Vegan Citroencake Maken – 5 Manieren


citroencake

Citroencake is mijn absoluut favoriete cake. Het zuur van de citroen met een dikke laag zoete glazuur is voor mij de definitie van een feestje. Geen wonder dus, dat ik (als ik even tijd heb) de keuken induik. Want hoewel er ondertussen steeds meer vegan bakkerijen tevoorschijn komen, is vegan gebak helaas nog niet altijd even toegankelijk. Daarom deel ik vandaag ik mijn favoriete recepten om een vegan citroencake te maken – zonder teveel moeite.

Op de klassieke citroencake kun je een hoop variaties maken. Hoewel ik er hieronder 4 extra voor je heb uitgeschreven moedig ik je dus vooral aan om zelf ook dingen uit te proberen. Misschien ben je bijvoorbeeld geen fan van bosbessen, maar ben je gek op aardbeien?

Pas aan wat je lekker lijkt en maak jouw perfecte citroencake. Als uitgangspunt lees je hier in ieder geval een basisrecept, een citroencake met maanzaad, een glutenvrije variant, een citroencake met kokos én een citroencake met bosbessen.

Vegan taart of gebak nodig en heb je geen zin om te bakken? In deze blog heb ik 29 winkels door heel Nederland die vegan gebak verkopen voor je opgeschreven: “Vegan Gebak & Taart Bij 29 Winkels In Nederland“.

1. Basisrecept Vegan Citroencake

Laten we beginnen bij de basis – gewoon een makkelijke en lekkere citroencake recept zonder poespas.

basis citroencake

Je zult zien dat ik bij alIe recepten gebruik maken van sojamelk. Je kunt ervoor kiezen om een andere plantenmelk te gebruiken (denk aan amandel of haver). Echter is sojamelk hoger in eiwitten, waardoor het romiger is en een meer decadent eindresultaat geeft. Daarnaast is sojamelk stabiel op hogere temperaturen, wat betekent dat het sowieso een beter keuze is om te gebruiken in warme gerechten.

Voor dit recept, zorg ervoor dat je de hoeveelheden citroensap apart houdt. We gebruiken dit namelijk voor de siroop, glazuur en cake zelf. Ditzelfde geldt voor de suiker, dit gebruiken we in de siroop en de cake.

Weet je niet welke vegan boter je het beste voor bakken kunt gebruiken? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: “10 Vegan Boters Uit De Supermarkt”.

Ingrediënten

  • 240g bloem
  • 150g + 2el suiker
  • 180ml + 3el + 2el citroensap
  • 2el citroenrasp (gebruik het liefst bio citroenen)
  • 1tl vanille extract
  • 120ml gesmolten vegan boter
  • 180ml sojamelk
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl Baking Soda
  • 1/4 tl zout
  • 180g poedersuiker
  • Olie of vegan boter om de cakvorm in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de 180ml citroensap, citroenrasp, vanille, gesmolten boter en sojamelk in een grote kom en meng dit goed. Voeg vervolgens de suiker toe en meng nogmaals.

Pak een kleinere kom en meng hier de bloem, bakpoeder, baking soda en zout in. Voeg nu dit droge mengsel bij de sojamelk mengsel. Doe dit in delen, terwijl je tussendoor goed mixt. Dit voorkomt klontjes.

Spray een cakevorm goed in of smeer deze in met vegan boter. Giet hier vervolgens het beslag in. Zorg ervoor dat het gelijk verdeeld is.

Bak de cake voor 40-45 minuten in het midden van de oven. Check of het gaar is door een sateprikker in het midden van de cake te steken. Als deze er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen.

Terwijl de cake in de oven staat kun je de siroop maken. Dit gebruiken we, zodat de cake niet uitdroogt.

Verwarm de 2el citroensap in de magnetron en voeg hier 2 eetlepels suiker aan toe. Meng dit goed, tot alle suiker is opgelost. Laat het vervolgens afkoelen.

Maak het glazuur nog niet! Dit wordt namelijk hard en dan kun je het niet meer gebruiken.

Wanneer je de cake uit de oven hebt gehaald, laat je deze 10 minuten afkoelen voordat je deze uit het blik haalt. Na 10 minuten haal je voorzichtig een mes langs de zijkanten van de cake en haal je deze er voorzichtig uit. Laat verder afkoelen, het liefst op een rekje.

Terwijl de cake afkoelt prik je kleine gaatjes door de hele bovenkant van de cake en giet je de siroop over de hele cake heen. Laat de cake nu volledig afkoelen.

Als de cake is afgekoeld kun je het glazuur maken. Doe dit door 3 eetlepels citroensap te mengen met de poedersuiker. Meng dit totdat er geen klontjes meer zijn en giet over de cake heen.

Eet smakelijk!

2. Vegan Citroencake Met Maanzaad

Een kleine variatie op de klassieke citroencake is de toevoeging van maanzaad. Naast dat maanzaad gewoon heel lekker is, zien de zwarte spikkels er ook heel erg gezellig uit.

citroencake maanzaad

Voor dit recept geldt ook: houd de citroensap & rasp apart. Dit gebruiken we namelijk voor verschillende onderdelen.

Ingrediënten

  • 270g bloem
  • 1el bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 30g maanzaad
  • 180ml sojamelk
  • 2 citroenen (sap & rasp)
  • 3el + 2el citroensap
  • 190g kokosyoghurt of sojayoghurt
  • 150g + 2el bruine suiker
  • 2 el vanilla extract
  • 4 el gesmolten kokosolie
  • 180g poedersuiker, gezeefd
  • Olie of vegan boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met olie of boter.

Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda samen ing een grote kom. Roer hier voorzichtig het maanzaad doorheen.

Gebruik een andere kom om de sojamelk, citroensap en rasp van 2 citroenen, yoghurt, suiker en vanille extract te mengen. Blijf mixen tot de suiker volledig is opgelost. Voeg dan ook de kokosolie toe en meng nogmaals.

Voeg vervolgens het sojamelk mengsel bij de bloem en meng dit tot het één geheel is. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je niet teveel mengt.

De rest van dit recept werkt hetzelfde als het basisrecept.

Bak de cake voor 40-45 minuten in het midden van de oven. Check of het gaar is door een sateprikker in het midden van de cake te steken. Als deze er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen.

Terwijl de cake in de oven staat kun je de siroop maken. Dit gebruiken we, zodat de cake niet uitdroogt.

Verwarm de 2el citroensap in de magnetron en voeg hier 2 eetlepels suiker aan toe. Meng dit goed, tot alle suiker is opgelost. Laat het vervolgens afkoelen.

Maak het glazuur nog niet! Dit wordt namelijk hard en dan kun je het niet meer gebruiken.

Wanneer je de cake uit de oven hebt gehaald, laat je deze 10 minuten afkoelen voordat je deze uit het blik haalt. Na 10 minuten haal je voorzichtig een mes langs de zijkanten van de cake en haal je deze er voorzichtig uit. Laat verder afkoelen, het liefst op een rekje.

Terwijl de cake afkoelt prik je kleine gaatjes door de hele bovenkant van de cake en giet je de siroop over de hele cake heen. Laat de cake nu volledig afkoelen.

Als de cake is afgekoeld kun je het glazuur maken. Doe dit door 3 eetlepels citroensap te mengen met de poedersuiker. Meng dit totdat er geen klontjes meer zijn en giet over de cake heen.

Eet smakelijk!

3. Vegan Citroencake Glutenvrij

Om een glutenvrije cake te maken kun je gewoon het basisrecept als uitgangspunt gebruiken. Om de cake even lekker als het basisrecept én glutenvrij te maken raad ik aan onderstaande aanpassingen te maken.

citroencake glutenvrij
  • Vervang de bloem met een glutenvrije variant, zoals deze van De Glutenvrije Bakker
  • Als er in de bloem vervanger zelfrijzend is zou ik de bakpoeder weglaten. Anders kun je dit gewoon gebruiken, ervan uit gaande dat de bakpoeder zelf ook glutenvrij is. Lees dit nog even op de achterkant van de verpakking, voor de zekerheid.
  • Ook raad ik aan 60 ml extra olie toe te voegen, zodat de cake niet droog wordt.
  • Als laatste kun je nog een ei vervanger toevoegen. Kies hier voor iets wat bind, zoals appelmoes. Wil je meer weten over vegan ei vervangers? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: “17 Vegan Ei Vervangers“.

4. Vegan Citroencake Met Kokos

Deze versie van een citroencake is een stuk machtiger en decadenter door de kokos. Dit is dan stiekem ook mijn favoriete versie – als je dan toch cake eet moet je dit natuurlijk wel goed doen. 🙂

citroencake kokos

Ingrediënten

  • 240ml sojamelk op kamertemperatuur
  • 80g kokosolie
  • 125g suiker
  • 2el citroensap
  • Rasp van 4 citroenen (gebruik het liefst bio citroenen)
  • 80g kokosrasp
  • 210g bloem, gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • ¾ tl baking soda
  • Olie of vegan boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in.

Meng de kokosolie samen met de suiker. Doe dit het liefst met een handmixer, gewoon om jezelf wat moeite te besparen. Je kunt het echter ook doen met een garde.

Voeg vervolgens de citroenrasp, citroensap en sojamelk toe en meng alles goed met een spatel. Als laatste voeg je aan dit mengsel de kokosrasp toe.

Gebruik een ander kommetje om de bloem, bakpoeder en bakingsoda goed te mengen. Vervolgens kun je de bloem en delen toevoegen aan het sojamelk mengsel. Wanneer het goed gemengt is kun je het in het cakeblik gieten.

Bak de cake voor 40-45 minuten. Check of het gaar is door een sateprikker in het midden van de cake te steken. Als deze er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen.

Wanneer je de cake uit de oven hebt gehaald, laat je deze 10 minuten afkoelen voordat je deze uit het blik haalt. Na 10 minuten haal je voorzichtig een mes langs de zijkanten van de cake en haal je deze er voorzichtig uit. Laat verder afkoelen, het liefst op een rekje.

Als je wilt kun je nog het glazuur maken van het eerste recept, of je kunt het gewoon bestrooien met poedersuiker.

5. Vegan Citroencake Met Bosbessen

Als laatste cake op dit lijstje een citroencake met bosbessen. Zoals ik al eerder zei, kun je er ook voor kiezen om hier een ander stukje fruit in te verwerken. Het is maar net wat jij lekker vindt!

citroencake bosbessen

Ingredienten

  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2tl baking soda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150g suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 250ml sojamelk
  • 60ml + 2-4el citroensap
  • Rasp van 1 citroen
  • 3el zonnebloemolie
  • 2tl vanille extract
  • 100g bosbessen (bevroren of vers – wanneer je bevroren gebruikt, meng dit dan met 1el bloem voor je het aan het beslag toevoegt)
  • 90g poedersuiker
  • Optioneel: 55g vegan roomkaas (Ik gebruik graag die van Violife, te koop bij AH)
  • Olie of vegan boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met olie of vegan boter.

Zeef de droge ingrediënten samen in een grote kom. Dit zijn de bloem, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en suiker.

In een aparte kom meng je de sojamelk, 60ml citroensap, citroenrasp, zonnebloemolie en vanille extract.  Vervolgens voeg je het sojamelk mengsel bij de bloem. Mix dit goed door.

Giet vervolgens een derde van het beslag in het cakeblik en bestrooi hier wat bosbessen op. Herhaal dit tot het beslag op is. Je kunt er voor kiezen om de bosbessen gewoon toe te voegen aan het beslag, maar dit wordt dan wel paars.

Bak de cake voor 40-45 minuten in het midden van de oven. Check of het gaar is door een sateprikker in het midden van de cake te steken. Als deze er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen.

Wanneer je de cake uit de oven hebt gehaald, laat je deze 10 minuten afkoelen voordat je deze uit het blik haalt. Na 10 minuten haal je voorzichtig een mes langs de zijkanten van de cake en haal je deze er voorzichtig uit. Laat verder afkoelen, het liefst op een rekje.

Voor het glazuur meng je de vegan roomkaas, poedersuiker en 2-4 el citroensap samen. Als je geen roomkaas gebruikt zul je waarschijnlijk wat minder citroensap nodig hebben. Wees hier dus voorzichtig mee en kijk even wat voor jou juist is.

Eet smakelijk!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content