De 14 Beste Vegan Kookboeken in 2022


Er zijn zóveel vegan kookboeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want welk boek is nu het beste voor beginners en welke voor gevorderden? En welke is beter voor een snelle maaltijd of voor sporters / bakken / gezond eten en ga zo maar door? Vandaag neem ik je graag mee door mijn lijstje van de beste vegan kookboeken.

Om je een handje te helpen heb ik zoveel mogelijk boeken uitgebreid bekeken en er een ultieme top 14 van gemaakt. Deze is tot stand gekomen op basis van een aantal criteria:

 • Omschrijving van recepten
 • Hoe makkelijk zijn ingrediënten te vinden zijn
 • Variatie in de recepten
 • Fotografie
 • Hoeveelheid recepten
 • Soorten recepten
 • Taal
 • Hoe vernieuwend de recepten zijn

Ik heb zo veel mogelijk variatie in deze top 14 gebracht, dus het kan best zijn dat jouw nummer één het bakboek is, omdat je hiernaar opzoek bent. Ik nodig je dus zeker uit om het hele lijstje te bekijken, zodat je zeker weet dat je het meest geschikte boek voor jou hebt!
Bovenaan bij elk boek geef ik een korte samenvatting voor wie dit het ideale kookboek is.

14. Comfortfood – Lisa Stel

Voor wie? Voor iedereen die zich wel eens een avondje zielig voelt en dan graag een knuffel krijgt van snel voedsel. Denk aan Pasta Stroganoff, Sloppy Jackfruit Joes of een Vegan Eiersalade.

Lisa is een blogger en dat zie je ook aan de vormgeving van dit boek. Het staat vol met veel mooie foto’s. Daarnaast vind je hier recepten voor elk eetmoment wat het een gevarieerd boek maakt: recepten voor een luie zondag, etentje, borrel of na een lange dag vind je hier allemaal.

Ikzelf ben van mening dat comfort food snel moet zijn (ik wil nú getroost worden, niet over twee uur) en dat is in Lisa’s boek gelukkig ook een garantie.
Lisa schrijft op een toegankelijke en positieve manier, met veel makkelijke ingrediënten, wat het een tof boekt maakt om te hebben.

Dat gezegd hebbende: Ja, Lisa is een blogger. Dit betekent dat er veel gepraat (geschreven) wordt. Het resultaat is een boek van 207 bladzijdes met ‘maar’ 50 recepten. Een groot deel van dit boek vertelt ook over waar je bepaalde voedingsstoffen vandaan kan halen en hoe je een gezond vegan leven leidt. Interessant, maar ik vind het altijd moeilijk om gezondheidsadvies te krijgen van iemand die hier niet voor gestudeerd heeft.

Daarnaast vind ik het zelf ook niet helemaal bij de recepten van het boek passen – bij comfortfood denk ik niet meteen aan gezond. Toch is het een leuk extra’tje en neemt het niet weg van de lekkere recepten. Lisa heeft ook niet voor niets zo’n grote groep volgelingen opgebouwd!

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Comfortfood

13. Fit Vega(n) Food – Nanneke Schreurs & José van Riele

Voor wie? De vegan sporter die liever niet alleen rijst, broccoli en een vleesvervanger eet & daarnaast ook graag tips krijgt over hoe je genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.  

Fit Vega(n) Food bevat 75 recepten en is daarin een aardige middenmoot. Het boek is gericht op de vegan sporter, beginnend of gevorderd en is opgedeeld in ontbijt, koude (lunch)gerechten, warme gerechten en dranken & shotjes, smoothies en zoet. Hoewel het boek Fit Vega(n) Food heet, is het boek volledig veganistisch. Geen zorgen dus!

Fit Vega(n) Food is een heel laagdrempelig boek voor als je misschien net begint met veganisme en daarnaast graag beweegt. Bij elk recept staat precies aangegeven hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten de maaltijd bevat, wat zeker niet onbelangrijk is als vegan sporter.

De ingrediënten vind je over het algemeen makkelijk, al moet je soms voor iets naar de natuurvoedingswinkel. Bovendien is een groot gedeelte van de recepten ook glutenvrij wat betekent dat het boek nog toegankelijker is.

Als kerst op de taart staan achterin genoeg eiwitrijke dagmenu’s om je 3 weken bezig te houden. Dit is natuurlijk aan te passen op de hoeveelheid calorieën die jij nodig hebt en op wat jij lekker vindt. Toch is het een mooi startpunt.

Als laatste bevat dit boek een aantal interviews met sporters die, samen met de mooie foto’s en verdere uitvoering, de entertainment waarde naar boven gooien.

Minpuntje voor mij is toch wel dat het boek uit 224 bladzijdes bestaat en er toch ‘maar’ 75 recepten in te vinden. Ikzelf had liever een wat grotere hoeveelheid recepten gezien, maar ik denk dat dit ook deels voorkeur is. Als je opzoek bent naar kookboek met een grote hoeveelheid naslagwerk en uitleg zul je hier zeker tevreden mee zijn.

Daarnaast kunnen de recepten soms wat tijdrovend zijn dus zul je a) bereid moeten zijn meer tijd in de keuken te besteden of b) grotere hoeveelheden vooruit te koken & in te vriezen.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Fit Vega(n) Food

12. The Plant Pharmacy – Lisette Kreischer

Voor wie? Voor diegene die het maximale uit hun voeding willen halen en naast lekkere recepten ook graag lezen over de medicinale werking van kruiden. Het is een echt ‘vegan voor de gezondheid’ boek.

Dit is een heerlijk niche boek welke gebruikt maakt van de medicinale werking van planten en kruiden. Naast recepten vind je hier heel wat uitleg over de kruiden en ‘ongewone’ planten. Een greep uit de recepten: “Flowerpower ijs (met verse bloemen)” en “Kardemom-Gemberkoeken”.

Binnen dit boek vertelt Lisette over de kwalen die elk kruid kan verhelpen. De recepten binnen dit boek zijn gefocust op het verhelpen van ‘eenvoudige’ kwalen: denk aan keelpijn, verkoudheid en obstipatie.

The Plant Pharmacy is echt nét even wat anders, omdat Lisette de kracht van planten ook concentreert in elixers en oliën. Daarnaast staat er ook bij vermeld als een bepaald kruid beter niet gebruikt kan worden in verband met bijvoorbeeld een allergie.

Het is een heel toegankelijk boek in makkelijke taal geschreven. Niet verassend, aangezien Lisette inmiddels best wat boeken geschreven heeft. Ze weet ondertussen best wel hoe je dat goed doet.

Toch, er staan ‘maar’ 40 recepten in, wat weinig is vergeleken met andere boeken op dit lijstje. Het zijn dan wel weer recepten van Lisette, wat betekent dat ze wel van kwaliteit zijn. Daarnaast is dit ook wel een boek voor één bepaald soort mens: je moet echt interesse hebben in kruiden en bereid zijn hier vol in te duiken, anders ga je het erg zwaar krijgen.

Hier wil ik toch ook even bij vermelden dat Lisette geen diëtist/dokter is. Enig medisch advies wat vermeld wordt in dit boek zou ik daarom wel met een korreltje zout nemen. De kruiden in dit boek kunnen natuurlijk heel veel doen, maar als je écht ernstige klachten ervaart lijkt het me beter om bij de huisarts langs te gaan en deze kruiden eventueel als ondersteuning te gebruiken.

Dit boek staat vooral op het lijstje omdat de focus net even ergens anders ligt, maar het wel op duidelijke manier is omschreven. Daarnaast is de fotografie in dit boek en verder vormgeving gewoon heel mooi.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: The Plant Pharmacy

11. So Vegan In 5 – Roxy Pope & Ben Pook

Voor wie? Iedereen die goedkoop plantaardig wil eten. Extra geschikt voor studenten, maar het gemiddelde huishouden zal ook baat hebben bij dit boek!

Hier vind je vegan gerechten met 5 ingrediënten (dus niet in vijf minuten!). Je kent dit koppel misschien wel van de Facebookpagina en YouTube kanaal waar je makkelijke, lekkere recepten vindt. En als je denkt: “Maar 5 ingrediënten per gerecht, daar zullen ze er niet veel van hebben.” Heb je het goed fout – er staan namelijk 100 recepten in dit boek.

Een heel fijn boek voor studenten of diegene die eigenlijk niet zo van koken houden, want weinig ingrediënten betekent vaak ook gelijk eenvoudig & snel. Toch, de auteurs weten heel veel smaak in de maaltijden te stoppen, wat ervoor zorgt dat je heel erg lekker eet.

So Vegan In 5 is lekker toegankelijk en eigenlijk alles wat je nodig hebt om doordeweeks een snelle maaltijd of lunch wilt maken dat niet bestaat uit brood met hummus. Omdat het simpele, korte maaltijden zijn is het moeilijk om een recept uit dit boek te verpesten.

Dit boek is echter wel alleen in het Engels te vinden, wat betekent dat je een goed niveau Engels nodig hebt om hieruit te kunnen koken.

Daarnaast is dit ook niet het boek voor de gevorderde veganist die lekker uitgebreid wil koken. In dat geval kan je misschien beter een van de andere boeken op dit lijstje kopen (nummer 6 bijvoorbeeld!).

Als laatste ligt er een klein limiet op de variatie, omdat er telkens maar 5 ingrediënten gebruikt worden. Maar, hier zou je zelf natuurlijk aan toe kunnen voegen.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: So Vegan In 5

10. Energy & Vegan – Alexander Gerschberg

Voor wie? Een echt macrobiotisch boek voor diegene die graag lezen over voeding als heling en graag willen eten niet alleen omdat het lekker is, maar ook om tot evenwicht kan komen.

Alexander maakt eten volgens de Chinese geneeskunde toegankelijk voor diegene die er nog niet veel van weten.  Dit boek verteld eerst over wat yin en yang inhoud en hoe dit betrekking heeft op eten. Voeding is namelijk ook onder te verdelen in deze energiesoorten en kunnen daarnaast ook weer onderverdeeld worden op basis van de vijf elementen: vuur, water, aarde, metaal & hout.

Dit boek geeft uitleg over hoe deze elementen invloed kunnen hebben op ons leven en geeft daarnaast ook recepten om het daadwerkelijk toe te passen. Een aantal gerechten die te vinden zijn in dit boek: “Lotuswortel met tofutartaar in tempura”, “Pizza van Polenta” en “Spicy Ramen-Bowl”.

Dit boek is voor jou als je bewust een keuze wilt maken om een bepaalde maaltijd neer te zetten. Je koopt het niet omdat je 5 dagen in de week werkt en daarom in 15 minuutjes een eten op tafel wilt gooien. Dit boek gaat immers over bewust omgaan met eten.

Het staat in mijn top 14, omdat het een andere manier is om naar eten te kijken die de meeste van ons niet gewend zijn. Toch wordt het op een duidelijke manier uitgelegd, waardoor je niet meteen in het diepe wordt gegooid. Daarnaast geeft Alexander treffende voorbeelden en leuke anekdotes om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Ook heel erg fijn is dat je per recept écht uitleg krijgt: een korte beschrijving over welk onderdeel van de leer het past (en waarom!), de bereidingstijd, ingrediëntenlijst, het aantal porties en af en toe een variatietip.

Een ander pluspunt voor dit boek, en onderdeel van waarom het zo toegankelijk is, is dat achterin een aantal voorbeeld menus staan. Zo hoef je daar zelf niet meer over na hoeft te denken.

Daarnaast is het gewoon heel mooi vormgegeven, met soms paginagrote foto’s van de te maken maaltijd. Ook geeft het boek een beschrijving van de minder bekende ingrediënten en waar je ze kunt vinden. Scheelt weer tijd.

Nog één pluspuntje dan: het boek heeft 200 pagina’s aan recepten, wat echt wel een lekkere hoeveelheid is.

Toch zijn er ook een aantal nadelen binnen dit boek.
Als eerst kan het een beetje zweverig overkomen. Het is dus misschien niet helemaal voor jou als je daar niet van houd. Echter, de recepten kunnen natuurlijk ook gewoon gemaakt worden zonder de filosofie te lezen.

Ook kunnen de ingrediënten wat moeilijk zijn; de ‘Frisse Lentebouillion met Chinese Kool’ alleen al vraagt om daikon, dashipoeder, mirin, shoyu & nanami tōgarashi. Écht toegankelijk is dus anders, maar dit is ook wel te verwachten bij zo’n boek. En als je bereid bent om hier naar op zoek te gaan, heb je wel een boek te pakken die alles verder in normale taal uitlegt. Tegelijkertijd maken de aparte ingrediënten wel dat de maaltijden echt anders zijn.

Omdat het boek echt niet voor iedereen is staat het niet hoger op de lijst, maar dat betekent absoluut niet dat het geen heel tof boek is als je hierin geïnteresseerd bent!

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Energy & Vegan

9. Bosh. – Henry Firth & Ian Theasby

Voor wie? Voor diegene op zoek naar een gevarieerd boek met niet al te ingewikkelde recepten dat ook nog eens heel prettig is om naar te kijken. Ook leuk als beginnend vegan kok die echt even indruk wil maken op de familie met een vegan feestje.

Deze heren ken je misschien wel van Facebook en YouTube waar ze snelle & makkelijke maaltijden delen. En dit doen ze dan ook precies voor dit boek, wel meer dan 140 keer.

Het boek is niet alleen ingedeeld op eetmoment, maar ook op bereidingstijd. Een greep uit de hoofdstukken: Snel op tafel, Grote porties, Topgerechten, Groenten & Bosh Bowls, Desserts & Ontbijt. Als laatste is er ook een hoofdstuk over voeding en gezondheid.

Wat wel uniek is voor dit boek, is dat voor alle ingewikkelde recepten ook video’s te vinden zijn op de website Bosh.tv. Top natuurlijk om te kijken hoe de gerechten gemaakt worden voor als je even vastloopt. Echter heb je deze video’s hoogstwaarschijnlijk niet nodig, het boek is zo makkelijk geschreven dat het bijna knap is als een van deze recepten mislukken. Ook heeft bijna elk recept een foto, dus je weet meteen wat je maakt.

Om het lekker makkelijk te houden zijn de meeste ingrediënten in de supermarkt te vinden, al is het misschien moeilijker om vegan kaas te vinden als je in een dorp woont. Gelukkig zijn er zat recepten die geen gebruik maken van deze ‘vervangers’.

Persoonlijk ben ik fan van het ‘feestelijke menu’s’ hoofdstuk, dit is echt iets unieks. Het hoofdstuk vertelt je precies hoe je welke recepten uit het boek bij elkaar kan maken om bijvoorbeeld een grote Thaise of Indiase afhaalmaaltijd na te bootsen.

Wat ik wel een nadeeltje vind betreft het laatste hoofdstuk, is dat geen van beide heren diëtist o.i.d. is. Het laatste hoofdstuk had voor mij dus niet per se gehoeven, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat dit verder een heel fijn boek is.

Als laatste staat er bij geen van de recepten aangeduid hoe lang iets duurt, dus je moet ze er wel een beetje op geloven als ze zeggen dat iets snel op tafel zal staan.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Bosh.

8. Bak To Basic – Sifra & Jacintha Opstal

Voor wie? Iedereen die wel van een weekendje bakken houdt, maar dit graag plantaardig zou willen doen. Gevorderd of beginnend kunnen hier allebei mee uit de voeten.

Bak To Basic heeft een combinatie van schrijfsters: de één met een foodblog en de ander is patissier. Vooral dat laatste vind ikzelf erg interessant, want je weet zo wel dat de gerechten smaken zoals ze ‘moeten’ smaken.

Het boek zelf is opgedeeld in de lente, zomer, herfst en winter recepten. Daarnaast is er ook nog een onderdeeltje ‘chocola’, want waarom niet. Wat voorbeeld recepten uit dit boek zijn: “Macademia Donuts met Witte Chocolade Frosting” & “Sweet Potato Miniquiches”.

Hoewel het een wat specifieker onderwerp is vond ik het belangrijk om ook een bakboek op het lijstje te hebben. Wat ik erg fijn vind aan dit boek is dat de meeste ingrediënten gewoon bij de supermarkt gehaald kunnen worden, wat normaal gesproken niet het geval is bij vegan bakrecepten. Sommige recepten kan je misschien zelfs al maken zonder rondje supermarkt, omdat je ze al in huis hebt. Verder zijn het duidelijke recepten die goed uit te voeren zijn.

Voor dit boek hoef je echt geen keuken prins(es) te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. Er staan namelijk ook een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld taartbodems. Zo kan je met een beetje creativiteit ook zelf aan de slag.

Verder wordt bij ieder recept de bereidingstijd, de moeilijkheidsgraad en hoe gezond iets is aangegeven. Dit laatste is misschien niet het eerste waar je naar op zoek bent bij een bak boek, maar goed, het staat er wel.

Over het algemeen is dit boek prettig vormgegeven op sommige tips na. Deze staan namelijk geschreven met witte letters op een lichtroze achtergrond, wat niet ideaal is. Verder vind je er voornamelijk zoete recepten in, wat misschien ook wel te verwachten is bij een bak boek. Binnen de zoete recepten is er wel lekker gevarieerd: taarten, donuts, cakes, koekjes en meer.

Wat ik wel weer jammer vind, is dat er maar 26 recepten in staan. Dit wordt wel weer goedgemaakt met de extra basisrecepten. Al met al geeft dit boek je een hele leuke basis om zelf mee aan de slag te gaan en misschien wel je favoriete recepten te veganiseren.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Bak To Basic

7. 15 Minuten Vegan – Katy Beskow

Voor wie? Voor diegene die ‘s-avonds na het werk een makkelijke, lekkere en snelle maaltijd op tafel willen gooien. Denk hierbij aan “Portobellos met Tomatenvulling” of “Saténoedels”. Ook staan er snelle desserts in.

Dit is echt een boek waar je naar grijpt aan het eind van je werkdag. Je vindt 100 recepten die snel klaar, maar ook zeker gezond, zijn. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig & ook geen duur keukengerei.

Omdat de recepten relatief makkelijk zijn is er ruimte voor eigen creativiteit en kan je dus ook eindeloos variëren. Maar dit hoeft niet! Volg het recept zoals het staat en je hebt snel een lekker bord voedsel staan. Wat ik persoonlijk ook leuk vind aan dit boek is dat de meeste recepten gebaseerd zijn op 2 porties, dus als je alleen bent of samenwoont hoef je voor de verandering een keer niet te rekenen.

Wel jammer is dat niet alle recepten in daadwerkelijk 15 minuten te doen zijn, helemaal als je ze voor het eerst maakt. Dit betekent echter niet dat je gelijk een uur in de keuken staat, dus een snelle maaltijd heb je alsnog. Verder is er een aardige variatie aan soorten maaltijden: ontbijt, hapjes, hoofdgerechten en zoete gerechten, maar voor 100 recepten hadden er misschien wel nog wat hartige snacks o.i.d. bij gekund.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: 15 Minuten Vegan

6. Vegan 100 – Gaz Oakley

Voor wie? Voor de beginnende veganist die bang is de rest van hun leven alleen nog opgewarmde tofu mag eten en écht van koken houdt. Daarnaast is dit ook een heel tof boek voor de wat gevorderde veganist, als je even over de basics heen leest.

In dit boek vind je 107 recepten die alles behalve saai zijn, geschreven door Youtube bekendheid Avant Garde Vegan (Gaz Oakley).

Zoals zijn YouTube naam al suggereert houd Gaz wel van een uitdaging. Deze man kan koken en wil graag dat jij dat ook doet. Dit maakt ook dat dit oprecht een van de minst saaie kookboeken is die je kunt vinden. Een heerlijk boek om in het weekend de keukenprins(es) uit te hangen!
 
Gaz houd wel van een vleesvervanger, maar dan gelukkig niet op de standaard ‘gooi een vegan gekochte burger op een broodje en je hebt een hamburger’-manier.

Daarnaast is dit een mooi boek voor diegene die typische vleesgerechten missen – het boek bevat namelijk recepten voor onder andere vegan Mac & Cheese, Fish & Chips, Beef Wellington en meer. Toch bestaat het niet alleen uit dit soort gerechten. Vegan 100 bied je een leuke variatie aan gerechten: zoet, bijgerechten, salade, hoofdgerechten, hapjes, soepen en ga zo maar door.
Ook dit boek is gewoon weer heel fijn vormgegeven met mooie foto’s.

Nogmaals, je moet hier wel écht van koken houden, want deze man doet dat ook. De recepten zijn uitgebreid met ellenlange ingrediëntenlijsten. Maar dit kan ook een voordeel zijn!

Verder staan in dit boek relatief weinig hoofdgerechten: maar 10. Daarnaast moet je voor het hoofdstuk ontbijt wel houden van het Engelse ontbijt, want hier komen recepten voor witte bonen in tomatensaus, worstjes, en bacon voorbij.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Vegan 100

5. Oh She Glows Elke Dag – Angela Liddon

Voor wie? De kookliefhebber die graag voor gezond gaat. Daarnaast is dit boek ook goed voor diegene die naast vegan nog andere dieetwensen, intoleranties of allergieën hebben.

Het Oh She Glows Kookboek is geschreven door de oprichtster van de gelijknamige foodblog. Angela houd van gezond (en vaak glutenvrij) eten dat haar kinderen ook lekker vinden, en variatie. Dit zie je dan ook terugkomen in het boek.

Vormgeving kan de gemiddelde blogger wel, en dit geld ook voor Oh She Glows. Je vindt in dit boek supermooie, gestileerde foto’s die soms paginagroot zijn. Zo heb je altijd een referentie van hoe het eruit zou moeten zien.

Angela’s bloggerleven vind je ook terug in de geschreven tekst. Er is een uitgebreide introductie te vinden over Angela’s leven en hoe de blog tot stand is gekomen. Leuk als je hier interesse in hebt, al koop ik persoonlijk geen kookboek om een heel stuk autobiografie te lezen. Dit kun je natuurlijk prima overslaan als je hier geen interesse in hebt, de recepten zijn namelijk top.

Wat ik persoonlijk ook een leuk extraatje vind is dat er bij elk recept wordt aangegeven of je het in kan vriezen, of het kindvriendelijk is en voor welke eetpatronen het geschikt is. Heel erg overzichtelijk en makkelijk te kiezen dus.

Let wel, als je opzoek bent naar voornamelijk hoofdgerechten is dit misschien niet helemaal het boek voor jou: je vindt er hier ‘maar’ 15.
Wat dit wel deels goed maakt zijn de basisrecepten achter in het boek, welke ervoor zorgen dat je zelf lekkere variaties kunt maken.

Wel belangrijk voor dit boek is dat je niet bang moet zijn om te koken. Angela maakt graag gebruik van lange ingrediëntenlijsten. Daarnaast vragen sommige recepten veel voorbereidingstijd; je moet noten soms urenlang laten weken. Daartegenover staat wel dat bij veel recepten ook tips staan over hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen & hoe je ervoor kunt zorgen dat het recept sneller verloopt.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Oh She Glows Elke Dag

4. Man. Eat. Plant. – Lisette Kreischer & Maartje Borst

Voor wie? Voor iedereen die op zoek is naar echt barbecue eten. Dit kookboek is meer geschreven met de stereotype man in het hoofd – stoere, donkere vormgeving en alles wat een doorsnee vegan kookboek vaak niet is. Beginnend en gevorderd kunnen hier allebei mee uit de voeten, op voorwaarde dat de beginnende chef wel voor een uitdaging in is. De recepten zijn duidelijk omschreven in makkelijke taal.

Voor dit boek, denk aan aan “Aubergine Dogs”, “Tempehsaté” of “The Ultimate Mushroom Burger”. Het boek heeft ervoor gekozen om één hoek in te duiken en dat heel goed te doen – je vindt er 49 recepten waarvan 4 keer ontbijt. Verder zijn het allemaal hartige maaltijden. Dit betekent wel dat je wat variatie kan missen – niets voor luxe etentjes, geen snelle recepten of zoetigheid. Man. Eat. Plant. geeft je heftige maaltijden – gewoon (heel erg lekker) vegan vreetschuur voedsel.

De recepten zelf zijn makkelijk te volgen en uitgelegd in normaal, helder Nederlands.
Daarnaast is de fotografie en verdere vormgeving van dit boek top en zorgen dat interviews met vegan mannen ervoor dat het niet gauw verveeld. Ook zorgen de interviews ervoor dat vegan eten wat meer uit het typisch vrouwelijke hoekje van de wereld gehaald wordt.

Let bij dit boek wel op het feit dat er weinig rekening gehouden wordt met allergieën. Vooral als je een glutenintolerantie hebt kunnen veel recepten uit dit boek helaas niet gemaakt worden, tenzij je zelf vervangingen kunt bedenken.

Ondanks dat de recepten tijd kosten en de ingrediënten soms wat moeilijker te vinden zijn (voor seitan moet je toch echt online of naar een vegan winkel) is het wel écht vernieuwend. Soms maken ze ook gebruik van een rookoven, iets wat ikzelf niet zomaar in mijn huiskamer heb staan, maar in de zomer kom je wel weer prima weg met een BBQ en in de winter met een gewone oven.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Man. Eat. Plant.

3. De Vega Revolutie – Lisa Steltenpool & Veerle Vrindts

Voor wie? De beginnende veganist die gewoon makkelijk aan de slag wilt en daarnaast op zoek is naar goed onderbouwde informatie over veganistisch eten. Ook zeer geschikt voor studenten of diegene die geen uren in de keuken willen staan en gewoon supermarktboodschappen willen doen.

Ja, dit boek is heel erg gericht op de beginnende veganist. Maar dat doet het wel zó goed, dat ik het hoog op mijn lijstje moest zetten. Enkele voorbeeld recepten zijn: “Vanillehavermout met Baklava Topping” en “Farfalle met Walnotenpesto en Spinazie”.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel verteld veel over achtergronden, ‘vervangingsmiddelen’, milieubelangen en duurzaamheid, maar ook over hoe je verschillende voedingsstoffen binnen kunt krijgen als veganist.

Waar ik dit bij het Bosh. boek wat moeilijk vond, is dat niet het geval bij De Vegarevolutie. Lisa Steltenpool is namelijk diëtist, dus weet je zeker dat alle adviezen die je krijgt deskundig zijn. Dit maakt dat het zo interessant is voor diegene die net beginnen met vegan eten.

Het tweede deel bestaat uit 50 recepten voor elk moment van de dag, allemaal gemaakt met normale supermarktingrediënten. Dit is dus een heel gevarieerd boek, een échte startersbundel, voor als je nog geen idee hebt hoe je dit vegan avontuur aan wilt pakken.

Daarnaast geeft dit boek ook ruimte om eigen aantekeningen te maken, voor diegene die het studentenleven missen en is het in lekker makkelijk Nederlands geschreven.

Verder is het een mooi vormgegeven boek, maar vind ik het persoonlijk niet het meest magische boek ooit.

Dit is misschien niet helemaal jouw boek als je op zoek bent naar heel veel recepten of als je al langer veganist bent. Ook is het een wat moeilijk boek als je allergisch bent voor én soja én noten.

Toch, als je door de bomen het bos niet meer ziet, houd dit boek je handje vast. Zo kun je op het eind alle gekregen handvatten gebruiken om zelf aan de slag te kunnen.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: De Vegarevolutie

2. Dirty Vegan – Matt Prichard

Voor wie? De beginnend tot gemiddeld veganist op zoek naar een boek dat minder ‘typisch blogger’ is met lekker eten. De gevorderde veganist kan zich hier misschien vervelen, tenzij je creatief omgaat me de recepten.

In dit boek vind je 80 makkelijke, goedkope maaltijden die gewoon heel, heel (heel) erg lekker zijn én gezond. Denk aan “Crispy Bang-Bang Tofu” of “Peanut & Chilli Stir-Fry”. De hoofdstukken zijn opgedeeld in 6 onderdelen, waaronder Morning Kickstarters, Rabbit Food, Sweet Stuff en Proper Main Munch. Dit maakt het een heel gevarieerd boek. Daarnaast is het ook gewoon lekker praktisch met goed vindbare ingrediënten, welke toch niet suf zijn.

Matt zelf is niet het stereotype vegan (kijk maar naar de foto op de kaft) wat dit boek even anders maakt dan wat je gewend bent. Bovendien is de toon van dit boek is erg ontspannend – Matt is  gewoon iemand die je wat tips geeft over lekker koken, wat mij persoonlijk dan weer erg aanstaat.

Een nadeel is wel dat het boek Engelstalig is, dus je moet wel goed in het Engels kunnen lezen. Verder is dit boek niet voor diegene die al een tijdje vegan koken en opzoek zijn naar wat meer spanning – uitdaging is niet waar dit boek naar streeft. Als je dat wilt, kun je misschien beter aan de slag gaan met boek nummer 6.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Dirty Vegan

1. Vegan – Het Kookboek – Jean-Christian Jury

Voor wie? Diegene die opzoek zijn naar een boek met veel variatie. Je vindt er makkelijke recepten of juist wat moeilijkere gerechten. Eigenlijk is dit boek voor iedereen, tenzij je graag een supermooi boek hebt met topfotografie. Dit is geen influencer boek, maar gewoon heel praktisch.

Ik heb Vegan – Het Kookboek een aantal maanden geleden cadeau gekregen en het is mijn persoonlijke heilige graal geworden. Het grootste voordeel voor mij is de hoeveelheid variatie, niet alleen in eetmoment, maar ook in keuken. Er staan namelijk 450 recepten uit 150 landen in. Toch is alles op een normale, duidelijke manier omschreven.

Door de grote hoeveelheid recepten wordt er ook rekening gehouden met rawfood opties en allergieën. Voor sommige recepten kun je alles lekker uit de supermarkt halen, voor anderen heb je bijvoorbeeld yuzusap nodig.

Ook hoef je niet bang te zijn om je favoriete gerechten kwijt te raken in dit boek – het is opgedeeld in gangen en achterin zijn 4 verschillende soorten registers te vinden.

Vegan – Het Kookboek is een lekker praktisch boek zonder poespas of foto’s van influencers poserend met een van de gerechten. De recepten staan hier centraal, wat wel betekent dat er niet van elk gerecht een foto bij staat.

Ook wordt er een basisniveau koken verwacht. De recepten worden niet tot in de absolute puntjes uitgelegd.

Verder is dit boek bijna 2 kilo zwaar, waardoor het niet echt een boekje is om mee op vakantie te gaan. Vegan – Het Kookboek is een boek die je een middagje doorbladerd en post-its plakt bij alles wat je lekker lijkt.

Benieuwd geworden? Op Bol.com kun je een aantal pagina’s online doorbladeren: Vegan – Het Kookboek

Dit waren mijn favorieten, maar ben jij het met me eens? Vertel het me in de reacties, ik ben benieuwd!

Eline

Ecolien is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in een bewuste en duurzame manier van leven. Ik hoop je voldoende handvatten te geven om dit op een zo makkelijk mogelijke manier te doen!

2 thoughts on “De 14 Beste Vegan Kookboeken in 2022

 1. Dag Eline,
  Ik heb je recensies met veel plezier gelezen; duidelijke informatie met aanwijzingen om een keuze te maken. Bedankt. Ik eet (nog) niet vegan, maar merk dat ik op zoek ben naar recepten. Dit geeft mij de mogelijkheid om een boek te gaan bestellen, dat mij daarbij gaat helpen.

  1. Hoi Willemina,
   Super fijn om te horen dat je er wat aan had! Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen in het maken van een keuze.
   Welk boek gaat het worden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recente Posts