Duurzaam Tuinieren – 22 Handige Tips


duurzame tuin

Wanneer je een bijdrage wilt leveren aan een duurzame wereld, is het een goed idee om te beginnen met jouw eigen tuin. Duurzaam tuinieren zorgt ervoor dat je jouw tuin op een dusdanige manier inricht en onderhoud zodat insecten, vogels en andere diertjes graag in je tuin vertoeven. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke en natuurlijke materialen creeëren we een tuin waar iedereen graag wilt zijn.

Niet alleen de materialen en grondstoffen zijn belangrijk tijdens duurzaam tuinieren. Ook de attributen en de elementen die je toevoegt aan jouw tuin leveren een bijdrage aan duurzaamheid. Denk aan vogelhuisjes en een vijver voor kikkers.

Kortom, je kunt heel veel zelf doen om duurzaam te tuinieren. Om je op weg te helpen heb ik 22 ideeën verzamelt die je kunnen helpen om een duurzame tuin te maken. Wil je meer informatie over hoe je natuurlijk kunt tuinieren, dan raad ik je ook aan om deze blog die ik al eerder schreef te lezen: Natuurlijk Tuinieren – 22 Praktische Tips.

1. Insectenhotel

Beestjes wil je heel graag in jouw tuin! Insecten leveren namelijk een grote bijdrage, omdat ze planten bestuiven en bijvoorbeeld bladluist opeten. Om ze extra aan te trekken is het een goed idee om een insectenhotel te bouwen. Ze zijn hier dol op insectenhotels, vooral als je in de stad woont. Het is er warm en beschut, en ze leggen er graag hun eitjes in.

Je kunt deze hotels zelf bouwen, of gemakkelijk kopen, bijvoorbeeld op Bol.com: Insectenhotel, Bol.com.

Plaats het hotel niet in de schaduw of in de volle zon maar op een plaats met half schaduw en half zon. Je zult zien dat er snel gebruik van wordt gemaakt!

2. Diervriendelijke planten

Wanneer je een keuze maakt om planten te plaatsen neem dan diervriendelijke planten. Kies planten die vogels, bijen en vlinders aantrekken en niet giftig zijn. Om meer vlinders in de tuin te krijgen kan een een vlinderstruik plaatsen. Deze ruik heerlijk als deze in bloei staat. Om meer insecten en bijen aan te trekken is het een goed idee om een mooie variatie aan bloemen neer te zetten. Verschillende insecten hebben namelijk een andere bouw en kunnen niet allemaal dezelfde planten goed bereiken.

Mooie opties zijn krokussen, sieruien, asters, chrysanten en vingerhoedskruid. Dit zijn namelijk nectar planten, en bijen zijn er verzot op. Meer inspiratie voor bijenplanten nodig? Lees dan vooral deze blog: Fleurenflower.nl – Bijenplanten Top 20.

3. Groen Dak

De meeste huizen hebben een schuur in de tuin staan – je moet de fietsen immers ergens kwijt. Maar dit extra gebouwtje is geen verloren gebied! Door gebruik te maken van het dak kun je ook hier extra dieren aantrekken. Zo kun je er bijvoorbeeld een tuintje van maken van lage planten en vetplantjes. Ja, dit kan even een projectje zijn, maar je haalt er ontzettend veel voordeel uit.

4. Gebruik van Potgrond

Potgrond wordt vaak samengesteld uit meerdere componenten.
Eén veel gebruikte soort is een potgrond met turf. Hoewel dit uit de natuur halen, is het helaas geen hernieuwbare grondstof. Dit wil zeggen: als we de turf uit de grond halen komt er geen nieuwe turf voor terug. Het is daarom beter om deze potgrond links te laten liggen.

Verder is er ook potgrond wat uit slib wordt gemaakt. Slib zit vol met bacteriën die je liever niet in je tuin loslaat. Het is over het algemeen dus beter om potgrond helemaal links te laten liggen. Nu is dat natuurlijk niet altijd een optie. Als je toch potgrond wilt gebruiken, kies dan voor potgrond met een keurmerk of neem biologische potgrond.

5. Maak Een Composthoop

De beste manier om je tuin van nieuwe grond te voorzien is om dit zelf te maken door middel van een composthoop. Om dit te doen heb je een oppervlak nodig van ongeveer 1,5 bij 1,5 meter. Maak hier een open bak van bijvoorbeeld pallethout. Zorg voor voldoende doorluchting voor een goed composteer proces.

Heb je minder ruimte, of geen zin om te bouwen, dan kan je ook nog een compostbak kopen. Dit zijn kant en klare bakken die je zo in je tuin kan plaatsen. Wat mooie opties kun je hier vinden: Bol.com, Compostbak.

6. Planten Labels

Vooral als je besluit om een moestuin te maken kan het handig zijn om labels bij planten te plaatsen. Zo weet je precies wat waar staat. Hoewel deze vaak van plastic gemaakt zijn, kun je ze ook zelf maken van hout. Die dit heel eenvoudig met kleine plankjes en wat verf. Voor de kleinste plantjes of een stekbak, kun je ook gebruik maken van ijsstokjes.

7. Badje Voor Vogels

Vogels houden van badderen, maar helaas zijn er te weinig plaatsen waar ze dit kunnen doen. Gelukkig kunnen we dit makkelijk oplossen en nodigen we zo meer vogels uit in onze tuin.

vogelbadje

Plaats een grote schaal op een rustige plek waar katten niet bij kunnen komen en vogels makkelijk aan kunnen vliegen. Vul deze met een laagje water (niet te diep!) en wacht tot de vogeltjes het bad vinden.

Wil je een badje speciaal gemaakt voor vogels? Deze zijn natuurlijk ook te vinden, hier bijvoorbeeld: Bol.com, vogelbadjes.

8. Voederbakjes

Als je dan toch bezig bent met vogels, dan kun je er gelijk voor zorgen dat ze ook weer terug komen. Dit kan je doen door een voederbakje of voederhuisje te plaatsen. Er zijn verschillende voederhuisjes te koop voor kleine vogels, zoals mussen en vinkjes, en voor grotere vogels zoals de merels en spreeuwen. Op deze manier komt je tuin echt tot leven.

9. Vogelhuisjes

Ook vogelhuisjes nodigen uit om langere tijd in de tuin te verblijven. Zoals altijd maak je deze natuurlijk het liefste zelf, maar het is ook zeker een optie om er eentje te kopen. Let wel op dat het huisje zo natuurlijk mogelijk is en geen gebruik maakt niet hernieuwbare materialen.

Let wel op dat je weet welke vogels je graag aan wilt trekken en het juiste huisje voor hen koopt. Niet elk vogelhuisje is geschikt voor elke vogel.

Ook de plaats is bepalend of ze in je tuin willen broeden. Zorg voor een makkelijke aanvliegroute waar katten en andere roofdieren niet (makkelijk) bij kunnen.

10. Stenen en tegels

Haal zo veel als mogelijk stenen uit de tuin en vervang deze door aarde, gras of andere natuurlijke materialen. Dit heeft meerdere voordelen: je hebt meer ruimte voor diertjes en planten in je tuin én het regenwater kan goed de grond in trekken. Dit is heel fijn voor de grond zelf en voor de wormen die voor de aarde zorgen.

11. Gebruik Gerecycled Materiaal

Als je iets voor je tuin koopt laat het dan het liefst van natuurlijke materialen zijn. Lukt dit niet neem dan gerecycled materiaal of materialen met een duurzaamheidskeurmerk. Zo koop je spullen die ook echt in een duurzame tuin thuis horen. Denk aan plantenbakken, tuinpotten en tuinsets.

12. Plaats Een Regenton

Ook niet te missen in een biologische tuin: een regenton om water op te vangen. Deze kan je makkelijk aansluiten op de waterafvoerpijpen van je huis en/of schuur. Gebruik dit water vervolgens om de (kamer)planten water te geven. Zo bespraar je niet alleen water, maar zorg je ook het beste voor jouw plantjes. Gewoon kraanwater kan namelijk te hard zijn, waardoor de planten gele of bruine vlekken op de bladeren krijgen. Regenwater voorkomt dit!

Opzoek naar een mooie ton? Deze zijn makkelijke te vinden, hier bijvoorbeeld: bol.com, regenton.

duurzaam tuinieren

13. Grotere Dieren In Je Tuin

Het is ook leuk om iets grotere dieren in je tuin te ontvangen, zoals egels. Dit doe je door je zoveel mogelijk tuin open te houden. Plaats niet te veel dichte schuttingen die op de grond staan – til ze liever een stuk van de grond. Laat ook een deel van de schuttingen weg en vervang dit door een struik of een heg. Dit zijn natuurlijke afscheidingen waar dieren veel gebruik van maken.

Om egels nog gelukkiger te maken bied je hun ook een huisje met een (zelfgemaakt) egel huisje, deze kun je makkelijk vinden op Bol.com: Egelhuisje, Bol.com

14. Schoffel Niet Te vaak

Een duurzame tuin is per definitie niet een opgeruimde tuin. De grond schoffelen doen we dus liever niet op een wekelijkse basis! Als er iets uit de grond gehaald moet worden, kan je een schepje gebruiken of trek het er met je handen uit.

Schoffelen is niet echt nodig en maakt vaak meer kapot dan dat je lief is. In de grond wonen namelijk kleine insecten en wormen die voor doorluchting zorgen. Onkruid kun je prima laten staan (worden de beestjes ook weer blij van!), totdat het overwoekerd. Dan kun je het gewoon uitdunnen.

15. Onkruid

Wat bepaalt of iets een kruid of onkruid is? Persoonlijk denk ik niet dat dat laatste bestaad. Vele soorten onkruid zijn namelijk zo mooi dat ze een aanwinst zijn voor elke tuin. Paardenbloemen of madeliefjes zorgen voor een heerlijk natuurlijke uitstraling en zelfs brandnetels kunnen mooie paarse bloemen hebben. Gewoon laten staan die hap!

duurzaam tuinieren

16. Gebruik Inheemse Planten

Bij een duurzame tuin horen ook inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die van nature thuis horen in Nederland. Aangezien veel hiervan ook beschermd of in gevaar zijn, kunnen we de Nederlandse natuur op deze manier een klein handje helpen.

Dit hoeft gelukkig niet saai te zijn! Het Nederlandse plantenrijk is namelijk heel uitgebreid en er is keuze genoeg. Laat de olijfbomen en palmen dus een keer links liggen en ga in plaats daarvan voor een Kersenboom of Wilde Bertram.

17. Creëer Etages In De Tuin

Door planten en bomen te gebruiken van verschillende hoogtes kun je verschillende etages in de tuin creeëren. Dit wil je graag, niet alleen omdat het er mooi uit ziet, maar ook omdat het verschillende dieren aantrekt. Bomen voor vogels en bloemetjes voor insecten bijvoorbeeld. Ook versterken de planten elkaar op deze manier.

Je zet het beste vooraan in de border de kleinste plantjes, en naarmate je naar achter gaat kun je grotere planten plaatsen. Helemaal achterin zet je de bomen. Zo kun je gelijk goed van de variatie genieten, want alles is te zien!

18. Maak Een Waterpoel

Wat ook niet mag ontbreken is een waterpoel. Ik zeg express geen vijver, want tropische vissen opsluiten in een vijver is natuurlijk ver van ideaal.

Maak in plaats daarvan een poel waar waterplanten en waterinsecten kunnen leven. Dit poeltje trekt misschien zelfs kikkers en padden aan! Ook zo promoot je weer een mooie biodiversiteit in de tuin. Meer weten over hoe je kikkers aantrekt (of juist niet?), lees dan deze blog die ik al eerder schreef: Kikkers in de tuin – plezier of ongemak?

19. Natuurlijke Bodembedekkers

Maak zoveel als mogelijk gebruik van natuurlijke bodembedekking en vermijd betegelde paden. Deze laten namelijk geen water door, waardoor de grond uitdroogd. In plaats daarvan kun je gebruik maken van boomschors, cacaodoppen, kokos, kiezels of houtsnippers om paden te maken.

duurzaam tuinieren
Schors, cacaodoppen en kiezels

20. Vermijd Gif

Ik hoef het eigenlijk niet te zeggen, maar doe het toch als herinnering: gebruik geen gif. Gif dood vaak meer dan waar het voor bedoeld is. Zo kan het ook schadelijk zijn voor katten (of egels, of vogels…) en als het in de grond komt kan het weer schadelijk zijn voor de planten of het oppervlakte water.

Gebruik liever huis- tuin- en keukenmiddeltjes om dingen te bestrijden. Let op – natuurlijk gif heeft dezelfde gevolgen en is dus niet per definitie beter.

21. LED Verlichting Op Zonnepanelen

Voor verlichting maak je het liefste gebruik van LED verlichting, dit verbruikt namelijk het minste. Daarnaast gaat het vaak gepaard met mini zonnepanelen. Zo hoef je A) geen kabels door je tuin te trekken en B) geen gebruik te maken van opgewekte energie in een centrale.

22. Natuurlijke Erfscheiding

Vele stadstuinen zijn voorzien van schutting om aan te geven dat de tuin bij een huis hoort of om gewoon je buren te vermijden. Helaas sluiten schuttingen je niet alleen af van de mensen naast je, maar ook van de dieren. Deze kunnen uiteraard niet door de schutting heen, waardoor jouw diervriendelijke tuin dierloos blijft. Zonde!

duurzaam tuinieren

Maak daarom liever (zoveel mogelijk) gebruik van natuurlijke erfscheidingen, zoals een heg. Een beukenhaag is mooi groen in de zomer en mooi bruin in de winter. Je kunt ook een afscheiding maken door takken op de grond te leggen en deze te stapelen, of door ze tussen palen heen te vlechten. Wil je de tuin toch helemaal afsluiten, plaats de schutting dan een beetje boven de grond, zodat dieren er nog steeds onderdoor kunnen waggelen.

Ik hoop je zo wat ideeën gegeven te hebben om jouw tuin duurzaam te maken!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts