Gembershot Maken – Alles Wat Je Moet Weten + 6 Recepten


gembershot

Gembershots zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in de gezondheidswereld. Gember zelf heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen en de combinatie met andere ingrediënten maakt gembershots een perfect middeltje om je gezondheid een extra boost te geven!  

Heb je geen zin om zelf gembershots te maken? Gelukkig kun je ze ook gewoon kopen, bijvoorbeeld bij bol.com. Ikzelf zou voor de DrDetoxBox gaan, deze zijn namelijk 100% rauw, zonder toevoegingen. Zo weet je zeker dat je alleen al het goeds binnenkrijgt! Je kunt ze hier bekijken: DrDetoxBox, bol.com.

Let op: gembershots zijn geen medicatie! Ze kunnen je een handje helpen, maar ga bij klachten altijd naar de dokter.

Onderstaand vind je alle informatie over gember shots, en lees je precies wat de voordelen zijn, hoeveel en hoe vaak je gembershots moet drinken, en hoe je ze het beste kunt bewaren. Als je gewoon snel de recepten wilt lezen, kun je onderstaande inhoudsopgave gebruiken.

Wat Is Een Gembershot?

Gembershots zijn heel geconcentreerde drankjes gemaakt van voornamelijk gember. Ze zijn de laatste jaren steeds poplairder geworden, omdat ze de weerstand te verhogen en verder een boost aan voedingsstoffen te geven.

gember shot

Om de voedingswaarde verder te verhogen worden ook andere ingrediënten aan toegevoegd. Hoewel sommige gembershots ook honing gebruiken, zijn onderstaande shots volledig plantaardig. Geschikt voor iedereen dus!

Je kunt gembershots kant-en-klaar kopen, maar hoe verser de shot, hoe meer goeds. Daarom zullen de meesten ervoor kiezen om zelf de shots te maken. Op die manier kun je ook de smaak aanpassen. Dit laatste is natuurlijk ideal voor als je nieuw bent in de wereld van gembershots, want de smaak is over het algemeen heel intens.

Juist vanwege deze heftige smaak drink je geen heel glas, maar echt maar 1 of 2 slokken.

Gembershot Voordelen

Afhankelijk van de ingrediënten die je toevoegd aan de shot heeft het drankje verschillende voordelen. Over het algemeen kunnen gember shots helpen bij onderstaand.

gembershot maken
 • Gember zit vol met stoffen die ontstekingen tegen gaan, waaronder antioxidanten. Deze beschermen je lichaam en zorgen ervoor dat je zo gezond mogelijk blijft.
 • Gember gaat buikpijn en een opgeblazen gevoel tegen. Het ondersteund namelijk de darm flora, waardoor de darmen makkelijker hun werk kunnen doen.
 • Gember houdt de bloedsuikerspiegel onder controle, zodat deze minder hoge pieken en diepe dalen heeft.
 • Gember helpt met afvallen, omdat gember de honger in bedwang houdt.

Hoe Vaak Gembershot Nemen?

Je kunt gembershots zo vaak drinken als jij wilt. De meesten zullen dagelijks (in de ochtend) een shot nemen, maar als het je tegenstaat kun je er ook voor kiezen om dit 3-4 keer per week te doen. Als je al merkt dat je ziek of grieperig wordt kan een dubbele dosis ook prima!

Gembershot Hoeveel ML?

Ook dit verschilt weer per persoon. Als richtlijn kun je 60ml aanhouden, maar als je merkt dat het teveel is voor je kun je dit natuurlijk ook verminderen. Hetzelfde geldt ook de andere kant op – als je een grotere boost wilt kun je de hoeveelheid ook verhogen of zelfs verdubbelen. Wees wel voorzichtig – de smaak is heel pittig, dus ga geen grote hoeveelheden achter elkaar naar binnen gooien. Daar wordt je keel dan weer niet gelukkig van.

Gembershot Bewaren

Zoals ik al eerder zei, hebben gembershots de meeste voedingsstoffen als ze vers zijn. In een ideale wereld zou je dus 1 shot per keer maken. Helaas leven we niet in een ideale wereld en werkt het vaak beter om grotere hoeveelheden per keer te maken (hier zijn onderstaande recepten ook op gebaseerd).

Als je hiervoor kiest, kun je de overige shots het beste meteen invriezen. Op deze manier blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. Je kunt er echter ook voor kiezen om het tot één week in de koelkast te bewaren.

Als je ze invriest is het een goed idee om dit in een ijsblokjes vorm te doen. Zo kun je telkens één of twee blokjes ontdooien of in een smoothie gooien en blijft de rest gewoon bevroren.

Vergeet niet de shotjes voor het drinken even te roeren. De peper en andere poeders zullen namelijk naar beneden zakken en je laatste slok is dan vooral peper – niet heel prettig.

Gembershot Met Slowjuicer

Als je een juicer hebt is dit de meeste makkelijke manier om de shots te maken. Je kunt hier namelijk gewoon al je ingrediënten doorheen halen. Als je gebruik maakt van een slowjuicer zou ik extra aanraden om de hoeveelheden in onderstaande recepten keer 3 te doen, omdat het schoonmaken van zo’n ding echt drama is. Zo hoef je dit in ieder geval niet meerdere keren per week te doen.

slowjuicer

Wel echt een nadeel van de juicer is dat alle vezels uit het drankje worden gehaald. Je kunt deze plup echter wel voor andere dingen gebruiken: vries het in en gebruik het in smoothies, of bewaar het in de koelkast en maak er thee van.  

Instructies voor hoe je de juicer het beste kunt gebruiken vind je in onderstaande recepten.

Gembershot Zonder Slowjuicer

Gembershots kun je ook prima zonder juicer maken. De makkelijkste manier om dit te doen is met een blender, maar je kunt ook een fijne rasp gebruiken. Je zult bij deze twee opties vaak wel de recepten iets aan moeten passen, omdat ze meer sap of water nodig hebben. Voor instructies kun je bij onderstaande recepten kijken – ik heb er namelijk precies bij geschreven hoe je de recepten aan kunt passen.

blender

Daarnaast krijg je op deze manier ook gelijk meer vezels mee en dat kan natuurlijk nooit kwaad. 😊

Kurkuma Gembershot

Laten we maar niet té heftig beginnen. Dit shotje is namelijk Iets toegankelijker, door de sinaasappel en citroen. Als je het tcoh steker wilt kun je natuurlijk atlijd meer gember en kurkuma toevoegen.

kurkuma gembershot

Ingrediënten

 • 1 sinaasappel
 • 2 citroenen
 • 25g verse kurkuma (geschild als niet-biologisch) of 1 tl gedroogde kurkuma
 • 25g verse gember (geschild als niet-biologisch)
 • 1/8 tl verse zwarte peper

Bereiding

Juicer: Haal de gember, kurkuma, citroen (gepeld) en sinaasappel (gepeld) door de juicer. Voeg de zwarte peper toe aan het sap en roer goed.

Blender: Pers de sinaasappel en citroenen uit met een citruspers. Voeg dit sap, samen met de kurkuma, gember en zwarte peper toe aan een blender. Blend ongeveer 1 minuut tot er geen stukjes meer zijn. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Rasp: Pers de sinaasappel en citroen uit met een citruspers. Gebruik een fijne rasp om de gember en kurkuma klein te maken. Voeg dit, samen met de zwarte peper, toe aan het sap. Meng goed. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Gembershot Met Appel

Ook dit is een fijn beginners shotje, vanwege de appel en citroen. Houdt er wel rekening mee dat de verse kurkuma een stuk sterker is in smaak dan de gedroogde. Wil je dus iets minder heftigs, dan kun je beter voor de gedroogde kurkuma gaan.

gembershot appel

Ingrediënten

 • 1 appel
 • 0,5 citroen
 • 30g verse gember (geschild als niet-biologisch)
 • 1tl gedroogde kurkuma of 30g verse kurkuma (geschild als niet-biologisch)
 • Snufje zwarte peper
 • Optioneel: 200 ml water (als je geen juicer gebruikt)
 • Optioneel: 1 eetlepel agave- of ahornsiroop (puur voor de smaak)

Bereiding

Juicer: Snijd de appel in grove stukken en verwijder het klokhuis. Pel de citroen en haal dit, samen met de de appel, gember en kurkuma (als je vers gebruikt) door de juicer. Meng het sap met de zwarte peper en eventueel de siroop.

Blender: Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het in grove stukken. Snijd ook de gember in stukken en pel de citroen. Doe de kurkuma, gember, appel, citroen, peper en siroop in een blender. Afhankelijk van de sterkte van de blender en het sap in het fruit zul je meer of minder water nodig hebben. Begin met een klein beetje, blend even en kijk of je meer nodig hebt. Wees voorzichtig, voor je het weet is het shotje te waterig. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Rasp: Vervang de appel en water met 200ml verse appelsap. Gebruik in plaats van de hele citroen alleen citroensap en kies voor gedroogde kurkuma. Rasp de gember fijn en meng dit met de citroensap, appelsap, zwarte peper, kurkuma en eventueel siroop. Meng goed. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Gembershot Met Citroen

Dit is een heftig shotje! Als je net nieuw bent in de wereld van gembershots is het misschien een goed idee om deze nog even links te laten liggen. Je kunt dan denk ik beter voor de volgende kiezen (met ananas). Ben je echter op zoek naar een echte imuunsysteemboost, dan is dit een topper!

gember citroen

Ingrediënten

 • 75gr gember (geschilt als niet-biologisch)
 • 1 citroen (evt. meer nodig, afhankelijk van de hoeveelheid sap en gebruikte methode)
 • 1tl  agave- of ahornsiroop (puur voor de smaak) 
 • 1/8tl cayennepeper

Bereiding

Juicer: Haal de gember en geschilde citroen door de juicer. Voeg de siroop en cayennepeper toe en meng goed.

Blender: Snijd de gember in grove stukken en doe dit samen met de agave en cayenne peper in de blender. Pers vervolgens het sap uit de citroen, dit moet genoeg zijn om de blender goed te laten draaien. Je kunt eventueel ook een beetje water toevoegen in plaats van extra citroen. Wees hier wel voorzichtig mee, het shotje wordt al gauw te waterig. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Rasp: Pers het sap uit de citroen. Gebruik een fijne rasp om de gember fijn te maken en voeg dit toe aan de citroensap. Voeg ook de cayennepeper en siroop toe. Meng goed. Als het shotje te dik is kun je wat extra water of citroensap toevoegen. Je kunt het drankje eventueel ook nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Gembershot Met Ananas

Waar het vorige shotje heel heftig was, is deze top voor een beginnend gembershotdrinker. Hij is nog wel pittig, maar de ananas geeft ook een hoop zoetigheid mee.

gembershot ananas

Ingrediënten

 • ¼ Verse ananas, geschild.
 • 3 Stukken gember met een lengte van 3cm (geschild als niet-biologisch)
 • 1 Limoen

Bereiding

Juicer: Haal de gepelde limoen, ananas en gember door de juicer.

Blender: Pers de limoen uit en snijd de gember in stukken. Doe dit, samen met de ananas in een blender en blend dit voor ongeveer 1 minuut. Misschien moet je wat extra water toevoegen om alles goed fijn te maken. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Gembershot met Aardbeien

Aardbeien verwacht je misschien niet meteen in een gember shot, maar ik vind het een hele fijne toevoeging. Vooral als je de citrus-gember smaak even zat bent is dit een welkome verandering!

aardbeien gember

Ingrediënten

 • 3 stukken verse gember van 3 cm (geschild als niet-biologisch)
 • 4el citroensap of 1 citroen
 • 70gr aardbeien

Bereiding

Juicer: Haal alle ingrediënten door de juicer. Als je gebruik maakt van citroensap in plaats van verse citroen kun je dit er als laatste doorheen roeren.

Blender: Doe alle ingrediënten in een blender. Je zult waarschijnlijk een beetje extra water nodig hebben om de blender goed te laten werken. Doe dit met een klein beetje per keer, anders wordt het shotje te waterig. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Rasp: Gebruik een fijne rasp om de aardbeien en gember klein te maken. Meng dit met de citroensap en eventueel wat water als het shotje nog te dik is. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Gembershot Met Wortel

Als laatste hebben we een vrolijk gekleurd shotje. De combinatie wortel en kurkuma maakt dit shotje niet alleen extra gezond, maar geeft het ook een fel oranje kleur mee!

gembershot wortel

Ingrediënten

 • 1 Middelgrote wortel
 • 1 Citroen, geschilt
 • 3 Stukken gember van 3 cm groot (geschild als-niet biologsich)
 • 1tl Gedroogde kurkuma
 • Snufje zwarte peper

Bereiding

Juicer: Haal de gember, wortel en citroen door de juicer. Voeg de zwarte peper en kurkuma toe en meng goed.

Blender: Pers de citroen uit en doe dit samen met de overige ingrediënten in een blender. Voeg een klein beetje water toe om de blender goed te laten werken. Blend voor ongeveer 1 minuut, totdat er geen klontjes meer zijn. Je kunt het drankje eventueel nog zeven als er toch stukjes achterblijven.

Wat is jouw favoriete gembershot recept? Laat het me weten in de reacties!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

3 thoughts on “Gembershot Maken – Alles Wat Je Moet Weten + 6 Recepten

 1. Hoi, ik heb gisteren de gembershot met appel gemaakt in de blender. Van alles x zoveel genomen voor een dubbele hoeveelheid. 1e x voor ons en wij vonden het heel goed te doen. Niks niet heftig eigenlijk. Is dat toeval of heeft dat te maken met het water dat je erbij doet? Ik heb nog wel even gezeefd en er bleef een kleine hoeveelheid drap over. En waarom zou ik voor een sterkere variant gaan? Is 60 ml ongeveer dat je per dag mag/kan consumeren? Heel erg bedankt vast voor jou reactie!

  1. Hi Jolijn,

   Leuk om te horen dat het maken bij jullie prima ging! Het is inderdaad zo dat hoe meer water je erbij doet, hoe minder sterk de shot wordt. De hoeveelheid water in de appel beïnvloedt dit ook.

   Een sterker shot zorgt ervoor dat je meer goeds binnen krijgt – het is dan namelijk geconcentreerder. Dit is dan ook de reden dat de meesten voor een zo sterk mogelijke shot gaan.

   Verder is 60ml gewoon genoeg om van al het goede te profiteren. Een grote hoeveelheid gember kan ook voor brandend maagzuur zorgen.

   Veel succes met het maken van de shots verder!

   Eline

 2. Hoi bedankt voor deze tips. Ik hoorde vanalles over gember shots en heb 2 grote wortels gember in mijn juicer gedaan en 3 slokken ervan gedronken wat een ervaring. Blijkbaar mag je het dus mengen met andere ingrediënten lol. Ik ga deze allemaal uit proberen want puur gember is om te kotsen omg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts