Hoe Vegan Pannenkoeken Maken? 8 Manieren


Pannenkoeken

Vegan pannenkoeken is voor mij een maaltijd die altijd kan. Vroeger aten we het altijd met poedersuiker als avondeten, tegenwoordig eet ik het liever met wat gestoofde bessen en agave siroop als ontbijt. Maar behalve de toppings kun je ook zeker varieren met de manier waarop je de pannenkoeken bakt. Daarom deel ik vandaag 8 manieren om vegan pannenkoeken te maken.

Als je even gauw een antwoord wilt hebben, vegan pannenkoeken maak je zo:

Meng bloem, sojamelk, bakpoeder, zout en wat neutrale olie door elkaar. Laat het beslag 10 minuten rusten en schep vervolgens een soeplepel aan beslag in een goed hete pan. Flip de pannenkoek om wanneer de bovenkant er droog uitziet.

In deze blog worden meerdere recepten gegeven voor vegan pannenkoeken. Je kunt zelf kiezen of je je strikt aan de recepten houd, of dat je wat met de recpeten speelt. Zo kun je bijvoorbeeld ingrediënten verdwijderen die je niet aanstaan of juist dingen toevoegen. Speel ermee en maak je de pannenkoeken die jij het lekkerste vind.

Hieronder beginnen we met het basisrecept voor van vegan pannenkoeken.

Vegan Pannenkoeken Maken – Met Of Zonder Vervangers?

De traditionele pannenkoeken bevatten koemelk en ei. Deze twee producten komen niet in een vegan levenswijze voor, waardoor dit de twee ingrediënten zijn de anders zijn dan een ‘normale’ pannenkoek.

De melk is in principe te vervangen voor elke soort plantaardige melk die je lekker vindt. Ikzelf ga het liefste voor sojamelk, omdat dit hoger is in eiwitten en stabiel is op hogere temperaturen. Dit betekent dat de kans van slagen hoger ligt. Toch kun je ook kiezen voor andere plantaardige melken, zoals havermelk, amandelmelk of rijstmelk.

Waar de melk vervangen essentieel is, is dit niet het geval met ei. Dit kun je vervangen, maar het hoeft zeker niet.  Kies je ervoor om een eivervanger te gebruiken, dan zal de pannenkoek meer ‘body’ hebben. Het resultaat is een iets dikkere, stevigere pannenkoek. Het is aan jou om te bepalen wat je het lekkerste vind. Dus nogmaals – probeer eens wat uit!

Wil je weten welke ei vervangers je waarvoor kunt gebruiken? Neem dan een kijkje in mijn blog ‘17 Vegan Ei Vervangers’.

Vegan Pannenkoeken Basis Recept

Hieronder vind je het standaard recept voor een vegan pannenkoek. Met dit recpet kun je eindeloos variëren en proberen, dus veel plezier en vooral: eet smakelijk!

Pannenkoek met appel
Tip: gestoofde appel met kaneel als topping. Eventueel kun je ook wat vanilleyoghurt toevoegen!

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 700 ml sojamelk
  • 1 tl bakpoeder (voor een iets dikkere pannenkoek, niet essentieel)
  • 1/2 tl zout
  • 2 el smaakloze olie (bijvoorbeeld zonnebloem olie) of plantaardige margarine

Bereidingswijze

  1. Doe een deel van de bloem in een grote kom en voeg een deel sojamelk toe. Meng dit goed met elkaar. Blijf delen bloem en melk toevoegen totdat alles volledig is gemengd.
  2. Voeg het zout en de bakpoeder toe aan het beslag en roer goed.
  3. Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten.
  4. Zet je koekenpan op de warmtebron, op een middelhoge stand en doe een beetje olie in de pan. Zorg ervoor dat de pan goed warm is.
  5. Laat de pan goed warm worden alvorens je de eerst lepel beslag in de pan doet.
  6. Wanneer het beslag aan de bovenkant is ‘opgedroogd’ draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant goudbruin.

Makkelijk zat! Nu alleen nog een lekkere topping kiezen. Mijn voorkeur gaat uit naar bruine suiker en kaneel, echter zijn warme kersen en slagroom ook echt een feestje.

Vegan Pannenkoek Glutenvrij

Ja, natuurlijk kan je vegan glutenvrije pannenkoeken maken! Heel makkelijk zelfs – vervang in de recepten in deze blog de bloem door een glutenvrije variant. Denk bijvoorbeeld aan rijst, haver of boekweit.

Vegan Pannenkoeken Banaan

Vaak wordt in het beslag ook een gepureerde banaan meegenomen. Het nut van de banaan is dat het werk als ei vervanger. Let wel op dat banaan een erg sterke smaak heeft, waardoor je het dus ook echt wel in het eindproduct proeft.

Pannenkoek met banaan

Ingrediënten

  • 1 grote rijpe banaan
  • 90 gram havermeel of bloem
  • 250 ml plantaardige melk
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Plantaardige olie of margarine voor het bakken

De bereiding is gelijk aan bovenstaande uitleg in hoofdstuk ‘Vegan Pannenkoeken Basis Recept’. Ik zou voor deze versie de pannenkoeken wel mengen in een blender, zo wordt de banaan lekker klein. Echter kan je deze ook prakken met een vork.  

Deze pannenkoek heeft een stevigere structuur dan het basisrecept. Ook krijg je de extra voedingsstoffen van de banaan, wat dit een mooie pannenkoek maakt voor bij het ontbijt.  

Vegan Pannenkoeken Havermelk

Voor het bereiden van vegan pannenkoeken heb je plantaardige melk nodig. Vaak wordt hier sojamelk voor gebruikt, dit is dan ook degene die ik graag gebruik. Toch kun je elke plantaardige melk gebruiken die jij lekker vindt, zo ook havermelk.

Havermelk heeft net iets meer smaak dan de standaard sojamelk, maar heeft ook minder eiwitten. Hierdoor zul je misschien een eivervanger toe moeten voegen, om ervoor te zorgen dat de pannenkoek niet uit elkaar valt. Probeer uit wat voor jou het beste werkt en lekkerste smaakt.

Vegan Pannenkoek Havermout

Meestal worden pannenkoeken gemaakt van gewone bloem. Dit is echter niet noodzakelijk – havermout werkt namelijk ook prima! Zo gooi je ook gelijk de voedingswaarde van je pannenkoek omhoog en blijf je er langer door vol, wat toch wel weer een fijne bonus is. Onderstaand een heerlijk recept van pannenkoeken met havermout.

Pannenkoek met bessen
Tip: mijn favoriete topping is bessen die gestoofd zijn met een beetje water en agave siroop!

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 300 ml soja
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder of een halve theelpel vanillie extract
  • Plantaardige margarine

Optioneel kan je hier banaan aan toevoegen of een andere ei vervanger.

Doe alles behalve de plantaardige margarine in de blender en meng dit met elkaar. De margarine is alleen voor het bakken. De bereiding is gelijk aan bovenstaande uitleg in hoofdstuk ‘Vegan Pannenkoeken Basis Recept’. Ook kan je onderstaand recept gebruiken voor pannenkoeken met kikkererwten.

Vegan Pannenkoeken Kikkererwtenmeel

Pannenkoeken maken kan ook met kikkererwten meel. Het geeft je pannenkoek weer een heel andere smaak dan met gewone bloem of haver en is daarnaast ook glutenvrij (net als haver trouwens!).

Ingredienten

  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 250 ml sojamelk
  • 1 theelepel zout
  • Zonnebloem olie om te bakken

Eventueel kan je een beetje komijn toevoegen voor een wat meer Oosterse pannenkoek. Een keer eens wat anders!

De bereiding is hetzelfde als deze onder het kopje ‘Vegan Pannenkoeken Basis Recept’. Het enige wat ik wel aan zou raden is dat je het kikkererwtenmeel eerst even zeeft, voordat je het mengt met de andere ingrediënten.

Vegan Pannenkoek Amandelmeel

Note: dit recept is recentelijk geupdate. De pannenkoeken blijven beter bij elkaar als je een rijpe banaan toevoegt, in plaats van een andere eivervanger.

Natuurlijk heb ik ook een recept voor je van pannenkoeken met amandelmeel. Dit is ideaal voor diegene die glutenvrij willen eten of een keer wat anders willen proberen.

Eet je glutenvrij, is de bloem natuurlijk niet geschikt. In plaats daarvan kun je een eivervanger toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan wat maizena of een lijnzaad ei (1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water). Meer weten over ei vervangers en welke je waarvoor gebruikt? Hier heb ik al eerder een blog over geschreven: “17 Vegan Ei Vervangers”.

Pannenkoek met chocola
Tip: als je dan toch al een zoete pannenkoek maakt is het ook heel lekker om er vegan chocopasta over te gieten. Welke chocopasta geschikt is voor veganisten lees je hier: “Vegan Broodbeleg

Door de agave siroop, vanille en kaneel is dit een wat zoeter beslag, maar daar houd ik wel van! Verder geldt ook hier, de sojamelk kun je vervangen door elke andere plantaardige melk. Wel zou ik wegblijven van amandelmelk, anders wordt het té amandelachtig.

Ingrediënten

  • 100 gr amandelmeel (kopen, of zelf maken door amandelen in de keukenmachine te gooien)
  • 75 ml sojamelk
  • 2 el agave siroop
  • 1 rijpe banaan (of andere ei vervanger)
  • 1 tl bakpoeder
  • Halve theelepel vanille extract
  • Snufje kaneel

De verdere bereiding is precies hetzelfde als zoals beschreven in het kopje “Vegan Pannenkoeken Basis Recept”. Merk je dat het beslag te dik is? Dan kun je nog wat extra sojamelk toevoegen.

Vegan Pannenkoekenmix

Wanneer je tijd en moeite wilt besparen kun je ook kiezen om een ‘kant-en-klaar’ pannenkoekenmeel pak te halen. Veel van deze pakken bestaan uit bloem, bakpoeder en wat andere toevoegingen, waardoor ze vaak vegan zijn.

Voorbeelden van vegan pannenkoekenmixen zijn de Koopmans Origineel, 6-granen of Volkoren. Kijk vooral even zelf achterop de doos naar de ingrediënten – vaak zijn ze gewoon vegan.

Voor de melk kun je het beste sojamelk gebruiken, al zullen andere plantaardige melken ook prima werken.

Ei hoef je niet per sé te vervangen. Doe je dit wel, dan zijn er veel verschillende opties. Welke dit zijn en waar je ze het beste voor kunt gebruiken, vind je in deze blog die ik al eerder schreef: “17 Vegan Ei Vervangers“.

Wat gebruik jij altijd als topping op de pannenkoek? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts