Kikkers In De Tuin – Plezier of Ongemak?


Kikkers zijn erg belangrijk voor onze natuur. Ze eten muggen, slakken, mieren en meer, waardoor wij hier als mens minder last van hebben (ook van de Malariamug!). Daarnaast zijn kikkers, net als alle andere amfibieën in Nederland beschermd. Het is dus super belangrijk dat we deze dieren een plek geven in onze tuin, ook al kunnen ze ‘s-avonds echt wel een kabaal maken.

Kikkers behoud je in de tuin door een vijver te hebben die voldoende water,- en oeverplanten heeft. De vijver moet minimaal 80 centimeter diep zijn met ondiepe gedeeltes. Een overwinterplek voor kikkers heeft bijvoorbeeld kuilen bij de vijver met afgedekt blad. Harde fonteinen worden niet gewaardeerd door kikkers. Door een luchtpompje blijft het ijs in de winter open, wat essentieel is.

Wil je toch geen kikkers in de tuin? Dan kun je deze op een diervriendelijke manier aanpassen, zodat kikkers niet in jouw tuin willen blijven. Let wel op, want je mag kikkers niet vangen, vervoeren of verhandelen. Wanneer je deze diertjes dus al in de tuin hebt, maar er liever van af wilt kun je alleen de tuin aanpassen en hopen dat ze snel weg willen.

Hieronder lees je meer over hoe je kikkers in de tuin kunt houden of ze kunt verdrijven.

Verschil Pad En Kikker

Voor we beginnen is het handig om te weten of je met een kikker of een pad te maken hebt.

Een pad is een dikke, lompe, en bruine amfibie die zich verplaats door kleine hupjes te maken. De kikker, ook een amfibie, is daarentegen groen of bruin, met een slanker postuur, en langere en gespierdere poten dan die van een pad. Een kikker kan hierdoor echt een stuk in de lucht springen. Verder is de huid van een Pad een stuk bobbeliger dan die van de kikker.

Daarnaast geeft alleen de groene kikker een echt hard kwakend geluid, vooral wanneer het weer wat warmer gaat worden. Een groene kikker overwintert verder onder het water, en een pad en bruine kikker overwinteren aan land in kuilen en hoekjes afgedekt met bladeren, potten of rommelhoekjes.

groene kikker
Groene kikker
pad
Pad

Kikkers In De Tuin Houden

Zoals gezegd zijn kikkers beschermed diersoorten, waardoor ze dringend opzoek zijn naar een plekje om te overleven. Wat kun je dan voor deze kikkers doen? Het belangrijkste is dat je een vijver hebt die aantrekkelijk is voor kikkers. Het beestje zal nooit in een tuin blijven die geen (geschikte) vijver heeft.

Zorg ervoor dat de vijver voldoende waterplanten heeft, zoals een waterlelie om uit te kunnen rusten of te schuilen. Ook zuurstofplanten zoals waterpest en fonteinkruid zijn belangrijk, zodat de hele vijver niet vol komt te zitten met algen.
Ook moeten er genoeg oeverplanten staan om te kunnen schuilen zoals bijvoorbeeld de gele lis of de grote boterbloem. Ook wat grote keien vinden de kikkers fijn, omdat deze lekker warm worden in de zon en de kikkers, die koudbloedig zijn, zich daar lekker kunnen opwarmen. De vijver moet dan ook zeker voor een deel in de zon liggen.

Leg je een vijver aan voor de kikkers, dan kun je ook rekening houden met aanvliegroutes van reigers en ooievaars. Zorg dat er obstakels staan, zodat de reiger of ooievaar niet geheel makkelijk bij de vijver kan komen. Je kunt eventueel ook een netje over de vijver spannen – dat beschermd ook gelijk je vissen.

Over vissen gesproken; goudvissen eten het kikkerdril en dat weet een kikker. Het beestje zal dus niet gauw een vijver kiezen met veel van deze vissen.

Leg de vijver verder zo min mogelijk in de looproute van de mens en zorg ervoor dat er voldoende punten zijn waar de kikker makkelijk het water in en uit kan.

Als laatste houden kikkers niet van sterk bewegend water. Zorg er dus voor dat je alleen een zuurstofpompje hebt om ervoor te zorgen dat het water in de winter niet bevriest. Een waterval houdt kikkers weg.

Kleine Kikkers In De Tuin

Gefeliciteerd! Jouw tuin is gekozen als kraamkamer. Het geeft aan dat jij een vijver in de tuin hebt die voor de moeder kikker geschikt bleek.

kleine kikkers in de tuin

Waarschijnlijk had je het al gezien: veel kikkerdril met bewegelijke zwarte kikkervisjes erin. Misschien heb je zelfs de dikkopjes zien zwemmen. Dit zijn dikke, zwarte, langwerpig kopjes ter grootte van ongeveer een punaise, met een staart eraan. Deze dikkopjes verliezen hun staart na een week of 6 en tegelijkertijd groeien er pootjes (eerst de achterste daarna de voorste) aan het kopje, wat dan ook gelijk een lijf wordt. Ook de longen worden nu gevormd.
Vanaf dan zien ze eruit als echter kikkers, maar dan super klein.
Je zult nooit zoveel kleine kikkers zien als dat er kikkerdril was, velen zullen het niet redden.

Zorg er altijd voor dat je een soort trappetje hebt waar de jonge kikkertjes uit de vijver kunnen, anders verdrinken zij. Dat kan een soort ‘strandje’ zijn wat je hebt gemaakt of een paar keien glooiend opgestapeld in het water naar de oever toe.

Wat Eten Kikkers In De Tuin?

Volwassen kikkers eten insecten en zijn daarmee echter carnivoren. Libelles, vliegen, muggen, naaktslakken, mieren, sprinkhanen en duizendpoten – alles wat beweegt en in hun bek kan wordt opgegeten. Zelf kleine visjes of kleinere kikker staan op het menu. Ook daarom is het zeer belangrijk om (het liefst biologische) planten en bijvoorbeeld riet in de tuin te hebben staan. Hier komen insecten op af en kunnen zij rusten. Daar hebben kikkers veel profijt van.

kikkers in de tuin

Wat Eten Kleine Kikkertjes?

De net uitgekomen kikkervisjes eten van het kikkerdril. Daar zitten veel voedingsstoffen in. Ook eten zij plantaardig materiaal en dode dierlijke materialen die in het water zweven. Wanneer de pootje beginnen te groeien en de longen, dan gaan zij ook wat levende dierlijke medezwemmers zoals watervlooien en muggenlarven eten. Wanneer er te weinig voedsel is in de vijver waar zij zich ontwikkelen dan kan het zelfs zo zijn dat zij elkaar te lijf gaan. De sterkste overwint. Kleine kikkertjes die net hun staart zijn verloren en er als mini kikker uitzien eten nog kleine insecten. Mieren, watervlooien en nog plantaardig materiaal. Hoe groter zij worden, hoe groter hun prooi wordt.

Kikkers In De Tuin Zonder Vijver

Wanneer je kikkers in de tuin hebt maar geen vijver, kan dat een aantal oorzaken hebben:

 • De buren hebben een vijver, en de kikker is daar naar op weg. Kikkers weten simpelweg waar water is en zullen hier altijd op af komen.
 • De kikker gaat juist weg bij de vijver van de buren omdat zij/hij het niet naar zijn zin heeft.
 • De buren of jijzelf hebt de vijver weg gedaan. De vijver is dicht gestort met aarde en de kikker gaat weg, op zoek naar een ander plekje met vijver.
 • De kikker is geboren in jouw tuin, waar nu geen vijver meer is. Zij kwam misschien wel terug komen om kikkerdril te leggen maar kwam (helaas) tot de conclusie dat er geen vijver meer was.

Kikkers zijn niets zonder water dus de kikker in de tuin zonder vijver zal ongetwijfeld op door reis zijn.

Kikkers Uit De Tuin Houden

Zoals ik al zei, kikker hebben dringend op zoek naar een plekje om te overleven. Deze beschermde dieren zijn nodig om het ecosysteem in stand te houden en zorgen er bijvoorbeeld voor dat we geen gigantische muggenplaag hebben. Kies je er toch voor om kikkers uit jouw tuin te verbannen? Doe dit dan op een zo diervriendelijk mogelijke manier:

 • Verwijder je vijver uit de tuin – een kikker zal altijd in de buurt van water blijven.
 • Zet veel goudvissen uit, want die eten kikkervisjes en dat weet de kikker. Zij zal niet graag haar kikkerdril hierin leggen.
 • Wanneer je toch een vijver wilt, met de kans op kikkers, kun je een vijver aanleggen die moeilijk te betreden is voor de kikker. Denk bijvoorbeeld aan hoge randen en geen tot weinig planten.
 • Kikkers houden ook niet van sterk bewegend water, dus een sterk stromende waterval in een kleine vijver houdt kikker weg. Ook een pompje zal kikkers weghouden. Deze zijn makkelijk te vinden, hier bijvoorbeeld: Bol.com, vijverpomp.
kikker
 • Zet je tuin af met kippengaas rondom, zo kunnen ze minder makkelijk de tuin in springen.
 • Veel tuinverlichting betekent veel insecten. Dit is waar een kikker naar op zoek is, want dan hebben ze voldoende te eten.
 • Ruim bladeren op, maai het gras en ruim bladeren of andere rommelhoekjes meteen op. Dit zijn namelijk perfecte plekjes voor de bruine kikker (en padden!).
 • Kikkers mag je in geen geval, en op wat voor manier ook, doden of verplaatsen. Ze moeten er dus zelf voor kiezen om jouw tuin te verlaten.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

2 thoughts on “Kikkers In De Tuin – Plezier of Ongemak?

 1. Pingback: Natuurlijk Tuinieren - 22 Praktische Tips - Ecolien
 2. Pingback: Duurzaam Tuinieren - 22 Handige Tips - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts