Is Chocola Vegan?


Op zoek naar wat lekkers bij de koffie voor een veganist die op bezoek komt? Of ben je net veganist geworden en wil je graag wat te snoepen hebben? Dan is de kans groot dat je jezelf afvraagt: “Is chocola vegan?” Het antwoord vind je hieronder!

Is Chocola Vegan? Chocolade kan vegan zijn. De basis van chocola is de cacaoboon, suiker, lecithine en vanille welke allemaal plantaardige ingrediënten zijn. Echter is het zo dat er, voornamelijk bij melk of witte chocolade, dierlijke ingrediënten toegevoegd kunnen worden.

Betekent dit dat je nooit meer van chocolade mag genieten? Zeker niet!

Je moet gewoon even de ingrediëntenlijst lezen (zoals bij elk product). Zo weet je zeker dat je geen dierenleed eet.

In deze blog gaan we verder in op welke ingrediënten niet vegan zijn en hoe je vegan chocolade kan vinden.  Als laatste vind je nog een lijstje met vegan chocolade die te koop is in de supermarkt. Scheelt weer zoek werk!

Waarom Is Chocola Niet Vegan?

In de basis bevat chocolade alleen cacao, cacaoboter, suiker en vaak ook lecithine en vanille. Allemaal plantaardig en allemaal vegan.
Ondanks de naam, is cacaoboter volledig melkvrij & vegan. Het wordt gemaakt van het vet van de cacaoboon en zorgt ervoor dat chocolade in de mond smelt.

Er is dus een grote kans dat je een pure chocoladereep uit de supermarkt gewoon kan eten als veganist.
Toch bestaat er ook een reële kans dat er dierlijke ingrediënten zitten in repen met extra smaakjes.

In dit geval zij de meest voorkomende niet-vegan ingrediënten als volgt:

  • Melk
  • Wei (komt van melk)
  • Caseïne (komt van melk)
  • Melkbestanddelen
  • Lactose (komt van melk)
  • Honing (repen met extra smaakjes)

Daarnaast is er een kans dat (pure)hagelslag en chocoladevlokken ook nog het E-nummer E904 bevatten. Dit heet ook wel schellak en is gemaakt van luizen. Het wordt gebruikt om het product een glanslaagje te geven. De kans dat je dit tegenkomt in een normale chocoladereep is heel klein, maar let dus wel op bij verder verwerkte producten.

Heb je de ingrediëntenlijst gelezen en weet je het nog niet zeker? Je kunt ook altijd even nagaan wat het cholesterolgehalte is. Wanneer dit meer dan 0% is zitten er sowieso dierlijke ingrediënten in. Dit komt omdat cholesterol alleen wordt gevonden in dieren en niet in plantjes!

Wanneer Is Chocola Vegan?

Chocolade is vegan wanneer bovenstaande ingrediënten, of andere dierlijke ingrediënten niet zijn toegevoegd. Om er zeker van te zijn dat een product vegan is kun je het beste op zoek gaan naar een vegan logo. Er zijn er verschillende, maar de drie meest voorkomende vind je hieronder.

Vegan-Logos

Om zo’n logo te dragen moeten producten aan strenge eisen voldoen. Zo weet je dat het product dat je koopt geen dierlijke ingrediënten bevat en er ook geen dieren zijn gebruikt in het productieproces.

Echter, het is wel zo dat wanneer een product geen vegan logo heeft het niet meteen betekent dat het niet vegan is. Om gebruik te mogen maken van het logo moet er namelijk betaald worden en niet iedere producent is bereid dit te doen.

Vegan is niet per sé fair trade

Hetgeen wat vaak nog voor verwarring zorgt is ‘kan sporen van melk’ bevatten. Dit betekent niet dat melk is toegevoegd aan het product. Deze waarschuwing wordt door producenten op de verpakking gezet als zekerheid. Het kan namelijk zo zijn dat er voor het produceren van verschillende producten dezelfde machines zijn gebruikt. Uiteraard worden deze wel schoongemaakt tussendoor, maar het is geen 100% garantie dat er geen sporen in zitten.

De waarschuwing is voornamelijk voor mensen met een ernstige allergie, welke hier al last van hebben bij kleine sporen.
Dus, mag je als veganist producten met ‘sporen van melk’ eten? Dat ligt helemaal aan jou!  Persoonlijk kies er ervoor om het product wel te eten – het wordt namelijk niet toegevoegd als ingrediënt of gebruikt om het te produceren en is dus per definitie vegan. Echter zijn er ook veganisten die het product niet eten, omdat er een kans bestaat dat het in aanraking gekomen is met dierlijke producten. De keuze is aan jou!

Is Pure Chocola Vegan?

Pure chocolade heeft de meeste kans om vegan te zijn. Voor het standaard recept worden namelijk geen dierlijke producten toegevoegd. Echter, sommige producenten kiezen ervoor om melk of de eerder besproken E904 toe te voegen.  

Een simpele vuistregel is: hoe hoger het percentage cacao, hoe groter de kans is dat het vegan is. Gewoon omdat er dan minder ruimte is voor toevoegingen.

Daarnaast is pure chocolade ook de meest gezonde versie van chocolade, vanwege de hoge concentratie antioxidanten, lage suikergehalte en omdat er geen melk(bestanddelen) zijn gebruikt. Wil je dus zorgeloos genieten van je chocolade, dan is dit je beste optie!

Rittersport en Cote d'or zijn niet vegan

Is Melk Chocola Vegan?

Zoals je misschien al verwacht bij de naam, is deze chocolade gemaakt van cacao, suiker en melk. Je kunt er bijna donder op zeggen dat repen melkchocola daarom niet vegan zijn.
Echter, er bestaan wel vegan repen melkchocolade! Deze worden gemaakt met een plantaardige melk, zoals rijst of soja. Als dit het geval is, wordt dit duidelijk aangegeven op de ingrediëntenlijst en vaak ook op de voorkant van het label.

Is Witte Chocola Vegan?

Ondanks de naam is witte chocolade eigenlijk helemaal geen chocola – er zit namelijk helemaal geen cacao in en bestaat voornamelijk uit cacaoboter en suiker. In deze repen worden vaak dierlijke ingrediënten toegevoegd, maar ook hier zijn gelukkig vegan repen te vinden! Als een witte chocoladereep vegan is zal dit hoogstwaarschijnlijk groots worden aangegeven op het label en/of hebben ze een vegan logo.

Hoe Vind Ik Vegan Chocola?

Maar wat nou is je in de supermarkt staat en even gauw een reep chocola wilt meenemen? Je hebt het meeste kans bij de hogere kwaliteit pure chocolade. Een hogere kwaliteit chocolade heeft een hoger percentage cacao met geen of weinig additieven, waardoor er minder kans is dat er niet-vegan ingrediënten zijn gebruikt.

Chocola van lagere kwaliteit daarentegen heeft een lange lijst ingrediënten, met additieven, fillers en smaakversterkers. Hoe meer ingrediënten, hoe groter de kans dat er iets niet-veganistisch is toegevoegd.

De betere kwaliteit chocola vind je vaak op ooghoogte. Dit komt omdat betere kwaliteit vaak gelijk staat aan duurder. Aangezien supermarkten graag willen dat je prijzigere producten koopt in plaats van goedkopere, zul je deze vinden waar je ze makkelijk kunt pakken.

Welke Chocola Is Vegan?

Om je moeite te besparen vind je hieronder alvast een lijstje met makkelijk te vinden pure, melk en witte chocolade.

(Let op, sommige van deze repen zijn alleen op de website van de supermarkt te koop of bij de grotere supermarkt, zoals de AH XL.)

Het aanbod bij de Albert Heijn en Jumbo vind je hier: Albert Heijn, Jumbo.

Vegan Pure Chocolade

SoortWaar te koop?
AH Basic Puur Albert Heijn
AH Biologisch Alle pure repen Albert Heijn
AH Delicata Alle pure repen Albert Heijn
Aldi Air Power Chocolade Aldi
Jumbo Chocolade Puur Jumbo
Jumbo Biologisch Chocolade Extra Puur 85% Jumbo
Tony’s  Chocolonely Puur Jumbo, Albert Heijn, Plus
Tony’s Chocolonely Amandel Zeezout Jumbo, Albert Heijn
Maitre Mathis Rijstmelk Choc Couvert & Kof Albert Heijn
Tony’s Chocolonely Pecan Kokos Jumbo, Albert Heijn
Verkade Extra Puur Plus, Jumbo, Albert Heijn
Verkade Intese Chocolade Puur Plus, Jumbo, Albert Heijn
Alter Eco Dark Chocolate Peru 90% Bio Albert Heijn
Alter Eco Dark Chocolate Peru 85% Bio Albert Heijn
Alter Eco Dark Chocolate Peru 75% Bio Albert Heijn
Alter Eco Dark Chocolate Almond Bio Albert Heijn
Swiss Noir 72% Jumbo, Albert Heijn, Dekamarkt
Swiss Finest Noir 78% Jumbo, Albert Heijn, Dekamarkt
Veganz Roasted Hazelnut Albert Heijn

Vegan Melk Chocolade

SoortWaar te koop?
Maitre Mathis Rijstmelk Chocolade Lactosevrij & Rijstcrisp Albert Heijn
Bonvita Chocolade Couverture van Rijstmelk Jumbo
Bonvita Rice Drink met Rozijnen en Hazelnoten Jumbo

Vegan Witte Chocolade

SoortWaar te koop?
Veganz Weiße Rice Choc Erdbeer Crisp Albert Heijn
Maitre Mathis Rice Milk White Bar Vegan Gluten Free Albert Heijn
Bonvita Rice Drink Vegan White Jumbo

Meer weten over wat veganisme precies inhoud? Hier heb ik al eerder een blog over geschreven! Deze vind je hier: Wat is Vegan?

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

3 thoughts on “Is Chocola Vegan?

  1. Pingback: Vegan Gebak bij 29 winkels in Heel Nederland - Ecolien
  2. Pingback: Vegan brownies – 4 Makkelijke Recepten - Ecolien
  3. Pingback: Vegan Brownies Maken – 4 Makkelijke Recepten - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts