
Het is een hot item: De bij helpen. Deze beestje zijn in nood en dat is écht een probleem. Zij bestuiven onze planten, en zorgen er dus voor dat er vruchten en groenten aan onze planten komen die wij eten. Daarbij komt, zelfs als ze ons niet hadden geholpen is het nog steeds onze verantwoordelijkheid dat ze blijven bestaan. Wij zijn immers de reden dat ze nu in nood zijn.
Ze zijn namelijk in nood door het vele gif wat gebruikt wordt bij het kweken van zaden en planten. Daarnaast wordt elk hoekje ‘onkruid’, wat ook gewoon plantjes met bloemen zijn, weggehaald of gemaaid. Ze kunnen dus nergens terecht voor hun broodnodige stuifmeel, zonder gif.
Gelukkig kunnen wij als gewone consument wat voor de beestjes doen.
Bijen Helpen Met Suikerwater
Bijen moeten na de winter weer op zoek naar voedsel, wat dus steeds moeilijker wordt. De kans bestaat hierdoor dat je een uitgeputte bij tegenkomt op het pad waar je loopt of op een raamkozijn. Deze bijtjes hebben hulp nodig.

Zet de bij op een papiertje en leg haar op een rustige plek. Los wat suiker op in lauw water en leg dit bij de bij op een theelepeltje. Druppel het niet op de tafel o.i.d. want dan kan het lichaampje nat worden, en dit wil je vermijden.
Hopelijk kan zij daardoor weer verder zoeken naar voedsel, wanneer zij weer energie heeft om haar lichaam op te warmen.
Bijen Helpen In De Tuin
Wanneer je een tuin hebt en je wilt de bijen helpen dan is dit eigenlijk een koud kunstje.
- Plant biologische bloemen die al vroeg in het voorjaar boven de grond uitkomen. Niet ééntje, maar meerdere sneeuwklokjes, blauwe druifjes, de kerstroos, krokussen en primula’s. Dat is de eerste stap naar hulp voor de bijenkoningin en natuurlijk voor haar volk die later naar buiten komen.
- Denk ook eens aan een soort bijenhotel. Je kunt ze kant en klaar kopen, bijvoorbeel op Bol.com: bijenhotel.
Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Leg holle stengels van riet of bamboe netjes naast elkaar in een kist met de open einde naar voren zodat bijen daar in kunnen kruipen. Plankjes, waar je gaatjes in hebt geboord, doen het ook goed. Grassen, takken gestapeld, en allerlei ander natuurlijk materiaal wat jij maar kan bedenken, kun je maken voor zo een leuk hotel.

- Koop biologische zaden of planten die je in de tuin zet. Alleen biologische planten helpen de bijen, helaas. Andere planten kunnen bespoten zijn als zaad of als plant waardoor dit gif er dan altijd in blijft zitten. Krijgt de plant bloemen dan zal dit gif door de bijen gegeten worden.
- Zet planten en bloemen in jouw tuin die op verschillende tijden van het jaar bloeien. Zo hebben de bijen het hele jaar de tijd om stuifmeel en nectar te verzamelen en te eten en honing te maken.
- Weet dat er verschillende soorten bijen zijn met een lange en korte tong. Wanneer je alleen bloemen plant met bijvoorbeeld veel diepe kelkjes, dan kunnen daar de bijen met een korte tong niet bij. Dus is het handig om ook bijvoorbeeld biologische margrieten neer te zetten waar de bijen makkelijk met zijn tong bij kan. Afwisseling van bloemsoort is dus ook belangrijk.
- Zet wat bomen of boomstronken met gaten in de tuin voor bescherming van de wilde bij, ook om eventueel in te kunnen overwinteren.
Bijen Helpen Op Balkon
Ook wanneer je een balkon hebt, vinden bijen jouw balkon heus wel.

Wat kun je allemaal doen om bijen te helpen op balkon:
- Veel planten met bloemen of kruiden met bloemen neer zetten, die op verschillende tijden van het jaar bloeien, zodat de bijen het hele seizoen volop te eten hebben.
- Verschillende bloemsoorten met verschillende soorten bloemen, sommige met diepe kelken ander niet, voor bijen met een lange of korte tong.
- Koop alleen maar biologische planten en/of zaden, deze maken de bijen zeker niet ziek. De niet-biologische planten en zaden kunnen uitgroeien tot planten waardoor bijen juist ziek worden. Het gif er zit er meestal niet alleen op, maar kan in de hele plant zitten.
- Je kunt plantenbakken neerhangen met biologische plantjes: afrikaantjes, primula, geraniums en wat zo meer. Daar worden bijen blij van.
Eigenlijk zijn het dezelfde hulpmiddelen die je in een tuin kunt toepassen, alleen op een kleiner oppervlakte. Denk niet dat een balkon niet helpt.