Vegan Brownies Maken – 4 Makkelijke Recepten


brownies

Vegan bakken hoef niet moeilijk te zijn en is daarnaast ook nog een super lekker. Ja, je kunt gezonde versies maken van lekkernijen, maar dat hoeft niet! Olie en suiker zijn nog altijd vegan en daar kunnen we heel veel lekkers van maken.
Om dat te bewijzen lees je hier 4 verschillende vegan brownies recepten: een brownie basis recept, brownies met zwarte bonen (glutenvrij!), brownies met dadels én brownies met avocado. Zo kun je zelf kiezen hoe (on)gezond je gaat.

Als je de smaak te pakken hebt en meer vegan wilt bakken raad ik altijd het boek “Bak To Basic” aan. Lekker makkelijk, heel lekker en volledig plantaardig! Als het je wat lijkt kun je hier wat bladzijdes doorbladeren: Bol.com – Bak To Basic.

1. Basis Recept Vegan Brownies

vegan brownies

Laten we beginnen met een basisrecept. Dit zijn brownies zoals je ze gewend bent, maar dan zonder dierenleed. Ikzelf houd van lekker zware brownies die erg fudgy van binnen zijn. Daar is dit basisrecept dan ook voor gemaakt.

Ingrediënten

Voor 16 brownies

  • 140g bloem
  • 200g witte sugar
  • 20g cacaopoeder
  • 1 tsp bakpoeder
  • 1 tsp zout
  • 250ml sojamelk
  • 200g vegan pure chocolade
  • 80ml zonnebloem olie (of andere smaakloze olie)
  • 1 tsp vanilla extract
  • 75 gram extra’s – denk aan vegan marshmellows, chocolade stukjes of noten

Weten welke chocolade vegan is? Dit vind je in deze blog die ik al eerder schreef: “Is chocola vegan?” Helemaal onderaan staat een lijstje met chocolade opties én waar je ze kunt kopen.

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden & bedek een bakblik (of ovenschaal) met bakpapier.

Snijd de chocolade in kleine stukjes en smelt dit. De chocolade kun je smelten in de magnetron, door het bakje telkens 10 seconden in de te verwarmen & door te roeren. Blijf dit herhalen totdat de chocolade volledig gesmolten in. Zo voorkom je namelijk dat de chocolade verbrandt. Ook kun je de chocolade au bain-marie smelten.

Meng vervolgens de olie, vanille, gesmolten chocolade en sojamelk samen. In een andere kom meng je de overige ingrediënten, behalve de extra’s.

Vervolgens meng je alles samen door het chocolade en olie mengsel bij de droge ingrediënten te gieten.

Wanneer dit goed is gemixt voeg je de extra’s toe en roer je nogmaals voorzichtig.

Giet het beslag in het het bakblik en bak in het midden van de over voor 25-30 minuten. Afhankelijk van de oven zul je korter of langer moeten bakken. Je kunt het beste na 25 minuten een sateprikker in het midden van de brownies steken. Als deze er schoon uit komt zijn de brownies klaar.

Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

2. Vegan Brownies Met Zwarte Bonen (Glutenvrij)

vegan brownies

Een iets gezondere (maar nog altijd lekkere) variant die ook nog eens glutenvrij is: de brownies met zwarte bonen. Door de zwarte bonen, pindakaas en sojamelk zit dit chocoladefeestje ook boordevol eiwitten.

Dit is een heel makkelijk recept, omdat je in principe alle ingrediënten in een keukenmachine kunt gooien en niets met de hand hoeft te mixen. Scheelt weer tijd!

Ingrediënten

Voor 16 brownies

  • 400 gram gekookte zwarte bonen (1 blik)
  • 2 tl vanille extract
  • 85g pindakaas van 100% pinda’s (met stukjes of helemaal glad)
  • 40 gram cacaopoeder 
  • 45 gram havermeel (of volkorenmeel als niet glutenvrij)
  • 215 gram witte suiker
  • 120ml sojamelk*
  • 1 1/2 tl bakpoeder (let op dat je een glutenvrije variant koopt als je dit glutenvrij wilt houden!)
  • Snufje zout
  • 75 gram extra’s (zoals gehakte pecannoten, cacao nibs, of gewoon stukjes vegan chocolade)

*  Je zou eventueel (in al deze recepten) ook een andere plantaardige melk kunnen gebruiken, maar sojamelk is hoger in eiwitten waardoor het beslag beter samenhangt. Ook is sojamelk stabiel op hogere temperaturen, waardoor dit sowieso mijn voorkeur heeft bij bakken. Wil je soja echter vermijden, dan kun je bijvoorbeeld ook amandelmelk gebruiken.

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakblik (of ovenschaal) met bakpapier.

Doe all ingrediënten behalve de gekozen extra’s in een keukenmachine en mix het, totdat het een glad beslag is geworden. Als het er nog heel droog uit ziet kun je eventueel iets extra sojamelk gebruiken. Let op dat je niet teveel toevoegt, anders bakken de brownies niet meer goed.

Vervolgens kun je alles in het bakblik gieten en bak je het in het midden van de oven voor 25-30 minuten. Afhankelijk van jouw oven kan het zijn dat de brownies korter of langer gebakken moeten worden. Om dit te checken steek je na 25 minuten een satéprikker in het midden van de brownies. Als deze er schoon uitkomt zijn de brownies gaar.

Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Ze zullen nog iets steviger worden naarmate ze afkoelen.

3. Vegan Brownies Met Dadels

brownies

Door dadels te gebruiken in je baksels kun je een stuk minder suiker gebruiken én krijg je gelijk wat extra vezels binnen! Daarnaast proef je bijna geen verschil en kun je dus zorgeloos van deze brownies genieten.

Ingrediënten

Voor 16 brownies

  • 170g dadels zonder pit
  • 180ml sojamelk
  • 170g bloem
  • 50g cocoa poeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 tsp bak poeder
  • 1/4 tsp baking soda
  • 55g pure vegan chocolade
  • 120ml zonnebloem olie
  • 150 gram witte suiker
  • 1 theelepel azijn
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3 ei vervangers, ik gebruik 3 eetlepels maizena met 6 eetlepels water *
  • 50 gram extra’s, zoals cacao nibs, pecannoten of vegan marshmellows.

* Voor eivervangers kun je kant-en-klare versies gebruiken (zoals die van Ogran) of zelf maken, door bijvoorbeeld bovenstaand maizena + water mengsel. Voor meer informatie over eivervangers en nog meer opties kun je kijken op deze blog die ik al eerder schreef: “17 Vegan Eivervangers”.

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakblik (of ovenschaal) met bakpapier.

Kook in een klein pannetje de dadels in een 60ml water.
Wanneer ze voor een paar minuten op een laag vuurtje gekookt hebben voeg je 2/3 van de sojamelk toe en blend je dit met een staafmixer, of gewoon in de blender.

Mix in een mengkom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout en extra’s. Als je een kant-en-klare eivervanger gebruikt kun je dit ook aan dit mengsel toevoegen.

 In een pannetje of de magnetron, smelt de chocolade met de olie. Als je de magnetron gebruikt, verwarm het mengsel dan telkens voor 10 seconden en roer even door. Zo voorkom je dat je de chocolade kookt.

Voeg de suiker en het dadelmengsel toe aan de chocolade en meng nogmaals.

In een apart kommetje, meng de overige ingrediënten: de azijn, vanille, overige sojamelk en het maizena/water mengsel (of andere vloeibare eivervanger). Voeg dit toe aan het chocolade mengsel.

Giet het chocolade mengsel bij de bloem en andere droge ingrediënten. Meng totdat het één geheel is en giet het in het bakblik.

Bak de brownies voor 20 minuten. De binnenkant zal dan nog wat zacht zijn, maar de rand is volledig gaar. Dit check je door een sateprikker in de brownies te steken, zo’n 3 centimeter van de rand af. Als deze er schoon uit komt zijn de brownies klaar.

Laat het volledig afkoelen en snijd in stukjes.

4. Vegan Brownies Met Avocado

brownies

Bij de vegan brownies met dadels konden we besparen op de suiker en bij deze brownies met avocado op de olie. Ook hier krijg je gelijk nog wat vezels mee.

En als je dan toch al fruit gebruikt in dit recept is het wel heel erg lekker om hier ook frambozen of andere bessen in te mengen. Als je dit wilt, kun je ze als laatste voorzichtig in het beslag vouwen.

Ingrediënten

Voor 16 brownies

  • 1 avocado
  • 110g gesmolten kokosolie
  • 300g witte suiker
  • 370ml sojamelk
  • 240g bloem
  • 100g cacaopoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelpels baking soda
  • 50 gram extra’s (bijvorobeeld chocolade stukjes, noten of frambozen)

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakblik met bakpapier.

Doe de kokosolie en avocado samen in een keukenmachine en mix totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg aan dit mengsel de sojamelk toe.

Mix de overige ingrediënten samen in een mengkom. Wanneer dit goed gemengt is kun je het avocado mengsel bij de droge ingrediënten voegen. Meng dit goed.

Giet het beslag in het bakblik en bak voor ongeveer 30 minuten. Je kunt het beste even na 25 minuten checken. Dit doe je door een satéprikker in het midden van de brownies te steken. Als de satéprikker er schoon uit komt zijn de brownies gaar.

Haal de brownies uit de oven en laat ze volledig afkoelen.

Eet smakelijk!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content