wel, ook van Happy Soaps in bar vorm, gewoon omdat het mijn haar nog wat extra verzorgd.
Verder wordt mijn haar minder snel vet. Zelfs toen ik voor het eerst overstapte van flessenshampoo naar shampoo bars had ik geen last van een gewennigsperiode.

Mijn moeder heeft last van een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid en gebruikt altijd de kamille of aloë vera en heeft een stuk minder last met deze shampoo’s.

In totaal dus een heel fijn product waar ik eigenlijk heel weinig op aan te merken heb!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Shampoo Bars

Hier te bekijken op bol.com.

Nummer twee op de lijst is de heerlijk makkelijk te onthouden ‘Shampoo Bars’. Dit merk is vrij van SLS/SLES én palmolie vrij.

Ze verkopen een hoop plasticvrije doucheproducten. De verpakking van de bars is namelijk gemaakt van recyclebaar karton en als je een wat groter pakketje koopt zijn de groene opvulchips gemaakt van plantaardigmateriaal. Die zijn dus gewoon oplosbaar in water en niet schadelijk voor het milieu!
Verder worden de producten handgemaakt in Nederland en bezorgd met de fietscourier. Hierdoor wordt er dus ook nog eens gigantisch bespaard op (de uitlaatgassen van) transport.

Shampoo Bars is helaas geen volledig vegan merk, maar de producten zijn wél gelabeld met een groen vinkje. Als je een product aanklikt kun je hier dus naar op zoek gaan. Om het jullie wat makelijker te maken ben ik ze allemaal afgegaan. Wat blijkt? Van de 18 shampoo bars zijn er 17 vegan. Alleen die met honing niet (verassing). Dat is dus wel heel fijn!

Doordat ze zoveel opties hebben zit er ook écht wat bij voor iedereen. Of je nu fijn of droog, dik of vet, gekleurd of grijs haar hebt, hier vind je een fijne bar voor jou.

Zelf vind ik het wel jammer dat die ene dan niet-vegan is, omdat ze op de website zo te koop lopen met hun ‘diervriendelijke’ en milieu-bewuste missie. Als je 18 bars hebt kan je best die ene die hier niet aan voldoet uit het assortiment halen toch? Maar goed, misschien is dit wel een gevalletje gewoon blij zijn met wat je hebt.

Elke bar beloofd 80 wasbeurten mee te gaan, wat neerkomt op zo’n 3 flessen. Of dit wel echt zo is, is aan de reviews te zien, nog wel twijfelachtig. Grote kans echter, dat dit gewoon een fout van de gebruiker is. Het is namelijk belangrijk om je bar op een droge plek te leggen na het gebruiken, zodat hij goed op kan drogen. Doe je dit niet, dan gebruik je tijdens de volgende wasbeurt meer product dat nodig is en gaat hij dus sneller op.

 Verder zijn dit gewoon hele fijne bars: ze maken je haar goed schoon, maar geven het geen stroef gevoel. Het haar wordt minder snel vet en is makkelijk uitkambaar, zelfs als je geen conditioner gebruikt. De bars schuimen goed, wat ik altijd wel lekker vind. Gebruik je trouwens liever wel een conditioner dan zit je bij Shampoo Bars ook goed: die hebben ze ook in bar-vorm.  

Ik ben trouwens niet de enige die dit vind. Op Webwinkelkeur hebben ze 4880 reviews, met een gemiddeld cijfer van een 9,3. Dat zegt al heel veel. Nu moet ik hier wel bij zeggen dat het overgrote deel hiervan over de snelle bezorging gaat.

Ook van deze bar wordt ik dus heel blij!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Beesha

Vegan Shampoo Bar Beesha

Hier te bekijken op bol.com.

Nummer drie op deze lijst van vegan shampoo is die van Beesha. Dit was voor een relatief onbekend merk voor mij, maar na wat onderzoek ziet deze er best heel aantrekkelijk uit.

Beesha is een volledig vegan & plasticvrij merk zonder siliconen en parabenen. Je kunt kiezen uit 20 shampoo soorten, dus er zit sowieso ook een optie voor jou bij.

Alle producten worden handgemaakt in Nederland en worden als brievenbuspakketje verstuurd. Dat is fijn, want dan kan het gewoon met de normale post mee. Er hoeft dus niet iemand speciaal naar jouw huis te komen en dat scheelt enorm in uitstoot. Wanneer je een groot pakket besteld moet het wel met de pakketpost, maar dan is de verpakking van karton en de opvulchips van maïs.

Beesha gebruikt helaas wel palmolie, maar claimt dat deze uit Ghana komt, waar er geen regenwoud gekapt wordt. Verder is hun palmolie RSPO gecertificeerd & fairtraide. Dat gelukkig dan wel.

Een bar gaat 80 wasbeurten mee en staat gelijk aan 2-3 flessen. Dit lijkt een beetje de standaard te zijn bij shampoo bars, dus dat is bij Beesha ook prima!

Aangezien ik dit merk dus niet zelf getest heb ben ik het internet op gegaan om (niet-gesponsorde) reviews te vinden. Op WebwinkelKeur krijgt Beesha een 9,2 uit 1259 reviews – dat is echt wel heel hoog. Veel van deze reviews vertellen over heerlijk zacht haar en dat deze bars heel fijn zijn voor krullend haar. Ook is de geur top, niet te overheersend, maar je ruikt het wel.

Ook handig – Beesha verkoopt ook proefpakketten met een shampoo bar, conditioner bar en lichaamszeep. Fijn voor als je eerst wilt proberen of de geur of het product iets voor jou is!

Beesha helpt je trouwens bij het kiezen van het juiste product voor jou. Dit is wat ze aanraden:

  • Heb je droog, pluizig en moeilijk te stijlen haar kies je voor een shampo met keratine/tarwe.
  • Voor haar dat makkelijk breekt kies je voor een shampo met rijst/tarwe proteïne.
  • Haar dat prima in model blijft en verder gezond is heeft genoeg aan een shampoo met allleen keratine.

De geurkeuze is dan verder aan jou!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Loofy’s

Hier te bekijken op bol.com.

De volgende bar is die van Loofy’s. Dit Nederlandse merk is volledig vegan, plastic- en palmolievrij, maar bevatten ook geen SLS & SLES.

Eén bar is gelijk aan 2 tot 3 flessen, wat neerkomt op zo’n 80 wasbeurten. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe lang je haar is en hoe je omgaat met de bar. Laat deze tussen douchebeurten door drogen en je kunt langer met een bar doen.

De bars komen in 4 varianten: Yellow (vet en/of blond haar), Green (droog haar), Red (alle haartypen) & Blue (krullend haar of alle haartypen). Lekker makkelijk te onthouden namen!

Alle bars schuimen goed en maken het haar prima schoon. Toch wordt het haar lekker zacht en heb je geen last van een jeukende hoofdhuid.
De geuren zijn niet overheersend, maar je ruikt ze wel.
Anderen lijken het met me eens te zijn: op webwinkelkeur krijgt Loofy’s gemiddeld een 9,8, op basis van 55 reviews. Dat is heel netjes!

Vele hebben hier geen conditioner bij nodig, maar deze zijn wel (uiteraard in bar vorm) beschikbaar.

Hoewel het een Nederlands merk is, worden de producten ergens anders in Europa geproduceerd. Waar dit precies is, wordt helaas niet vermeld. Ze worden met de gewone post bezorgd, en zijn hier dus niet zo duurzaam als bijvoorbeeld Happy Soaps of Shampoo Bars.  

Helaas kon ik nergens meer informatie vinden die hun duurzaamheid & diervriendelijkheids claims ondersteunt. Ze zijn niet aangesloten bij labels en zelfs op de website kan ik niets vinden over de ‘hoe’.
Dit knaagt wel een beetje aan me. Ik had graag meer gelezen over hoe het product precies geproduceerd wordt en waar de ingrediënten vandaan komen. Ook staat er verder niets over hun missie en visie, jammer!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

N.a.e.

Vegan Shampoo Bar N.a.e.

Hier te bekijken op bol.com.

Voor je verder leest over N.a.e. gooi ik er eerst even een disclaimer in: zelf zou ik dit merk niet kopen, maar ik wilde het wel benoemen omdat je ‘m makkelijk bij de drogist kunt vinden. Ik kon deze dus niet zomaar overslaan.

Waarom ik het merk zelf niet zou kopen? Het product bevat SLS, wat voor mij al genoeg is om een bar te laten liggen. De recensies die ik verder gelezen heb zijn erg wisselend (en er zijn er maar een paar).

Sommigen vertellen over stroef en droog haar en klagen over dat het product niet lekker schuimt. Ook lees ik dat de dat de bars niet zo lang meegaan als beloofd. Dit laatste kan natuurlijk een gebruikersfout zijn! Aan de andere kant zijn er ook mensen die wel tevreden zijn met het product. Wel moet ik zeggen dat er maar een paar niet-gesponsorde recensies te vinden zijn. Andere merken hebben duizenden tevreden recensies, en dan is de keuze voor mij een stuk makkelijker gemaakt.

Verder lees je overal dat N.a.e onder het  Cosmos Organic (Ecocert) label valt. In theorie leuk, maar in de praktijk komt dit op 36% biologische ingrediënten. Wanneer je dus op zoek bent naar een biologsiche bar is dit ‘m niet voor je.

Als laatste: N.a.e. zelf is een vegan merk, maar het moederbedrijf Henkel verkoopt wél producten die op dieren gestest worden. Of het dus 100% vegan is mag je voor jezelf bepalen. Ikzelf steun liever een klein(er) Nederlands merk.

Nog één ding dan – ze zijn massa geproduceerd en vervolgens getransporteerd naar o.a. Nederland. Da’s dus ineens een hele hoop uitstoot die je aan je broek hebt hangen.   

De prijs van het product is hetzelfde als de andere bars en er zijn nu eenmaal betere opties beschikbaar. Nature Box – welke ik hieronder bespreek – is ook gewoon bij de drogist te koop en vind ik een fijner product.

Goed, als je toch benieuwd bent dan nu de omschrijving:

N.a.e. verkoopt drie soorten shampoo bars: Purifying (voor vet haar), Daily Usage (voor normaal haar) en Repairing (voor droog haar).
Elke bar gaat 30 tot 50 wasbeurten mee, wat neerkomt op zo’n 2 flessen. Dit is minder dan wat bijvoorbeeld Happy Soaps of Shampoobars bieden, maar nog altijd mooi!
Verder zijn ze plasticvrij en komt een bar in volledig recyclebaar papier.

Hoewel N.a.e. dus niet mijn favoriete merk is, is het nog altijd een betere optie dan een fles shampoo! Als dit dus de enige shampoo bar die voor jou te verkrijgen is, is het een beter alternatief.

Toch benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Nature Box

Vegan Shampoo Bar Nature Box

Hier te bekijken op bol.com.

Dan nu een bij de drogisterij verkrijgbare bar waar ik gelukkiger van wordt: Nature Box. Zij verkopen vier bars: een avocado (voor droog en beschadigd haar), een argan (voor fijn en beschadigd haard), een kokos (voor droog haar) en een amandel (futloos en fijn haar). De bars bevatten koud-geperste oliën, wat simpelweg betekent dat ze meer goeds bevatten. De verpakking van deze bars is 100% plasticvrij en gemaakt van recyclebaar karton.

Beide bars zijn door de Vegan Society gecertificeerd en hebben dus het logotje. Dat is fijn, want nu weet je 100% zeker dat ze niet alleen een volledig vegan proces hebben, maar ook in de gaten gehouden worden. Je kunt dus met een gerust hart gebruik maken van deze bar. Wel belangrijk om te weten is dat ook Nature Box onder Henkel valt (het niet-vegan moederbedrijf waar ook N.a.e. onderdeel van is).

Even ter verduidelijking: Henkel heeft meerdere merken onder zich. Hierdoner vallen dus N.a.e. en Nature Box (vegan), maar ook merken zoals FA en Gliss Kur (niet vegan). Ook hier geldt voor mij dus dat ik liever bij een kleiner bedrijf koop, maar dat is verder aan jou!

Wat ik wel bijzonder vind is dat Nature Box van hezelfde moederbedrijf komen, maar dat deze producten qua gebruik en kenmerken zo verschillen.

Zo is Nature Box wel vrij van siliconen, sulfaten én kleurstoffen. Toch schuimt deze bar wel prima, wat ik zelf altijd wel lekker vind.

Hoewel ik het product dus niet zelf zou kopen, heeft mijn moeder ‘m wel een keer voor me meegenomen. Na gebruik merkte ik dat mijn haar lekker zacht was en dat ik het eigenlijk prima door kon kammen. Ik had hier helemaal geen conditioner voor nodig! Dat is trouwens maar goed ook, want Nature Box heeft geen conditioner bar in het assortiment zitten.

De geur van deze bars vond ik wat tegenvallen, maar dat komt vooral omdat ik gek ben op sterk ruikende doucheproducten. Het voordeel is wel dat deze bars wat toegankelijker zijn. De amandel bar ruikt iets zoeter dan de avocado, maar om heel eerlijk te zijn vond ik het verschil niet immens.

Wel nog even handig om te weten is dat ze voor deze bars helaas gebruik maken van palmolie. Ze werken hierbij wel samen met lokale boeren die getraind zijn om duurzaam te produceren. Dat dan weer wel.

Wat ik heel tof vind aan Nature Box is dat ze voor ‘genderless beauty’ gaan. Ze kopen dus geen producten specifiek voor mannen of vrouwen. Dat betekent dat je gewoon de producten koopt die jij fijn vindt, ongeacht je gender. Ook betaal je niet extra voor een product omdat het een roze kleurtje heeft, zoals je misschien bij scheermesjes wel gewend bent. Je vind hier ook geen over de top stoere namen gericht op mannen. Daar wordt ik blij van!

Over het algemeen vind ik het een fijne bar die veel goeds doet. Natuurlijk zijn hier nog wat dingen op te verbeteren en kies ik zelf daarom voor andere bars, maar dit is écht niet slecht!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Foamie

Vegan Shampoo Bar Foamie

Hier te bekijken op bol.com.

De laatste bar op deze lijst is van Foamie. Deze bars kun je meteen herkennen aan hun aparte vorm met een katoenen touwtje. Dat is een ideaal ding, want nu kun je de bar gewoon ergens ophangen en weet je zeker dat hij goed droogt. De bar gaat dus sowieso optimaal mee! In het geval van Foamie is dat 25 wasbeurten. Dit is helaas dus wel echt een stuk minder dan de andere bars op deze lijst.

Deze bars zijn verder vrij van SLS, SLES, plastic én kleurstoffen. Wat er wel inzit is parfum, en van wat je kan ruiken een goede hoeveelheid. Ik word daar heel blij van, maar het is misschien een minder fijne optie als je een gevoelige hoofdhuid hebt. Je kunt kiezen uit 3 soorten: Shake Your Coconuts (normaal haar), Hibiskiss (beschadigd haar) en Aloe You Very Much (droog haar).

De bars zijn iets gebogen, waardoor je ze makkelijk over je hoofd kan halen: een leuk detail dat andere bars dan weer niet hebben. Verder werken deze bars prima. Ze schuimen wel minder, maar dit betekent natuurlijk niet dat ze het haar minder schoon maken! In tegendeel juist – een shampoo die veel schuimt droogt het haar vaak meer uit.

Om het meer te laten schuimen kun je ze eerst even tussen je handen wrijven en vervolgens dit schuimt gebruiken. ‘Probleem’ opgelost!

Ik vind het zelf wel fijn om bij deze bar een conditioner te gebruiken, maar gelukkig verkopen ze deze ook in bar vorm.

De shampoo bars van Foamie komen ook in een kartonnen verpakking, maar omdat het een Duits bedrijf is, moet het wel een eindje getransporteerd worden. Dit zorgt weer voor extra uitstoot.

Wat ik verder zelf ook wel jammer vind is dat ze geen eigen website hebben (voor zover ik weet). Het os daardoor moeilijk om te achterhalen waar ze de ingrediënten vandaan halen & wat ze verder doen aan duurzaamheid. Ook is het lastiger contact opnemen als je niet tevreden bent.

Ook hier dus weer een prima bar die haar goed schoonmaakt en heerlijk ruikt. Hij schuimt minder, maar dat is niet het einde van de wereld. Als ze nu nog even een website opzetten en duidelijk laten zien waar alles vandaan komt ben ik helemaal tevreden!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Vloeibare Vegan Shampoo

Ikzelf geef de voorkeur aan shampoo bars omdat deze het milieu een stuk minder belasten en even goed werken. Toch, als je liever een vloeibare vegan shampoo wilt is dit ook zeker mogelijk!

Love, Beauty & Planet

Hier te bekijken op bol.com.

Dit merk heeft 7 soorten shampoo die allemaal iets anders te bieden hebben. Alle shampoo’s zijn vrij van siliconen en kleurstoffen, zodat je zeker weet dat het goed is voor je haar. Om je haar, naast schoon te maken, ook te verzorgen kiest Love, Beauty & Planet hun ingrediënten met zorg. Van de geuren kun je zelfs precies zien hoe en waar deze gehaald worden!

Ikzelf heb de Kokos & Mimosa variant geprobeerd. Deze shampoo beloofd meer volume te geven. Dat deed het voor mij ook, zonder pluis! Wel was m’n haar een beetje stroef, maar dit is prima op te lossen met de conditioner. Het was misschien ook wel een beetje te verwachten bij een product dat volume beloofd. Verder schuimt het product heel heftig en wordt m’n haar lekker schoon. Zo ruikt het ook! Niet overdreven, maar wel aanwezig.

Love, Beauty & Planet is V-label gecertificeerd, wat betekent dat ze niet alleen een volledig vegan proces en product hebben, maar ook in de gaten gehouden worden. Zo koop je dus niet een product waarvan je dacht dat het vegan was, maar uiteindelijk anders blijkt. Wel zijn ze onderdeel van Unilever – die natuurlijk wel niet-vegan producten verkoopt. Ook hier dus weer aan jou de keuze wat je daarmee wilt.

De flesjes van dit merk zijn gemaakt van 100% gerecyled plastic (dat zelf ook weer recyclebaar is). De doppen niet, dat is nog in ontwikkeling. Voor nu zijn deze voor 50% gerecycled.

Verder is het fijn dat je precies kunt lezen hoe de CO2 uitstoot eruit ziet én dat ze samen werken met verschillende organisaties om niet alleen hun eigen impact te verkleinen, maar ook andere milieudoelen te steunen.

Toch weer prettig meegenomen!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Maria Nila

Vegan Shampoo Maria Nila

Hier te bekijken op bol.com.

Maria Nila heeft zo’n beetje alle labels die je als vegan wilt: die van de Vegan Society, PETA én Leaping Bunny. Ze worden dus van alle kanten in de gaten gehouden en voldoen aan een waslijst aan eisen.

Verder is Maria Nila een Zweeds merk dat wat luxere producten verkoopt. Er zijn 6 soorten shampoo, allemaal vrij van SLS. Ook zijn er conditioners en haarmaskers beschikbaar, voor als je het hele rijtje wilt hebben.

De shampoo’s hebben een fijne textuur en ruiken lekker. Ook schuimt het erg goed. Het resultaat is haar dat lekker zacht is en er goed verzorgd uit ziet. Van wat ik van de reviews heb gelezen is dit ook echt een wonderproduct voor als je een gevoelige hoofdhuid hebt!

De Revive lijn van dit merk is nóg duurzamer met flessen van gerecycled materiaal.

Verder werkt Maria Nil samen met Zeromission, Plan Vivo en Taking Root. Dit project werkt samen met boeren om bossen te herstellen; zij bieden hiervoor de financiële middelen. Het zorgt er ook gelijk voor dat de boeren een veilig inkomen krijgen!

Wat ik wel een klein beetje jammer vind is dat, aangezien het een Zweeds merk is, nog een best eindje met het vliegtuig. Da’s ook wel jammer.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

MauÏ Moisture

Vegan Shampoo Maui Moisture

Hier te bekijken op bol.com.

Klaar voor het lijstje aan ingrediënten die hier niet in zitten? Komt ‘ie: dierlijke producten, gluten, parabenen, siliconen, sulfaten én kunstmatige kleurstoffen. Wat er dan wel in zit? Voornamelijk aloë vera. Dit is namelijk het eerste ingrediënt op elk product.

Dit is hét merk voor als je krullen, slag of kroeshaar hebt, aangezien dat precies is waar Mauï Moisture zich op richt: shampoo voor alle vormen krullend haar. Ze weten dan ook heel goed hoe ze dit moeten doen.

Verschillende vormen krullend haar hebben verschillende hoeveelheden hydratatie nodig. Te weinig en het haar blijft pluizig achter. Te veel en het verwaard je krullen. Zij hebben dus niet één product voor krullend haar, maar wel 11 soorten. Gegarandeerd dus, dat jij het product voor jouw krullen vindt.

Het enige jammere aan dit merk is dat ze nog niet super duurzaam bezig zijn. De producten komen van ver (hallo vliegtuig ritje), ze hebben geen certificaties of samenwerkingen én de flessen zijn nog van ‘gewoon’ plastic.
Ik zeg nog, want de doelstelling is om in 2025 alle verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken. Dit klinkt goed, maar in de praktijk betekent dit dat ze dan nog steeds nieuw plastic gebruiken, die ze vervolgens naar de recycling sturen. Ik had natuurlijk veel liever gehad dat ze al gerecycled plastic gebruiken, of een andere verpakking verzinnen.

Of gewoon een shampoo bar, dat kan natuurlijk ook. 😉

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Naïf

Vegan Shampoo Naïf

Hier te bekijken op bol.com.

Ook Naïf heeft een aardig lijstje aan dingen die er niet in zitten: gluten, parabenen, SLS, SLES, microplastics en siliconen.

Naïf is begonnen als merk voor baby producten met alleen zachte ingrediënten, en heben deze filosofie vervolgens doorgedragen naar grote mensen producten. Het resultaat is een shampoo die niet alleen heel lief is voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid. Hoewel het dus eigenlijk een volwassen product is, kan het ook gebruikt worden op de jongere mens. Er is trouwens ook een baby shampoo, voor de kleinste mens.

Er is maar één shampoo (en één conditioner), die voor alle haartypes bedoelt is. De shampoo schuimt niet heel heftig, maar maakt wel echt schoon, ondanks dat het zo zacht is. Zoals ik al zei, Naïf bevat alleen goeds en dat merk je aan het resultaat: zacht, gevoed haar. Ook geeft het meer volume.
Nog een dingetje: ik lees veel reviews van mensen die last hebben van een droge en gevoelige hoofdhuid en dit echt een prachtproduct vinden. Verder is de geur allergeenvrij en ruikt het naar de typische baby producten. Ik houd er wel van!

Waar mogelijk maakt Naïf alleen gebruik van ingrediënten van Nederlandse bodem, zoals de tomaat, abrikozen en kruiden. Aangezien ze verder ook nog eens geproduceerd en ontwikkeld zijn in Nederland wordt er een hele hoop uitstoot bespaard.

De verpakking is, zoals je bij Naïf producten gewend bent, van suikerriet. Dit is dus gewoon compostbaar. De doppen zijn wel nog van plastic, maar daar zijn ze mee bezig.

Een prima product dus, helemaal als je last hebt van allergieën!

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Nature Box

Vegan Shampoo Nature Box

Hier te bekijken op bol.com.

Als laatste voor deze vloeibare vegan shampoo’s is Nature Box. Ik heb dit merk al uitgebreid besproken onder het kopje ‘vegan shampoo bars’ – scroll hier dus vooral even naar terug als je dat interessant vind.

De vloeibare shampoos van nature box komen in vijf varianten, met allemaal een eigen geur en doel. De shampoos schuimen goed maar kunnen, afhankelijk van wie je het vraagt, het haar wat stroef achterlaten. Zorg er verder ook voor dat je wel echt de juiste shampoo voor jouw haar kiest: slap, fijn haar wordt alleen maar vettig als je de avocado shampoo gebruikt. Wanneer je de juiste shampoo kiest zal het haar zacht en verzorgd achter blijven, soms met behulp van de conditioner. Verder is de geur van de shampoos lekker te ruiken in de douche, maar verdwijnt het als het haar droog is.

De flessen zijn gemaakt van 98% gerecycled plastic, zo genaamd ‘Social Plastic’. Dat betekent dat het materiaal verzameld is van stranden en ander natuur. Ook zijn de flessen weer volledig recyclebaar. Dat is wel fijn.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Vegan Zilver Shampoo

Dan nu voor alle (geverfde)blondines onder ons: de zilvershampoo’s. Ikzelf gebruik geen zilvershampoo, dus ben hier gedoken in de zee van gebruikerservaringen. Je vind hier 2 zilvershampoo’s in bar vorm, en 2 in vloeibare vorm.

Ivy Hair Care Silver Shampoo

Hier te bekijken op bol.com.

Laten we beginnen met een merk dat nog niet op deze lijst stond – Ivy Hair Care. Dit is een Nederlands merk dat producten verkoopt met ingrediënten van (zoveel mogelijk) Nederlandse bodem. Verder zijn ze parabenen en siliconen vrij.

Deze shampoo is echt héél erg geconcentreerd en echt héél paars. Hij is dan vooral aan te raden aan diegene die van veel geel afwillen. Hij is zelf zo gepigmenteerd dat ze aanraden dat je handschoenen draagt tijdens het aanbrengen. Dat zegt genoeg toch?

Naast heftig veel pigment bevat deze shampoo lijnzaadolie en tarweproteïne, zodat je niet alleen al het geel wegjaagd, maar ook een mooie glans en zacht haar overhoudt.

Ook leuk aan Ivy Hair Care – er zit statiegeld op de (weliswaar nieuw plastic) verpakking. Wanneer je een lege fles opstuurd kunnen zij het hergebruiken en krijg jij korting.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Happy Soaps Lavendel

Vegan Zilver Shampoo Bar Happy Soaps

Hier te bekijken op bol.com.

De tweede vegan zilvershampoo is van een merk dat we wel al gezien hebben. Als je over hen dus meer wilt weten raad ik je aan om weer even naar boven te scrollen en op nummer 1 te kijken onder ‘vegan shampoo bars’.

Happy Soaps kennen we dus al, maar we wisten nog niet dat ze ook een zilvershampoo bar hebben. Deze bar is uiteraard weer vrij van SLS, SLES en palmolie.

Ikzelf heb deze bar ook gebruikt, maar niet als zilvershampoo. Van wat ik gemerkt heb is het schuim maar heel licht paars. Ik zou deze bar dus vooral aanraden als je jouw al niet-gele haar wilt onderhouden of maar een licht gele kleur weg wilt werken. De (onbetaald) recensies vertellen mij dat dit ook precies is wat het doet – iedereen is tevreden!

Verder ruikt hij heerlijk naar lavendel en is deze niet alleen rustgevend voor jou, maar ook voor je hoofdhuid. Hij is verder ook nog anti-roos, dus dat is een mooie bijkomstigheid.

Je haar wordt er mooi zacht van en het is prima door te kammen, zonder conditioner. Wil je die wel gebruiken, dan is die ook beschikbaar.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Maria Nila Palett Sheer Silver

Vegan Zilver Shampoo Maria Nila

Hier te bekijken op bol.com.

Maria Nila verkoopt, naast gewone vegan shampoos, ook een paarse shampoo. Deze heeft bramenextracten en violetpigmenten die je haar niet alleen een prachtige kleur geeft maar ook verassend zacht is voor de hoofdhuid.

Alle producten zijn vrij van sulfaten en parabenen.

De shampoo schuimt heerlijk en maakt het haar glanzend met een heerlijke geur. Er is ook een bijpassende conditioner én haarmasker, voor als je het pakketje compleet wil maken.

Als je trouwens meer wilt weten over dit merk, kun je weer even naar boven scrollen: nummer 2 onder ‘vloeibare shampoo’.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Shampoo Bars Zilvershampoo

Vegan Zilver Shampoo Bar Shampoo Bars

Hier te bekijken op bol.com.

Als laatste op de lijst: de zilvershampoo van Shampoo Bars. Deze is heel erg te vergelijken met die van Happy Soaps: palmolie, SLS en SLES vrij, in bar vorm én naar lavendel ruikend.

Ook hier geldt weer; dit product heeft minder pigment dan een reguliere paarse shampoo en is dus mooi om een subtiele gele gloed weg te halen, maar niet om geel haar wit te maken.

Het product schuimt lekker en maakt het haar zacht en glanzend. Dat is maar goed ook, want ze verkopen hiervan geen conditioner.  

En voor de laatste keer: voor meer info gaan we weer scrollen! Dit keer naar nummer 2 onder Shampoo bars.

Benieuwd geworden? Klik hier om de shampoo te bekijken op bol.com.

Veel succes én plezier met het uitzoeken van jouw perfecte shampoo!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

One thought on “Vegan Shampoo – 92 Opties van 12 Merken

  1. Pingback: Vegan Zeep – 6 Fijne Merken - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts