Kips Vega Paté & Smeerworst Review


Yay! Ook Kips gaat mee in de Vega revolutie en geeft ons een grotere keuze in vegan brood beleg!
Super dat een echte vleesfabrikant ervoor kiest om hun assortiment uit te breiden en de vegan kant op te gaan. Om ze maar gelijk even te testen ben ik een middagje supermarkt gegaan en heb ik de pate, smeerworst en filet americain opgehaald

Om het een eerlijke kans te geven heb ik ook gelijk mijn ouders & broer gevraagd om mee te proeven, zo krijg je verschillende perspectieven!

Kips Vega Producten

 In dit artikel lees je wat wij vonden van de paté en smeerworst. Als je ook de Filet Americain review wilt lezen, kun je hier klikken: Kips Vega Filet Americain Review.

Kips Vegan Smeerworst

Laten we beginnen met de verpakking. Deze is fijn, want ze zijn ontzettend makkelijk mee te nemen. Als je ’s-ochtends even geen tijd hebt om je brood te smeren kan je gewoon zo’n rolletje in je tas gooien. Je hoeft je geen zorgen te maken dat straks misschien je hele tas onderzit (zoals mij dat helaas al vaak is overkomen met hummus). Daarnaast is één rolletje precies genoeg voor twee boterhammen. Ideaal!

Kips Vega Smeerworst

Wat ik wel jammer vind is dat ze in een dubbele verpakking komen. Ze zitten zelf in een plastic omhulsel en zitten ook nog met ze allen in een zakje. Daar word ik wel een klein beetje verdrietig van. Als je dit ook vindt kun je beter de kuipjes kopen (spoiler: die zijn ook lekkerder).

Verder hebben we om heel eerlijk te zijn hebben we niet veel goeds te vertellen over de smaak en structuur van deze smeerworstjes. De structuur is iets brokkelig, waardoor het niet heel makkelijk te smeren is. Dit is natuurlijk niet het einde van de wereld en zorgt er niet meteen voor dat we dit product nooit meer zouden kopen.

Wat we wel echt missen is smaak. Of geur. Of iets.
Het ruikt helemaal nergens naar – niet dat het vies is, maar je ruikt gewoon echt niets – en naar de smaak moet je ook even zoeken. Een dikke laag geeft je gelukkig wel smaak. Toch, zoals mijn broer het omschreef proef je dan “flauwe, geurloze plantsmurrie”. Heel jammer, want we hadden deze heel graag lekker gevonden! Toch blijven we liever bij de vega smeerworst van de Vegetarische Slager.

Okee, de eerste proefronde was voor ons dus geen succes, maar bij de kuipjes ging het een stuk beter!

Kips Paté Kuipjes Vol & Romig

Dan over naar de kuipjes, te beginnen met de mediteraanse versie. Dit kuipje paté is echt heel veel beter dan de smeerworst in individuele verpakkingen. Hij is lekker zout en heeft veel meer smaak. Ook was de structuur veel beter. Deze was helemaal niet korreleig en smeerde prima op onze broodjes.

Kips Vega Pate

Daarnaast vond ik deze ook wel echt het meeste naar een dierlijke variant proeven. Vooral het nasmaakje van de paté heeft iets leverworstigs. Nu hoeft dit van mij zeker niet, maar als je net vega(n) bent op zoek bent naar ‘transitie voedsel’ is dit misschien wel de oplossing! Lekker proberen dus.

Wel jammer, ook bij deze variant miste we iets van een geur. Daardoor lijkt het in eerste instantie alsof er geen smaak aan zit.

Toch, wij vonden deze paté echt wel lekker. Voor de prijs zouden we zelfs onze geliefde Vegetarische Slager misschien wel achterwege laten. En dat zegt wel wat, want de Vega Slager paté en filet wordt dagelijks op meerdere broodjes gesmeerd in dit huishouden!

Kips Paté Kuipje Mediteraan

Kips Vega Pate Mediteraans

Als laatste de Paté Mediteraans. Ik wilde namelijk ook graag een Kips product kopen met wat ‘extra’ smaak, gewoon om te kijken of dit verschil maakte. We werden hierdoor blij verrast!

De smaak van dit kuipje is heel erg olijfig, eigenlijk zoals een olijventapanade zou smaken.  Wij vinden het lekker! Eindelijk hebben we een product gevonden waar echt geen tekort aan smaak is.

De structuur en het uiterlijk is bijna hetzelfde als de normale variant, dus als je ze allebei koopt, let wel even op dat je niet per ongeluk het dekseltje verwisseld. 😉

Kips Vega Patés
Links lijkt iets lichter door de lichtval, maar de kleur is echt hetzelfde!

Deze paté moet je echter niet met een dierlijke variant willen vergelijken – ook gewoon omdat dat het niet is. Deze versie is echt wel planterig met een sterke olijvensmaak. Als je het niet vergelijkt met een dierlijke paté en gewoon ziet als een smeersel op zich is hij echt heel fijn!

Van de geur waren we ook gelukkig, want hè hè eindelijk ruiken we iets. De olijvengeur is hier heel sterk. Daar worden we blij van bij een mediteraanse paté!

Al met al, vond zelfs mijn moeder vond deze lekker en zij houdt helemaal niet van olijven. Dat zegt toch wel iets!

Conclusie?

Dit is een moeilijke, omdat de resultaten zo erg uit elkaar liggen.
De smeerworst vonden we een leuke poging, waar voor ons was hier wel duidelijk dat Kips niet gespecialiseerd is in plantaardige voeding. De patés daarentegen hadden echt wel wat te bieden.

Ons voornaamste probleem was het gebrek aan geur bij de naturel paté en smeerworst. Dit beïnvloed de smaakbeleving gewoon ontzettend. Het leek hierom bijna alsof het helemaal geen smaak had. Toch vonden we de paté een stuk lekkerder dan de smeerworst.
De mediterraanse versie vonden we daarentegen nog veel lekkerder en als je van olijven houdt is dit misschien wel jouw nieuwe favoriet. Deze gaat in ieder geval op bij ons!

Dit zijn misschien niet de patétjes en filet americans waar je de niet-vegan familie mee overstag krijgt, maar als je zelf al vegan bent en de smaak van vlees niet mist kun je best wat lekkers bij Kips weghalen. En daarbij komt, smaken verschillen! Misschien vind jij de smeerworst wel super lekker. Laat het me weten in de reacties hieronder!

Wil je weten wat we van de Filet Americain vonden? Deze review vind je hier: Kips Vega Filet Americain Review.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

One thought on “Kips Vega Paté & Smeerworst Review

  1. Pingback: Vegan Broodbeleg: 55 Opties - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts