Gezichtsmasker Maken – 11 Maskers Voor Alle Huidtypen


gezichtsmasker

Om jezelf even volledig tot rust te brengen heb je echt geen dure producten nodig die je huid misschien wel meer slecht doen dan goed. Met de ingrediënten uit de keuken en wat creativiteit kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf een gezichtsmasker maken. Beter voor het milieu & jezelf, en daarnaast ook gewoon heel leuk om te doen!

Om jouw huid de juiste verzorging te geven heb ik hieronder 11 maskers uitgeschreven. Deze zijn allemaal gemaakt met een ander doel: sommigen zijn bijvoorbeeld tegen puisjes & mee-eters, andere weer tegen rimpels en nóg ander weer tegen wallen.

Daarnaast staat bij elk ingrediënt uitgelegd waarom het in dat masker zit. Daardoor kan je ook zelf lekker creatief worden – pak de ingrediënten die goed zijn voor jouw huid en maak jouw perfecte masker.

Voor al onderstaande maskers wordt er alleen gebruik gemaakt van plantaardige ingrediënten, wat deze maskers vegan maakt. Probeer daarnaast om zoveel mogelijk biologisch & fairtrade te kopen, zodat niet alleen jij kunt profiteren van de producten, maar ook de wereld om je heen.

Naast je gezicht ook wat goeds doen voor je haar? Lees dan deze blog die ik al eerder schreef: “Haarmasker maken – 20 Maskers Voor Alle Haartypen (Vegan)

Tips bij het maken en gebruiken van gezichtsmaskers:

  • Was je huid met een zachte gezichtszeep (ik gebruik deze van Ethique) voordat je een masker op doet. Zo geef je de huid de kans om al die fijne ingrediënten goed op te nemen.
  • Breng het masker aan met schone handen of een schoon kwastje. Viezigheid op de handen of kwast smeer je ook weer op je huid en dit doet precies het tegenovergestelde van wat die fijne maskers doen.
  • Wees voorzichtig met je huidje! Hardhandig smeren veroorzaakt rimpels en een slap hangende huid.
  • Ook de huid onder de kaak en kin hoort bij je gezicht! Veel mensen vergeten dit, maar ook deze huid kan gaan hangen of puisjes krijgen, het verouderd vaak zelfs het snelste. Geef het dus ook wat liefde. 😊
  • Spoel af met koud of lauwwarm water. Heet water irriteert de huid & kan het uitdrogen.
  • Om de PH waarde van de huid te herstellen en de poriën weer te laten sluiten breng je na het gebruik van een masker een toner aan. Om het allemaal lekker DIY en natuurlijk te houden maak ik gebruik van een mengsel van één deel appelazijn en één deel water. Dit breng je aan door een klein beetje op de handen doen en dit dan voorzichtig op de huid deppen.
  • Geef je huid extra liefde door na de toner een huidolie en/of (dag of nacht)creme aan te brengen.

Nu je weet hoe je het beste gebruik maakt van je masker is het tijd voor het plezier!

1. Komkommer & Agave

Komkommer heeft een lijst aan voordelen voor de huid. Het is voornamelijk fijne voor diegene die een wat onrustige en gevoelige huid hebben. Vitamine A & C en potassium gaan ontstekingen tegen, terwijl de antioxidanten rimpels en fijne lijntjes voorkomen. Daarnaast verkleint komkommer de poriën én werkt het vochtinbrengend zonder de huid vet te maken. Dit maakt dat komkommer heel veel voordelen heeft voor alle huid typen.

komkommer

Agave zorgt onder andere voor dat de huid er weer egaal en gehydrateert uitziet en kalmeert een geirriteerde huid.

Benodigdheden
Halve komkommer, 1-2 eetlepels agave siroop

Gebruik
Stop de ongeschilde komkommer in een blender of keukenmachine en maak het zo klein mogelijk. Zeef de komkommer en vang het sap op, dit willen we gebruiken. In een kommetje, mix de komkommer sap en de agave. Breng aan op het gezicht en laat 15 minuten zitten en spoel af met water.

2. Avocado & Sinaasappel

Dit is een top masker voor diegene de huid even grondig willen voeden en laten stralen. We weten allemaal dat sinaasappel vol zit met vitamine C. Naast dat deze vitamine je imuunsysteem een handje helpt is het ook super voor de huid! Het zorgt ervoor dat puisjes uitdrogen en het zuur helpt door de huid te exfolieëren. Het gevolg is een super gladde huid.

Sinaasappel

De sinaasappelschil heeft een hoger percentage vitamine C dan het sap zelf. Het is daarom een goed idee om de schil fijn te raspen om wat extra goeds mee te nemen!

Avocado zit bomvol gezonde oliën die de huid hyrdrateren, voeden en weer lekker zacht maken. Ook beschermt het de huid, waardoor het een top ingrediënt is voor diegene die in een drukke stad wonen waar de lucht niet ideaal is. Verder helpt het door de elasticiteit van de huid te verhogen, waardoor rimpels minder snel teveroorschijn komen.

Benodigdheden
Halve avocado, eetlepel vers geperste sinaasappelsap, theelepel fijn geraspte sinaasappelschil.

Gebruik
Prak de avocado fijn totdat je bijna geen klontjes meer hebt. Ook zou je het eventueel in de keukenmachine kunnen doen. De klontjes ga je er nooit helemaal uitkrijgen, maar dat is prima.
Wanneer het een pasta vormt kun je de sinaasappelsap en schil toevoegen. Meng het goed en breng het aan op huid. Laat het 15 minuten zitten en spoel af met water.

3. Aloe Vera

Dit is een top masker voor de geïrriteerde huid, doordat je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gelegen. Aloe vera brengt de huid weer tot rust en kan bepaalde vormen van acne tegengaan. Daarnaast werkt aloe vera hydraterend en wordt de gel snel opgenomen door de huid. Dit maakt het een prima middeltje voor de vette of droge huid.

aloe vera

Shea boter voedt de huid, waardoor het lekker zacht wordt en zichzelf kan herstellen. Daarnaast gaat het jeuk tegen en is shea boter onstekingsremmend. Regelmatig gebruik van shea boter helpt dus ook nog eens met het voorkomen van puistjes en acne.

Benodigdheden
2 Eetlepels shea boter, 2 eetlepels aloe vera gel.

Gebruik
Smelt de shea boter langzaam in de magnetron door deze even 5 seconden te verwarmen, te roeren weer kort te verwarmen enzovoorts. Zo voorkom je dat het verbrandt. Als de boter heet is geworden moet je het even af laten koelen voor gebruik – het kan dan namelijk de huid verbranden.

Als het deels is afgekoeld kun kun je de shea boter mengen met de aloe vera gel en het aanbrengen op de huid. Laat het 15 minuten zitten en was voorzichtig af.

4. Kurkuma

Kurkuma wordt al heel lang gebruikt in de persoonlijke verzorging en staat dan ook bekend als het ultieme reddingsmiddel voor een ongelukkige huid. Het is antibacterieel & ontstekingsremmend, waardoor puistjes en mee-eters geen kans krijgen. Ook zorgt dit ervoor dat kleine littekentjes, als gevolg van acne, vervagen.

kurkuma

Verder heeft het de kracht om wallen lichter te maken, dus kan dit masker ervoor zorgen dat je er mee weg komt als je een keer een avondje wat minder slaapt. Als laatste brengt het de huid weer tot rust en laat kurkuma de huid stralend achter. Stiekem is dit dus echt een wondermiddeltje.

Om al dat goeds te versterken maken we ook gebruik van olie. Wanneer je last hebt van acne kun je het beste gebruik maken van jojoba of argan olie. Deze oliën zijn lichter en verstoppen de huid dus minder snel. Om helemaal veilig te zijn kun je ook gebruik maken van rozenwater.  
Heb je juist een droge huid, dan kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie om de huid te hydrateren.  

Benodigdheden
2 Eetlepel kurkuma, 2 theelepels olie (argan, jojoba, olijf, kokos) of rozenwater.

Gebruik
Meng beide ingredienten samen totdat je een dikke pasta overhoudt met zo min mogelijk klontjes. Het beste is om maar eerst maar 1 theelepel olie toe te voegen, te roeren en te kijken of je tevreden bent met de dikte. Heb je nog grote klonten en ziet het masker er te droog uit? Dan kun je nog wat extra olie toevoegen.

Als je tevreden bent kun je het masker aanbrengen op de huid, om het na 20 minuten weer af te spoelen.  Het kan best zijn dat er een gele gloed achterblijft op de huid. Geen paniek! Dit is gewoon nog wat kurkuma residu en kun je verwijderen door wat sojamelk op een washandje te doen en hiermee (voorzichtig!) het gezicht te wassen.

5. Klei & Appelazijn

Dit is het masker om echt al het vuil en vet uit je huid te halen. Dit is namelijk waar bentoniet klei bekend om staat: het werkt als een soort magneet en trekt alle extra olie, vuil en bacteriën aan. Wanneer je het masker weer afspoelt, spoel je dit gelijk mee.

klei

Dit betekent echter niet dat dit alleen een fijn ingrediënt is voor diegene met een vette huid! Als je een droge huid hebt kan bentoniet klei je ook een handje helpen. Deze huid moet namelijk ook goed schoongemaakt worden en bentoniet klei doet dit op een zachte manier. Gewoon gebruiken dus!

Het zuur in de azijn dood bacteriën die puistjes en mee-eters veroorzaken. Daarnaast minimaliseert het poriën, maakt het ze schoon en absobeert het extra olie.

Optioneel kun je ook nog lavendel essentiéle olie toevoegen. Dit zorgt dat de huid weer een egale kleur krijgt en verminderd roodheid.

Benodigdheden
2 Eetlepels bentoniet klei, halve theelepel appelazijn, eventueel 2-3 druppels lavendel essentiële olie, water.

Gebruik
Meng de klei met de azijn en essentiële olie. Wanneer dit volledig gemixt is kun je wat water toevoegen om het masker tot een dikke pasta te maken. Laat bentoniet klei niet in aanraking komen met metaal, want dat verzwakt de werking. Mix het dus met een plastic of bamboe lepeltje.

Wees voorzichtig met het water! Het masker wordt al gauw te dun. Begin dus met een paar druppels en meng dit, voordat je meer toevoegd. Breng het aan op de huid en laat het masker een kwartier zitten. Tegen deze tijd zal het gedroogd zijn en kun je het voorzichtig afspoelen.

6. Banaan

Banaan is het reddingsmiddel voor iedereen met een droge huid. Het hydrateert en voedt de huid, waardoor het na gebruik stralend en soepel achterblijft. Ook exfolieert het de huid voorzichtig, zodat je geen droge velletjes meer op je gezicht hebt. Als laatste werken de antioxidanten in dit stukje fruit tegen rimpels.

banaan

Zorg er wel voor dat de banaan volledig rijp is, dan zitten er namelijk de meeste voedingsstoffen in. Een rijpe banaan herken je aan de vele bruine stipjes. Ook is de bovenkant niet meer groen, maar geel.

Voor de voordelen van het gebruik van sinaasappel kun je kijken bij nummer 2: Avocado & Sinaasappel.

Benodigdheden
Halve rijpe banaan, 2 eetlepels sinaasappelsap, eventueel een theelepel sinaasappelschil.

Gebruik
Prak de banaan met een vork. Maak het zo klein mogelijk, maar een paar klontjes zijn niet erg. Indien gewenst kun je de sinaasappelschil fijn raspen en dit, samen met de sinaasappelsap, toevoegen. Meng de ingrediënten en breng het aan op de huid. Laat het 15 minuten zitten en spoel voorzichtig af.

7. Kokosolie

Als je een droge of wat oudere huid hebt kan kokosolie jouw middeltje zijn. Het is namelijk ontzettend hydraterend en verhoogt de elasticiteit van de huid. Hierdoor gaat het minder snel slap hangen. Ook verhoogt het de aanmaak van collageen, waardoor het tekenen van veroudering tegen gaat.

kokos

Hoewel kokosolie wonderen kan verrichten voor diegene met een droge of verouderde huid, is niet aan te raden voor wie last heeft van een vette huid. De olie kan namelijk de poriën verstoppen.

Over het behandelen van acne met kokosolie is nog niet genoeg bekent. Sommigen zeggen dat de vetzuren de acne verminderen, terwijl anderen juist denken dat de verhoogde kans op verstopte poriën meer acne oplevert. Om het zekere voor het zekeren te nemen zou ik zeggen: maak hier geen gebruik van als je huid snel puistjes heeft. Kies in plaats daarvan een van de andere maskers op dit lijstje!

Om de huid ook voorzichtig te scrubben mixen we dit masker met bruine suiker.

Benodigdheden
1 Eetlepel kokosolie, 1 afgestreken eetlepel bruine suiker

Gebruik
Zorg ervoor dat de kokosolie in vaste vorm is, door het bijvoorbeeld even in de koelkast te zetten voor gebruik. Voor het maken van dit masker hoef je deze kokosolie alleen te mixen met de suiker. De hoeveelheid moet je misschien wat aanpassen. Je bent in ieder geval op zoek naar een dikke pasta die makkelijk op de huid is te smeren.

Vervolgens breng je het masker voorzichtig aan op de huid en laat je het 5 minuten zitten. Voordat je het eraf haalt scrub je de huid nog even (voorzichtig!!) met het masker voor 30 seconden. Vervolgens kun je het afspoelen.

De kans is groot dat er nog wat kokosolie achterblijft – olie en water gaan immers niet samen. Je zult het waarschijnlijk dus ook even af moeten wrijven met een schoon washandje. Een beetje residu is niet erg, dit hydrateert de huid alleen maar.

8. Koffie & Kaneel

Waar je vorig masker beter niet kon gebruiken voor als je acne hebt, is dit wél jouw masker! Koffie en kaneel exfolieren en stimuleren bloed toevoer naar de huid. Hierdoor krijgt het meer zuurstof en voedingstoffen. Het resultaat is een stralende, gladde huid. Ook zijn ze hoog aan antioxidanten waardoor rimpels en fijne lijntjes worden tegengegaan én werkt kaneel antibacterieel.

koffiebonen

We gebruiken hier expres geen oliën om de koffie en kaneel aan te brengen. Met olie loop je namelijk het risico dat de poriën verstopt raken. In plaats daarvan gebruiken we rozenwater. Dit gaat roodheid tegen, maar verminderd ook de irritatie en het pijnlijke gevoel dat bij acne komt kijken.

Benodigdheden
2 Eetlepels koffie (vers gemalen of poeder), 1 eetlepel rozenwater, halve theelepel kaneel.

Gebruik
Meng de koffie en kaneel door elkaar. Wanneer het goed gemixt is kun je het rozenwater toevoegen. Meng nogmaals en breng het aan op de huid. Laat het eerst 10 minuten gewoon zitten. Na deze 10 minuten kun je de huid voorzichtig scrubben voor een seconde of 30. Spoel af met veel water.

Gebruik dit masker niet vaker dan 2 keer per week. Als je namelijk te vaak scrubt kan dit er juist voor zorgen dat je meer last krijgt van puistjes en mee-eters.

9. Havermout & Appel

Havermout is een top ingrediënt voor de vette, droge én gecombineerde huid. Voor de vettere huid absorbeert het extra olie die de huid niet nodig heeft terwijl de saponinen de huid op natuurlijke wijze schoonmaken. Voor de droge huid bevat het veel antioxidanten en is het ontstekingsremmend. Ook exfolieert het de huid voorzichtig.

oats

Appel hydrateert de huid en zorgt ervoor dat het soepeler wordt. Ook beschermt het de huid tegen UV straling én werkt het tegen wallen.  

Je kunt voor dit masker je eigen appelmoes maken, maar appelmoes uit de supermarkt werkt ook prima. Zorg er dan wel voor dat je er eentje kiest met zo min mogelijk extra toevoegingen. Zelf ga ik graag voor de appelmoes van Servero, deze bestaat namelijk voor de volle 100% uit appels.

Benodigdheden
2 Eetlepels appelmoes, 2 eetlepels havermout, (rozen)water indien nodig.

Gebruik
Mix de appelmoes en havermout samen totdat het één dik mengsel wordt. Als het te dik is, en je het niet goed op de huid kunt smeren, kun je hier nog wat (rozen)water aan toevoegen. Doe dit voorzichtig, want het wordt al gauw te waterig. Begin met een paar druppels en voeg later meer toe als dit nodig is.

Breng het mengsel vervolgens aan op een schone huid en laat het 15 minuten zitten. Daarna kun je het voorzichtig afspoelen.

10. Lijnzaad

Dit is een heel zacht masker voor de gevoelige huid. De omega-3 vetzuren in lijnzaad zijn een kei in het hydrateren van de huid en geven het een mooie egale kleur. Ook helpen deze vetzuren de huid om collageen aan te maken, waardoor de elasticiteit van de huid verhoogt wordt en het minder slap zal hangen.

lijnzaad

Benodigdheden
1 Eetlepel gebroken lijnzaad, 3 eetlepels water.

Gebruik
Als je bekent bent met lijnzaad als eivervanger weet je al precies hoe je dit masker maakt. De eivervanger en gezichtsmasker zijn namelijk hetzelfde: meng het water en de lijnzaad samen en laat het een paar minuten staan. Wanneer het dik is en eruit ziet als een gel kun je het aanbrengen op de huid. Laat 20-30 minuten zitten en spoel af.

11. Cacao

Cacao is toch wel de koning als het gaat om het antioxidant gehalte. Door deze grote hoeveelheid antioxidanten is dit een perfect middeltje tegen rimpels en andere tekenen van huidveroudering. Ook geeft het de huid weer een egale kleur, gaat het puistjes tegen én kalmeert het de huid.

cacao

Let wel op dat je 100% cacao poeder gebruikt en geen eetlepel Nesquik op je huid smeert. Dit is namelijk gemengt met een hoop toevoegingen waar de huid dan weer niet blijf van wordt.

De groene thee is ook hoog in antixodanten en kalmeert de huid.
Olijfolie voegen we toe om de huid te hydrateren. Wanneer je een vette huid hebt kun je deze olie óf vervangen met argan of jojoba olie, óf helemaal weglaten. In dit laatste geval zul je wel wat extra groene thee toe moeten voegen.

Benodigdheden
1 Groene thee zakje, 2 eetlepels cacaopoeder, 1 theelepel olijfolie.

Gebruik
Vul een glas met kokend water en doe hier het theezakje in. Laat dit staan, totdat het water genoeg is afgekoeld dat het lauwwarm tot koud is. Meng in een kommetje de cacaopoeder met de olijfolie zo veel als mogelijk. Voeg vervolgens een beetje groene thee toe om een pasta te maken die je makkelijk op de huid uit smeert.

Wees voorzichtig met de thee – je voegt al snel teveel toe. Begin met een halve theelepel en voeg telkens een beetje meer toe indien nodig.

Breng het aan op de huid en laat het drogen. Daarna kun je het masker afspoelen met water. Wanneer de huid gaat trekken of irriteren, maar het masker nog niet droog is,  is het belangrijk dat je het toch meteen afspoelt.

Maak je zelf een andere winnende combinatie? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

One thought on “Gezichtsmasker Maken – 11 Maskers Voor Alle Huidtypen

  1. Pingback: Hoe Duurzaam Besparen? 37 praktische tips! - Ecolien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts