Is Wijn Veganistisch?


Vele veganisten nemen met een gerust hart een glaasje wijn, zonder zich af te vragen of dit wel helemaal binnen hun eetpatroon past. Immers, wijn is gewoon gemaakt van druiven en is dus veganistisch. Toch? Hoewel dit natuurlijk waar is, gebeurt er nog iets tussen het plukken van de druiven en het inschenken van een glaasje wijn wat het helaas toch niet altijd vegan maakt.

Is wijn veganistisch? Het klaren (ofwel filteren) van wijn wordt versneld door fineermiddelen. Deze zijn vaak gemaakt van dierlijke producten, waardoor wijn over het algemeen niet vegan is. Verder worden deze middelen soms ook geabsorbeerd door de wijn, wat het dus niet eens plantaardig maakt. (1)  

Voordat je met een gebroken hart voor kiest om nooit meer naar dinertjes te gaan – er is nog hoop! Er wordt namelijk steeds meer gebruik gemaakt van vegan klaringsmiddelen, wat ervoor zorgt dat je gewoon nog kan genieten van een wijntje op z’n tijd. Meer weten over het klaren van wijn en welke wijnen wel vegan zijn? Dat lees je hieronder!

Waarom Is Wijn Niet Vegan?

Veganisten vermijden alle producten waar dieren voor gebruikt zijn als ingrediënt of in het proces. Aangezien de ingrediëntenlijst van wijn geen dierlijke producten bevat, is de manier waarop het geproduceerd is het enige wat wijn niet vegan kan maken. Helaas is dit dan ook gelijk het onderdeel dat er in veel gevallen voor zorgt dat wijn van een vegan gefermenteerd druivengoedje, naar iets waar een veganist heel hard van wegrent gaat.

Het is namelijk zo dat elke ‘jonge’ wijn kleine deeltjes, zoals gistrestanten en pitdeeltjes, bevat. Deze zijn zeker niet schadelijk voor de gezondheid, maar beïnvloeden wel de smaak van de wijn. Dit is de reden dan wijnmakers ervoor vaak voor kiezen om deze uit het drankje te halen.

Als wijn lang genoeg met rust gelaten wordt zullen deze deeltjes vanzelf naar beneden zakken, waardoor het makkelijk te verwijderen is. Maar omdat we niet allemaal zeeën van tijd hebben, wordt er door producenten vaak voor gekozen om dit proces een handje te helpen. Dit wordt gedaan met de hulp van klarings- en zuiveringsmiddelen.

Om in zo klaar mogelijke taal uit te leggen wat deze precies doen: klarings- en zuiveringsmiddelen werken als een soort magneet. Ze trekken alle rondzwevende deeltjes in de wijn aan, waardoor het om het klaringsmiddeltje klontert. Op de manier heb je minder en grotere deeltjes, welke naar beneden zakken en beter uit de wijn te filteren zijn.

En helaas is het zo dat deze klaringsmiddelen vaak niet vegan zijn. Veel gebruikte middeltjes zijn gelatine (gemaakt van botten), caseïne (gemaakt van melk), albumine (gemaakt van ei) en 
vislijm (gemaakt van vissenblaas). Voor witte, rosé en mousserende wijnen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de vislijm, terwijl caseïne en albumine populair zijn voor het filteren van rode wijn.

Wat Is Vegan Wijn?

Om een wijn het labeltje ‘vegan’ te geven moet het klaren gedaan worden zonder middelen die van dierlijke oorsprong te zijn. Gelukkig bestaan deze en worden ze zelfs steeds vaker gebruikt!

Zo kunnen er bijvoorbeeld plantaardige middelen als bentoniet, koolstof of plantencaseïne gebruikt worden. Deze werken op dezelfde manier als dierlijke klaringsmiddelen, maar dan zonder het dierenleed.

Ook wordt er soms voor gekozen om de temperatuur van de wijn na het fermenteren naar beneden te brengen tot net boven 0 graden Celcius. De kou zorgt ervoor dat de troebele deeltjes in de wijn sneller naar beneden zakken. Nog een andere manier om de wijn helder te maken is het gebruik van een micro- of keramische filter.

Natuurlijk, als je van de smaak houdt, kun je ook gewoon kiezen voor ongefilterde wijn – deze is namelijk altijd vegan.

Is Wijn Plantaardig?

Als je je nou afvraagt: “Huh?! Is vegan en plantaardig niet gewoon hetzelfde?” Kan deze blog, welke ik eerder heb geschreven, je hier meer duidelijkheid over verschaffen!

In het kort verwijst plantaardig naar een eetpatroon waarin geen dierlijke producten gebruikt worden en vegan naar een gehele manier van leven dat geen gebruik maakt van dieren. Dit betekent dus dat een product waarbij geen dierlijke producten op de ingrediëntenlijst staan, maar waarvoor wel dieren in het productieproces gebruikt zijn wél plantaardig is, maar niét vegan.

Dus, is wijn plantaardig? Wanneer er dierlijke klaringsmiddelen gebruikt worden in het filteren is het hoogstwaarschijnlijk niet plantaardig. Hoewel het fineermiddel geen ingrediënt in de wijn is, is het zo dat wijn deze middelen kan absorberen. Dus ook al worden ze gewoon uit de wijn gefilterd, blijft er altijd een deel achter. Natuurlijk, wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een vegan manier van filteren is de wijn ook direct plantaardig.

Is Wijn Vegetarisch?

Okee, wijn is dus niet altijd vegan en ook niet altijd plantaardig. Is het dan op z’n minst vegetarisch?

Dit is afhankelijk van welk middel is gebruikt. Vegetariërs eten namelijk niets van een dood dier afkomstig is. Dit betekent dat klaringsmiddelen gemaakt van het dier zelf niet voor hen geschikt zijn – ook deze worden immers geabsorbeerd door de wijn. Denk hierbij aan gelatine en vislijm. Uiteraard is vegan wijn ook geschikt voor vegetariërs.

Is Champagne Vegan?

Tijd voor een heel kort lesje wijn: de term Champagne verwijst officieel niet naar alle ‘bubbels’ zoals we die drinken bij nieuwjaar. Champagne is namelijk gewoon een mousserende wijn uit de regio Champagne in Frankrijk. Dus voor champagne, net als voor andere mousserende wijnen zoals Prosecco & Cava geldt hetzelfde als wat hierboven is beschreven. 

Is Vegan Wijn Gezonder?

Dat ligt aan voor wie. Wel voor het beestje – die kan blijven leven en leven is nou eenmaal goed voor de gezondheid. Voor jou als mens, als je je geweten opzij kunt zetten, maakt het geen verschil. De ingrediënten zijn namelijk hetzelfde en de manier van klaren heeft geen invloed op hoe goed (of slecht) wijn voor je is.

Hoe Vind Ik Vegan Wijn?

Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal criteria waar een wijn aan moet voldoen om het vegan te maken. Het moet allereerst geen dierlijke ingrediënten bevatten en het productieproces moet ook geen gebruik maken van onze dierenvrienden.

Vegan Wijn Vinden Aan de Hand van Logo’s

Om je leven zo makkelijk mogelijk te maken kun je het beste op zoek gaan naar een vegan label. Denk hierbij aan het label van de Vegan Society of het V-label. Als je deze ziet weet je dat je gelijk goed zit en kun je de wijn gerust drinken. Echter als er geen logo op staat betekent dit niet meteen dat het niet vegan is. Sommige wijnmakers hebben een vegan proces, maar geen logo.

Persoonlijk vertrouw ik het niet helemaal als er alleen ‘geschikt voor veganisten’ op staat, omdat er op het moment geen wettelijk vastgestelde definitie van vegan is. Dit betekent dat de term ‘vrij’ gebruikt kan worden door producenten.
Natuurlijk zijn er wel Europese richtlijnen, zo mag een product niet misleidend zijn en moet er precies vermeld worden welke ingrediënten in het product zitten. De vegan consument is wat dat betreft wel wat beschermd, maar het is niet ideaal.

Het kan dus zijn dat een producent met ‘geschikt voor veganisten’ bedoelt dat er geen dierlijke ingrediënten in de wijn gebruikt zijn, maar dat het klaringsproces wel is gedaan met dierlijke producten. Eigenlijk bedoelen ze dan dus plantaardig.

Goed om te weten – rode wijn wordt minder vaak geklaard en biologische wijn wordt vaker geklaard met plantaardige producten. Heb je dus weinig tijd om labels te lezen en wil je zo snel mogelijk een lekker vegan wijntje vinden? Ga op zoek naar de logo’s op rode, biologische wijnen!

Vegan Wijn Vinden Zonder Logo’s

Wanneer je geen vegan logo vindt, is het tijd om als eerste na te gaan of de wijn geen dierlijke producten bevat. Dit kun je altijd het beste doen door de ingrediëntenlijst te checken achter op de fles. Deze kan je precies vertellen wat er wel (of niet) in zit.

Echter, om achter het productieproces te komen moet je wel wat meer moeite doen. Het beste is altijd om het bij de producent na te vragen. Gelukkig ben je niet de eerste veganist en is de kans groot dat iemand dit al voor je heeft gedaan. Een snelle Google zoekopdracht met de naam van de wijn + het woordje “vegan” kan je al veel opleveren.

Iets wat ik verder persoonlijk een fijne website vind is Barnivore.com. Hier kun je de naam van de wijn invoeren en wordt er meteen uitgerold of deze vegan is of niet. Helaas is dit een Amerikaanse website, wat wel betekent dat niet alle Nederlandse wijnen hier te vinden zijn. Maar het is zeker het proberen waard!

Verder heeft deze website een goed uitgebreide lijst met vegan wijnen in Nederland. Even CTRL + F’en, de naam van de wijn die je wilt kopen intypen en hier zou het tussen moeten staan.

Op zoek naar vegan wijnen die ‘gewoon’ in de supermarkt te koop zijn? Daar vind je hieronder een aantal suggesties voor!

Welke Wijn Is Vegan?

Om je alvast een handje te helpen heb ik lijstje met een aantal lekkere rode, witte, rosé, mousserende en alcoholvrije wijnen die vegan én in de Nederlandse supermarkt te vinden zijn. Geeft je weer wat extra tijd om van je vegan wijntje te genieten. Hoewel ik persoonlijk altijd gewoon elke variant van La Tulipe koop, heb ik ook nog wat andere opties meegenomen.

Op zoek naar meer opties? De Albert Heijn & Ekoplaza websites geven je de optie om op vegan te filteren. Als je hier klikt voor de AH of hier voor de Ekoplaza staat deze al voor je aangevinkt. Scheelt weer moeite. 😊

Rode Vegan Wijnen

Wijn Waar Prijs
La Tulipe Merlot (persoonlijk favoriet!) Albert Heijn € 5,99
La Tulipe Bordeaux Supérieur Albert Heijn € 9,99
La Tulipe Prestige Merlot Albert Heijn € 6,99
AH Biologisch Merlot / Cabernet Sauvignon / Tempranillo Albert Heijn € 4,29
El Bio Tempranillo Cabernet Sauvignon Jumbo € 4,99
Eco Balance Cabernet Sauvignon / Merlot Plus, Vomarkt, Dirk, Deen, Dekamarkt € 4,99
Stellar Organics Merlot Plus Markt, DEEN, Ekoplaza, € 7,79
Stellar Organics Cabernet Sauvignon Plus Markt, DEEN, Ekoplaza, € 7,79
Stellar Organics Mandala Shiraz Plus, DEEN, Ekoplaza € 7,39

Witte Vegan Wijnen

Soort Waar Prijs
La Tulipe Chardonnay (persoonlijk favoriet!) Albert Heijn € 5,99
La Tulipe Sauvignon Blanc Albert Heijn € 5,99
La Tulipe Sauvignon Blanc Semillon Albert Heijn € 6,99
AH Biologisch Sauvignon Blanc / Chardonnay / Pinot Grigio Albert Heijn € 4,29
El Bio Verdejo Sauvignon Blanc Jumbo € 4,99
Eco Balance Chardonnay Plus, Vomarkt, Dirk, Deen, Dekamarkt € 4,99
Stellar Organics Wit Colombar Plus Markt, DEEN, Ekoplaza, € 7,99
Stellar Organics Chenin Blanc Plus Markt, DEEN, Ekoplaza, € 9,49

Rosé Vegan Wijnen

Soort Waar Prijs
La Tulipe Rosé (persoonlijk favoriet!) Albert Heijn € 5,99
Biologische Huiswijn Rosé Dirk € 3,49
Fat Bastard Rosé Albert Heijn € 5,99
RAW Rosé Coop, Jumbo € 6,59
Dame de Cleve Ekoplaza € 7,19
Los Cántaros Rosado Ekoplaza € 4,19

Mousserende Vegan Wijnen

Soort Waar Prijs
La Tulipe Sparkling Albert Heijn € 7,99
Stellar Organics Vonkelwijn Ekoplaza € 8,99
Moët & Chandon Brut Impérial / Nectar Impérial Albert Heijn € 45,99
Lanson Champagne Black Label Brut Albert Heijn € 29,99
Codorníu Clasico Brut / Semi Sec Albert Heijn € 7,79
Codorníu Seleccion Raventos Brut Albert Heijn € 12,98
Codorníu Cuvée Barcelona Brut Albert Heijn € 9,98
Raw Frizzante Jumbo € 7,69

Alchoholvrije Vegan Wijnen

Soort Waar Prijs
La Tulipe Sparkling Ros Albert Heijn € 6,99
Opia Cabernet Sauvignon Ekoplaza € 5,59
Opia Chardonnay Ekoplaza € 5,59
Opia Chardonnay Sparkling Ekoplaza € 6,49
Leopard’s Leap Natura Rood Alcoholvrij Albert Heijn € 5,99

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts