36 x Vegan Koek Bij De Supermarkt


Vegan koekjes

Misschien denk je wel dat je als veganist alleen nog maar gezonde, zelfgemaakte koekjes mag hebben. Maar niets is minder waar; suiker en olie is (vaak) gewoon vegan, en laten we daar nu heel erg lekkere koekjes van kunnen maken!

Sommige koekjes zijn speciaal voor veganisten gemaakt. In dit geval zullen ze vaak één van onderstaande logo’s hebben. Ga je dus zelf op avontuur in de supermarkt, let hier dan extra op. Het scheelt namelijk ontzettend veel tijd om niet uit te hoeven zoeken of een bepaald E-nummer vegan is.

Vegan Logos

Kan je geen vegan logo vinden, maar lijkt de ingrediëntenlijst wel vegan? Dan raad ik de ‘Vegan Additives’ app zeker aan. Dit is een simpele lijst met alle E-nummers en geeft je precies aan of een toevoeging vegan is.

Veel supermarkt koekjes zijn sowieso al ‘per ongeluk’ vegan, simpelweg omdat dierlijke producten duurder zijn. Om kosten te besparen gebruiken koekjes fabrikanten dus vaak olie in plaats van boter en gaan ze ook voor plantaardige toevoegingen. Maar omdat het geld kost om een van de vegan logo’s te mogen gebruiken doen ze dit niet. Geen logo betekent dus niet meteen niet vegan!

Wil je toch graag je eigen koekjes maken, of dat recept dat je vroeger vaak maakte veganiseren? Dit kan makkelijk! Onderaan deze blog vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen.

Vegan Koffie koekjes

Laten we beginnen met de koekjes voor bij de koffie. Natuurlijk kun je elk koekjes uit deze blog op een schoteltje leggen, maar onderstaande koekjes deden mij het meeste denken aan oma’s koektrommel.

1. Verkade Café Noir

Deze staat op nummer één, gewoon omdat ik van Café Noir houd. Er zijn meerdere vegan café noirs, maar er zijn ook een aantal merken die niet vegan zijn. Let er dus op dat je niet ‘zomaar’ een café noir pakt. Die van het Jumbo & Albert Heijn Huismerk bevatten bijvoorbeeld melkpoeder en gelatine. De koekjes van Verkade zijn wel vegan.

2. Lotus Koffieleutjes

Ook de koffie leutjes zijn per ongeluk vegan. De speculoos pasta (de smeerbare koffieleutjes voor op brood) is ook vegan!

Ben je trouwens op zoek naar meer vegan supermarkt beleg? Ik heb hier 55 opties voor je op een rijtje gezet: Vegan Broodbeleg.

3. Verkade Kletskoek

Verkade gaat lekker en geeft ons naast de Café Noir ook de kletskoeken. Deze komen in drie smaken, welke allemaal vegan zijn: peer-kaneel, gember-citroen & honing-appel. Ja, dat lees je goed – de honing-appel variant is namelijk gemaakt met een honing aroma. Verkade heeft bevestigd dat dit aroma volledig vegan is. Gewoon naar binnenwerken dat koekje!

4. Digestive

Voor digestive koekjes zijn er veel verschillende per ongeluk vegan varianten, maar er zijn er ook een aantal die niet vegan zijn. Let dus wel op dat je ook hier niet zomaar een rol pakt. Voorbeelden van wel vegan varianten zijn: AH Volkoren digestive, McVities Digestive original, AH Huismerk Digestive.

5. Jumbo Kaneel biscuit

Dit is echt een typisch theekoekje met, om het nog wat ongezonder te maken, een laagje suiker. Heel erg lekker én omdat ze Jumbo huismerk zijn ook nog eens heel goedkoop: zo’n 80 cent.

6. Van Eigen Deeg Spelt Sesam Ahorn Koek

Van lekker ongezond gaan we gelijk over op wat gezonder met deze Van Eigen Deeg koekjes. Deze koekjes bevatten namelijk geen geraffineerde suiker. Ook zijn ze plastic vrij, dus naast vegan doe je nog iets extra goeds voor de wereld. Je kunt ze halen bij de Jumbo. Alleen de Spelt Sesam Ahorn koek is vegan, de andere versies niet.

7. AH Koffiewafels

In het kopje vegan koekjes voor bij de koffie moesten de koffiewafels van de Albert Heijn natuurlijk ook. Deze zijn v-label vegetarisch gecertificeerd, maar de Albert Heijn heeft ondertussen bevestigd dat de lecithine (E322) in dit koekje van plantaardige afkomst is. Dit maakt de koffiewafels volledig vegan!

8. AH Basic Krakelingen

Dat AH huismerk is een budget merk en dus zijn best wat producten gemaakt met plantaardige ingrediënten. Zo ook de AH Basic Krakelingen. Te koop in een zak van 45 stuks, voor 2 euro.

9. Bio Today Citroen Amandelkoeken

Bio Today is een merk met heel wat vegan & biologische producten, waarvan je er een aantal ook zult terug zien komen in dit lijstje.  Eén daarvan zijn de Citroen Amandel koeken – een lekker koekje, dat net even wat anders is in die koektrommel.

Voor de Bio Today koeken (of die van Smaakt) moet je vaak naar het speciale voedingsschap met de glutenvrije producten in de a-merken supermarkt.  

Vegan Koek Voor Naar School Of Onderweg

Dan over op de koekjes die we verpakt in de tas kunnen gooien voor in de pauze, of als we even gauw wat naar binnen willen happen. Eén aantal van deze zul je vast al wel een keer gegeten hebben, gewoon omdat ze per ongeluk vegan zijn.

10. Bio Today Fruity Bites met Vijgen, Gember, Citroen en Kurkuma

Laten we maar beginnen met de iets gezondere versie van onderweg-koek: de Fruity Bites van Bio Today. Nogmaals, alles van Bio Today is biologisch wat dit een nog betere keuze voor het milieu maakt. Wel zijn ze echt een stuk duurder dan de andere koekjes op deze lijst: je betaald drieënhalve euro voor 75 gram.

11. Bolletje Nijntje Babybiscuit & Nijntje dreumesbiscuit

Ja, dit zijn misschien baby (en dreumes) koekjes, maar ze zijn wel gewoon lekker. Omdat ze voor de kleine mens bedoelt zijn zit er minder zout in, wat ook weer mooi meegenomen is voor de grote mens. En als je nog niet omver was: de koekjes komen ook nog eens in de vorm van Nijntje.

Verder komen ze per twee verpakt en hebben de baby- en dreumesbiscuit dezelfde ingrediënten. Het enige verschil is dat de dreumesbiscuit iets groter is. Nog één heel (heel) kleine besparingstip: de dreumesbiscuit is 6 cent goedkoper en je krijgt 25 gram koek meer. 😊

14. Liga Evergreen biscuits

De Liga Evergreen is zo’n beetje waar ik mijn basisschool heb overleefd, dus het deed me goed om te zien dat deze koekjes ook 100% vegan zijn. Er zijn verschillende vegan varianten: Krenten, Appel & Bosvruchten.

13. LU Time out

Als we het dan toch over overleven en school hebben: de LU Time Out was mijn redding op de middelbare school, en ook die kunnen we dus gelukkig blijven eten. Alleen de naturel en speculaas versie zijn vegan, die met chocolade bevatten allemaal melk.
Veel ‘nep’ time outs zijn ook vegan, dus het is het waard om een rondje Aldi/Dirk/Lidl te maken, om te kijken of er daar een tussenzit.

14. Bolletje Goed Bezig

Ook Bolletje wilde ons leven wat makkelijker maken: van de vier varianten zijn er twee vegan. Dit zijn de Cranberry en Waldkorn. Rood fruit en naturel bevatten allebei helaas honing en zijn dus niet vegan.

Vegan Gevulde- En Roze koeken

Helaas ben ik voor deze twee soorten koeken nog niets tegengekomen in de supermarkt, maar dat betekent niet dat we ze moeten missen!

15. De Vegan Bakery

Deze online winkel helpt ons namelijk deze koeken te vervangen. Deze kun je online bestellen en worden bij je thuis bezorgd. Totdat de supermarkt ons een ander alternatief geeft werkt dit dus prima. Daarbij komt; het is een bakkersproduct, dus een garantie dat het lekker is.

De Vegan Bakery heeft trouwens nog een hoop anders lekkers, dus het is het waard om een kijkje te nemen op de website.

Vegan Stroopkoek

16. Punselie

Ik heb deze hele categorie alleen opgezet om de Punselies in het zonnetje te zetten, want mijn hemel wat zijn die dingen lekker. Ze proeven voor mij precies zoals de niet-vegan stroopkoeken, maar dan in het klein. Verder zijn deze iets brosser waardoor ze makkelijk breken, maar die consessie ben ik wel bereid om te doen. De Punselie stroopkoekjes vind je in elke A-merken supermarkt.

Vegan Havermout Koek

Waar we voor stroopkoeken op één merk moeten vertrouwen, hebben we voor havermout koekjes heel veel opties. Ook hier geldt – er is een goede kans dat een random havermout koekje uit de supermarkt vegan is.

17. AH Oat Cookies Cranberry

Ook hier hebben we een hoop te danken aan het AH huismerk. Dit is een lekker koekje met rozijnen en cranberry’s. De koekjes zijn v-label vegetarisch gecertificeerd, maar ook hier geldt – ze zijn gewoon vegan!

18. The Nature All

The Nature All geeft ons wat koekjes voor de kleinere trek en voor diegene die graag een iets gezondere optie kiezen. Dit koekje bevat namelijk veel vezels en geen toegevoegde suikers. Goedkoop zijn ze niet – je betaald zo’n €2,10 voor 5 koekjes van 22 gram.
Ze komen in drie smaken: Crazy Coconut & Chocolate, Heavenly Hazelnut en Beautiful Blueberry en zijn te koop bij de A-merken supermarkt.

19. Bio Today Super Mueslikoeken.

Ook in deze categorie bied Bio Today ons een volledig biologische optie: de super muslikoeken. Naast biologisch hebben deze koeken geen toegevoegde, geraffineerde suikers en is het dus een gezondere optie. Wel merk je ook hier dat de biologische, vegan optie altijd duurder is: een pak van 200 gram kost bijna 3 euro.

Vegan Koeken met Chocola

20. Oreo’s Original

Deze kende je misschien al – vraag een veganist wat voor koekjes ze eten en het is vrijwel zeker dat ze heel hard OREOS roepen. En gelijk hebben we, want ze zijn gewoon heel lekker. Alleen de orginal variant is echter vegan, die met een extra chocolade omhulsel of speciale vulling niet. Wat dan wel weer fijn is, is dat de original in verschillende verpakkingen komen – je kunt de gewone rol kopen, maar ook per 4(?) verpakt voor onderweg.

21. Time Out Robuuste koeken

Hier kwam ik echt vorige week pas achter, wat betekent dat ik 4 jaar lang zonder chocolate chip koekjes heb geleefd. Het was een verdrietig leven, maar gelukig is dit nu voorbij met deze Robuuste Koeken.

22. Farm Brothers Brownie Almond Bio Cookies

Farm Brothers gaat ook voor biologisch, lekker en gevuld met een hoop goeds. Zo zitten er verschillende soorten noten, rogge en spelt in deze koekjes. Betekent trouwens niet dat ze gezond proeven. 😊
Extra leuk bij deze koekjes is dat ze per verkochte verpakking 20cm2 land aan een biologische boer doneren.

23. Bio Today Cranberry Chocoladekoeken

Deze lijken heel erg op de Bio Today Muslikoeken, maar dan in een andere smaak & een hoger prijskaartje.

Vegan Ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een van de makkelijkste koekjes, simpelweg omdat een groot deel van het assortiment al vegan is. Als je een standaard een bepaald merk in huis haalt, is er een goede kans dat deze al vegan is – kijk dus vooral even op de ingrediëntenlijst (ook lettend op de E-nummers!).

24. Peijnenburg

Peijnenburg heeft zo. veel. opties. Ik heb even gauw de Albert Heijn website doorgekeken en ben nog geen ontbijtkoek van dit merk tegengekomen dat niet vegan is. Wat suggesties: naturel gesneden, volkoren gesneden, zero gesneden, gember ongesneden, tussendoor noten, parelkandij gesneden.

25. AH Huismerk Ontbijtkoek

Ook het AH huismerk geeft ons twee opties: naturel en volkoren. Deze hebben allebei het vega logo van de Albert Heijn zelf, maar alle ingredienten en E-nummers zijn gewoon vegan. Wij hebben altijd de volkoren in huis en de niet-vegan familie eet deze ook gewoon graag. Een lekker optie die ook nog eens budget-vriendelijk is.

26. Snelle Jelle

Voor zover ik weet zijn alle Snelle Jelle ontbijtkoek repen vegan, waardoor je lekker wat variatie in je ontbijtkoekroutine kunt brengen. Ze zijn ook allemaal individueel verpakt, dus makkelijk mee te nemen in de tas. Wat suggesies: Goed gevuld noten, fruit en zaden repen, Ontbijtkoek naturel repen, Kruidkoek zero repen, Kruidkoek minder suiker repen, Kruidkoek rozijn repen, Kruidkoek naturel.

Vegan Kokoskoek

27. Verkade Nizza

Eén van Nederland’s favoriete koekjes kunnen veganisten ook gewoon lekker eten! Ook hier geeft Verkade aan dat het vegatarisch is, maar aan de ingrediënten te zien is dit gewoon een vegan koekje. 😊

28. Madam Cocos Kokosmakronen

Alles is te veganiseren en dat is Madame Cocos met me eens. Zij hebben namelijk een aantal vegan versies gemaakt van hun bekende kokosmakronen (die normaal gesproken voor bijna een derde uit kippen-eiwit bestaan).

Woon je in de buurt van Rotterdam of Zwaag? Dan heb je geluk! Madame Cocos heeft hier namelijk verkooppunten. Verder zijn ze ook regelmatig op evenementen te vinden en kun je hun cocosdeeg online kopen, zodat je ze zelf vers af kan bakken.

Vegan Speculaas

Een speculaasje kan natuurlijk ook prima bij de koffie of thee, maar omdat er hier echt wel wat opties te ivnden zijn leek het me goed om een aparte categorie te maken. Ook hier zul je zien dat veel speculaasjes die je kent al vegan zijn. Hieronder in ieder geval al wat voorbeelden.

29. Speculaasbrokken Deen

Dit zijn 3 grote stukken speculaas – misschien niet helemaal geschikt voor bij de koffie, maar wel voor als je een avondje op de bank behoefte hebt aan zoetigheid. Ze zijn alleen bij de Deen te koop en maar 1 euro! 😊

30. Bio Today Spelt Speculoos Koeken

Ook de Bio Today geeft ons weer koek-opties: de Spelt Speculaasjes. Deze koekjes gemaakt met verschillende soorten meel in plaats van bloem, wat deze koekjes ook nog een stukje gezonder maken. Ze zijn onder andere te koop bij de Plus, Hoogvliet en Albert Heijn.

Daarnaast zijn deze koeken zó biologisch dat ze twee keurmerken hebben: het verplichte Europese Keurmerk en het EKO keurmerk.

Wil je meer weten over wat biologisch precies inhoudt? Hier duik ik dieper op in, in dit artikel: “Het Verschil Tussen Biologisch en Fairtrade”.

31. AH Bakkers Speculaas

Ook hier heeft het AH huismerk een vegan koekje te vinden. Let hier wel op – op de AH website kun je twee AH huismerk bakker speculaasjes vinden. Eén van 80 cent, en één van €1,22. Die van 80 cent is niet vegan. Die van €1,22 wel.

32. AH Speculaas Brokken

Naast de kleine speculaasjes biedt de Albert Heijn ook de grote speculaas brokken. Deze hebben het AH vegan logo. Hoewel dit geen onafhankelijk logo is en de criteria onduidelijk zijn, kun je op de ingrediëntenlijst wel zien dat de speculaas brokken volledig vegan zijn.

33. Aldi Huismerk Speculaas

Onze keuze valt eigenlijk altijd op het Aldi huismerk speculaas, gewoon omdat deze winkel bij ons het dichtstebij is. Hoewel dit niet mijn favoriet is, is het wel een prima speculaasje! Persoonlijk vind ik de AH speculaas het lekkerste.

Vegan Koek Met Rozijnen Of Cranberry’s

In deze laatste categorie koekjes met cranberry’s of rozijnen. Ook hier zullen vast nog een hele hoop andere opties te koop zijn, maar dit waren de twee die ik kon vinden!

34. Smaakt Bio Cranberrykoeken

Als allereerst de Smaakt koekjes. Deze zijn biologisch, waardoor je wel echt wat meer betaald voor een pakje. Maar goed, dan heb je wel een koekje dat beter is voor het milieu en wat gemaakt is met meel in plaats van bloem!

Meer weten over het verschil tussen meel, bloem en volkorenbloem? Dit artikel legt dit uitgebreid uit: Het Verschil Tussen Bloem En Meel – Bonen & Biet.

35. Bio Today Rozijnen Cranberrykoeken

De het laaste echte koekje op deze lijst zijn weer van de Bio Today. Voor deze koeken geldt eigenlijk precies hetzelfde als de Smaakt Bio koeken; duurder, maar wel beter voor het milieu en de gezondheid. Eigenlijk zou je ze allebei even moeten proberen om te kiezen welke je lekkerder vind. Ikzelf ga liever voor de Smaakt koeken.

36. Bonus: Vegan Koek Recept

Zelf vegan koekjes maken hoeft niet moeilijk te zijn! Er zijn een aantal koekjes pakketen die vegan zijn (denk aan de Koopmans Mix voor zandkoekjes of Koopmans Kokosmakronen) waar je zelf alleen melk, ei en boter aan toe hoeft te voegen. Deze 3 ingrediënten kun je makkelijk vervangen voor vegan varianten!

Voor melk kan je elke plantaardige melk gebruiken (denk aan soja, amandel, haver). Ikzelf kies voor koken en bakken het liefst voor ongezoete sojamelk, omdat deze melk meer eiwitten heeft (en daardoor romiger is), en stabiel is op hogere temperaturen. Je kunt dezelfde hoeveelheden gebruiken als dat je met koemelk zou doen.

Ei kun je vervangen met bijvoorbeeld chiazaadjes, appelmoes of maizena. Wil je weten welke ei vervanger je het beste kunt gebruiken voor jouw recept & hoeveel je nodig hebt? Dit lees je in dit artikel dat ik eerder schreef: 17 Vegan Ei Vervangers.

Voor vegan boter kun je ook gewoon in de supermarkt in; zo is bijvoorbeeld de Alpro Soya Lekker Gezond Smeren vegan. Om te weten welke boters vegan zijn kun je het beste even mijn artikel over broodbeleg bekijken: Vegan Broodbeleg: 55 opties. Op plek 14 lees je alles over boter. 😊

Heb ik jou favoriete supermarket koekjes gemist? Laat me dit dan weten in de reacties! Ik ben altijd op zoek naar een excuus om koekjes te mogen eten!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

2 thoughts on “36 x Vegan Koek Bij De Supermarkt

  1. Pingback: Vegan Gebak bij 29 winkels in Heel Nederland - Ecolien
  2. Pingback: Vegan Taart & Gebak bij 29 Winkels - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts