Johma Vegan Salades Review


Vorig jaar bracht Johma, in samenwerking met ProVeg Nederland, hun eerste twee vegan salades op de markt – de selderij-appel salade en de bruchetta. Tot vandaag had ik deze nog niet geproefd, stiekem omdat ik niet zo van dit soort salades houd.

Twee dagen geleden kwam Johma met nóg twee vegan salades, namelijk de komkommer-venkel en de pastasalade. Dit leek me dan ook de perfect tijd om toch maar even een rondje AH XL te doen en voor alle vegan Johma salades een review te schrijven!

Johma Vegan Salade Review

Om me te helpen heb ik mijn (ook vegan) ouders en broer ingeschakeld. Zo krijg je vandaag vier verschillende perspectieven te horen. Dit leek me wel zo eerlijk, omdat zij deze salades wel altijd lekker vonden.

Johma Selderij-Appel Salade

In het kort: Een frisse salade met een subtiele smaak. Lekker!

Johma Vegan Salade Selderij-Appel

Deze salade heeft een lichte smaak en is heel erg subtiel. Er mag dus best wel wat op gesmeerd worden voordat je het proef. Helemaal als je het op stokbrood doet, zoals wij deden, neemt het brood best wat van de smaak weg. Gewoon ‘zo’ is de smaak perfect, maar in combinatie met iets valt het helaas een beetje weg.

Toch, als je er een goede hoeveelheid op smeert is deze salade echt heel lekker. Het heeft geen rare nasmaak, wat ik normaal gesproken wel veel merk bij vegan salades en sauzen.

De salade is een klein beetje romig, maar is voornamelijk lekker fris. Selderij-appel is een aardig klassieke smaak combo en deze salade proeft precies zoals je verwacht.

Verder is de substantie goed – het is niet te dik, maar ook zeker niet waterig. De selderij en appel zijn allebei niet zacht, waardoor het een lekkere bite geeft. Dit vond ik heel erg fijn, helemaal omdat ik van salades gewend ben dat ze één structuur hebben – zacht.

Daarnaast ziet de selderij-appel salade eruit zoals je verwacht van de Johma salades, wat ik ook een groot pluspunt vind. Als je dit op tafel zet tijdens een verjaardag zie je niet meteen dat het vegan is.

Dit is een van onze favorieten en gaan we zeker nog op maken! Deze salade komt ook mee naar de eerstvolgende verjaardag, om de rest van de familie eens even te laten proeven – eens kijken of zij de ei missen.

Johma Vegan Komkommer-Venkel Salade

In het kort: Verassend veel weg van McDonalds frietsaus. Heel romig met een bite, maar zeker niet de favoriet.

Johma Vegan Komkommer Venkel Salade

Dit is een heel erg romige salade, wat we niet zozeer vonden bij de Selderij-Appel. Toen mijn broer deze proefde was het eerste wat hij zei: “Waar zijn je frietjes?”. Hij vond het heel erg naar de fritessaus van de McDonalds smaken en daar was de rest het wel mee eens.
Het heeft een beetje de smaak van augurk (niet verassend als er komkommer in zit) en de combinatie van alles heeft heel veel weg van die frietsaus.

Dit is dan ook de reden dat we het niet superlekker vonden als salade. Van mayo eet je ook geen hele happen (hopelijk), dus die neiging had ik hier ook niet. Hij was erg dik en romig en ik miste de venkel smaak een beetje. Daardoor was de smaak wat te eentonig om door te blijven eten.

Qua structuur was het wel hij wel heel fijn. De komkommer en venkel zorgde allebei voor een lekkere bite, waardoor het geen zompige zooi was.

Zo op een broodje zou ik het eigenlijk niet meer eten, maar met patat erbij lijkt het me dan weer top. Door de typische McDonalds-smaak beleef je gelijk een beetje jeugdsentiment, maar dan zonder het leed natuurlijk.

Johma Vegan Pasta Salade

In het kort: 100% onze favoriete salade van de vier. Zoet met beetgare groente en lekkere stukken tomaat erin.

Johma Vegan Pasta Salade

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen – deze salade vonden wij top!

Het heeft een ontzettend sterke smaak, wat bij de andere salades niet helemaal het geval was. Dit is allesbehalve subtiel. Het proeft heel fris en is niet zwaar. Dat had ik wel verwacht bij een pastasalade, maar dit is er echt één voor een zomerse barbecue.

Daarnaast lijkt het helemaal niet voor geproduceerd. Stop het in een Tupperware en het lijkt net of je het zelf gemaakt hebt. 😉

Er zitten grotere stukken groente in welke lekker beetgaar zijn. De pasta is zacht, misschien wel iets te zacht voor mijn smaak. Echter, de rest van de familie vond het perfect dus misschien ben ik wel gewoon aan het zeuren.

Mijn broer omschreef het als een koude Julia’s pasta en dit is denk ik wel de beste omschrijving. Hij is wel erg zoet, dus je moet hier wel van houden. Ook proef je de peper goed en is het iets zuur.

Ik denk dat zelf niet-veganisten hier heel blij van worden. Waar vegan voor geproduceerd voedsel soms wat vlak kan zijn geeft deze salade echt een stoot aan smaak. Hier kunnen we wel een bak per persoon van op.

Johma Vegan Bruschetta Salade

In het kort: een zure pastasaus. De minst lekkere van de vier.

Johma Vegan Bruschetta Salade

En dan over naar de bruschetta. Oef, hier hadden we het wel zwaar mee. Deze is heel waterig en lijkt een beetje op een grove pastasaus. Hij is hiermee heel anders dan we verwacht hadden.

Verder is de smaak best zuur en proeft het heel erg naar tomaat. Dit is in principe fijn, je eet immers bruschetta. Toch hadden we graag meer geproefd. Ikzelf vind een bruschetta met een sterke knoflook en bascillicum smaak altijd erg lekker, en dit miste ik hier volledig.

Daarnaast vonden we de structuur ook niet heel prettig. Hij is erg fijn, maar we hadden liever wat grovere stukken tomaat gezien. Dit deden ze bij de pastasalade perfect. Helaas was er hier geen grotere stukjes te zien. Heel erg jammer.

Ik maak daarom liever mijn eigen bruschetta met wat grof gehakte tomaat, knoflook, basilicum, peper, zout en olijfolie. Een kleine moeite en het echt wel waard. Sorry Johma, dit was ‘m niet.

Dit bakje gaat wel op, omdat we bedacht hebben dat het waarschijnlijk wel heel lekker is op een tosti met wat vegan kaas en verse groente. De vloeibaarheid van de bruchetta zal er gelijk voor zorgen dat de kaas goed smelt!

Conclusie?

Als allereerst ben ik gewoon superblij dat er lekkere kant-en-klare salades zijn die we met een verjaardag op tafel kunnen gooien en waar niemand van op kijkt. De pastasalade is zeker weten onze favoriet en zal menig keren meegenomen worden naar het werk.

De selderij-appel was ook erg lekker. Het heeft een bite en is lekker fris en toch romig. Gewoon prima, al is de smaak wat subtiel.

De komkommer-venkel salade is een beetje spannend. We zullen deze nog gebruiken bij patat, maar niet zo snel meer op een toastje. Daar was de smaak gewoon iets té McDonalds frietsaus voor.

En die bruchetta… Tja, daar kunnen ze maar beter nog even aan sleutelen.

Al met al wordt onze vegan borrel plank steeds uitgebreider met de Kips paté, Violife kaasjes en zelfgemaakte knoflooksaus met Jean-Baton vegan mayo. Deze heb ik trouwens allemaal gereviewd, dus als je nieuwsgierig bent kun je ze (binnenkort) hier vinden: Vegan Reviews.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts