Is Brood Vegan?


De vraag wordt vaak paniekerig gesteld door een beginnend of toekomstig veganist, die nét met een mond vol broodje vegan kaas staat. Heb je zo je best gedaan om het beleg vegan te maken, maar hoe zit het dan met brood?! Moet ik als veganist mijn geliefde boterhammetje in de middag ook al opgeven?

Is brood vegan? Ja, het meeste brood is vegan! De simpelste vorm bevat namelijk alleen bloem, water, zout en gist. Gist is een schimmel en is daarom geschikt voor veganisten. Echter, soms worden er ei, melk of andere dierlijke ingrediënten toegevoegd. Het is daarom belangrijk om altijd de etiketten te lezen.

Waarom Is Brood Niet Veganistisch?

De gemiddelde Nederlander eet heel wat kilo’s brood in zijn of haar leven – het liefst bij elke maaltijd. Het is daarom maar goed dat het brood in zijn simpelste vorm vegan is. Helaas wordt het ingewikkelder op het moment dat er extra’s aan worden toegevoegd.

Er zijn namelijk een aantal dierlijke ingrediënten die soms in brood worden gebruikt. Denk hierbij aan boter, eieren, melk (ook wel wei of caseïne) of zelfs kwark. Gelukkig zal dit altijd duidelijk aangegeven staan op de ingrediënten. Ook zal de bakker je dit kunnen vertellen.

Ook moet je bij brood letten op twee toevoegingen.

Als allereerste E920, ofwel L-cysteïne. Dit wordt gebruikt om het brood soepel te maken en ervoor te zorgen dat het langer goed blijft. Deze toevoeging wordt vaak gemaakt van veren of varkensharen en is dus ver van vegan. Zowel supermarkten als bakkerijen kunnen gebruik maken van deze toevoeging. Bij de bakker kun je dit natuurlijk altijd even navragen, maar bij de supermarkt is het moeilijker.

Dit is omdat L-cysteïne een technische hulpstof is en geen functie heeft in het eindproduct. Dit betekent dat het helaas niet op de ingrediëntenlijst hoeft te staan.

Het goede nieuws is dat L-cysteïne in Nederland vrijwel altijd van plantaardige oorsprong is. Dit blijkt uit een statement van de grootste belangenbehartiger van de Nederlandse Bakkerijgrondstoffen-industrie . (1)
In Nederland hoef je je dus eigenlijk geen zorgen te maken over E920.

De andere niet-vegan toevoeging zijn mono- of diglyceriden, ook wel E471. Dit is een vetzuur wat wordt gebruikt als emulgator of stabilisator en komt soms van varkensvet. In de praktijk komt het vetzuur eigenlijk altijd uit de olie van sojabonen en is het dus plantaardig. Toch is het belangrijk om hier wel op te letten.

Op de ingrediëntenlijst zal namelijk niet staan of de toevoeging van plantaardige of dierlijke oorsprong is. Veel veganisten kiezen er hierom voor om het E-nummer voor de zekerheid te vermijden. Echter, er zijn ook genoeg vegans die ervoor kiezen om zich hier geen zorgen over te maken. De keus is aan jou!

Wanneer je het 100% zeker wilt weten dat brood vegan is, kun je het beste brood kopen met een officieel vegan keurmerk. De meest bekende in Nederlands is wel het V-label, maar het Vegan Label van de Vegan Society of het Vegan Certified label kun je ook zeker tegenkomen.

Welk Brood Is Veganistisch?

‘Gewoon’ brood is vaak veganistisch, wat betekent dat je in de supermarkt én bij de bakker altijd wel een brood kunt vinden wat geschikt is.

Hoewel het belangrijk is om altijd de ingrediënten van het brood te checken hebben sommige broden een hogere kans vegan te zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Zuurdesembrood (bevat soms melk
 • Pita (bevat soms milk, ei of honing)
 • Ciabatta (echter, ciabatta al latte bevat wel weer melk)
 • Stokbrood (en andere harde broodjes)
 • Focaccia, bevat soms boter of eieren)
 • Kosher brood – omdat joodse mensen zuivel niet met vlees mogen eten, zal kosher brood vaak vegan zijn. Op deze manier kan er gebruik gemaakt worden van vleesbeleg. Sommigen bevatten wel eieren, dus let hier wel op!

Een simpele regel is: hoe minder bewerkt het brood, hoe groter de kans dat het vegan is. Daarnaast is hartig brood ook vaker vegan dan zoet brood. Zo is de kans dat een croissantje veganistisch is vrijwel niet bestaand, tenzij je croissantdeeg koopt. Let wel, dit laatste gaat niet altijd op – zo wordt er voor naan vaak melk en boter gebruikt.

Is Wit Brood Veganistisch?

Wit brood is toch echt wel het brood met de minste kans om vegan te zijn. Naast bovenstaande toevoegingen wordt er vrijwel altijd koemelk aan toegevoegd. Toch graag witbrood eten? Dan kun je het beste gaan voor stokbrood of ander hard broodje, dit is vaak wel weer vegan. Een andere optie is om het zelf te bakken. Naast dat je zeker weet dat het veganistisch is, is het ook nog eens extra lekker! Hoe bak je zelf vegan brood? Dat leest je je verderop in dit artikel!

Is Volkoren Brood Vegan?

Waar wit brood de kleinste kans heeft om vegan te zijn, geldt voor volkorenbrood het tegenovergestelde. Naast dat je met volkorenbrood extra vezels, b-vitaminen en meer binnenkrijgt heeft het de grootste kans veganistisch te zijn. Let hierbij, net als bij al het andere brood, wel op de toevoegingen. Snel op zoek naar een vegan boterham? Grijpen naar volkorenbrood dus!

Is Turks Brood Vegan?

Turks brood is vrijwel altijd vegan. Het bevat geen melk of eieren en ook geen dierlijke E-nummers. Over het algemeen kun je hier dus lekker van genieten!

Let wel, sommige Turkse broden worden besmeerd met ei om het een goudgele kleur te geven. Dit gebeurt maar een enkele keer, maar handig om dit wel nog even na te vragen bij de bakker.

Zijn Bolletjes Vegan?

Ook zachte bolletjes zijn vaak niet vegan. Vooral in de witte variant zit vaak melk. Op zoek naar een zacht wit broodje? De Ekoplaza, Jumbo en Albert Heijn hebben zachte hamburger- en hotdog broodjes!

Vegan Brood Bakken

Blijkt nou dat je favoriete brood niet vegan is? Geen probleem! Je kunt het namelijk ook gewoon zelf maken. Het kost iets meer moeite, maar je weet zeker dat je brood vegan & lekker vers is!

Allereerst bevat ‘normaal’ brood alleen water, bloem, gist en zout. Standaard brood recepten zijn er genoeg op het internet, dus maak hier gebruik van. Wanneer je iets specialers wilt kun je de dierlijke ingredienten vervangen door plantaardige varianten. Hieronder vind je hiervoor de opties.

Dierlijke Ingrediënten Vervangen

Wanneer je een niet-vegan recept hebt gevonden kun je de dierlijke ingrediënten gemakkelijk vervangen.

Zo kunnen eieren vervangen worden door één eetlepel lijn- of chiazaadjes te mixen met 3 eetlepels warm water. Even laten staan totdat het slijmerig wordt en voíla, je hebt één ei vervangen.

Een andere manier om eieren te vervangen is door aquafaba te gebruiken. Dit is het kookvocht van bonen (niet heel sexy, ik weet het) en wordt vooral gebruikt om eiwit te vervangen. Simpelweg omdat het net zo opstijft als je het klopt. Om één volledig ei te vervangen gebruik je drie eetlepels aquafaba. Wil je alleen het eiwit van één ei? Dan gebruik je twee eetlepels.

Om boter te vervangen kun je het beste een plantaardig vet, zoals olijf-of kokosolie gebruiken. Ook kun je hier kiezen voor plantaardig boter, van bijvoorbeeld Becel of Alpro.

Voor het vervangen van dierlijk melk is sojamelk de beste optie. Deze heeft een hoge hoeveelheid eitwitten en lijkt daarom het meeste op de melk van koeien. Echter kun je er ook voor kiezen om haver, amandel of een ander soort plantmelk te gebruiken.

Honing is het makkelijkste om te vervangen – je kunt hiervoor het beste agave- of ahornsiroop gebruiken.

De oliën, siroop en melk kun je in dezelfde hoeveelheden gebruiken als de dierlijke variant. Lekker makkelijk.

Kan je geen goed recept vinden? Wees creatief! Met bovenstaande vervangingen kom je een heel eind en de rest is aan jou!

Broodbak Mixen

Geen zin om creatief te zijn en wil je gewoon nu brood hebben? Je kunt ook gewoon gebruik maken van een bakmix. Hier kun je bovenstaande vervangingen aan toevoegen en voor je het weet heb je een lekker zelfgemaakt brood op het aanrecht staan.

Niet alle bakmixen zijn vegan, dus let hier wel op. Een aantal vegan mixen zijn:

 • Broodbakmix Speld, Odin
 • Witbrood mix, Koopmans
 • Bananen broodmix, Koopmans (niet écht brood, wel lekker)
 • Kant & klaar mix boerenbrood volkoren, Het Dichtste Bij (te koop bij Ekoplaza)

Waar Vegan Brood Kopen?

Waar vind je al dat lekker vegan brood dan? Praktisch overal! Zowel de bakker als de supermarkt kan je helpen aan vegan brood. Geen zin om ingrediënten te lezen? Dan kun je het beste even langs de bakker lopen. Zij kunnen je precies vertellen wat er in welk brood zit, zodat jij zeker weten naar huis gaat met een vegan brood.

Supermarkt

Traditioneel brood is gemaakt van vier ingrediënten – water, gist, bloem en zout. Ga je naar de bakker, dan is de kans groot dat dit nog steeds de enige vier ingrediënten zijn. Echter, bij de supermarkt is dit net even wat anders.

Voorverpakt brood in de supermarkt moet namelijk zo lang mogelijk goed blijven. Hierdoor wordt er van alles aan toe gevoegd. Dit ‘van alles’, kan dierlijk zijn. 

Het is dus belangrijk om altijd even de ingrediëntenlijst te lezen. Geen zin om het uit te zoeken? Onderstaande broden zijn geheel vegan!
(De receptuur van supermarktbroden veranderd regelmatig, dus het is een goed idee om regelmatig toch even op de ingrediëntenlijst te kijken voor een dubbele check)

Soort Waar te koop?
Ah Tijger Bruin Albert Heijn
Alle biologische broden (in de winkel afgebakken) Albert Heijn
AH Bruin Albert Heijn
AH Wit Albert Heijn
AH Volkoren Albert Heijn
Speltbrood Ekoplaza
Oerbrood Jumbo
Rond Tarwe Plus
Waldkorn donker Plus

Maar nogmaals, écht heel veel brood is vegan. Kijk gewoon even op de achterkant van het brood dat je normaal gesproken koopt; grote kans dat je dat gewoon kunt blijven eten!

Benieuwd naar wat precies vegan/veganistisch nu precies inhoud? Daar heb ik al eerder een blog over geschreven! Deze vind je hier.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

2 thoughts on “Is Brood Vegan?

 1. Pingback: Vegan Broodbeleg: 54 Opties - Ecolien
 2. Pingback: Vegan Broodbeleg: 55 Opties - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts