Vegan Omega 3 – Welke Supplementen Zijn er?


vegan omega 3

Voordat we beginnen even een korte disclaimer: ik ben geen dokter en wat ik hier vertel over omega 3 is geen vervanging voor doktorsadvies. Ga met vragen over je gezondheid altijd naar de dokter.

Net veganist en je B12 supplement uitgezocht? Dan is het tijd om ook eens na te denken over omega 3. Hoewel dit supplement een stuk minder populair is, is het wel een goed idee om deze in te nemen. Waarom dit zo is, en welke omega 3 supplementen dan vegan zijn, lees je hieronder!

Omega 3 – in het kort

Omega 3 komt in 3 soorten: ALA, EPA en DHA. Alle drie zijn het essentiële voedingsstoffen, wat betekent dat we ze niet zelf in ons lichaam maken en deze dus uit onze voeding moeten halen.
Voor ALA is dat niet zo’n probleem: het zit namelijk in lijnzaad, walnoten, chiazaad, avocado en meer plantaardige bronnen.
EPA en DHA zijn iets moeilijker. De meeste mensen halen deze namelijk uit dierlijke producten. Als je net begint met vegan leven kan het dus even zoeken zijn. Toch zijn deze voedingsstoffen gewoon te vinden in plantaardige vorm – namelijk in algen en zeewier! Denk hierbij bijvoorbeeld aan chlorella, spirulina of nori.

Nu is het zo dat het lichaam, als je genoeg ALA consumeert, dit voor een deel om kan zetten in EPA. Dit is echter niet het geval voor iedereen (ieder lichaam is anders) én je zou heel veel ALA naar binnen moeten werken om het om te kunnen zetten. Je lichaam kan ook wat DHA aanmaken, maar dit is zo weinig dat het eigenlijk geen invloed heeft.
Het beste is dus om ervoor te zorgen dat je genoeg DHA en EPA consumeert.

Aangezien veel mensen niet gek zijn op de smaak van zeewier en dit niet dagelijks eten, is het een goed idee om dagelijks een supplement te nemen. De overgrote meerderheid van omega 3 supplementen worden helaas gemaakt van visolie – niet vegan dus. Gelukkig zijn er ook prima vegan omega 3 supplementen te vinden. Het voordeel van deze supplementen is uiteraard dat de zee er niet voor leeg gevist wordt & we dierenleed vermijden, maar ook dat je geen nasmaak van rotte vis hebt.

In deze blog heb ik er 5 voor je op een rijtje gezet.

Vegan Omega 3 Supplementen

1. Fair Leaf

Vegan omega 3

Prijs: 19,95 euro
Ingrediënten: Algenolie, plantaardig capsule en verdikkingsmiddel (HPMC), water. 

Laten we beginnen met Fair Leaf. Deze omega 3 capsules zijn gemaakt van algenolie (net als alle andere supplementen op dit lijstje). Een potje is 75 gram & hierin vind je 60 capsules. Het wordt aanbevolen om 2 capsules per keer in te nemen. Hiermee krijg je dan 300mg DHA & 150mg EPA binnen.

Verder is Fair Leaf een volledig vegan bedrijf, waardoor je dus 100% zeker geen dierenleed steunt, ook niet indirect. De producten worden daarnaast volledig met de hand gemaakt in een sociale werkplaats in Zeeland. Zo krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een eerljke kans op werk. Dit handwerk zorgt er ook voor dat er minder grondstoffen verloren gaan. Lekker duurzaam dus!

Ook bevatten geen conserveringsmiddelen of chemische bestrijdingsmiddelen. Je hoeft echter, ondanks het niet hebben van conserveringsmiddelen, niet bang te zijn voor de houdbaarheid: de capsules kun je prima 2 jaar in de kast laten staan.

Als we het dan toch over duurzaamheid hebben: ook over de verzending en verpakking is nagedacht! De enveloppen zijn namelijk gemaakt van 70% gerecycled papier & 30% gras. De brievenbuspakketten bestaan volledig uit duurzaam kraftpapier. Verder maken ze gebruik van zeevracht transport in plaats van luchttransport & kiezen ze zo veel mogelijk voor de fietskoerier.

Goed voor jou & de wereld om je heen dus!

Benieuwd geworden? Klik hier om het supplement op bol.com te bekijken: Fair Leaf.

2. Orthica

Omega 3 Vegan

Prijs: 23,10 euro
Ingrediënten: Schizochytriumolie, Echium plantagineumolie, geleermiddel (glycerine, carrageen), zetmeel, Linum usitatissimumolie, tocoferolenmix.

Orthica is een Nederlands bedrijft dat zich richt op het maken van vitamines. Hier hoort natuurlijk ook een vegan omega 3 bij! Deze potjes bevatten 60 softgel capsules, waarvan aanbevolen wordt er 2 per keer in te nemen.

Let we lop! Orthica heeft ook een niet-vegan omega 3 variant, dus let op dat je het potje koopt met of vegeterian of vegan koopt. Ze zijn inmiddels namelijk overgegaan op de benaming ‘vegan’, waar het voorheen nog ‘vegetarian’ was. Op sommige potjes staat dus ‘vegetarian’, maar de samenstelling is hetzelfde. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Verder is Orthica vrij van synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en bevatten ze alleen zuivere ingrediënten. Dit wil zeggen GMO-vrij en niet doorgestraald. Dit laatste is een manier om de houdbaarheid van bepaalde voedingsmiddelen te verlengen, met behulp van gammastraling.

Voor de liefhebbrers, dit is precies wat er in 2 capsules zit:

Echium plantagineumolie (echium) (met omega-3-vetzuren) – 500 mg.
ALA (alfa-linoleenzuur) (30% relatief vetzuurpercentage) – 136 mg.
SDA (stearidonzuur) (13% relatief vetzuurpercentage) – 58 mg.
Schizochytriumolie (met omega-3-vetzuren)  – 500mg.
DHA (docosahexaeenzuur) (35% relatief vetzuurpercentage)  – 175mg.
Linum usitatissimumolie (lijnzaadolie) (met omega-3-vetzuren) – 100mg.
ALA (alfa-linoleenzuur) (54% relatief vetzuurpercentage)  – 50mg.
Natuurlijke tocoferolenmix (alfa-tocoferol, d-bèta-tocoferol) – 5mg.
                               
 Benieuwd geworden? Klik hier om het supplement op bol.com te bekijken: Orthica.

3. Testa

Prijs DHA & EPA: 22,95 euro
Prijs DHA: 14,95 euro

Ingrediënten DHA & EPA: Algenolie van schizochytrium sp., Zonnebloemolie (high oleic), D-alpha tocoferol, Antioxidant (tocoferolen, ascorbylpalmitaat), Rozemarijn extract, Glycerol, Maïszetmeel, Carrageenan, Zuurteregelaar (natriumcarbonaat)
Ingrediënten DHA: Algenolie van schizochytrium sp., Zonnebloemolie, Antioxidant (tocoferolen, ascorbylpalmitaat), Rozemarijn extract, Glycerol, Maïszetmeel, Carrageenan, Zuurteregelaar (natriumcarbonaat)

Testa verkoopt alleen vegan omega 3 en kunnen echte experts genoemd worden op dit gebied. Zij verkopen 2 versies. Eén met alleen DHA en één met EPA. Beide varianten bevatten 60 capsules en je hebt er maar 1 per keer nodig. De inhoud van deze doosjes gaat dus 2 keer langer mee dan de gemiddelde vegan omega 3.

De DHA bevat 250mg. De DHA en EPA bevat 250mg DHA & 125mg EPA.

Verder is Testa volledig GMO vrij en bestaan de de doosjes uit recyclebaar en  FSC® gecertificeerd karton.

 Benieuwd geworden? Klik hier om het supplement op bol.com te bekijken: Testa DHA & EPA, Testa DHA.

4. Third Wave Nutrition  – Plantforce

Prijs: 33,95 euro
Ingrediënten: Algenolie, Schizochytrium sp-algen, gemengde tocoferolen, rozemarijnextract, ascorbylpalmitaat, gemodificeerd maizena, glycerol, carrageen (verdikkingsmiddel), natriumcarbonaat.

Nummer vier op de lijst is het supplement van Third Wave Nutrition. Dit is een Deens bedrijf dat onderzoek doet en vegan supplementen ontwikkeld onder de naam Plantforce. Ze zijn dus volledig vegan, wat voor mij altijd een mooi pluspunt is.

Een potje bevat 60gram & 120 capsules. Er wordt aangeraden om 2 capsules per dag in te nemen. Hoewel de prijs in eerst instantie dus hoger lijkt, zit er in dit potje genoeg voor 2 maanden. De andere supplementen hebben vaak genoeg voor maar één maand.

Als je op zoek bent naar een supplement met hogere doseringen, zit je hier goed. Per 2 capsules krijg je hier namelijk 160mg EPA en 440mg DHA binnen. Dit Plantforce supplement heeft dus duidelijk een van de hoogste doseringen in dit lijstje.

Benieuwd geworden? Klik hier om het supplement te bekijken op bol.com: Plantforce.

5. Body & Fit

Prijs: 9,85 euro.
Ingrediënten: micro-algenolie, hydroxypropylmethylcellulose (capsule).

Als laatste hebben we nog de supplement van Body & Fit. Zij raden aan om hun capsules per 2 à 3 per dag in te nemen. De hoeveelheid omega 3 is dan als volgt: 150mg DHA en 75mg EPA

Deze versie van Body & Fit lijkt een hoop goedkoper, maar er zitten maar 30 capsules in en ze raden dus aan dat je er meerdere per dag neemt. Afhankelijk van hoeveel je er neemt per dag zul je iets duurder of goedkoper uit zijn, in vergelijking met de andere opties.

Verder is het gewoon een prima supplement, helemaal als je liever geen inverstering doet van 30 euro (zoals je bij de andere potjes betaald).

Benieuwd geworden? Klik hier om het supplement te bekijken op bol.com: Body & Fit.

Welk supplement gebruik jij?

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts