Hoe Duurzaam Besparen? 37 praktische tips!


bomen

Bij duurzaam besparen wordt er al vaak gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook isoleren is een vaak gehoorde oplossing. Dit zijn echter besparingen die een grote investering vragen.

Gelukkig zijn er ook kleine, minder dure oplossingen om duurzaam te besparen. Besparingen die je zonder veel moeite kunt toepassen. Soms kosten ze geld en soms is het alleen een verandering van levensstijl- allemaal leveren ze een bijdrage aan een groene planeet.

Ik heb een lijst met 37 tips om duurzaam te besparen voor je opgesteld, die geen grote investering vragen. Deze lees je – op willekeurige volgorde – hieronder!

1. Droog je was op een droogrek

Als je een wasdroger hebt, is de kans groot dat deze meer energie verbruikt dan al het andere apparaten bij elkaar in huis. Pak een wasdroogrek, hang buiten een waslijn op of hang natte was gewoon aan kleerhangers op zolder of een andere kamer. Hang ze hoog op en ze zijn binnen een dag of twee droog, zonder de elektriciteitsrekening te verhogen.

2. Installeer waterbesparende douchekop

Een energiezuinige douchekop is een makkelijke manier om 25 tot 60 procent minder water te gebruiken onder de douche. Dit is een grote besparing op de water- en energierekening. De meeste energiezuinige douchekoppen hebben meerdere standen, dus heb je meer water nodig dan kan je dat instellen. De prijs van een energiezuinige douchekop begint bij ongeveer € 15, een no brainer dus!

3. Draai je wasmachine en vaatwasser op een ecologisch vriendelijk programma

Kies bij de aanschaf van een nieuwe vaat- of wasmachine een energiezuinige. Er staat altijd een label op die aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Het is ook het beste om zo vaak mogelijk met koud water te wassen – ongeveer 90 procent van de energie die vaat- of wasmachine gebruikt is voor het verwarmen van het water. Laat de machines daarnaas ook pas draaien als ze goed gevuld zijn.


duurzaam besparen

Heb je een ‘dubbele’ energiemeter in huis, dan heb je ‘s-nachts lagere energiekosten. Gebruikt dan de timer die op de nieuwe apparaten zit en laat je vaatwasser of wasmachine pas na middernacht draaien. Zo kan je geld besparen en de planeet helpen door de stroombehoeften op piekuren te verminderen.

4. Trek de stekker eruit

Veel apparaten verbruiken elektriciteit, zelfs als ze zijn uitgeschakeld. Settopboxen (zoals Google TV, Apple TV en digitale TV) zijn de ergste boosdoeners en TV’s, computers en laptops gedragen zich ook als kleine Dracula en zuigen stroom op, zelfs als ze uit zijn. De goedkoopste en makkelijkste oplossing is om een stekkerdoos/verlengdoos te kopen met aan/uit knop.

Telkens wanneer apparaten niet worden gebruikt kun je de stekkerdoos met een klik uitzetten. Geen moeite!

5. Gebruik oplaadbare batterijen

Investeer in een volledige set oplaadbare batterijen voor al je gadgets, afstandsbedieningen en rookmelders in huis. Koop ze in de uitverkoop en verzamel een set oplaadbare batterijen. Het opladen van batterijen zorgt ervoor dat lege batterijen niet op de vuilstort terechtkomen en bespaart jou op de lange termijn geld.

6. Contoleer en vervang tochtstrippen

Nieuwbouw huizen zijn goed geïsoleerd, maar oudere huizen meestal niet. Nu kan je heel eenvoudig energie besparen door het plaatsen van tochtstrips. Heb je al tochtstrips, kijk dan of ze nog goed afsluiten, want na verloop van tijd slijten ze. Zo voorkom je dat de koude lucht binnendringt en de warmte niet ontsnapt tijdens de wintermaanden.

7. Stap over naar een 100% groene energie leverancier

Overstappen naar een energieleverancier die 100% groene stroom aanbiedt, kan een groot verschil maken. Je verkleint automatisch jouw ecologische voetafdruk door alleen wind- en zonne energie te gebruiken.

Het overstappen van energiemaatschappij is heel eenvoudig. Door je aan te melden bij een groene leverancier krijg je groene stroom en je zult van de overstap niet merken. Je kunt in een mum van tijd gaan voor groen en geld besparen.

8. Ga helemaal digitaal

Heel veel bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen en banken, bieden je de mogelijkheid om digitaal te gaan. Ook de overheid doet hier aan meer met de site mijn.overheid.nl en een digitale belastingdienst.

duurzaam besparen

Banken bieden je de optie om geen bankafschriften meer te ontvangen, en dat hoeft ook niet meer want de app’s bieden je alle informatie die je nodig hebt in real time.

Door over te schakelen naar papierloze facturering en informatievoorziening bespaart je op papier, waardoor er minder bomen neergehaald hoeven te worden.

9. Gebruik minder vaak de auto

In plaats van naar het werk te rijden, ga je fietsen of lopen (als dat kan natuurlijk). Naast dat dit beter is voor het milieu, heb je er zelf ook nog voordeel aan: je bent immers veel vaker buiten bent én beweging. Nederland heeft gelukkig een uitstekend openbaar vervoer netwerk waar je gebruik van kunt maken.

Verder is het niet alleen voor het milieu en jouw gezondheid beter, maar ook voor de bankrekeing: je bespaart brandstofkosten en betaal je minder aan het onderhoud van je auto, wel zo prettig. Geen auto maar ook niet altijd het OV kunnen gebruiken? Gebruik dan websites als snappcar.nl, waar je auto’s kunt delen.

10. Werk vaker vanuit huis

De Corona pandemie heeft aangetoond dat we prima digitaal, vanuit huis ons werk kunnen doen. Dit gaat natuurlijk niet op voor alle beroepen, maar wel voor vele beroepen. Het niet naar kantoor hoeven gaan scheelt reistijd, filerijden en drukte in het openbaar vervoer.

Vele bedrijven bieden nu veel meer opties om een aantal dagen per week thuis te werken. Indien je daar gebruik van maakt is dit een bijdrage aan duurzaam besparen.

11. Print je documenten dubbelzijdig in plaats van enkelzijdig

Ik zelf vind het soms stiekem fijn om een document uit te printen. Wanneer ik dit doe, dan print ik wel dubbelzijdig! Dit lijkt op iets heel kleins, maar op termijn bespaar je hier veel bomen mee. Als ik verder een document van één pagina afdruk en ik heb het niet meer nodig, dan gebruik ik de achterkant (als dat kan) voor kladpapier of voor een boodschappenlijstje. Weggooien is zonde!

12. Hou de autobanden op spanning

Door uw banden op de juiste druk te houden en regelmatig te controleren, bespaar je brandstof en verhoog je de veiligheid.

duurzaam besparen

Door een lage bandenspanning is de remweg aanzienlijk langer en het verhoogt de kans op aquaplaning.

Daarnaast is een lage bandenspanning ook een kostenprobleem. Door een lage bandenspanning lopen de kosten op met ongeveer € 150 per jaar volgens Centraal Beheer. Je verbruikt meer brandstof en de banden slijten sneller.

13. Koop geen flessen water in de supermarkt

Iets wat velen al weten, maar ik toch nog even wilde benomen: Nederlands kraanwater is drinkbaar! Heel erg zelfs – volgens Vewin verteld ons dat internationaal onderzoek heeft aangetoond dat ons kraanwater van superhoge kwaliteit is. Het is dus een veel betere optie om die plastic flessen te laten staan en in plaats daarvan een duurzame, herbruikbare waterfles aan te schaffen.

Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens een sloot goedkoper is. Een klein rekensommetje om dat te bewijzen:
De watermaatschappijen rekenen ongeveer € 0,70 tot € 0,82 per 1.000 liter water. Dus met € 2,00 voor een fleswater kan je ongeveer 2.857 liter kraanwater tappen.
Draai je het om, koop je 2.857 liter water bij een benzinestation dan kost dat je ongeveer € 5.714.

Keuze is snel gemaakt toch?

14. Koop een broodtrommel

Hiermee bedoel ik niet alleen een broodtrommel, maar natuurlijk alles wat je verpakt voor je middaglunch of ander eten wat je meeneemt voor onderweg.

Het is zo makkelijk om een plastic zakje te pakken en daar je eten in te doen. Echter door gebruik te maken van herbruikbare bakjes ben je duurzaam aan het besparen.

15. Kook zonder zakjes en pakjes

Kook zelf je eigen maaltijden! Vaak is wat je eet belangrijker dan hoe je het klaarmaakt.

Het eten van voedsel dat is verwerkt in industriële keukens, verpakt in plastic en/of karton en met een vrachtwagen naar je plaatselijke supermarkt is vervoerd heeft heel veel energie verbruikt. Dat is zonde!

16. Gebruik theedoeken in plaats van keukenpapier

Dit is waarschijnlijk een van de makkelijskte aanpassingen die je kunt maken – je hebt keukenpapier voor vrijwel niets nodig in huis. Veel beter is het om gebruik te maken van herbruikbare theedoeken.

Je kunt ermee deppen, groente mee droogmaken of de handen mee drogen – kortom alles wat keukenpapier ook kan. Zo bespaar je veel papier en ben je duurzaam aan het besparen.

17. Geen dierlijke producten eten

Met dierlijke producten bedoel ik alles waar dieren voor gebruikt zijn / wat van dieren gemaakt is. Denk aan vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Volgens een recentelijk UN rapport is wat we eten een van de belangrijkste manieren waarop we ontbossing, broeikasgassen en een afname van biodiversiteit tegen kunnen gaan. Dit komt doordat er voor plantaardige eetpatronen gebruik wordt gemaakt van minder land. Daarnaast stoten planten, in tegenstelling tot dieren, geen broeikasgassen uit.  (1)

18. Koop seizoen-groente en fruit

Als je eten koopt voor je maaltijden, probeer dan seizoensfruit en -groenten te kopen. In het seizoen kopen betekent dat je voedsel koopt op het hoogtepunt van het aanbod. Het kost de boer daarom minder om te oogsten en minder tijd en afstand om het bij de bij de supermarkt te brengen.

19. Gebruik de kliekjes

Hoeveel verdwijnt er in de afvalbak? Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de prullenbak – dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Volgens Milieucentraal verspillen alle huishoudens samen daarmee 590 miljoen kilo goed voedsel. Wordt er zoveel energie gebruikt om het eten te produceren, gooien wij het weg..

Kliekjes kun je langer bewaren in de vriezer, of kies ervoor om één keer in de week de overblijfselen van vorige maaltijden op te eten. Hoef je gelijk één dag in de week minder te koken.

20. Gebruik zo min mogelijk afdek- en aluminiumfolie

Heb je restjes eten of aangesneden groente of fruit over, gebruik dan geen afdekfolie of aluminiumfolie. Er zijn namelijk prima alternatieven: gebruik koelkast- of diepvriesbakjes bijvoorbeeld. Of hergebruik de zakken waar je brood in koopt (nog beter is het om naar de bakker te gaan en geen plasticzak mee naar huis te nemen, maar dat is niet voor iedereen te doen).

Ook zijn er siliconen of van ander materiaal gemaakte vershouddeksels te koop. Deze kan je over de meeste kommen en schalen heen doen, omdat ze enorm flexibel zijn. Tevens zijn ze herbruikbaar.

21. Gebruik de magnetron vaker

Magnetrons verbruiken veel minder energie dan bijvoorbeeld een oven of keramische en inductiekookplaten. Daarnaast zal je versteld staan van de recepten voor maaltijden die in een magnetron kunnen worden klaargemaakt: pasta’s, cake en meer. Het kan allemaal!

Warm daarnaast liever ook kliekjes, soepen en sauzen op in de magnetron.

22. Neem je eigen tas mee tijdens winkelen

In Nederland moeten we in de winkels gelukkig betalen voor plastic tassen. Dat is een geweldige stimulans om ons allemaal aan te moedigen onze eigen tassen mee te nemen! Minder gebruik van plastic zakken betekent minder plastic op stortplaatsen en onze oceaan, wat schade toebrengt aan onze aarde en haar dieren.

duurzaam besparen

Winkeliers bieden nu echter ook papierentassen aan van gerecycled papier, maar hier is ook weer veel energie voor gebruikt. Het is natuurlijk beter dan plastic, maar nog beter is het om gewoon je eigen tassen mee te nemen.

23. Denk na als je winkelt

Denk na voordat je iets koopt! Het verlagen van je consumptie van dingen is een van de grootste manieren waarop je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen en natuurlijk veel geld kunt besparen.

We hebben niet alle dingen nodig die de media ons aanbiedt of ons probeert te overtuigen dat we het nodig hebben. Maak er dus een gewoonte van om meer onderscheidend te zijn in jouw winkelkeuzes en denk twee keer na voordat je ’s avonds laat een impulsieve online aankoop doet.

24. Koop tweedehands

En als je dan iets gaat kopen, koop het dan tweedehands! Het kost niet alleen minder, maar ook het herbestemmen van de ongewenste kleding van anderen helpt de planeet enorm.

Stop ook niet bij je kleren, koop tweedehands meubels, glazen of bekers en boeken. Bol.com heeft heel vaak een tweedehands alternatief voor een nieuw boek welke ook nog eens goedkoper is.

25. Huur of leen in plaats van koop

Heb je een bruiloft en niets om aan te trekken? Wil je een nieuw boek lezen waar je veel over hebt gehoord? Vraag een vriend/kennis/familielid!

Tegenwoordig kopen we zo snel iets als we het nodig hebben, dat we vergeten te vragen. Vaak zijn dit ook dingen die we maar één keer zullen gebruiken, dus lenen is een geweldige optie die je milieuvriendelijker maakt en op de lange termijn veel geld bespaart.

Denk voor elke grote aankoop na: hoe vaak zal ik deze keukenmachine / bladblazer / jurk echt gebruiken? Als het antwoord ‘niet veel’ is, is het net zo gemakkelijk om dingen te lenen of te huren.

Kijk lokaal rond of shop rond op de site van Peerby, bij deze site kan je lokaal van alles huren, misschien wel bij je buurman!

26. Recycle, verkoop of doneer

Helaas gooien we vaak veel spullen weg die nog heel goed zijn en waardevol kunnen zijn voor een ander.

tweedehands

Verkoop die stoel via Martkplaats, breng die tafel naar de tweedehandswinkel (of maak een afspraak om het op te laten halen!). Doe dit ook met kleding die je niet meer draagt. Wanneer je liever nog wat euro’s ontvangt voor je gebruikte kleding kun je deze ook verkopen via Vinted. Werkt prima en het enige wat je moet doen is wat fotos maken.

27. Laat het maken of maak het zelf

Gooi het niet weg, maar repareer het! We groeien op in een wegwerpcultuur die ons aanmoedigt om dingen weg te gooien zodra ze breken of kapot zijn. Maar dit is niet alleen duur, maar het is natuurlijk ook verschrikkelijk voor onze planeet!

De volgende keer dat je broek scheurt of je telefoon kapot gaat, breng je je broek naar de kleermaker en je telefoon naar de winkel.

Ben je een beetje handig? Dan kun je ook gewoon even googlen/youtube en zelf aan de slag gaan met de reparatie.

28. Koop energiezuinige apparaten

Zoek naar apparaten met een zuinige kwalificatie, die in eerste instantie wat meer geld kosten om te kopen, maar duurzamer, milieuvriendelijker zijn en geld besparen op energierekeningen.

Elektrische apparaten moeten nu vergezeld gaan van een energielabel. Zo weet je precies hoeveel energie iets verbruikt en kan je een verantwoorde duurzame aankoop doen.

29. Koop e-boeken of ga naar de bibliotheek

Het is veel goedkoper en veel minder bomenmoord om e-books of tweedehands boeken te kopen.

Een boek lees je vaak maar een keer en als het gelezen is staat het eeuwig in de kast. Maak daarom liever gebruik van e-boeken, daar hoeft geen boom voor gekapt te worden. Er is inmiddels zoveel aanbod dat het boek dat jij graag wilt ook vast te vinden is. Als je boek ontbreekt in het aanbod, breng dan een bezoek aan je vriendelijke buurtbibliotheek, daar kunnen ze je vast verder helpen.

30. Koop ecologisch vriendelijke schoonmaakproducten

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zitten boordevol met de krachtigste bacteriedoders die er zijn, vakkundig ontworpen om zowat elk organisme waarmee ze in contact komen volledig te vernietigen.

Het is niet verwonderlijk dat deze door de mens geproduceerde gifstoffen niet goed zijn voor het milieu, en vele bevatten giftige stoffen die effect hebben op het leven van dieren en planten zodra zij hiermee in aanraking komen. En als het afval water gereinigd wordt kost het heel veel energie en tijd om deze giftige stoffen uit het water te filteren.

Maak gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. Ze zijn tegenwoordig betaalbaar en maken net zo goed schoon.

31. Scheid het afval

Begin met of intensiveer je recycle mogelijkheden. Begin met papier, glas en plastic.

Ook echt oude kleding kan je recyclen, net zo als oude elektrische apparaten.

recycle afval

Gooi oude verfspullen niet weg en spoel geen oplosmiddelen door de gootsteen, maar lever ze in bij jouw gemeente.

Werp batterijen en led lampen in de bak in de supermarkt. Op deze manier worden ze zo milieuvriendelijk mogelijk verder verwerkt.

32. Plaats een composteer bak in de tuin of balkon

Een composthoop bespaart geld op kunstmest, houdt de bodem gezond en zorgt ervoor dat al die etensresten niet rotten op een vuilnisbelt en methaan (een broeikasgas) in de atmosfeer lozen.

Het duurt tot 18 jaar voordat een maïskolf uiteenvalt op een stortplaats of in de natuur, maar slechts een paar maanden in een composthoop. Bovendien kan compost worden gebruikt om nieuw voedsel te verbouwen, waardoor het de ultieme recycler wordt !

33. Installeer een regenton

Het water dat je opvangt, kan je vervolgens gebruiken om al uw buiten- en kamerplanten water te geven. 

Zo hoef je geen schoongemaakt kraanwater te gebruiken voor je tuin- en kamerplanten. Regenwater is ook nog eens beter voor planten, omdat het heel weinig kalk bevat. Als je dus bijvoorbeeld een Calathea hebt staan die om een of andere reden moeilijk doet, kan het best zijn dat het water te ‘hard’ voor haar is. Regenwater is een stuk zachter en dus een beter optie!

34. Installeer tuinlampen op zonne energie

In plaats van het pad naar jouw deur met ‘gewone’ elektriciteit te verlichten, installeert je kleine zonnepanelen die overdag opladen en de hele nacht energie leveren zodat je tuinlamp kan branden. je kunt ook een bewegingsdetectielamp op zonne energie kopen. Dit kan zijn voor je eigen veiligheid of gewoon om te zien waar je loopt.

35. Verduurzaam je toiletspullen

Veel van onze producten in de badkamer komen in grote, niet-hergebruikte, plastic flessen. Dit kunnen we natuurlijk oplossen! Shampoo, conditioner, (scheer)zeep, en gezichtsreiniger komen gelukkig allemaal in vaste vorm. Zo voorkom je het gebruik van plastic, want deze bars komen allemaal in karton. Welke ik het fijnste vind kun je lezen in de volgende artikelen:
Vegan Zeep – 6 Fijne merken
Vegan Shampoo – 92 opties van 12 merken (Vind hier ook conditioner bars)

Verder kun je gezichts- en haarmaskers, en lipscrubs ook gewoon prima zelf maken met ingrediënten die je al in de keuken hebt staan. Ook hier heb ik artikelen over geschreven:
Lipscrub Maken – 8 Opties Voor Zachte Lippen (Vegan)
Haarmasker Maken – 20 Maskers Voor Alle Haartypes (Vegan)
Gezichtsmasker Maken – 11 Maskers Voor Alle Huidtypen

Zo voorkom je helemaal dat producten gemaakt, verpakt en vervoert moeten worden.

Als laatste in deze categorie raad ik ook aan om gebruik te maken van zogenoemde ‘safety razors’, wanneer je ervoor kiest om te scheren. Deze scheermesjes zijn namelijk herbruikbaar en kun je eeuwig opnieuw gebruiken, als je ze een beetje verzorgt. Het enige wat je namelijk vervangt zijn de dunne mesjes!

36. Vervang maandverband voor een menstruatie cup

Als jij een persoon bent die ongesteld wordt is het eerste waar we vaak naar grijpen maandverband en/of tampons. Naast dat deze vol met zooi zitten is het ook nog eens onzettend verspillend! Deze cups zijn gemaakt van kunststof en breng je met de hand in. Ze vangen dan al het menstruatie bloed op en wanneer ze vol zijn kun je deze gewoon legen. Wel is het aan te raden om de cups regelmatig uit te koken, om ervoor te zorgen dat er geen bacterién acterblijven.

37. Maak een moestuin

De laatste in de lijst van duurzaam besparen is de moestuin. Het is lang niet zo ingewikkeld of tijdrovend als het klinkt, en het zal de koolstofvoetafdruk elimineren van al die gekoelde vrachtwagens en vliegtuigen die veel van ons groente en fruit importeren.

moestuin

Cherrytomaten, saladegroenten, bieten en sperziebonen zijn het makkelijkste voedsel om te verbouwen. Voor degenen onder ons die geen tuin hebben, kan het simpelweg kruiden kweken op een vensterbank of op het balkon.

Succes met jouw aanpak!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts