Een Biologische Tandarts – Wat Is Dat?


tandenborsel

Steeds meer mensen willen een meer duurzame en gezonder leven lijden. Dit begint vaak bij de voeding, maar er komt een punt dat we ook naar de rest van ons leven kijken. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg die je ontvangt. Sommigen zullen ervoor kiezen om ook deze zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en komen terecht bij een biologische tandarts. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Een biologische tandarts is een tandarts die een tandartsenopleiding heeft gevolgd, en zich verder gespecialiseerd heeft in behandelingen op biologische manieren. Deze tandarts kijkt verder en uitgebreider, simpelweg omdat de kies vast zit aan de kaak, en de kaak natuurlijk onderdeel is van het lichaam. Eén kies kan dus voor vele andere problemen zorgen.

Een biologische tandarts kijkt niet alleen naar de gaatjes in kiezen, maar hij kijk ook naar wat klachten van het gebit met het hele lichaam doet en hoe dit verholpen kan worden. Ook gebruikt de biologische tandarts andere geneeswijzen en materialen die het menselijk lichaam beter verdraagt.

De biologische tandarts heet ook wel een bio-holistische tandarts en kijkt naar de algehele mens. Hoe dit verder in elkaar zit kun je hieronder lezen!

Wat Is Een Biologisch Tandarts?

Een biologische, ook wel holistische tandarts of bio energetische tandartsen zijn allemaal hetzelfde. Kortgezegd zijn zij ‘gewone’ tandartsen die volgens een bepaald gedachtegoed werken.

biologische tandarts

De biologische tandarts gaat ervan uit dat je lichaam, geest & ziel één geheel is, en dat alles in verbinding staat met elkaar: het één beïnvloedt het ander. Je hebt namelijk geen zin in iets leuks te doen, wanneer je bijvoorbeeld een ontzettende kiespijn hebt. Of wanneer je somber gestemd bent, kunnen er hoofdpijn klachten ontstaan. Ook is het zo dat wanneer je kaak is ontstoken er ook andere klachten kunnen ontstaan zoals vermoeidheid, of darmklachten.

Biologishe tandartsen proberen dit alles op te lossen en daarbij gebruikt te maken van materialen die het minst, of helemaal niet, schadelijk zijn voor jouw lijf.

Tandartsen En Andere Geneeswijzen

Zoals gezegd: Tandartsen die volgens een biologische/holistische manier werken brengen gebitsproblemen in verband met lichamelijke en geestelijke gezondheid en andersom. Er zijn biologische tandartsen die onder andere gebruik kunnen maken van acupunctuur, homeopathie en neutraal therapie. Dit in overeenstemming met jou als cliënt, natuurlijk. Er zal nooit iets gebeuren zonder dat jij daar toestemming voor het gegeven.

Acupunctuur:

Het doel van acupunctuur is het beïnvloeden van geconstateerde energieverstoringen door middel van naalden die in de huid worden geplaatst, op bepaalde energiebanen in het lichaam. Hierdoor kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Bij electro-acupunctuur wordt je helemaal doorgemeten en onderzoeken ze wat het effect van het gebit heeft op jouw gezondheid.

biologische tandarts

Homeopathie:

Het doel van homeopathie is het verstoorde evenwicht, zowel lichamelijk als geestelijk, te versterken en/of te herstellen. Hierbij worden planten of stoffen die een minerale of dierlijke oorsprong hebben, ingezet. Als veganist moet je hier dus wel even opletten, dat je geen dierlijke producten gebruikt.

Homeopathie wordt door doktoren niet gezien als een effectieve behandeling. Houd hier dus altijd rekening mee en maak de juiste keuze voor jou.

Neutraal therapie:

Dit is een totaliteitstherapie. Niet alleen het gebit of kaakproblemen worden aangepakt, maar juist daar waar het probleem zich ontwikkeld: het zenuwstelsel. Het probleem of de klacht wordt door middel van injecties of een ander kort werkend middel, behandeld.

Waar merk jij aan dat jouw tandarts biologisch werkt?

  1. De tandarts benadert de mens vanuit een holistische visie: lichaam, geest en ziel zijn één geheel dus daar is geen onderscheid in te maken. Bij klachten wordt dus gekeken naar het algehele plaatje.
  2. Mogelijk worden andere geneeswijze gebruikt: homeopathie, electro acupunctuur en neutraaltherapie.
  3. Er worden lichaamsvriendelijke en metaalvrije materialen gebruikt bij de behandeling en minder chemicaliën.

Er worden dus ook andere adviezen gegeven door een biologische tandarts dan door een ‘gewone’ tandarts. Dit zijn onder andere:

  • gebruik geen mondwater, dit kan mondschimmel veroorzaken
  • speciale olie is beter voor mondspoeling
  • gebruik van tandpasta en tandenstokers is voldoende
  • adem door de neus om slijmvliezen en tandvlees te beschermen (kunnen daardoor ontstoken raken)
  • extra fluoride behandelingen zijn niet aan te raden, er zit in tandpasta genoeg.

Natuurlijk zijn deze adviezen op de persoon zelf afgestemd en het zijn adviezen die anders kunnen zijn dan de reguliere tandartsen, doordat zij een andere kijk hebben op en behandeling.

Biologische Tandarts Vergoeding

De biologische tandarts wordt niet vergoed door de verzekeraars in de basis verzekering. Heb je een aanvullende verzekering, dan wordt een deel wel vergoed. Daarbij komt dat ene verzekering nauurlijk meer vergoed dan de anderen. Mocht je willen kiezen voor een biologische tandarts dan is het de moeite waard om een aantal verzekeringen tegenover elkaar te leggen en te bekijken welke verzekering het meest vergoed.

Wil je weten of er biologische tandartsen bij jou in de buurt zijn dan kun je zoeken bij de NVBT.nl, Nederlandse Vereniging Beeldende Therapie.

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts