Vegan Knoflooksaus Maken – 3 Manieren


knoflooksaus

Knoflooksaus is de perfecte toevoeging aan al je favoriete junkfood recepten. Of je nu een vegan kapsalon, broodje shoarma of panini maakt; een lekkere vegan knoflooksaus hoeft niet te ontbreken.

Vandaag heb ik 3 soorten op een rijtje gezet. We beginnen met mijn favoriet – een lekker kruidige, romige variant met vegan mayonnaise. Nummer twee is wat lichter en minder vet. Hierdoor valt het niet zo zwaar op de maag. Als laatste spelen we een beetje vals en gebruiken we geen verse ingrediënten. Zo kun je altijd een vegan knoflook saus maken!

1. Kruidig en Romig (Mayonaise)

Voor deze knoflooksaus maken we gebruik van vegan mayonaise. Gelukkig vind je in bijna elke Nederlandse supermarkt in ieder geval wel één potje vegan mayo. Ik gebruik graag Remia Mayolijn (deze smaakt meer naar een frietsaus). Andere opties zijn bijvoorbeeld Zaanse Hoeve Veganaise, Jean Baton Vegan Mayo, Remia Like! Mayo & Hellmans Vegan Mayonaise. Kies dus vooral voor de versie die jij het lekkerste vindt!

knoflooksaus

Ingrediënten

 • 250ml vegan mayonaise
 • 4 teentjes knoflook (ik HOUD van knoflook dus ga voor iets meer)
 • 2 eetlepels gedroogde bieslook (bosje verse bieslook kan ook)
 • 1 eetlepel gedroogd peterselie (bosje verse peterselie kan ook)
 • 1 theelepel gedroogde dille
 • Paar eetlepels water (afhankelijk van hoe dun je de saus wilt hebben)
 • Zwarte peper (optioneel)

Bereidingswijze

Pers de knoflook uit met een knoflookpers of snijd het heel fijn. Doe dit samen met de mayonaise, bieslook en peterselie in een bakje en meng het goed. Voeg vervolgens het water doe. Doe dit beetje bij beetje en meng goed door. Het zal eerst niet goed willen mixen, maar als je blijft mengen wordt het één geheel. Voeg peper toe naar smaak. Proef en pas aan waar nodig.

2. Licht en Zurig

Omdat deze vegan knoflooksaus gemaakt is met voor de helft een vegan yoghurt is deze wat minder zwaar. Ook valt het wat zuriger uit.
Voor de vegan yoghurt gebruik ik het liefste de Alpro Soya Mild & Creamy, deze is zuurder en smaakvoller dan bijvoorbeeld AH huismerk yoghurt. Ook hier geldt: Dit zijn alleen mijn suggesties! gebruik vooral wat jij in huis hebt en het lekkerste vind.

knoflooksaus

Benieuwd naar wat ik van de rest van de Mild & Creamy lijn vind? Dat lees je in deze blog die ik al eerder schreef: “Alpro Soya Mild & Creamy Review”. 

Verder gebruik ik hier witte peper, omdat dit iets zoeter is dan zwarte en ik dat lekkerder vind met de zurige yoghurt. Je kunt natuurlijk ook zwarte peper gebruik als je dat lekkerder vind.

Ingrediënten

 • 4 teentjes knoflook (nogmaals, ik HOUD van knoflook dus ik gebruik iets meer)
 • 125 ml vegan mayonnaise
 • 125 ml vegan yoghurt
 • 2 eetlepels gedroogde bieslook (bosje verse bieslook kan ook)
 • 1 eetlepel gedroogd peterselie (bosje verse peterselie kan ook)
 • Witte peper (optioneel)

Bereidingswijze

Pers de knoflook uit met een knoflookpers of snijd het heel fijn. Meng dit, samen met de andere ingedriënten in een bakje. Proef en pas aan waar nodig.

3. Sojayoghurt & Gedroogde Kruiden

Geen verse kruiden of knoflook in huis? Geen zorgen! Met onderstaand recept kun je altijd knoflooksaus maken. Daarnaast is onderstaand receptje met alleen sojayoghurt en geen vegan mayonaise, waardoor het ook nog eens een gezondere optie is. Wil je het iets decadenter maken, dan kun je de yoghurt (deels) vervangen door vegan mayonnaise.

knoflooksaus

Voor de yoghurt gebruik ik het liefste Alpro Soya Mild & Creamy Naturel. Voor de mayonaise gebruik ik Remia Mayolijn. Echter kun je natuurlijk gewoon gebruiken wat jij in de koelkast hebt staan!

Voor meer suggesties voor vegan mayonaise kun je kijken op nummer 1 (kruidig en romig).

Ingrediënten

 • 250 ml sojayoghurt
 • Snuf zout (als je een deel vegan mayonaise gebruikt kun je hier minder van in doen)
 • Snuf zwarte peper
 • 2 eetlepels gedroogde bieslook
 • 1 eetlepel gedroogde peterselie
 • 3 eetlepels knoflookpoeder (meer of minder naar smaak)

Bereidingswijze

Makkelijker kan niet: roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Vegan Knoflooksaus Bewaren

De knoflooksaus kun je prima een tijdje in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het goed afsluit, anders droogt de saus uit én ruikt de hele koelkast straks naar knoflook. Bewaar het voor niet langer dan een week en houd er rekening mee dat hoe langer je het laat staan, hoe sterker de smaken worden. Als je de saus dus van tevoren maakt kun je beter wat minder knoflook gebruiken, zodat het perfect op smaak is als je het nodig hebt!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts