17 Vegan Ei Vervangers


Eén van de dingen die ik het moeilijkste vond om te vervangen als beginnend veganist zijn eieren en dan voonamelijk om mee te bakken. Er is immers (nog) niets wat precies op de textuur van ei lijkt. Gelukkig zijn er al heel wat veganisten op de wereld, die inmiddels een hele hoop vervangers hebben samengesteld.

Om het jullie een beetje makkelijker te maken heb ik onderstaand lijstje opgesteld. Wil je weten welke beter zijn voor zoete gerechten of juist voor luchtigere? Lees dan vooral even verder onder de tabel.

Hoe Ei Vervangen?

VervangerNodig voor één ei
Lijnzaad + water1 eetlepel lijnzaad
3 eetlepels water
Notenpasta
(bijvoorbeeld pindakaas)
3 eetlepels
Bakpoeder + azijn1 theelepel van beide
Geprakte banaanHalve banaan
Aquafaba3 eetlepels
Appelmoes¼ cup (of 50 gram)
Chiazaad + water1 eetlepel chiazaad
3 eetlepel water
Vegan eiwit poeder + water1 eetlepel eiwit poeder
3 eetlepels water
Zijden tofu¼ cup
Kikkererwtenmeel + water3 eetlepels kikkererwtenmeel
3 eetlepels water
Aardappelpurree poeder2 eetlepels
Aardappel1 kleine aardappel
Baking soda + water2 theelepels baking soda
2 eetlepels water
(evt. halve theelepel neutrale olie)
Agar agar + water1 eetlepels agar agar
3 eetlepels water
Cola lightHalf blikje
Maizena + water2 eetlepels maizena
2 eetlepels water
Maismeel + water2 eetlepels maismeel
2 eetlepels water

Lui of geen zin om het uit te zoeken?

Er zijn ook gewoon plantaardige eivervangers te koop! Wij thuis gebruiken bijvoorbeeld de Orgran No Egg vervanger. Deze werkt top en is ook nog een glutenvrij. Helaas kun je het nog niet in de fysieke supermarkt vinden, wat betekent dat je het even online moet bestellen. Dit kan bijvoorbeeld bij de AH, maar wij kopen het liever bij de glutenvrijewebshop. Hier is het namelijk 70 cent goedkoper. 😊
Een pakje kost rond de 4 euro en staat gelijk aan 66 eieren. Naast dat je de diertjes red ben je dus ook nog eens een stuk goedkoper uit!

Wanneer welke eivervanger gebruiken?

Let op – niet alle eivervangers zijn gelijk! Sommigen kun je beter gebruiken om je baksel te binden of om op te kloppen als eiwit, anderen juist weer om ervoor te zorgen dat je eindproduct lekker luchtig is.

Eivervangers voor een luchtig eindproduct

Wil je een heel luchtig baksel, dan kun je het beste gaan voor één van onderstaande vervangers.

 • Baking soda
 • Bakpoeder
 • Lijnzaad of chiazaad

Eivervangers om te binden

Gebruik je de eivervanger juist om iets goed te laten binden, zoals bijvoorbeeld bij zware brownies of koekjes? Kies dan voor één van deze vervangers:

 • Maizena
 • Maismeel
 • Kant-en-klare aardappelpurree poeder

Voor het geval je dit wilt uitprinten en op de koelkast plakken heb ik bovenstaand even in één overzichtje gezet. Zo ben je altijd voorbereid op je volgende bak avontuur.

Vegan Ei Vervangers

Ei vervangers voor zoete gerechten

In principe kun je bovenstaande vervangers prima gebruiken voor hartige of zoete gerechten. Echter kies ik zelf bij mijn zoete baksels graag voor appelmoes (ik houd niet van banaan), simpelweg omdat het twee werkingen heeft. Het vervangt dus de ei, maar het maakt het eindproduct ook gelijk een stukje zoeter. Dit betekent dan weer dat ik minder suiker hoef te gebruiken en dat is altijd fijn. Let er dus wel op als je een niet-vegan recept veganiseerd, dat je minder suiker gebruikt dan aangegeven. Ook proef je in het eindresultaat ook echt nog wel een fruit smaakje, dus je moet dat wel lekker vinden.

Ei vervangers om mee te bestrijken

Wil je graag je baksels laten glimmen? Dan kun je er het beste sojamelk of (abrikozen)jam overheen strijken. Ikzelf gebruik eigenlijk altijd sojamelk, omdat we dat altijd in huis hebben. Kies je voor jam, dan is de beste keuze wel de abrikozen variant. Dit is simpelweg omdat deze kleur het mooiste uit de oven komt.  

Eivervanger voor quiche

Voor een quiche vind ik persoonlijk dat je het beste (zijden) tofu kunt gebruiken. Naast dat dit goed bind zorgt het er ook voor dat de quiche wat zwaarder wordt en meer vult.

Voor een lekker quiche recept raad ik onderstaande video zeker aan!

Eivervanger voor merengue

(of andere baksels waar je opgeklopt eiwit voor nodig hebt)

Ben je net veganist geworden en denk je merengues te moeten missen? Dan heb ik een leuke verassing voor je! Om de eiwitten in merengue te vervangen kun je namelijk aquafaba gebruiken. Dit is een lekker moeilijke naam voor iets wat veel van ons eigenlijk al kennen – aquafaba is namelijk gewoon het vocht uit een blik of pot kikkererwten!

Dit kun je precies zo opkloppen als eiwit. Ook fijn, het heeft een hele neutrale smaak, dus met wat suiker merk je niet dat het eigenlijk opgeklopt boonwater is! 😊

Om vegan merengues te maken kun je gewoon een online recept voor merengues volgen, met voor elk eiwit 2 eetlepels aquafaba.

De VPRO heeft een leuk video receptje van aquafaba merengues gemaakt, welke je hieronder kunt bekijken. Nu worden ze daar wel gevuld met niet vegan crème fraiche, maar wij doen gewoon alsof ze de nieuwe Oatly haver crème fraiche gebruikt, goed?

Mis je de smaak van ei?

Naast dat je misschien even moet wennen aan het gebruiken van plantaardige ingrediënten in je baksels kan het natuurlijk ook best zijn dat je de smaak van ei mist! Deze smaak is best speciek en niet makkelijk te vinden in andere producten. Maar gelukkig, ook daar is zijn oplossingen voor.

Zwart zout (kala namak)

Hetgeen wat ei zo naar ei laat smaken is de zwavel. En laat dit nu ook precies in kala namak zitten. Dit is een ‘gewoon’ een soort zout en hierdoor niet extreem duur. Hoewel de naam zwart zout anders doet denken hoeft het niet altijd zwart te zijn: de kala namak die wij bijvoorbeeld thuis hebben is roze.

Wanneer je dit zout graag gebruikt moet je wel even letten op het volgende. Zorg ervoor dat je het altijd in een volledig afgesloten potje bewaard (dus uit het zakje halen waar je het in ontvangt!). Zodra je het (deels) in de open lucht bewaard vervliegt de smaak en blijf je achter met een potje gewoon zout. Da’s zonde.

Daarnaast kun je dit zout het beste aan het einde toevoegen, als het eten al van het vuur af is. De hitte kan er namelijk ook voor zorgen dat de smaak verdwijnt.

Waar kun je zwart zout dan goed voor gebruiken? Heel veel! Denk bijvoorbeeld aan scrambled tofu (vegan roerei). Ikzelf gebruik het regelmatig door de noodles, ook heel lekker!

Just Egg

Just Egg is een plantaardige eivervanger gemaakt van mungbonen en kurkuma. Waar de gemiddelde commerciële eivervanger een witte poeder is, lijkt dit product op een geklutst ei – je koopt het dan ook vloeibaar in een flesje.

De mungbonen bonen bevatten een eiwit dat ervoor zorgt dat het net zo gebruikt kan worden als eieren – om een roerei mee te maken, maar dus ook om mee te bakken. Benieuwd geworden? Het filmpje hieronder geeft je een uitgebreidere introductie! Het is voor ons helaas nog wel even wachten, Just Egg komt pas halverwege dit jaar (2020) naar Nederland. Tot die tijd moeten we dus maar van scrambled tofu leven.

Dit waren de eivervangers van vandaag! Heb je zelf nog eivervangers die jij graag gebruikt? Laat het me weten in de reacties!

Meer lezen? Kijk dan vooral even naar dit artikel: de 14 beste vegan kookboeken (ook voor bakfanaten!)

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

5 thoughts on “17 Vegan Ei Vervangers

 1. Pingback: 36 x Vegan Koek Bij De Supermarkt - Ecolien
 2. Pingback: Vegan Gebak bij 29 winkels in Heel Nederland - Ecolien
 3. Pingback: Hoe Vegan Pannenkoeken Maken? 8 Manieren - Ecolien
 4. Pingback: Vegan Brownies – 4 Makkelijke Recepten - Ecolien
 5. Pingback: Vegan Citroencake Maken - 5 Manieren - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts