
Net zelf veganist geworden of vegans op bezoek? Je hoeft als veganist écht niets te missen, ook niet als het gaat om broodbeleg. Je moet vaak alleen even weten waar je het moet zoeken. Daar help ik je graag bij!
Ik heb daarom 54 vegan broodbeleg opties op een rijtje gezet. Dit zijn vegan opties voor chocopasta of vruchtenhagel, maar ook wat lekkere ideetjes voor als je wat meer tijd hebt. Ook vertel ik je waar je welke merken kunt halen, zodat je zelf zo min mogelijk moeite hoeft te doen!
De luxere supermarkt zoals de Albert Heijn of Jumbo zullen sowieso (bijna) alles hebben, al worden de schappen bij de Aldi, Dirk etc. ook steeds meer vegan. Het is het dus waard om een keer een spelletje ‘is het vegan’ te spelen en ingrediëntenlijsten te lezen van producten die vegan zouden kunnen zijn.
Weet je het niet zeker? Alle producten met een van onderstaande logo’s is altijd vegan, en kun je dus met een gerust hart kopen.

De website van de Albert Heijn is trouwens heel hanidg – je kunt hier namlijk links in de kolom filteren op “veganistisch”. Als je hier klikt is dit al voor je gedaan: AH vegan broodbeleg. Bij Jumbo kan dit ook, maar daar klopt het niet altijd, dus lees daar toch nog maar even de ingrediëntenlijst.
Weten welk brood je onder dat lekkere beleg kunt leggen? Dit heb ik besproken in mijn blog: “Is Brood Vegan?” Even helemaal naar beneden scrollen en je ziet precies waar je welk brood kunt halen! 😊
Inhoudsopgave
Hartig Vegan Broodbeleg
Te beginnen met het hartige beleg. Voel je vrij om bij al deze hartige opties lekker wat extra rauwkost op te gooien, zoals wortel, sla, komkommer of radijs. Experimenteer & probeer eens wat uit. Gegarandeerd dat je wat lekkers vindt!
Spreads
Spreads zijn heerlijk op brood maar werken ook ideaal als dip. Met onderstaande lijst kun je eindeloos varieren
1. Hummus
Ik moest natuurlijk beginnen met dit goedje – hummus is essenstieel voor veel veganisten. Omdat het op basis van kikkererwten is zit het vol eiwitten dus hiermee is de vraag ‘waar haal je je eiwitten dan vandaan’ ook gelijk beantwoord. 😉
Met hummus kun je eindeloos varieren qua toppings (gewoon met rauwkost of gegrilde groente zijn mijn favoriet) maar ook zeker met de gigantische hoeveelheid hummus smaakjes. Denk hierbij aan bieten, spinazie, avocado of zelfs chocoladehummus. Elke supermarkt heeft ondertussen wel een hummus schap – ze staan vaak gekoeld bij de slaatjes. Ik ben nog geen hummus tegengekomen die niet vegan is, dus lekker proberen!
2. Muhammara
Muhammara is een saus die van origine uit de Turks / Arabische keuken komt. Het heeft een echt hartig en pittig smaakje, maar let hier wel op allergieën – het is namelijk op basis van walnoten en rode pepers. Ook deze zijn altijd vegan en te vinden in het hummus schap
3. Esfenaj
Deze Perzische dip is op basis van amandelen en spinazie. Daarnaast zitten hier ook kikkererwten in, waardoor het lekker romig is. Let op, in restaurants kan het zijn dat dit niet vegan is, aangezien er soms yoghurt toegevoegd wordt. In de supermarkt ben ik alleen nog de Esfenaj van Maza tegen gekomen en deze is vegan.
4. Baba ganoush
Dit is een spread op basis van aubergine, welke geroosterd wordt. Hierdoor wordt de groente heel smeuïg en krijg je, in combinatie met sesampasta en kruiden , een heel erg lekker dip. Tot dusver weet ik alleen dat de Garden Gourmet Baba Ganoush vegan is. Die van Maza dus niet, hier zit kippenei in.
5. Tapenade
Ja, dit kan je gewoon blijven eten! Je moet alleen even op het merk letten. Soms zit er namelijk anjovis of ei in.
Merken & soorten die vegan zijn: AH Truffel tapenade, AH Mediterraanse tapenade, AH tapenade zongedroogde tomaat, AH tapenade zwarrte olijven, AH groene olijventapenade, AH tapenade groene olijven. Jumbo Groene Olijf Tapenade, Jumbo Zongedroogde Tomaat Tapenade.
Er zullen er zeker nog een aantal meer zijn, maar dit zijn alvast wat suggesties die sowieso goed gekeurd zijn!
6. Pesto
Hier moet je wel even voorzichtig mee zijn – verruit de meeste (groene) pesto’s bevatten parmezaanse kaas en ook de rode hebben de neiging niet vegan te zijn.
Uitzonderingen zijn er gelukkig wel, waaronder de volgende; Enrico Pesto Arrabbiata (Hoogvliet), Costa Ligure Pesto genovese bio (Let op, alleen de bio versie! AH), Puro Vegan Pesto alla Genovese (AH), Puro Vegan pesto rosso (AH), Paprika & Basillicum Pesto (Jumbo), Jumbo la Dolce Vita Pesto rood (Jumbo) en Meridian Green Pesto (Holland & Barett)
Wist je dat parmezaanse kaas niet eens vegetarisch is? Meer hierover lees je in deze blog die ik eerder schreef: “Wat is stremsel en is het vegetarisch?”
7. Ajvar
Een superlekkere saus op basis van paprika en aubergine. Ajvar is traditioneel gezien vegan, maar dat betekent niet dat elke pot Ajvar in de supermarkt ook vegan is. Een lekkere vegan variant is de Podravka Ajvar mild (AH)
8. Zonnatura Spreads
Naast de standaard soorten spreads komen er steeds meer merken met lekkere nieuwe smaak combinaties. Eén daarvan is Zonnatura, welke een paprika-, groente- en fruitspread hebben.
Te vinden in meerdere supermarkten, waaronder AH en Jumbo.
9. Mister Kitchen spreads
Ook Mister Kitchen geeft lekkere spread suggesties die nét even wat anders zijn en daarnaast ook nog eens gezond! Alle V-Spreads zijn vegan, denk aan de kikkererwten-citroen of kerrie-appel.
Deze spreads zijn alleen bij de Albert Heijn te koop.
10. Bio Today Spread
Ook Bio Today geeft ons lekkere opties, die ook nog een volledig biologisch zijn. Ze geven ons twee variaties, beide vegan: lentil curry & mung bean)
De Bio Today spreads vind je in meerdere supermarkten, waaronder Coop, Deen, Plus, Jumbo en AH.
11. Vitaquell Vegan Paté
Vitaquell is een volledig vegan merk en bied de volgende vegan spreads aan: Lijnzaad, Ui en Karwij & Champignon spread & Mediteraans met olijven en kruiden.
Ook deze spread kan je bij meerdere supermarkten kopen, waaronder Jumbo. Ekoplaza & AH.
12. Mama Nature
Ook de Aldi maakt het leven van veganisten makkelijker. Zij verkopen namelijk het merk Mama Nature welke vier vegan spreads verkoopt: Linzen-kokos, Paprika-chilli, Kruiden & Curry-papaja.
13. Vegan Kruidenboter
Naar mijn weten is er op het moment maar één vegan kant-en-klare kruidenboter te koop, en deze vind je bij de Jumbo. Het heet de ‘plantaardige kruidencrème’ en je vind het bij de verse spreads.
Ben je bereid een klein beetje moeite in de kruidenboter te steken? Koop dan een van onderstaande vegan boters & een potje kruidenboter kruiden. Even mixen met eventueel wat knoflook en zout en je hebt een superlekkere kruidenboter zonder al te veel werk.
14. Vegan Boter
Ook vegan boter bestaat! Als je hier op zoek naar gaat kun je het beste kijken bij margarine, dit is namelijk van nature al op basis van plantaardige oliën. Let wel op, want sommige margarines bevatten toevoegingen die niet vegan zijn, zoals vitamine D3 uit wolvet, of melkpoeder. Je kunt ervan uitgaan dat margarines die als ‘plantaardig’ verkocht worden vegan zijn.

Roomboter is altijd op basis van melk, dus deze rij kun je sowieso overslaan.
Voorbeelden van plantaardige margarines zijn Alpro Soya Lekker Gezond Smeren (alle supermarkten), Becel 100% plantaardig (alle supermarkten) Jumbo Bewust Light (Jumbo) en G’woon Halvarine (Vomar, Hoogvliet, Coop, Spar)
Speciale vermelding voor Flower Farm omdat zij een margarine verkopen die ook palmolievrij is! Deze is genaamd ‘Smeren zonder palmolie’ en koop je bij de A-merk supermarkten.
Vegan Kaas
Ja, dit is een lekker alternatief. Maar nee, het zal niet precies zoals niet-vegan kaas smaken. Simpelweg, omdat dit het niet is. Toch is het een lekker alternatief om af en toe mee te varieren!

15. Kruidenkaas
Persoonlijk ben ik groot fan van de vegan kruidenkazen. Deze zijn altijd lekker pittig en omdat de kruiden hetzelfde zijn als bij dierlijke kazen heeft het er toch iets van weg. Voorbeelden van kruidenkazen zijn Tofutti (Ekoplaza of Veggie4U) of Soyananda (Ekoplaza).
Ook Violife (AH) heeft een ‘cream cheese’ in het assortiment, maar hier zitten nog geen kruiden in. Gelukkig kan je ook hier weer gebruik maken van dat potje kruidenboter kruiden. Gewoon erdoorheen met eventueel wat knoflook en je hebt een superlekkere kruidenkaas!
16. Plakjes kaas
De vegan plakjes kaas zullen het meeste weghebben van jonge kaas. Ikzelf houd niet zo van gewoon een plakje vegan kaas op brood, maar er zijn ook zat mensen die hierbij zweren! Om het wat op te leuken doe ik er zelf dan wat bieslook en rauwkost op en dan is het prima. 😊
Voorbeelden van vegan kazen: Violife Slices (AH), Wilmersburger (Jumbo), Vegan Deli (Ekoplaza). Ook kun je online nog een hele hoop andere kaasjes bestellen!
Het is echt zo dat de smaak van vegan kaas per merk verschilt, dus als je er één geproeft hebt die je niet lekker vindt, probeer dan vooral een andere!
Benieuwd wat ik van de hele Violife lijn vind en hoe ik de kaasjes gebruik voor het beste resultaat? Dit lees je in deze blog die ik al eerder schreef: “Violife Kaas Review”.
Vegan Vleesvervangers
Waar je tegenwoordig vegan burgers, worstjes en kipstukjes kunt halen, zijn er ook een hele hoop opties die je s’middags op je broodje kunt liggen. Deze liggen in hetzelfde schap als het vlees voor op brood.

Bij het ‘vlees’beleg is het wel belangrijk dat je altijd even de ingrediëntenlijst leest óf zeker weet dat je een vegan product koopt (zoals hieronder). Heel vaak wordt er helaas nog kippenei(wit) of melk(poeder) aan toegevoegd.
17. Smeerworst
Vleesfabrikant Kips gaat ook mee in de vega revolutie en bied verschillende vegan producten, waaronder een smeerworst in portie verpakking. De vegan producten van Kips zien er precies hetzelfde uit zoals je van Kips verwacht, alleen in het groen (waar Kips normaal gesproken rood is). Makkelijk te herkennen dus. Je kunt deze smeerworst kopen bij alle a-merk supermarkten.
Ben je benieuwd wat ik van de Kips smeerworst en paté vind? Dit lees je in deze blog: “Kips Vega Paté & Smeerworst Review”
De vega smeerworst van Garden Gourmet is vegetarisch, maar niet vegan.
18. Filet américain
Naast de smeerworst heeft Kips ook een filet americain. Ook de Vegetarische Slager heeft een filet americain in het assortiment, die ik persoonlijk lekkerder vind. Wel is deze ook een stukje duurder, dus deze afweging moet je dan even maken.
Ook voor de filet americain schreef ik een uitgebreide review: “Kips Vega Filet Americain Review”.
Ook hier geldt; de vega filet americain van Garden Gourmet is vegetarisch, maar niet vegan. Ook de filet americain van Jumbo’s Veggie Chef is niet vegan.
19. Paté
Het laatste vegan ‘vlees’ smeerseltje op deze lijst is paté. En hier vind je heel veel opties voor. De lekkerste vind ik van de Vegetarische Slager, maar smaken verschillen echt. Ik ken zat mensen die liever voor die van Kips gaan. Probeer eens wat uit! Alle A-merken supermarkten hebben minimaal één van onderstaand in huis. De unox leverpastei vind je trouwens bij de rookworsten, niet bij het broodbeleg.
Enkele vegan opties: Kips vega paté, Kips vega paté mediteraans, Zonnatura paté provinciaalse kruiden bio, Zonnatura paté, Vegetarische Slager paté & Unox vega leverpastei. Hoewel die laatste alleen vegetarisch gecertificeerd is door het v-label, heeft Unox bevestigd dat de pastei volledig vegan is.
20. Boterhamworst
De Vegetarische Slager komt met de redding als het gaat om boterhamworst. Zij hebben een normale versie en een met provencaalse kruiden. Die laatste vind ik persoonlijk het allerlekkerst en eet ik graag eens in de zoveel tijd op een pistoletje. Voel ik me meteen weer 6 jaar oud.
Quorn doet ook mee met de boterham worst: Quorn Vegan Ham Free Slices. Zelf heb ik deze nog niet geprobeerd, maar wel veel goeds van gehoord! Te koop bij de A-merk supermarkten.
De spaanse worst en kip worst van de Vegetarische Slager zijn trouwens niet vegan.
21. Kipfilet
Waar de kipfilet van de Vegetarische Slager en Garden Gourmet niet vegan is, bied Quorn hier de uitkomst met de Vegan Chicken Free Slices. Tot dusver is dit de enige kipfilet vervanger die ik tegen ben gekomen. Ook deze is verkrijgbaar bij de luxere supermarkt.
Vegan Salades
(Allemaal te koop bij de a-merk supermarkt).
De standaard salades die bij elke verjaardag in het midden van de kring staan zijn natuurlijk niet te missen als veganist! Gelukkig zijn er tot dusver twee merken die ons hierbij helpen.

22. Vegetarische Slager salades
Allereerst weer die Vegetarische Slager die twee salades onze richting in gooit: de kip-kerrie salade en de kip-saté salade. Beide lekker, en de enige kant-en-klare salade die werkt met vleesvervangers.
23. Johma Vegan salades
En dan vrijwel het bekendste salade merk in Nederland: Johma. Waar zij in 2019 de eerste twee salades uitbrachten, kwamen er in 2020 nóg twee bij. Het huidige assortiment bestaat uit de pasta, selderij-appel, komkommer-venkel, bruchetta salade. Ze staan gewoon tussen de rest van de Johma salades, dus je moet wel weten naar waar je naar op zoek bent.
Wat ik van deze salades vind? Dat lees je hier uitgebreid: “Johma Vegan Salades Review”
Groente- en fruit
Geen zin om boodschappen te doen? Met gewoon groente en fruit kom je ook al een heel eind! In principe kan je alles op een broodje gooien en lekker experimenteren. Mijn persoonlijke favorieten vind je hieronder, maar nogmaals – probeer gewoon eens wat uit.

24. Gegrilde groente
Denk bijvoorbeeld aan courgette, paprika of asperges. Of alle drie te gelijk. Eventueel kun je er nog een laag hummus onder doen of wat balsamico azijn overheen sprenkelen. Ook lekker om er nog wat avocado op te leggen.
25. Avocado
Over avocado gesproken – je kunt de gegrilde groente ook weglaten en gewoon avocado op brood eten. Ik rooster het brood dan vaak wel, omdat je anders een volledig zacht broodje krijgt en ik graag nog wel ergens op kauw. Gewoon avocado met wat peper, zout en paprika poeder werkt prima. Ook lekker is om er wat zonnebloempitjes erover heen te doen in combinatie met de Violife Greek Block (een soort feta) of wat salsa uit een potje.
26. Tomaat
Eén woord: bruchetta. Ik word daar zó ontzettend gelukkig van. Om de bruchetta te maken snijd ik wat tomaten in blokjes en meng ik dit met basillicum (gedroogd of vers), olijfolie, peper, zout, veel knoflook en een fijngesneden uitje. Dat op een geroosterde boterham of op een hard broodje is een klein stukje hemel zo midden op de dag.
27. Champignons
Champignons zijn perfect als je die ‘vlezige’ smaak zoekt. Ikzelf vind het heerlijk om ze aan te bakken (in vegan boter als ik me ongezond voel) samen met wat tijm en rozemarijn. Op een broodje samen met wat citroen mayo is een heel erg lekkere en snelle lunch.
Noten- en Zaden Pasta
28. Pindakaas (of elke andere noten/zaden pasta)
Dit is net zoiets als hummus: zelfde concept, eindeloze opties. Persoonlijk gebruik ik eigenlijk alleen pindakaas, maar je kunt ook gebruik maken van tahin (sesampasta), amandelpasta, zonnebloempittenpasta of cashewnotenpasta.

In theorie zijn noten- en zaden pasta’s allemaal vegan, maar in de praktijk is het zo dat hoe meer de pasta bewerkt is hoe groter de kans dat er melkpoeder is toegevoegd. De beste optie is om een 100% natuurlijke pasta te halen.
Bij ons in huis staat de 100% pindakaas van het AH huismerk. Niet duur en je weet zeker dat het vegan is.
Overig Hartig Vegan Broodbeleg
Dan als laatste in de hartige sectie nog wat opties die niet echt in een categorie vielen.
29. Witte bonen in tomatensaus
Allereerst kan je lekker Engels gaan en witte bonen in tomatensaus op je broodje gooien. Dit ziet er misschien niet Instagram-waardig uit, maar is wel gewoon lekker en makkelijk. Daarnaast ben ik nog geen blik tegengekomen dat niet vegan is, dus da’s ook weer prettig.

30. Ratatouille
Over blikken gesproken; Bonduelle heeft een blikje Ratatouille, wat eigenlijk gewoon mediteraanse groenten in olijfolie is. Ook lekker!
31. Kliekjes
Dan als laatste in deze categorie – kliekjes! Mijn broer is groot fan van de formule “maaltijd van gisteren + een broodje = lunch”. Zo zijn pasta, risotto & paella regelmatig op zijn brood te vinden. Lekker én je voorkomt voedselverspilling.
Zoet Vegan Broodbeleg
In deze categorie hoef je waarschijnlijk het minste te vervangen – heel veel van wat je vroeger namelijk at, is al vegan. Soms moet je alleen even hetzelfde product van een ander merk kopen. Lees hieronder alle opties!

Fruit
Laten we de zoete categorie maar beginnen met gezonde opties, voordat we naar de suikerbommetjes gaan. Met fruit kun je namelijk heerlijk combineren! Ook hier rooster ik het brood graag, zodat de fruitsappen het brood niet meteen zompig maken.
Eigenlijk kan je al het fruit op brood gooien. Hieronder lees je mijn favorieten, maar er zijn ook zat mensen die zweren bij kiwi, perzik of nectarine op brood!
32. Banaan
Okee, dit is niet mijn favoriet want ik houd helemaal niet van banaan. Maar de rest van de familie is hier gek op! Om het iets spannender te maken kun je het combineren met pindakaas & kaneel of er een vegan chocopasta onder doen.
(Welke chocopasta’s vegan zijn lees je verderop.)
33. Appel
Met rozijn en kaneel = appeltaart op brood. Einde bericht.
34. Aardbeien
Sinds ik klein ben eten wij al aardbeien op brood en daar houd ik na al die jaren nog steeds heel erg van. Gewoon zo met wat suiker is het super lekker, maar wil je de extra ongezonde richting op dan raad ik witbrood aan met slagroom en/of chocopasta. Wil je op gezonde tour dan is de combinatie aardbeien en balsamico azijn top!
35. Vijgen
Ook hier combineer ik balsamico azijn graag met vijgen. Super lekker én geen moeite.
36. Ananas
Dit is een topper als je graag de tropische kant op wilt. Een laag kokosyoghurt eronder en eventueel weer die chocopasta en je hebt echt een tropisch feestje!
37. Peer
Waar ananas en kokosyoghurt heerlijk zomers waren is peer, in combinatie met appelstroop en walnoot heerlijk herfstig!
Kant-en-klaar Vegan Broodbeleg
Zoals beloofd, hier de suikerbommetjes die je weer aan de basisschool doen denken. Want veel hiervan kun je gewoon blijven eten! Je moet alleen even weten welke merken.

38. Appelstroop
Appelstroop is van nature volledig vegan, dus hier hoef je je geen zorgen om te maken. Elke merk, van elke supermarkt kun je dus met een gerust hart naar binnen werken.
Er zijn ook zat variaties op de appelstroop te verkrijgen, dus je kan er nog mee afwisselen ook. Denk aan de Fruitessa appel-kaneel-rozijnen of Zonnatura Peer-Appel stroop.
39. Blauw-witte Muisjes
Alleen de blauw-witte muisjes. Hoewel de roze muisjes grotendeels op de blauwe lijken is het verschil in kleurstof nu net hetgeen wat de roze variant niet-vegan maakt. Rode kleurstof E120 is namelijk gemaakt van luizen.
40. Jam
Net als appelstroop is jam van nature vegan. Heel soms wordt de jam nog ingedikt met gelatine, maar eigenlijk altijd wordt dit gedaan met pectine. Kijk dus toch nog even op de achterkant van de jam of je gelatine ziet staan. Zo niet, is het prima!
41. Gekleurde hagel
Net als bij de muisjes is bij gekleurde hagel vaak E120 gebruikt voor de roze hageltjes. Er is echter één merk dat gebruikt maakt van groentesap als kleurstof: het AH huismerk. Deze kun je dus zonder gewetensproblemen naar binnen halen. Lekker goedkoop ook! 😊
42. Anijshagel
De Ruijter verkoopt een anijshagel die volledig vegan is. Dit is de witte hagel, dus zonder leuke kleurtjes. De gekleurde hagel, bosvruchtenhagel én gestampte muisjes van De Ruijter zijn trouwens niet vegan, hier zit ook weer karmijn in.
43. Lotus Speculoospasta
Grote kans dat je deze al kent – de speculoospasta is eigenlijk gewoon vloeibare speculaas op brood. De speculoos koekjes zijn trouwens ook vegan, net als alle variaties op de speculoospasta.
44. Schuddebuikjes
Over speculaas gesproken, wat dacht je van Bolletje’s schuddebuikjes! Dit was (is, stiekem) mijn favoriete broodbeleg met boter op een witte boterham. Ze hebben twee versies – normaal of chocolade – welke allebei vegan zijn.
45. Chocopasta
Waar broodbeleg besproken wordt, moet chocopasta ook besproken worden. Vaak wordt hier melk aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld bij Nutella, wat deze niet vegan maakt. Net als bij chocolade heb je het meeste kans op vegan succes bij de pure versie.
Voorbeelden van vegan opties zijn de volgende: So Vegan So Fine (hazelnootpasta bio & chocoladepasta bio, bij de Jumbo of AH), AH Chocoladepasta Puur, Hema chocoladepasta Extra Puur, Penotti Choconotti Puur.
46. Hagelslag of 47. Vlokken
En in het rijtje chocola horen natuurlijk ook de hagelslag en vlokken. Ook hier geldt – puur heeft de meeste kans om vegan te zijn.
Enkele vegan suggesties: AH basic Hagelslag pure chocolade & hagelslag mix, Jumbo hagelslag puur, Thijsje hagelslag mix of chocoalde hagel puur (Plus).
48. Kokosbrood
Ook hier zijn vegan versies van te vinden, al zal doorgaans de meerderheid gelatine en/of honing bevatten. Gelukkig zijn er twee merken die het vegan hartje sneller laten kloppen: Theha en Theunisse verkopen allebei vegan kokosbrood.
49. Vegan Honing
Als ik zeg dat tegenwoordig overal vegan alternatieven voor te vinden zijn dan bedoel ik ook écht alles. Je kunt als alternatief gebruik maken van een ‘gewone’ siroop zoals agave, dadel, ahorn of rijst. Deze zijn ondertussen te vinden in elke supermarkt, soms bij de suiker/bakproducte en soms ook bij de speciale voeding.
Ook kun je kiezen voor een product dat de smaak van honing echt probeert na te bootsen, zoals BioToday No Bee Honee, Vegablum Wonig of Apple Voney. Deze zul je wel online moeten bestellen.
50. Blue Band spreads
Dan als laatste in deze zoete categorie een product dat officieel bedoelt is voor kinderen. Blue Band wilde namelijk zoete spreads aanbieden, die echt wel even wat gezonder zijn dan de gemiddelde siroop. Ze bevatten voor 70% groente en fruit en hebben de volgende smaken beschikbaar: abrikoos- pompoen, appel-wortel, aarbei-bietjes.
Weet je niet zeker welke je als eerste voor wilt schotelen? De consumentenbond heeft alle drie de smaken aan 39 kinderen voor gelegd. De conclusie – aardbei-bietjes is het lekkerste!
Uitgebreidere Lunch
Als allerlaatste categorie wilde ik jullie ook nog wat lunch ideeën geven als je iets meer tijd hebt. Dit zijn nog steeds geen anderhalf-uur-in-de-keuken-met-ingrediënten-die-je-niet-kent ideeën, maar gewoon voor als je op zoek bent naar nét iets anders.

51. Falafel
Dit is mijn huidige favoriet – ik heb al 5 dagen achter elkaar falafel broodjes gegeten en ben het nog steeds niet zat. Mijn broodjes zien eruit als volgt:
- Hard broodje (uit de oven of al afgebakken) of pitabrood
- Sambal oelek aan één kant (let op ingrediënten – er kan soms ansjovis in zitten. Die van de AH is vegan).
- Knoflook saus aan de andere kant (zelfgemaakt met vegan mayo, knoflook, peterselie, bieslook en wat water)
- Sla
- Komkommer in ’t zuur (zelfgemaakt met komkommer, azijn, agave, peper, zout en olijfolie)
- Gesnipperd uitje
- Falafel (ik koop ’t gewoon bij de super en warm het op in het tosti ijzer).
In totaal kost het me een paar minuten om alles bij elkaar te gooien, al helemaal als je de knoflooksaus en komkommer in zuur in wat grotere hoeveelheden maakt. Ze blijven allebei ongeveer een eeuwigheid goed en kunnnen in heel veel andere gerechten gebruikt worden!
52. Panini / tosti’s
Voor falafel mijn favoriet was at ik het liefste alleen maar de hele dag panini’s. Ik maak deze door afbakbrood te beleggen met wat ik dan ook in de koelkast vind. De meeste gemaakte combinatie in ons huishouden is als volgt: Aldi Tomatentapenade, Violife geraspte mozzarella, paprika, AH vegan spekjes, de hiervoor genoemde knoflooklsaus om in te dopen.
Paar minuten in het tosti ijzer totdat het brood is gebakken en voilá.
Als je vegan kaas gebruikt, leg het dan wel op een bodempje die vloeibaar is (zoals bijvoorbeeld de tapenade). Hierdoor smelt het beter!
53. Vegan BLT
Je kunt voor de ‘bacon’ tempeh gebruiken, maar ik heb daar nog geen lekkere versie van gevonden. Wat ik wél erg lekker vind is aubergine bacon.
Om deze te maken schaaf ik 1 aubergine in dunne plakken en marineer ik dit in een mengsel van sojasaus, agave, gerookte paprikapoeder, zout, chilipeper
Bakken in wat olie en vervolgens stapelen met sla, tomaat, vegan mayo, zonnebloempitjes, komkommer, avocado en wat je verder nog lekker vindt!
54. Scrambled tofu
Waar een veganist is, is de vegan variatie op roerei. Ikzelf maak het door tofu te verkruimelen en te mengen met wat kurkuma en bak het in een anti-aanbakpan met een klein beetje water. De kurkuma is alleen voor de kleur, dus je hoeft er niet veel aan toe te voegen.
Voor de smaak gebruik ik zwart zout. Dit bevat namelijk veel zwavel waardoor het heel erg naar ei smaakt. Voeg dit op het allerlaatste toe, als de tofu al van het vuur is, omdat je anders de smaak kwijtraakt.
Verder kun je qua groenten en kruiden toevoegen waar jij gelukkig van wordt. Ik rooster vaak brood en besmeer dit met vegan mayo en een hele hoop zwarte peper.
55. Broodjes (niet)kip
De favoriet van niet-vegan, 14-jarige ik waren broodjes kip. Om mijn jeugd te herleven kies ik er daarom soms voor om hier een vegan versie van te maken. Net als met al deze ideeën kun je varieren en kiezen wat jij lekker vind op je broodje. Ik houd het simpel en pak een pistoletje, vegan kipstukjes (waar ik kipkruiden overheen gooi), sla, komkommer en zoete chilisaus.
Goed, dit waren alle opties die ik me kon bedenken maar ik ben heel erg benieuwd naar wat ik gemist heb. Ik hoor dan ook graag in de reacties wat jouw favoriet is. Eet smakelijk!
ken jij het vegan roerei van soyananda al? verkopen ze bij de Odin. Superlekker!
Hey Sanne!
Bedankt voor de tip! Ik wist niet dat Soyananda ook een vegan roerei had, die is nieuw voor mij.
Ik ga het eens proberen 🙂