10 x Vegan Boter uit de Supermarkt


Toen ik een aantal jaar geleden veganist werd, dacht ik dat ik nooit meer boter zou eten. Ik was ervan overtuigd dat vegan boter een mythe was en als het wel bestond, dan was het vast heel duur of alleen online te koop.

Om precies die reden heb ik dan ook lange tijd een boterloos leven geleid – ik at droge boterhammen met hagelslag en gebruikte olie in baksels. Gelukkig leerde ik langzamerhand labels lezen en kwam ik erachter dat er zat vegan boters te vinden zijn, ook gewoon bij de supermarkt op de hoek! Ik heb die dag heel wat ontbijtkoek met boter en blauwe muisjes naar binnen geschoven.

Om jouw deze tussenperiode te besparen leek het me een goed idee om tien lekkere vegan boters op een rijtje te zetten. Dit zijn boters voor op brood, om mee te bakken en voor in de koekenpan.

1. Flower Farm (meerdere opties)

Flower Farm verkoopt heerlijke palmolievrije boters voor op brood, maar ook om mee te bakken. Palmolievrij is voor hen (en jou & mij!) belangrijk, omdat 81% van alle palmolie op het moment niet duurzaam geproduceerd wordt. Er wordt heel veel regenwoud voor gekapt, en dat willen we natuurlijk niet.

flower farm vegan boter

Daarom maakt Flower Farm gebruik van shea boter. Dit is een volledig plantaardig alternatief waarvoor geen plantages aangelegd hoeven worden, en waar dus geen regenwoud voor gekapt wordt. Daar zijn de dieren ook weer blij mee, dus stiekem is palmolie-vrije boter nog vegan-er dan boters met palmolie.

Ook leuk aan Flower Farm – ze verkopen alleen vegan producten, dus je steunt ook gelijk een bedrijf met dezelfde idealen.

Er zitten twee boters in het assortiment: Smeren zonder palmolie en Bakken zonder palmolie. Ik heb alleen nog de Smeren geprobeerd, maar die was lekker! Ook leuk is dat deze boters verkrijgbaar zijn in veel supermarkten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Plus, Dirk, Jumbo, AH en Hoogvlliet.

2. Alpro Soya (meerdere opties)

Alpro ken je misschien wel van de plantaardige melk en yoghurts, maar ze verkopen ook een boters. De meest bekende is wel die voor op brood: Lekker Gezond Smeren. Deze boter heeft een laag vetpercentage (38%) wat fijn is voor diegene die willen minderen met vetten. Dit betekent ook dat deze beter niet geschikt is voor bakken, hier heb je namelijk een hoger vetpercentage voor nodig.

Alpro Soya Vegan Boter

Ook is er nog een Light versie met 25% vet en een vloeibare boter voor in de koekenpan.

Ook Alpro is volledig plantaardig, dus als je in de supermarkt weer andere of nieuwe varianten tegen komt kun je deze met een gerust hart kopen. Daarnaast is het redelijk geprijst: €1 voor 250 gram.

3. Becel 100% Plantaardig (meerdere opties)

Becel is het voorbeeld als het gaat om een ‘standaard’ voedselproducent die ook plantaardige producten aanbied. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat ze ook dierlijke producten verkopen, maar daar staat dan wel meteen tegenover dat de producten heel makkelijk te verkrijgen zijn én tegen een normale prijs. Je betaald dus gelukkig geen anderhalve euro ‘vegan-toeslag’.
Daarnaast is het ook een lekker smakende boter die goed smeerbaar is.

Becel Vegan Boter

Voor de bakkers onder ons: met een vetpercentage van 70% zal deze boter het prima doen in koekjes, cake en al je andere bakavonturen. Dit is dus een lekkere alrounder voor een leuk prijsje.

Naas original zijn er nog 5 andere volledig plantaardige boters: Biologisch, Romig, Met walnootolie, Met kokosolie en amandelolie, en Met avocado-olie en limoenonlie.

De boters zijn te koop bij alle A-merken supermarkten, zoals AH, Jumbo, Plus en Emté.

4. Flora Plant (meerdere opties)

Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant. Ikzelf kies altijd het liefste voor de ongezouten, zo kan je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegd.

Flora Plant Vegan Boter

Deze boter komt in een papierenverpakking (yay!) en is geschikt om mee te bakken, braden en gewoon voor op brood. Precies zoals je roomboter gemaakt van koemelk ook zou gebruiken dus.

Let wel, deze boter is op basis van kokosolie dus als je de boter iets zachter wilt laten worden hoeft dit echt maar een paar minuten buiten de koelkast te staan. Langer dan een half uur en je hebt een vloeibare boter.

Ik heb deze tot dusver alleen nog bij de Jumbo, Albert Heijn en Dekamarkt gezien, maar ik ga ervan uit dat op den duur alle A-merken supermarkten deze boter in het assortiment op nemen.

5. Wajang Lactosevrij Margarine

Ben je op zoek naar een lekker goedkope boter met een hoog vetgehalte om mee te bakken? Dan is dit jouw boter! Wel is deze boter zoutarm, waardoor je iets minder smaak krijgt. Maar gelukkig kun je hier zelf wat aan doen door extra zout toe te voegen mocht je dit willen. Toch vind ik het niet de meest lekkere boter om op brood te smeren, dit zou ik dan ook niet aanraden.

Wajang Margarine

Het prijsje maakt hier wel echt alles goed: de Jumbo en Vomar verkopen deze margarine voor welgeteld 60 centjes.

Ook heeft deze boter een V-label wat betekent dat we zeker weten dat de aroma’s, vitamine D én productieprocess volledig vegan zijn.

6. Jumbo Biologisch Halvarine

Als je een Jumbo in de buurt hebt kun je ook heel goed uit de voeten met dit kuipje. Dat het naast vegan ook nog eens biologisch is, zal je niet verbazen wanneer je de verpakking hebt gezien: groener kan écht niet.
Hoewel deze halvarine geen vegan keurmerk heeft zijn de ingrediënten volledig vegan. Maak je ook vooral geen zorgen over die Vitamine D2 – alleen vitamine D3 wordt vaak uit wolvet gehaald. Bij D2 zit je dus goed!

Jumbo Vegan Boter

Bij een biologisch product zou je verwachten dat de prijs goed om hoog gaat, maar dit valt hier gelukkig mee! Een kuipje van 500 gram kost 2 euro, evenveel als dat je betaald voor bijvoorbeeld de Alpro boter.

7. G’woon (meerdere opties)

Dit is een fijne boter voor diegene die niet bij de Albert Heijn of Jumbo boodschappen doen. Deze boter is namelijk te koop in de iets minder doorsnee supermarkten: Hoogvliet, Vomar, Deen, Coop, Plus, Jan Linders en Spar. G’woon heeft veel boters, maar er zijn er maar drie vegan: de Halvarine, de Halvarine met Olijfolie en de Margarine Bewust Light.  

Gwoon Vegan Boter

G’woon is verder een budget merk, wat betekent dat je niet heel diep in de buidel hoeft te tasten voor dit kuipje vegan boter.

Dit zijn trouwens geen producten om taarten mee te bakken – het vetpercentage is maximaal 40%. Voor de gemiddelde boterham zijn ze echter prima!

8. AH Plantenmargarine

Waar er vroeger nog vitamine D uit wolvet in zat is deze margarine nu wel vegan: de Albert Heijn heeft de D3 vervangen voor een vrijwel altijd diervriendelijke D2. En dat is heel fijn, want dit is een veelzijdig botertje voor maar 85 cent (250 gram).

AH Plantenmargarine

Door het hoge vetpercentage is dit een heel fijne margarine om mee te bakken (denk aan een botercrème of gewoon koekjes), maar hij is ook prima voor in de koekenpan.
Daarnaast is deze margarine ook zoutarm, dus ideaal voor diegene die daar op (moeten) letten.

Qua smaak en gebruik is de margarine prima, hij valt niet meteen uit elkaar als je het uit de koelkast haalt en heeft een enigszins subtiel boter smaakje.

Eén nadeel is dan wel dat deze margarine helaas alleen bij de Albert Heijn te koop is, maar dat had je misschien al verwacht bij het AH huismerk. 😉

9. Blue Band (meerdere opties)

Wij hadden vroeger, net als veel anderen, altijd Blue Band in huis.  Toen we dus veganisten werden dachten we dit op te moeten geven. Gelukkig was dit niet waar!

Blue Band Vegan Boter

Blue Band Goede Start, Halvarine en Voor Koken, Bakken & Braden, zijn namelijk allemaal vegan. Zie je toch maar weer dat je niets hoeft op te geven als vegan zijnde – vaak moet je gewoon even de ingrediëntenlijst nakijken en een beetje geluk hebben. 😊

Blue Band koop je bij alle A-merken supermarkten.

Your Organic Nature (meerdere opties)

Ook bij de Ekoplaza kun je terecht voor vegan boter. Your Organic Nature heeft vier varianten: Halvarine met olijfolie, Margarine met olijfolie, Margarine en Bak & Braad Vloeibaar.

Your Organic Nature Vegan boter

Dit is echt een product voor diegene die zo gezond mogelijk willen eten: het is namelijk volledig biologisch en met zo min mogleijk ingrediënten. De Bak & Braad heeft er bijvoorbeeld maar zes: zonnebloemolie, plamolie (helaas), zonnebloemlecithine, wortelsap en vitamines A & D. Eigenlijk een boter zoals je hem zelf thuis ook zou maken.

Wel jammer is het prijskaartje wat hier dan meteen aanhangt – voor de margarine met olijfolie betaal je €4,20. De andere varianten zijn rond de €3,-.

(11.) Bonus: Vegan kruidenboter

Ik wilde graag ook nog één kleine bonus tip meegeven, want naast boter missen vele van ons ook kruidenboter op brood.
Wanneer je deze kant-en-klaar wilt kopen kun je alleen terecht bij de Jumbo. Zij hebben namelijk een kruidencrème welke volledig vegan is. Deze vind je bij de verse spreads.

Jumbo Kruidencreme

Ben je echter bereid om een heel klein beetje moeite te doen, dan kun je ook één van bovenstaande, vaste boters kopen en daar een potje kruidenboterkruiden doorheen mixen met wat zout. Echt heel lekker en bijna 0 moeite.

Voor een misschien nog makkelijkere optie kun je gewoon bieslook, peterselie en wat dille mengen met de boter, werkt ook prima! Let dan wel op dat je niet té enthousiast bent met de dille, die overheerst namelijk al gauw.

Benieuwd naar nog meer broodbeleg opties en ideeën? Dit lees je allemaal in mijn andere blog: ‘Vegan Broodbeleg: 55 opties’. Hier staan ook gewoon kant-en-klare hagelslags/vruchtenhagels/chocopasta’s in voor de dagen dat je geen moeite wilt doen!

Eet smakelijk!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

4 thoughts on “10 x Vegan Boter uit de Supermarkt

 1. Pingback: Vegan Gebak bij 29 winkels in Heel Nederland - Ecolien
 2. Pingback: Vegetarische Lasagne Maken - 4 Manieren - Ecolien
 3. Hallo, graag zou ik terug zien in de bespreking of je rekening houdt met gezonde vetten, toegevoegd zout , suikers en koolhydraten.

  1. Hoi Marie Anne,
   Deze lijst is gemaakt om aan te geven welke boters vegan zijn én waar je ze voor kunt gebruiken.
   Met gezondheid is hier dus geen rekening gehouden.
   Fijne dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts