Lipscrub Maken – 8 Opties Voor Zachte Lippen (Vegan)


lipscrub

Waar de rest van onze huid talgklieren bevat (klieren die de huid soepel en vet houden) is dit voor onze lippen helaas niet het geval. Daarnaast is deze huid ontzettend dun, waardoor ze erg gevoelig zijn voor kou en droogte. Reden genoeg dus, om je lippen wat extra liefde te geven. Gelukkig hoef je hier de deur niet voor uit! Je kunt makkelijk zelf een lipscrub maken met ingrediënten die je al in de keuken hebt liggen.

Aangezien het doel van deze blog duurzaam en diervriendelijk leven is, zijn onderstaande scrubs volledig vegan – dus zonder dierlijke ingrediënten als honing, melk of yoghurt. Daarnaast moedig ik je aan om zoveel mogelijk ingrediënten biologisch & fairtrade te kopen, zodat we ook de aarde een extra steuntje in de rug geven.

Weten wat precies het verschil is tussen biologisch en fairtrade? Dit lees je in deze blog die ik al eerder schreef: “Het verschil tussen biologisch en fairtrade“.

Alle onderstaande scrubs bestaan grotendeels uit een olie of ander verzorgend ingrediënt, een ingrediënt dat werkt als de daadwerkelijke scrub en een ingrediënt die wat extra’s meegeeft aan de lippen.

Een makkelijke basisscrub ziet er dus als volgt uit:

 • 2 theelepels olie (argan, olijf, kokos, jojoba etc)
 • 2 eetlepels bruine suiker of zeezout

Tips Bij Het Maken En Gebruiken Van Lipscrub:

 • Voor een extra scrubbend element kun je deze scrubs aanbrengen met een een oude tandenborstel. Maak deze iets nat, doop het in de scrub en breng met ronddraaiende bewegingen aan.
 • Breng na het scrubben altijd een verzorgende lippenbalsem aan, zodat de lippen zacht blijven.
 • De oliën die we gebruiken zijn vaak vochtvashoudend, waardoor je ze het beste na het douchen gebruikt. De huid is dan al gehydrateert, we moeten het alleen vast houden. Dit is trouwens ook de reden dat je bodylotion het beste na het douchen aanbrengt.
 • Ja, we zijn aan het scrubben, maar dat betekent niet dat we alle huid eraf willen halen. Wees dus lief voor je huidje! De huid op de lippen is extra dun, dus wees dan ook extra voorzichtig.
 • Je kunt onderstaande scrubs bewaren, maar let op voor de scrubs met verse ingrediënten (zoals aardbei). Deze kun je maar kort bewaren en het liefst in de koelkast.

Naast lipscrub ook je huid en haar verzorgen? Lees dan vooral deze blogs die ik al eerder schreef: “Haarmasker maken – 20 maskers voor alle haartypen” & “Gezichtsmasker maken – 11 maskers voor alle huidtypen“)

1. Kokos & Agave

Agave werkt als een natuurlijke lipbalsem. Het zorgt er nameljk voor dat zoveel mogelijk vocht in de lippen blijft en gaat uitdroging tegen. Zo heb je dus na het scrubben geen last van droge lippen en ben je gelijk klaar om op avontuur te gaan! Daarnaast is agave antibacterieel en gaat het huidveroudering tegen.

kokosnoot

Omdat de huid op de lippen ontzettend dun is, heeft het een grotere kans om droog te worden. Hierom heb ik voor dit masker naast agave nóg een vochtinbrengend ingrediënt gekozen: kokosolie.

Bruine suiker is hier, net als bij veel van de andere scrubs, het scrubbende ingrediënt. Bruine suiker wordt veel gebruik in lipscrubs omdat het heel zacht voor de huid is, maar wel de dode huidcellen verwijderd.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel agave
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 2 eetlepels bruine suiker

Gebruik
Mix de agave en kokosolie samen in een kommetje. Voeg de bruine suiker toe en mix totdat het een pasta is. Let extra op de klontjes in de suiker: Je kunt deze eventueel even met de hand klein maken.  Mix daarnaast niet teveel, want dan lost de suiker op en is het geen scrub meer!

Breng het aan op droge lippen. Het liefste gebruik je hiervoor een oude tandenborstel voor een extra scrub, maar het werkt ook top als je het gewoon met je vinger aanbrengt. Maak ronddraaiende bewegingen op de lippen voor een minuut of 2. Spoel af met water.

2. Pepermunt

Argan olie is gevuld met goeds, zoals vitamine E, A, antioxidanten en gezonde vetzuren. Al die fijne onderdeeltjes maken voor een olie die de huid niet alleen hydrateert maar ook verzorgt. Het resultaat: langdurig mooie lippen, zonder al teveel moeite! Wat ik persoonlijk ook heel fijn vind aan arganolie is dat het snel intrekt. Je kan na deze scrub dus ook gewoon snel weer verder met je leven.

pepermunt

De bruine suiker werkt ook hier weer als een zachte scrub. Daarnaast is aan dit masker perpmunt essentiële olie toegevoegd. Dit is anti-bacterieel en maakt de huid lekker schoon. Als de huid op de lippen heel erg kapot is kan pepermunt heel fijn zijn. Het werkt namelijk verkoelend en brengt de huid weer tot rust.

Let wel op met essentiële oliën – als je een gevoelige huid hebt kan dit het juist meer irriteren.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel arganolie
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 2-4 druppels pepermuntolie

Gebruik
Mix de arganolie en pepermunt olie in een kommetje. Voeg de bruine suiker toe en meng dit nét totdat het één geheel is. Als je teveel mengt zal de suiker oplossen en heb je geen scrub meer. Daarnaast zal je misschien wat klontjes tegenkomen in de bruine suiker – zorg ervoor dat je deze goed klein maakt.

Breng het mengsel aan op de huid in ronddraaiende bewegingen voor 2-3 minuten. Spoel af met water.

3. Chocolade

Stiekem heb ik deze scrub voornamelijk toegevoegd omdat ik gewoon heel blij wordt van de geur van chocola. Dit is echter niet het enige waar cacao goed voor is: het bevat namelijk een hele hoop voedingsstoffen waar je lippen heel blij van worden. Zo zit het bomvol antioxidanten (hallo anti veroudering) en maakt het de huid superzacht.

cacao

Het scrub ingrediënt is hier weer bruine suiker, en omdat het zo goed is voor de huid staat ook agave weer in dit lijstje. Voor meer informatie over deze twee ingrediënten kun je kijken bij lipscrub 1 (Kokos & Agave).

Als olie heb ik hier voor olijfolie gekozen. Dit is een fijne olie voor als je regelmatig last hebt van droge en geïrriteerde lippen. Het verzorgt de huid niet alleen, maar beschermt het ook tegen het dagelijks leven. Daarnaast verminderd het ook roodheid en irritatie.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 theelepel agave
 • 2 theelepels olijfolie

Gebruik
Mix in een kommetje de agave en olijfolie. Meng vervolgens in een ander kommetje de cacaopoeder en bruine suiker samen. Wanneer de bruine suiker geen klontjes meer heeft (misschien moet je dit even klein maken met je handen) voeg je het olijfolie en agave mengsel toe aan de cacao en bruine suiker.

Meng dit nét genoeg om het één pasta te maken. Als je het teveel mengt zal de bruine suiker oplossen.

Breng het mengsel met ronddraaiende bewegingen aan op de huid voor een minuut of 2 à 3. Spoel af met water.

4. Kaneel

Naast zacht en verzorgde lippen ook (tijdelijk) vollere lippen? Dan is dit de scrub voor jou! Kaneel zorgt er namelijk voor dat er meer bloed naar de lippen stroomt, simpelweg omdat het de huid licht irriteert. Geen paniek, je hebt hier geen blijvende gevolgen van. Daarnaast werkt kaneel anti-bacterieel en beschermt het de huid op de lippen.

kaneel

De andere scrub elementen zijn relatief standaard: kokosolie en bruine suiker. Als je hier meer over wilt weten kun je even kijken bij het allereerste masker.

Ingrediënten

 • 1 Theelepel kaneel
 • 1 Eetlepel bruine suiker
 • 1 Eetlepel kokosolie

Gebruik
Meng de kaneel en bruine suiker in een kommetje. Als dit volledig gemengt is en geen klontjes meer heeft kun je de kokosolie toevoegen. Meng het niet teveel, want anders lost de suiker op.

Breng het mengsel aan in ronddraaiende bewegingen en scrub voor 2-3 minuten. Spoel af met water.

5. Aardbei

Voor dit masker heb ik als extra ingrediënt aardbei gebruikt. Naast dat dit gewoon heel lekker ruikt, is aardbei ook een heel fijn ingrediënt voor de lippen. Ze zijn namelijk rijk aan antioxidanten en vitamine C, die de huid verzorgen en het heerlijk zacht maken. Ook zorgt de aarbei ervoor dat de lippen (tijdelijk) roziger worden, dus je hebt gelijk geen lippenstift meer nodig. 😉

aardbeien

Voor de rest van dit masker heb ik bruine suiker en olijfolie gebruikt. Meer over bruine suiker lees je bi lipscrub nummer 1. Meer over olijfolie vind je op nummer 3.

Ingrediënten

 • 1 aardbei
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 eetlepel olijfolie

Gebruik
Prak in een kommetje de aardbei, totdat je bijna geen klontjes meer hebt. Voeg vervolgens de olijfolie toe en meng dit goed samen. Als laatste voeg je de bruine suiker toe en meng je het goed. Wees hier niet te enthousiast mee, want hoe meer je mixt, hoe meer de suiker oplost.

Breng het aan met ronddraaiende bewegingen. Scrub voor 2 tot 3 minuten en spoel af met water.

6. Kiwi

Voor dit masker maken we gebruik van al het goeds van kiwi! Dit stukje fruit zit vol met vitamine C – de gele variant bevat zelfs meer dan een sinaasappel. Daarnaast bevat ook kiwi een leuke hoeveelheid antixodanten en vitamine E, waardoor de huid zacht en verzorgd wordt.

kiwi

Verder bevat dit masker zeezout. Dit werkt niet alleen scrubbend, maar ook ontsmettend. Dit laatste is ook de reden dat er tea tree olie in deze scrub zit – ook dit werkt namelijk erg ontsmettend. Hierdoor heb je na gebruik niet alleen zachte lippen, maar ook schone lippen! Let wel op met tea tree olie, dit kan een gevoelige huid namlijk irriteren.

Voor de olie heb ik hier weer voor arganolie gekozen. Voor meer over deze olie kun je kijken bij nummer 2.

Ingrediënten

 • Halve kiwi (de andere helft lekker opeten en gebruik maken van al die vitamine c!)
 • 2 eetlepels zeezout
 • 1 eetlepels argan olie
 • 2-4 druppels tea tree olie

Gebruik
Prak de kiwi klein totdat je geen klontjes meer hebt. Eventueel kun je de kiwi ook in de keukenmachine stoppen. Wanneer de kiwi geprakt is kun je hieraan de argan olie en tea tree olie toevoegen. Meng deze 3 ingrediënten goed en voeg als laatste de zeezout toe. Mix het mengsel nog één keer totdat er een dikke pasta is ontstaan.

Vervolgens kun je het aan brengen op de lippen in ronddraaiende bewegingen. Scrub voor 2 tot 3 minuten en spoel af met water.

7. Koffie

Koffie is een superfijn ingrediënt voor de lippen. Het scrubt, maar de caffeïne bevorderd ook de doorstroming naar de lippen. Zo heb je na het deze lipscrub dus niet alleen zachte lippen, maar zullen ze ook iets voller en rozer zijn.

koffiebonen

Als hydraterend ingrediënt heb ik voor dit masker agave gebruikt. Voor de voordelen van agave kun je kijken bij nummer 1 (Kokos & Agave).

Ingrediënten

 • 1 Eetlepel gemalen koffie (geen poeder, dit lost op)
 • 1 Eetlepel agave

Gebruik
Meng de koffie en agave samen en breng het aan op de lippen in ronddraaiende bewegingen. Scrub voor een minuut of 2 à 3 en spoel het vervolgens af met water.

8. Citroen

Deze scrub is heerlijk verfrissend door de citroensap en verzorgend door de jojoba olie. Daarnaast werkt de citroensap exfoliërend. De combinatie met de bruine suiker zorgt er dus voor dat dode huidcellen verwijderd worden en de zachte huid eronder tevoorschijn komt.

citroen

Ook heb ik voor dit masker jojoba olie toegevoegd. Dit is hoog in gezonde vetzuren, vitamine A en vitamine E. Het is dus niet alleen vochtinbrengend, maar verzorgd de lippen ook gelijk.

Ingrediënten

 • 1 theelepel citroensap
 • Halve eetlepel jojoba olie
 • 2 Eetlepels bruine suiker

Gebruik
Meng de olie en citroensap goed door elkaar met een vorkje. Het zal eerst niet willen mengen dus je zult er iets moeite in moeten stoppen. Als dit goed gemixt is kun je de bruine suiker toevoegen.

Meng de lipscrub, totdat het een dikke pasta is geworden. Je kunt het vervolgens in ronddraaiende bewegingen aanbrengen op de lippen. Scrub voor een paar minuten en spoel af met water.

Heb je zelf een mengsel gemaakt? Laat het me in de reacties weten wat je gebruikt hebt en wat je ervan vond! Ik ben benieuwd. 😊

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts