
Milieu bewust leven willen we allemaal wel, maar soms weten we niet hoe en wat we moeten doen. Om jou hier een handje bij te helpen heb ik een aantal manieren op een rijtje gezet, waar jij je aan kunt houden om onze aarde te helpen bij het opschonen of in elk geval niet méér te verontreinigen. Want dat is onbewust en heel vaak ook bewust, wat we doen.
1. Recyclen
Zo ongeveer alles kan worden gerecycled. Van koelkasten, tot aan kleding, tot aan bloempotten. Je kunt ervoor zorgen dat afgedankte spullen op een plek terecht komen waar zij nog wat mee kunnen. Denk aan Kringloopwinkels, bij de gemeentelijke afvalverwerking, of gewoon het ouderwetse Marktplaats. Maar ook plastic, glas en oud papier natuurlijk.

2. Water
Doe de waterkraan dicht tijdens het tanden poetsen of wanneer je lang je handen moet schrobben. Ook wassen op korte wasprogramma’s scheelt enorm veel waterverbruik. Dit kun je gebruiken op ‘opfris’ wasbeurten van bijvoorbeeld T-shirts die één keer zijn gedragen. En doe de temperatuur van de wasbeurten dan ook wat lager. Echt hoge temperaturen zijn niet echt nodig.
3. Glas
Glas, niet alle glas, maar potjes en flessen, kunnen in de glasbak. Ruiten, kristalglas en ovenschalen moet je echt inleveren bij de gemeentelijke afvalverwerking. Wanneer je dit glas toch in de glasbak gooit, kan die lading niet meer gerecycled worden. Er zitten andere materialen door heen die niet gebruikt kunnen worden voor het opnieuw maken van ‘gewoon’ glas.
4. Warmte
Regel de warmte van jouw huis met een thermosstaat. Je kunt instellen wanneer jij het warm wilt hebben in huis en niet warm wanneer je er niet bent. Dat scheelt trouwens ook ontzettend veel in jouw portemonnee! Zet de thermosstaat ook eens één graad lager, daar merk weinig van en het maakt een groot verschil. Wanneer je standaard een deken op de bank legt voor de avonden dan trek jij die gemakkelijk over je heen.

5. Plastic zakjes
Er zijn nog winkels waar plastic zakjes gratis worden aangeboden of fruit in mee te vervoeren. Maak hier geen gebruik van, en neem in plaats daarvan stoffen tasjes mee of koop fruit zakjes die je meerdere keren kunt gebruikten. Ze zijn groot genoeg voor een x aantal stuks fruit en je kunt ze vaak goed afsluiten.
6. Licht
Het gebeurt ons allemaal wel eens en het is een grote energie verspiller; het licht aan laten staan. Ook in kasten waar je de hele dag niet meer komt staat deze voor niks te branden. Ook handig is het om sensoren aan te brengen die meten wanneer je eraan komt. Dan gaat er een seintje naar de lamp, die spontaan gaat branden. Deze gaat weer uit wanneer jij de kamer of kast verlaat. Natuurlijk kun je ook spaarlampen of led verlichting aanbrengen in jouw huis, maar toch, alle beetjes helpen.
7. Apparaten
Wanneer je nieuwe apparaten aan moet schaffen kies dan milieu bewust. Er zijn apparaten te koop die erg milieu vriendelijk zijn. De zogenaamde A+++ apparaten. Deze apparaten gebruiken vaak minder water en elektriciteit dan andere geclassificeerde apparaten. Denk aan wasmachines bijvoorbeeld.
8. Overbodige spullen
Koop niet alles wat je leuk vindt. Je hoeft niet alles te hebben, veel komt het toch wel weer in de hoek te liggen of in de kast. Het komt op den duur op de schroothoop terecht. !

9. Kringloop winkel
Je kunt veel van wat je nodig hebt kopen in de kringloop winkel. Glazen, kopjes, bankstellen, kasten, lampjes en andere prullaria. Wel geldt ook hier; je hebt niet alles nodig.
10. Doucheputje
Maak het putje van jouw douche elke keer schoon nadat je hebt gedoucht. Wanneer je maanden lang haren laat zitten die langzaam de afvoerput verstopt, moet je vaak chemische spul gebruiken om dit te verwijderen en die erg slecht zijn voor het milieu.
11. Schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen in plastic flessen zijn een ramp voor het milieu. Een van de fijnste opties vind ik zelf om groene zeep te verdunnen en in een lege fles doen. Groene zeep is voor 99 procent biologisch afbreekbaar en voor vele schoonmaak klusjes te gebruiken. Dient wel gezegd te worden dat alle schoonmaakmiddelen, ook groene zeep, niet goed zijn voor het milieu. Maar wanneer je het plastic van de flessen kunt verminderen en wanneer de middelen biologisch afbreekbaar zijn, ben je op de beste weg naar milieu bewust leven.
12. Waterkoker
Wanneer je de waterkoker gebruikt, voor bijvoorbeeld thee, kun je de rest van het hete water in een thermoskan stoppen zodat deze niet afkoelt en je dit weer moet verwarmen voor de volgende kop thee.
13. Droger
Wanneer je een droger in huis hebt hoef je deze natuurlijk niet altijd te gebruiken. Kleine wasjes kunnen op een droogrek of op de verwarming worden gedroogd, toch? Drogers trekken enorm veel energie.
14. Bijenhotel
Wanneer je een tuin hebt kun je een leuk insecten hotel neer zetten om onze dierbare beestjes te laten overwinteren. Lieveheersbeestjes en ander torretjes, bijtjes en vliegjes zullen jou erg dankbaar zijn. Deze hotels kun je zelf maken, maar gelukkig ook gewoon makkelijk aanschaffen, hier bijvoorbeeld: Bol.com Insecten- en Bijenhotel.

15. Verf
Wanneer je jouw huis wilt verven kun je er op letten dat de verf op waterbasis is. Dat is veel milieu vriendelijker dan een verf op basis van oplosmiddelen. Weet wat je door de gootsteen spoelt wanneer je kwasten schoon maakt. Lever verf ook altijd in bij de gemeentelijke afval verwerking.
16. Afdek materialen voedsel
Wanneer je voedsel wilt bewaren, en dat kan een halve komkommer zijn of een (teveel) gemaakte lasagne, gebruik dan geen aluminium folie of of plastic folie. Beter gebruik je tupperware (bij de kringloopwinkel natuurlijk 😉 ) die je vaker kunt hergebruiken.
17. Composthoop
Wanneer je een tuin hebt, kun je nadenken over het maken van een composthoop. Veel afval kan worden gecomposteerd en gebruikt om de tuin te bemesten. Het scheelt je in ieder geval een ritje met de groene bak naar de straatkant.
18. Natuurlijk licht
Wanneer je er echt voor gaat kun je er eens over nadenken om bijvoorbeeld op zolders een dakkapel te plaatsen of grote ramen. Dat scheelt onnoemelijk veel in lichtgebruik via de elektriciteit. Ook bij platte daken zou dat een heel verschil uit kunnen maken. Of heel de dag het licht aan of een ‘raam’ in het dak voor natuurlijk licht.
19. Dubbele ramen
Nu we toch aan het verbouwen zijn, benoem ik direct maar even de dubbele ramen. Er zijn tegenwoordig ruiten die zo goed geïsoleerd zijn en warmte binnen en koude buiten houden (of andersom natuulrijk)
20. Lijm voor vloeren
Wanneer je vloeren gaat bekleden, met welke bedekking dan ook, vraag dan of dit ook met water oplosbare lijm kan worden gedaan. Dit is natuurlijk veel milieu bewuster dan andere lijmen en ook makkelijker te verwijderen.
21. Luchtzuiverende planten
Zet lekker veel luchtzuiverende planten in jouw huiskamer. Zij zorgen voor een warmer gevoel in huis en zij zuiveren de lucht. Dat kan een plant niet in zijn eentje, dat moeten er wel meerdere zijn. Maar voor mijn gevoel is dat een betere investering dan een plastic apparaat dat de lucht zuivert en/of bevochtigd. Want dat doen planten dan ook wel weer voor je!
Wil je weten welke planten echt luchtzuiverend zijn dan kun je dat bij Fleur & Flower nalezen.

22. Voedsel Ontdooien
Wanneer je voedsel wilt ontdooien is de beste manier om dit een dag van te voren uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Leg het niet onnodig in de magnetron om te ontdooien, scheelt een hoop stroom en voor het voedsel is het beter om dat rustig te laten ontdooien in de koelkast.
23. Verwarming Slaapkamer
Zet de verwarming altijd uit in jouw slaapkamer. Wanneer je lekker onder de dekens ligt heb je niks aan de verwarming. Je bent toch al warm. Het is ook een stuk gezonder slapen zonder verwarming en met een raampje op een kier.
24. Zonnepanelen
Natuurlijk! Zonnepanelen! Deze zijn vaak niet zomaar aan te schaffen, maar deze manier van energie opwekken, is wel een van de betere.
25. Filter Van De Droger
Wanneer je toch de droger gebruikt maakt dan elke keer ook het filter schoon. Zo gebruikt de droger minder energie, een milieu vriendelijke keuze.
26. Vaatwasser
Vaatwassers, die half leeg staan te draaien, kosten een hoop energie voor niks. Zorg er dus altijd voor dat deze vol staat met vaat of andere spullen die ook een rondje mee kunnen. Denk aan vazen, bakjes van de mixers of filter houders van het koffie apparaat, bijvoorbeeld.
27. Douchen
Ha! Een uitdaging voor velen onder ons, maar echt, kort douchen scheelt niet alleen geld maar ook veel water. Je moet eens weten hoeveel liter water in een putje verdwijnt die jou (bijna) niet heeft geraakt. Tip: zet de wekker op 3 minuten of stel twee of drie van jouw favoriete nummers in en stap uit de douche wanneer deze voorbij zijn.
28. Gordijnen
Doe in de avond lekker de gordijnen dicht. Het liefst van die hele dikke die er warm uitzien en warmte binnen houden. Dit houdt echt veel kou buiten en de warmte van jouw huiskamer vliegt niet door het raam naar buiten.
29. Tocht Strips
Wat is er milieuvriendelijk aan tocht strips? Tocht strips houden de tocht buiten de deur zodat de warmte die jouw verwarming afgeeft, niet door de kieren van niet goed sluitende deuren en ramen verdwijnt die met veel moeite wordt opgewekt. Tochtstrips kosten gelukkig ook geen rib uit je lijf, wat toch ook wel weer fijn is. Je kunt ze makkelijk online bestellen, hier bijvoorbeeld: Bol.com, Tochtstrips.
Hopelijk kun je echt wat met onze tips ‘milieu bewust leven’. Vele zijn in een handomdraai te doen en andere kosten een duit maar iedereen kan er wat mee op de een of andere manier.