Eenvoudig Leven – Aanpak En 37 Tips


eenvoudig leven

Eenvoudig leven is geen strikte levensstijl die iedereen op dezelfde manier volgt. Terwijl sommigen misschien in ‘een hutje op de hei’ leven en hun eigen groenten verbouwen, streven anderen misschien naar een minder rommelige garage of een opgeruimd hoofd.

Een eenvoudig leven heeft voor ieder mens een andere betekenis en een andere waarde. Over het algemeen wordt het als volgt gedefinieerd: het elimineren van alles behalve het essentiële, chaos inruilen voor rust, en tijd besteden aan wat voor mij belangrijk is.

Bij eenvoudig leven gaat het erom de schoonheid in minder te vinden en kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Het is een levensstijl die vaak begint met het verminderen en stroomlijnen van bezit en eenvoudiger en doelgerichter leven. Een leven gedreven door wat voor jou het belangrijkst is. Het gaat erom dingen te waarderen die je gelukkig maken in plaats van statussymbolen of maatschappelijke verwachtingen na te jagen.

Nu denk je vast, hoe ga ik dat realiseren?

Eenvoud bereiken is echter niet altijd een eenvoudig proces. Het is een reis, geen bestemming en het kan vaak een reis zijn van twee stappen vooruit en één achteruit. Begin klein en verander in de loop van de tijd de zaken die je eenvoudiger wilt maken in je leven. Als je jouw leven wilt vereenvoudigen dan is dit een geweldige startersgids.

In de tweede helft van dit artikel staan 37 tips om je op weg te helpen naar een eenvoudig leven.

Hoe Eenvoudiger leven?

Begin eerst eens te denken aan de dingen die je écht gelukkig maken, zoals tijd doorbrengen met vrienden, familie, kinderen of juist lekker alleen.

Ga hiermee even door en bepaal wat voor jouw echt belangrijk is. Niet wat belangrijk is voor je partner, ouders of voor wie dan ook, maar wat is belangrijk voor jou!

Simpel Leven. Wat Levert Het Op?

Zoals ik bovenstaand al beschreven heb is de weg naar eenvoudig leven een reis en geen bestemming. Je zult er vaak ‘mee bezig’ zijn maar het levert uiteindelijk heel veel op.

1. Duurzaamheid

Door verminderen van bezit en verminderen van consumptie wordt er een hele grote bijdrage geleverd een een duurzame leefomgeving.

2. Emotionele stabiliteit

Wanneer je hoofd leeg is van stress en zorgen is er ruimte in je hoofd om bewuste keuzes te maken. Je kunt keuzes maken die je leven ondersteunen. Je kunt makkelijker ‘nee’ zeggen tegen vrienden die iets van je willen, want je neemt elke beslissing vanuit je nieuwe overtuiging.

3. Gezonder leven

Als je eenvoudig leeft heb je minder stress, je hoeft je minder zorgen te maken en dit heeft zijn weerslag op je gezondheid.

De maaltijden die je klaarmaakt zijn samengesteld uit verse en gezonde producten. Het bereiden duurt misschien iets langer maar het is gezonder voor je lichaam.

4. Minder stress

Een minder gestresst leven draagt bij aan een beter gezondheid. Deze leefstijl kan daarom bijdragen aan het verminderen van spanning.

Door minder stress zal je ook beter slapen, wat ook weer bijdraagt aan een betere gezondheid en ook weer minder stress.

5. Betekenis volle relaties

Door je minder druk te maken over bezit en status heb je meer tijd en aandacht over. Tijd en aandacht die je kan geven aan betekenis volle relaties met je partner, kinderen of vrienden.

6. Betere financiële situatie

Minder bezit betekent minder uitgaven. Minder uitgaven betekent een vollere bankrekening. Het geld wat je overhoudt kan je helemaal aan jezelf besteden en aan jouw manier van leven.

Eenvoudig Leven Tips

Nu denk je vast en zeker hoe gooi ik mijn leven helemaal om? Dat kan natuurlijk. Je kunt in één keer je leven omgooien en eenvoudiger gaan leven. Echter zullen de meeste beginnen met het zetten van eerst stapjes op weg naar eenvoudig leven.

eenvoudig leven

In onderstaande lijst staan allemaal dingen die je kunt doen om eenvoudig te leven. Lees de lijst eens door en kijk waar je zelf mee kunt beginnen.

Wat ik niet wil bereiken is dat je gestresst raakt van de lijst, hij is best lang. Begin gewoon met de dingen die je aanspreken en die je kunt uitvoeren, dan kom je er vanzelf wel. Stap voor stap op weg naar eenvoudiger leven.

 • Bepaal jouw prioriteiten. Wat vind je het belangrijkst? Wat waardeer je het meest? Welke 4-5 dingen wil je het liefst doen in je leven? Vereenvoudiging begint met deze prioriteiten, omdat je probeert ruimte te maken in je leven zodat je meer tijd hebt voor deze dingen. Schrijf ze op en hang ze op een prikboord, plak een post-it op je badkamerspiegel. Zorg ervoor dat je nooit vergeet waarom je eenvoudig wilt leven.
 • Begin klein. Voordat je begint met het aanbrengen van veranderingen, wees je ervan bewust dat kleine stapjes je naar de finish brengen. Als je de mogelijkheid hebt kan je natuurlijk een radicale omslag maken, echter zullen de meeste beginnen met kleine stapjes. Wanneer je door blijft lopen kom je vanzelf bij jouw einddoel aan.
 • Ruim je huis op. Maak je huis schoon en kijk in elke kast en lade. Doe de dingen weg die je al meer dan een jaar niet gebruikt hebt. Als je het langer dan een jaar niet gebruikt hebt, heb je het waarschijnlijk niet meer nodig. Je kan een andere er een groot plezier mee doen, dus breng het naar de tweedehands winkel, verkoop het, geef het aan vrienden en familie.
 • Beperk je digitale wereld. Snijd de koorden met de digitale wereld (zoveel mogelijk) door. Je smartphone, laptop of tablet zorgen ervoor dat je altijd online bent. Je hebt toegang tot alle informatie en die informatie zorgt ervoor dat je niet kan focussen. Social media laat je beelden en verhalen zien hoe je zou moeten leven of wat je zou moeten kopen. De kranten laten zien hoeveel leed en negativiteit er is in de wereld. Kijk er niet te veel naar, want wat niet in je hoofd komt hoeft er later ook niet uit.
 • Denk na over je maaltijden. Overal is er de verleiding om eten te kopen of lekker te snacken en ongemerkt koop je toch e.e.a. aan ongezond voedsel. Maak een planning wat je de hele week wilt eten en koop dit in een keer bij de supermarkt. Koop zoveel als mogelijk vers en zo min mogelijk in ‘pakjes en zakjes’. Besteed aandacht aan het klaarmaken van je maaltijd en besteed ook aandacht aan het opeten. Lees geen boek of iets dergelijks maar kijk naar je tuin en focus op je eten. Zo wordt het ook een moment van rust.
 • Zorg voor meer ontspanning. Ontspanning is er in vele vormen en iets wat een mens dagelijks nodig heeft. Creëer momenten van rust in je dagelijks leven. Je hoeft niet altijd naar een sportschool te gaan om te ontspannen. Ontspanning kan zijn; 5 minuten staren naar je tuin, een mooi verhaal lezen of een wandeling maken. Iedereen ontspant op zijn manier en jij weet vast wat goed voor jezelf is. Natuurlijk kan je een paar keer per week tijd vrij maken op naar de sportschool te gaan of uitgebreid te mediteren, maar ontspannen is ook elke dag momenten voor jezelf inbouwen.
eenvoudig leven

Bovenstaande aandachtspunten kan je stap voor stap invoeren in je leven. Om je op weg te helpen kan je onderstaande lijst bekijken en er zaken uitpikken die jij eenvoudig zelf kan en wil toepassen. De lijst is vast niet compleet en misschien staan er punten op die voor jou niet werken. Heel veel succes met je eerste stappen naar eenvoudig leven!

 1. Schrijf je uit van de verschillende e-mail lijsten en nieuwsbrieven en schrijf je nergens meer voor in.
 2. Ze de automatisch notificatie uit op je telefoon, bepaal zelf wanneer je jouw mail wilt bekijken.
 3. Begin met het ontvolgen van ‘vrienden’ op social media of beter nog, verwijder social media platforms als je echt radicaal aan de slag wilt gaan.
 4. Verwijder app’s van je telefoon die je afleiden of die je niet vaak gebruikt.
 5. Kijk zo min mogelijk TV.
 6. Stop met het vergelijken wat andere bezitten en wat andere doen. Jij bent jij!
 7. Het is niet nodig om overal op te reageren wat op jouw pad komt.
 8. Begin met mediteren op de manier die voor jouw fijn voelt.
 9. Verwijder je to-do lijsten.
 10. Doe één ding tegelijk en geef hier de volle aandacht aan.
 11. Vraag om hulp als je dit nodig mocht hebben.
 12. Maak een ruwe planning van je dag of week. Zo wordt je niet geleefd en bepaal je zelf jouw prioriteiten.
 13. Focus op wat voor jouw echt belangrijk is.
 14. Waardeer de kleine dingen in het leven.
 15. Leer om nee te zeggen, jij bepaalt!
 16. Ruim je kledingkast op.
 17. Ruim je huis op.
 18. Ruim je werkplek op.
 19. Koop minder (hebt je het echt nodig?).
 20. Maak tijd vrij voor jezelf om de dingen te doen die je wilt doen; Een boek lezen, muziek luisteren.
 21. Breng meer tijd door met mensen die je ondersteunen en je begrijpen.
 22. Breng tijd met jezelf door. Creëer momenten op een dag om even alleen te zijn.
 23. Doe alles rustig aan. Rij rustig, eet rustig, praat rustig, …
 24. Richt je op jezelf en niet op een ander. Je kunt alleen jezelf veranderen.
 25. Ga kleiner wonen
 26. Kies voor een kleinere auto.
 27. Maak een planning voor je lunch en diner.
 28. Wees creatief, zoek een creatieve hobby.
 29. Stel jezelf eenvoudige doelen en leef je leven met opzet, niet door toeval.
 30. Creëer een ochtend routine. Denk aan wat deze nieuwe dag voor jouw betekent.
 31. Creëer een avond routine. Denk aan wat voor leuke dingen en gebeurt zijn.
 32. Wees niet te hard voor jezelf als het even tegen zit. Morgen is er weer een dag.
 33. Doe niets; Gewoon niets.
 34. Geniet van de natuur.
 35. Ga dichter bij je werk wonen.
 36. Schrijf op waarom je eenvoudig wilt leven en plak het overal in je huis op.
 37. Vraag altijd: zal dit mijn leven vereenvoudigen? Als het antwoord nee is, heroverweeg dan.

Als je nadenkt over hoe je het leven eenvoudiger kunt maken kunt maken, bedenk dan wat er op dit moment ingewikkeld is in je leven. Vraag jezelf af, hoe kan ik dat eenvoudiger maken?

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts