Is Pasta Veganistisch?


Daar sta je dan – met je neus in het menu van een restaurant op zoek naar iets veganistisch. Dan valt je oog op pasta. Dat maak je altijd thuis, dus het is veganistisch, toch? Of zijn er toch dierlijke ingredienten in, die ervoor zorgen dat je de geliefde pasta toch links moet laten liggen?

Is pasta veganistisch? Ja, vaak wel. In gedroogde pasta zit vaak alleen (durum)meel en/of griesmeel. Echter, in verse pasta’s kunnen eieren zitten, wat niet vegan is. Het is dus belangrijk altijd de ingrediënten te lezen of het in het restaurant na te vragen.

Wat Maakt Pasta Niet Veganistisch?

De meeste van ons zullen pasta in dozen uit de supermarkt kopen. En laat dat nou precies de versie zijn die het vaakste veganistisch is. Dit geldt ook gelijk voor alle varianten – schelpjes, macaroni, spaghetti, penne, lasagne en alles wat ertussen zit. Het wordt namelijk allemaal van hetzelfde deeg gemaakt, maar vervolgens in andere vormpjes gesneden. Let wel op bij gevulde pasta’s zoals tortellini of ravioli. Hoewel het deeg vegan kan zijn, kunnen ze wel gevuld zijn met kaas of zelfs vlees.

Hoewel de meeste supermarkt pasta dus gewoon veganisisch is, zullen zij niet altijd een vegan logo dragen. Dit komt omdat er voor het gebruik van deze logo’s betaald moet worden en niet iedere fabrikant is bereid dit te doen. Als je geen logo ziet, betekent dit dus niet meteen dat het niet vegan is. Lees daarom voor de zekerheid altijd even de ingrediëntenlijst.

Waar de meeste gedroogde pasta vegan is, kan dat niet altijd gezegd worden voor de verse variant. Voor ‘traditionele’ verse pasta wordt namelijk, naast griesmeel of drum, zout, en water, bijna altijd ei gebruikt. Aangezien dit een bijproduct van kippen is, is het niet vegan. Maar ook hier bestaan uitzonderingen. Sommige pasta wordt namelijk gemaakt met olie in plaats van eieren.

Wanneer er voor gedroogde pasta ei is gebruikt zal dit vaak groots op de voorkant van de verpakking staan. Het wordt namelijk gezien als een luxere versie, wat betekent dat er meer geld voor gevraagd kan worden. Daarnaast zijn de productiekosten voor deze soorten pasta hoger – ei is een dierlijk ingrediënt en die zijn nou eenmaal duurder dan plantaardige ingrediënten.

Dit is dan ook de reden dat de goedkopere gedroogde pasta’s een nóg grotere kans hebben vegan te zijn. Wil je dus zo snel mogelijk een vegan pasta kopen – pak de gedroogde pasta, onder in het schap. Alles op ooghoogte is vaak makkelijker te pakken en daarom duurder.

Als laatste hebben we nog de spannend gekleurde pasta’s. Deze ‘speciale’ pasta’s bevatten extra ingrediënten, welke soms niet vegan zijn. Denk hierbij aan de zwarte pasta, vaak gemaakt met inktvisinkt. Ook hier geldt – er is geen garantie dat het nooit vegan is. Sommige zwarte pasta wordt bijvoorbeeld gemaakt met zwarte rijst.

De rest van de gekleurde pasta’s is traditioneel gemaakt met groentes:

SoortTraditioneel gekleurd met
Pasta Nera (zwart) Inktvisinkt (heel soms zwarte rijst)
Pasta Verder (groen) Spinazie
Pasta Viola (paars) Tomaten of bietjes
Pasta Rossa (rood) Wortels
Pasta arancione (oranje) Pompoen

Welke Pasta Is Veganistisch?

Een simpele regel is dat gedroogde ‘supermarkt’ pasta vegan is en verse pasta niet. Dit betekent dus dat je in restaurant hoogstwaarschijnlijk alleen niet-vegan pasta vindt.
Dit gaat echter niet altijd op! Sommige gedroogde pasta bevatten alsnog ei, en de pasta’s bij Very Italian zijn lekker helemaal vegan! (De pizza bodems bij hen ook, dus een pizza zonder kaas is ook vegan! (1)

Het is dus een goed idee om altijd even de ingrediëntenlijst te bekijken, of het in het restaurant na te vragen.

Zelf Veganistische Pasta Maken?

Dat kan natuurlijk ook. Niet-vegan recepten kunnen vegan gemaakt worden door aquafaba te gebruiken in plaats van eieren. Aquafaba is het kookvocht van bonen en wordt vaak gebruikt in koken of bakken, om bijvoorbeeld vegan merengue mee te maken. Drie eetlepels staan gelijk aan één heel ei. De rest van het recept kun je dan gewoon volgen.

Is Pastasaus Veganistisch?

Dat ligt helemaal aan welke pastasaus je kiest. Er zijn veel verschillende recepten, afhankelijk van de regio en de persoon die het maakt. Er zijn dus geen garanties, maar het lijstje verderop in dit artikel is een goed uitgaanspunt.

Daarnaast zijn er pasta’s die traditioneel gezien misschien niet vegan zijn, maar de variaties erop kunnen dit wel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de pasta Norma van Julia’s te vinden op veel stations. Deze is volledig vegan, zolang je vraagt hier geen parmezaan overheen te strooien.

Ook hier is het dus belangrijk dat je A) de ingrediënten leest, of B) het bij het restaurant navraagt. Nogmaals, er zijn geen garanties!

Wil je zeker weten dat de saus vegan is? Dan kun je dit het beste zelf maken.
Gelukkig is dit een van de makkelijkste dingen ooit. Even gauw Googlen op ‘vegan pasta’ en je zal een sloot aan opties vinden. Zo’n 758.000.000 om precies te zijn – dus je kan elke dag een ander recept proberen en na zo’n 2,076,712 jaar nog niet uitgepasta’d zijn. Lekker van genieten dus!

Welke Pastasaus Is Veganistisch?

Om het je iets makkelijker te maken, vind je hieronder twee lijstjes – één met pasta sauzen die vaak niet vegan zijn en één met sauzen die dit vaak wel zijn.

Niet Veganistische Pastasauzen

Soort saus Waarom niet?
Alfredo Alfredo is gemaakt van alles wat niet vegan is: room, boter en parmezaanse kaas
Carbonara Ook gebaseerd op voornamelijk dier: eieren, kaas en spek 
Amatriciana Gemaakt met wangspek & vaak kaas
Gricia Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van spek & kaas
Bolognese Niet traditioneel gemaakt met gehakt (veel in Westerse landen). Traditioneel met melk, spek, gehakt & runderbouillon.
Napolitaanse ragù Tomatensaus gemaakt met grote stukken rundvlees
Alle vongole Saus gemaakt van venusschelpen
Norma Bestaat uit gebakken aubergine & tomatensaus maar ook geraspte ricotta.
Sarde Direct vertaald: Sardientjes.
Carrettiera Tomatensaus met ricotta
Pesto Pesto wordt vaak gemaakt met parmezaanse kaas.

Vaak Wel Veganische Pastasauzen

(let er wel op dat er geen kaas overheen gestrooid wordt.)

Soort saus Waarom wel?
Arrabiata Simpele tomatensaus, welke heel pittig is.
LET OP – vaak wordt hier kaas overheen gestrooid.
Al Pomodoro / Napolitana Simpele saus, voornamelijk bestaande uit tomaten
Puttanesca Gemaakt van tomaten, olijfolie, olijven, kappertjes en knoflook.
LET OP – in sommige versies wordt ansjovis toegevoegd.

Dus je pasta is vaak vegan, gelukkig maar! Maar het brood dat bij de pasta geserveerd wordt, kan je dat eigenlijk wel eten? Hier heb ik al eerder een blog over geschreven! Deze vind je hier.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

One thought on “Is Pasta Veganistisch?

  1. Pingback: Vegetarische Pasta Maken – 5 Heerlijke Recepten - Ecolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Content